Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Toulouse

dinsdag 16 juli 2019 om 19:00
Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Toulouse

foto: Cor Vos

De Tourkaravaan maakt zich op voor de Pyreneeën, maar in de elfde etappe wordt het peloton nog gespaard. De elfde rit van de Ronde van Frankrijk is namelijk een typische overgangsetappe. Wordt het een halve rustdag of wordt er tussen Albi en Toulourse toch weer oorlog gemaakt? WielerFlits kijkt alvast vooruit.

Wie wint de Touretappe naar Toulouse?

  • Dylan Groenewegen 2.65
  • Elia Viviani 3.05
  • Caleb Ewan 5.00

Parcours

De dag na de eerste rustdag heeft de ASO gekozen voor een (relatief) korte maar vlakke etappe. Albi was al de uitvalsbasis voor de rustdag en hier begint ook de elfde etappe. Het lijkt op het eerste gezicht een rit voor de sprinters.

Albi is een grote studentenstad met meer dan zesduizend studenten die verspreid zijn over achttien verschillende hogeronderwijsinstellingen. Lilian Calmejane van Total Direct Energie zal zich er thuis voelen, Albi is namelijk zijn woonplaats. Na een kus en een zwaai naar familie en vrienden vertrekt het peloton vanuit Albi in zuidwestelijke richting naar Toulouse.

Dat gebeurt niet in een rechte lijn, maar wel via twee mooie extra lussen. Onderweg liggen twee klimmetjes: de Côte de Tonnac (3,6 km aan 4,9%) en de Côte de Castelnau de Montmiral (2,5 km aan 3,8%) zullen geen indruk maken. In Gaillac is halverwege de rit de tussensprint.

foto: Cor Vos

Naarmate Toulouse nadert blijft het parcours een beetje golven. Met de Pyreneeën voor de deur zullen de toppers voor het klassement de benen sparen, maar misschien dat een puncheur nog probeert om de meute te verrassen in de slotfase. Zes kilometer voor de streep wordt Toulouse al binnengereden, waarna aan kilometerpaal 167 de finish is getrokken. Of Toulouse een sterke band heeft met de Tour? Nou, in de allereerste editie in 1903 was er al een finish in de roze stad. Ville rose, omdat op veel gebouwen in de stad en daaromheen gebruik wordt gemaakt van rode bakstenen, die in het felle zonlicht allemaal roze worden.

Maar helaas voor de Italianen in het peloton zal in Toulouse niet gestreden worden om een roze trui. Wat wel op het spel staat is de ritwinst. De slotkilometer is allesbehalve rechtdoor. Er zitten nog twee behoorlijke bochten naar links in, niet haaks, maar positionering kan hier zeker invloed hebben op het eindresultaat. Pas vijfhonderd meter voor de finish kun je de eindstreep zien. De winnaar treedt in de voetsporen van Mark Cavendish, die in 2008 in de regen won.


Start: 13.35 uur in Albi
Finish: Tussen 17.20 en 17.45 uur in Toulouse


Favorieten

Bij Jumbo-Visma kan het feest momenteel niet op. Steven Kruijswijk staat er prima voor in het algemeen klassement en ook wat ritzeges betreft kan het niet op. Mike Teunissen, Wout van Aert en Dylan Groenewegen wonnen ieder een sprint. Voor wie het in Toulouse zal zijn? Het blijft afwachten hoe hij de hellinkjes in de slotfase verteert, maar Groenewegen lijkt toch de grootste kans op succes. Als hij een goede dag heeft zal hij op pure snelheid moeilijk te kloppen zijn.

Laat Groenewegen Jumbo-Visma opnieuw juichen? – foto: Cor Vos

Elia Viviani moest in Albi tot zijn eigen ongeloof het hoofd buigen voor Wout van Aert, maar in Toulouse krijgt hij een nieuwe kans op Tourglorie. We mogen niet vergeten dat hij in de etappe naar Nancy al victorie kraaide, dus de druk is er bij hem wel af. Alles wat hij nog kan winnen is bonus. Aan snelheid ontbreekt het bij de Italiaan niet, en de heuveltjes in de finale moeten geen probleem voor hem zijn.

Elia Viviani – foto: Cor Vos

Bij Caleb Ewan is het vooralsnog een kwestie van net niet. Hij stond al vier keer op het dagpodium, maar nooit als winnaar. Daar wil hij graag verandering in brengen, en daar heeft hij ook alle kwaliteiten voor. Qua snelheid hoeft hij weinig onder te doen voor de Groenewegens van deze wereld en daarnaast staat hij te boek als iemand die zijn hand niet omdraait voor de korte hellingen die er in de slotfase liggen. Hij gaat normaliter fris aan de sprint beginnen. Kan de pocketsprinter het nu waarmaken?

foto: Cor Vos

Groenetruidrager Peter Sagan mag in het lijstje sprinters ook niet ontbreken. Nee, zo snel als de hierboven genoemde heren is hij niet, maar hij zal desondanks weer een ereplaats kunnen behalen. En een uitschieter valt bij de drievoudig wereldkampioen ook nooit uit te sluiten. Datzelfde geldt voor de enige man die naast Sagan ook de groene trui heeft weten te veroveren, Michael Matthews. In Albi werd echter wel duidelijk dat hij zeker niet zo snel is als de sprintconcurrenten, dus of Sunweb nu weer een lead-out voor hem op poten wil zetten..?

Matthews en Sagan lijken meer gebaat bij iets lastigere aankomsten – foto: Cor Vos

Bij UAE Emirates is het de vraag wie gaat sprinten. Krijgt Jasper Philipsen nog een kans of is het toch aan Alexander Kristoff om te scoren? Beide rappe mannen hebben al ereplaatsen verzameld en de Noor was zelfs al heel dichtbij een ritzege. Hierdoor krijgt Kristoff lichtjes het voordeel van de twijfel, maar Philipsen zou zijn plaats net zo goed in kunnen nemen.

In Nancy was Kristoff al zeer dicht bij een overwinning – foto: Cor Vos

Tot slot hebben we de echte outsiders voor u in de aanbieding. Denk aan lieden als Sonny Colbrelli (al twee keer vierde en een keer vijfde), Giacomo Nizzolo (een vierde plaats in Brussel is zijn voorlopige hoogtepunt), Matteo Trentin (al eens derde, maar toch meer gebaat bij zwaardere etappes) en Jasper Stuyven (idem dito). Het zijn coureurs die ongetwijfeld weer gaan meedoen, maar winnen is een ander paar mouwen. Andrea Pasqualon en topsprinter van weleer André Greipel kunnen misschien ook een ereplaats uit de brand slepen. Kan de Duitser misschien nog een keer zijn turbodijen aanwenden?

Wie wint de Touretappe naar Toulouse?

  • Dylan Groenewegen 2.65
  • Elia Viviani 3.05
  • Caleb Ewan 5.00

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Caleb Ewan, Elia Viviani
** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Michael Matthews
* Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Giacomo Nizzolo

Tour de France 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Albi en Toulouse staan bekend als steden waar het in de zomer doorgaans best warm kan zijn. Volgens de laatste voorspellingen wordt het een graad of 31, terwijl de zon vrij spel heeft om te schijnen. Genoeg drinken zal dus belangrijk zijn voor de renners. ’s Avonds trekt de wind wat aan, maar dan zitten de coureurs alweer lang en breed in het hotel.

De etappe naar Toulouse is vanaf 14.10 uur live te volgen op NPO1 en Sporza. Eurosport 1 is er al bij vanaf het begin, om precies te zijn om 13.14 uur. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


Dit artikel delen:

42 Reacties

hartstikkebedankt 16 juli 2019 om 16:12

Hoe groot is de kans dat Dylan er af wordt gereden? Lijkt erop dat het tussen km 5 en 4 voor de finish toch 4% o.i.d. stijgt.

Rhohan 16 juli 2019 om 16:16

Zeer klein. Die wegen rond Toulouse zijn hooguit vals plat en prima geasfalteerd.

madeinstars 16 juli 2019 om 16:26

Het is toch wel een kilometer ongeveer 5%. Het zal vooral lastig zijn om eventuele aanvallen te controleren, want daarna is het naar beneden, praktisