Tour 2020: Amund Grøndahl Jansen vervangt Kruijswijk bij Jumbo-Visma

donderdag 20 augustus 2020 om 09:18
Tour 2020: Amund Grøndahl Jansen vervangt Kruijswijk bij Jumbo-Visma

foto: Cor Vos (archief)

De Tour de France-selectie van Jumbo-Visma wordt op het laatste moment aangevuld met Amund Grøndahl Jansen. De Noorse kampioen is de vervanger van Steven Kruijswijk, die de Tour moet missen vanwege een breukje in de schouder.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Amund Grøndahl Jansen stond aanvankelijk op de planning voor de Giro d’Italia, waar hij kopman Dylan Groenewegen zou ondersteunen in de sprintetappes. De situatie rond Groenewegen, die een sleutelbeenbreuk opliep bij de veelbesproken valpartij in de Ronde van Polen, is bekend.

“Amund heeft zich goed voorbereid en zal zich volledig inzetten voor de team en de kopmannen”, legt ploegleider Merijn Zeeman uit. Op het vlakke kan de Noor (die vertrekt bij Jumbo-Visma) zijn rol spelen, zoals ook Tony Martin dat doet. Wout van Aert, die de afgelopen Dauphiné een uitstekende vorm liet zien in de bergen, kan dan een plekje opschuiven in de klimtrein van Jumbo-Visma.

Tom Dumoulin en Primoz Roglic, die uit voorzorg de Dauphiné verliet met een heupblessure en de nodige schaafwonden, zijn nog altijd de beoogde kopmannen. De ploegleiding reageerde de laatste dagen optimistisch over het herstel van de Sloveen richting de Tour de France.

Selectie Jumbo-Visma voor de Tour de France 2020 (29 augustus-20 september)
flag-be Wout van Aert
flag-nz George Bennett
flag-nl Tom Dumoulin
flag-nl Robert Gesink
flag-no Amund Grøndahl Jansen
flag-us Sepp Kuss
flag-de Tony Martin
flag-si Primoz Roglic

Dit artikel delen:

106 Reacties

moa 20 augustus 2020 om 10:29

waarom De Plus niet?

0
Pizzi 20 augustus 2020 om 10:32

Heupproblemen en niet fit.

0
kelderbelg 20 augustus 2020 om 10:32

Kenner, hihi

0
Mike1973 20 augustus 2020 om 10:41

Goede keuze van JV om Jansen mee te nemen. Naast dat hij op het vlakke goed ondersteunend werk kan doen, kan hij ook tempo bergop rijden. Jansen woont net zoals Gesink in Andorra en traint dus dagelijks In de bergen.

0
Boogie-dope 20 augustus 2020 om 10:44

@User5697: lol, kenners onder elkaar… hoge dunk heb je van jezelf. Voor hoeveel gaan we wedden dat Van Aert net wel in de slotweek van groot nut zal blijken jn de bergritten?? Als je zo zeker bent van je stuk dan zet je er vast een mooie som op in, niet?

Los van Wout zn skills vind ik het jammer dat ie zich moet leegrijden voor mannen die het toch niet gaan halen van Bernal. Beter was het om Wout als kopman uit te spelen en enkele ritten te laten winnen, op tijd eruit te stappen en dan vol te focussen op de Ronde en Roubaix.

0
kelderbelg 20 augustus 2020 om 11:04

Tour de L’ain en de Dauphine niet gezien?

0
Krul 20 augustus 2020 om 11:53

Wouts tijd voor meer etappes en groene trui komt nog wel in de Tour. Wint al 3 super mooie ritten dit jaar en zal in Oktober vlammen in de klassiekers. Het ziet er naar uit dat hij net dat stukje extra inhoud gekregen heeft om Vlaanderen en Roubaix te kunnen winnen.

0
Dr op en dr over 20 augustus 2020 om 12:03

Wout zal deze Tour welgeteld nul keer uitgespeeld worden in de sprint. Enkel als de situatie het toelaat zal hij een keertje zijn kans mogen wagen. Dit is al enkele maanden bekend.

Daarnaast heb je wel een hele kromme redenering, je wilt Woutje als kopman, maar die stapt vervolgens wel af volgens jouw beredenering ?

Daarnaast moet Jody (Bernal) eerst nog maar eens in de buurt van het podium zien te komen deze Tour. Die paar keer dat Roglic in de laatste kilometer aanzette tijdens Ain de Dauphiné kon hij enkel aanklampen in het laatste wiel van het groepje.

0
Gonzalez_de_Galdeano 20 augustus 2020 om 12:36

Beter was om als Lotto-Jumbo gewoon helemaal niet mee te doen. Aangezien met Bernal toch al de winnaar vast staat.

0
Chaba 20 augustus 2020 om 10:48

Prima keuze. De ploeg is mijn inziens veel beter in balans. Goede roeleur op het vlakke en op die manier geloof ik wel dat van Aert ook wel eens mee mag sprinten in een wat lastigere etappen. Roglic kopman en Dumoulin lekker als shaduwkopman en geen 3de shaduwkopman waar ook nog rekening mee gehouden moet worden.

0
arviidd 20 augustus 2020 om 10:49

Wauw wat een kenners!

0
Jean Dumas 20 augustus 2020 om 10:49

Begrijpelijke keuze. Gezien het vele kopwerk dat Martin en Van Aert doen (ook in de bergen) is een sterke beer voor het vlakke de beste optie.

0
JasperMollema 20 augustus 2020 om 10:56

Goede keuze. Kan me de waaierrit in de Vuelta vorig jaar nog herinneren waar Roglic bijna de Vuelta nog verloor… Op het vlakke ga je je knechten straks nog hard nodig hebben!

0
CechRepublic 20 augustus 2020 om 10:57

@user5697
Die kans is zeker reëel. Maar de kans dat ze naar huis komen met een podiumplek, een groene trui en een hoop ritzeges ook. Zo veel stelligheid over wat er gaat gebeuren in de toekomst, en zeker in het wielrennen, blijft altijd gevaarlijk. Zie het weekend waarin we ineens Bernal. Buchmann, Kruiswijk en Evenepoel kwijt waren.

0
Frank V 20 augustus 2020 om 10:57

Nog steeds een superploeg op voorwaarde dat Gesink klimt als de vorige jaren. Zie die Jansen vaak met ‘m trainen. Is dat nu een + voor Jansen of een – voor Gesink?

Wat meer paardenkracht nu om scheve situaties recht te zetten in ieder geval.

0
Krul 20 augustus 2020 om 11:57

Een + voor Jansen en een – voor Gesink verwacht ik. Bergop is Gesink niet meer zoals vroeger, maar is nog steeds van grote waarde voor de ploeg.

0
Panache 20 augustus 2020 om 12:22

Waarom toch weer een + voor de een en een – voor de ander? Alsof er noodzakelijkerwijs altijd eentje afgebrand moet worden. Tweemaal een plus of tweemaal een min is toch net zo goed mogelijk?

0
Frank V 20 augustus 2020 om 13:54

@Panache
Niet weer, gewoon deze keer. Die twee liggen qua type en gewicht dermate ver uit elkaar dat ik niet goed zie hoe Jansen Gesink kan volgen in Andorra. Mijn vraag dus: klimt Jansen zo goed of is Gesink zijn naam: ‘De Condor van Varsseveld’ niet meer waard.

In ieder geval gaan ze met een echte klimmer minder naar de Tour dus als Bennett valt en Kuss het laat afweten moet Robert uit z’n pijp komen.

0
mackie 20 augustus 2020 om 14:09

Gesink is meer een knecht geworden voor de 1e bergen en laatse heuvels in een overgangs rit. Kan ook op het vlakke tegenwoordig een behoorlijk hoog tempo op kop aan.

0
Haisuli 20 augustus 2020 om 11:00

@ Het is Koers,
Je hebt gelijk dat het een Nederlandse ploeg is, maar vergeet niet dat Visma een Noors bedrijf is een het om die reden misschien ook wel interessant is om Jansen in de Noorse trui te zien rijden in de Tour (los staand van zijn kwaliteiten en/of het de juiste vervanger zal zijn)

0
bartp25 20 augustus 2020 om 11:01

Jezelf een kenner noemen is meestal een teken dat je het tegen overgestelde bent

0
bartp25 20 augustus 2020 om 11:02

Belangrijkste nieuws voor Tjv is dat het goed gaat met Roglic.

0
Murcia 20 augustus 2020 om 11:09

Inderdaad, Je kunt hele verhalen hier neerzetten over welke knecht waar moet worden ingezet maar uiteindelijk is de ploeg slechts zo goed als haar kopman. Als hij het niveau van de Dauphine haalt of nog iets beter dan zie ik zelfs Bernal problemen krijgen. Hij had nu al moeite met de punches van Primoz.

0
Willeke 20 augustus 2020 om 11:10

Beterschap Steven. Helaas meer schade dan gehoopt.

Zonde dat het plan met de drie kopmannen niet doorgaat. Dat had ik graag gezien. Ik hoop dat iedereen bij jumbo-Visma snel kan schakelen en weer fit wordt.

Jansen is een grote hulp voor Tony Martin en vult mijn inziens het zwakke punt van de ploeg in. Op het vlakke en in de heuvels kwam teveel neer op Tony en Wout. Daardoor moesten de mannen die in de bergen moesten ondersteunen al teveel energie in de vlakke etappes steken. Met Jansen is de ploeg kunnen de klimmers hun energie bewaren voor de etappes waarin zij nodig zijn.

Ik hoop Steven in blakende vorm terug te zien in de Giro en vind het leuk dat Jumbo – Visma nu ook in de Giro vol mee kan doen voor de eindoverwinning. Hiermee heeft Jumbo-Visma ook gelijk een nieuw doel voor de Giro aangezien ze daar niet meer voor de massasprints kunnen gaan. Jansen is dus niet meer nodig voor de sprinttrein In de Giro en zijn capaciteiten kunnen nu benut worden om de Tourploeg te versterken.

0
tdola 20 augustus 2020 om 12:13

Jansen zou sowieso niet naar de giro gaan, dat is niet te combineren met de Vlaamse klassiekers dit jaar.

0
platteprijs 20 augustus 2020 om 11:17

Ik had Tolhoek verwacht. Zou de keuze voor Jansen op ingeven van Visma zijn gedaan? Voor Nederlandse wielrennen ook een slechte zaak. De enige Nederlandse ploeg start slechts met 2 Nederlanders. Wat een verschil met het Jumbo van vorig jaar. Rabobanktijden herleven.

0
Cochise 20 augustus 2020 om 11:23

Dat is dan ook de reden dat ze niet willen dat hij voor eigen succes gaat. Af en toe een snipperdag nemen om de tank niet leeg te rijden voor aanvang van de derde week.

0
Magikdatzeggen 20 augustus 2020 om 11:36

ik zie twee voordelen:
1. een meer uitgebalanceerde tourploeg (in eerste instantie teveel klimmers en kopmannen)
2. een Giro die leuker wordt om te volgen omdat Kruijswijk meedoet voor het klassement.

0
Krul 20 augustus 2020 om 12:01

De Giro krijgt er in 2 dagen tijd opeens 2 topfavorieten bij met Thomas en Kruijswijk. Zullen Nibali, Yates, Fuglsang, Carthy, Kelderman, etc. niet blij mee zijn.

Iemand die weet waarom het plan van de Vuelta voor Steven nu opeens wordt omgegooid naar de Giro? Hebben ze het idee dat Dumoulin of Roglic wellicht nog voor de Vuelta kan gaan na de Tour? Of willen ze met het oog op oplopende besmettingen liever de Giro rijden, aangezien die eerder is dan de Vuelta?

0
tdola 20 augustus 2020 om 12:22

@krul
Maar met evenepoel is er ook 1 weggevallen.

De giro past kruijswijk qua parcours wellicht wel beter dan vuelta. Itt kilometers (3 ritten!) op andere kopmannen voordeel (behalve wellicht op Thomas in vorm). En in vuelta is hij echt de kopman. Edit in giro
Vuelta mgl kopman schap samen met dumoulin, daar kan Bennett of kuss misschien nu zelfs schaduwkopman zijn.
En dit seizoen sowieso alles wat onder voorbehoud.

0
nickdt 20 augustus 2020 om 12:40

@Tdola

Dat Kruijswijk nu naar de Giro gaat, betekent automatisch dat ie de Vuelta niet gaat rijden, omdat de Giro en de Vuelta elkaar overlappen.

0
tdola 20 augustus 2020 om 13:46

Ja weet ik. Mis getypt. Ge-edit

0
Ruben Hoppe 20 augustus 2020 om 12:24

Waarom vraagt niemand zich af waarom Laurens de Plus niet als vervanger wordt aangewezen?

Uitstekende klimmer, zou niet fit genoeg zijn, wat ik betwijfel. Heel JV is top alleen hij niet?
Ik denk dat Laurens intern een akkefietje heeft door zijn overstap naar Ineos.
Voor mij staat hij kwalitatief boven Tolhoek.

0
YogiBear 20 augustus 2020 om 13:58

Als dit het geval is, zou er dan geen activiteit van De Plus op Strava zijn geweest? Begreep een paar dagen geleden in het forum dat die er niet is. Denk dus echt dat de communicatie vanuit de ploeg klopt en De Plus niet fit is.

0
Ultras100 20 augustus 2020 om 12:48

Niet onbelangrijk is dat dit wel echt een team blijft.
GJ is wel echte man van het team.
Ik vraag mij af in hoeverre ineos nog een collectief is..?

0
johan nauta 20 augustus 2020 om 13:34

jammer van kruiswijk ook dat de Plus er niet is maar er zijn ook andere toppers niet aanwezig we zullen het wel zien hopen dat roglic weer top is we gaan genieten toch?
oja let op onze TOM

0
Leukefans 20 augustus 2020 om 14:39

In het transferoverzicht elders op deze site zag ik trouwens dat Jansen bij de vertrekkers staat. Is dat gewoon omdat zijn contract afloopt en hij nog niet bijgetekend heeft of heeft hij al aangegeven sowieso te vertrekken?

0
Martin van den Bosch 20 augustus 2020 om 14:49
Quote:
In het transferoverzicht elders op deze site zag ik trouwens dat Jansen bij de vertrekkers staat. Is dat gewoon omdat zijn contract afloopt en hij nog niet bijgetekend heeft of heeft hij al aangegeven sowieso te vertrekken?

Zie:
https://www.wielerflits.nl/nieuws/tien-opties-voor-laatste-plek-jumbo-visma/

Quote:
Tot slot Amund Grøndahl Jansen. De 26-jarige Noorse kampioen op de weg maakte in 2017 zijn profdebuut bij – toen nog – LottoNL-Jumbo. Na vier jaar bij de Nederlandse ploeg te hebben gereden, zoekt hij andere oorden op. Hij groeide uit tot een gewaardeerd onderdeel van de sprinttrein rondom Groenewegen en daarnaast kreeg hij steeds meer kansen in de kern van klassiekerrenners waarvan hij deel uitmaakte. Ook zijn vertrek zal rauw op het dak zijn gevallen van het management. Grøndahl Jansen zou naar verluidt bij een andere ploeg een beter contract getekend hebben waar hij ook een belangrijkere rol zou zijn beloofd.
0
Fred Postma 20 augustus 2020 om 15:26

Nederland wil Dumoulin en geen Roglic.

0
kelderbelg 20 augustus 2020 om 15:40

Hey, Mark Rutte;}

0
Frank V 20 augustus 2020 om 15:43

Hoe zit het eigenlijk met De Plus, MVP vorige Tour en nu…? Je hoort niks over zijn vooruitgang. Niet netjes van 'de ploeg'.

0
Verweggistan 20 augustus 2020 om 16:27

Eigenlijk was Teunissen eerste reserve, dus dan snap ik prima dat Jansen nu de invaller is.

0
Toby Janssen 20 augustus 2020 om 16:46

Wat betreft De Plus, zijn heupproblemen zijn voorbij en zijn conditie is prima.
Lijkt dat JV hem gewoon niet wil meenemen, onbegrijpelijk.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone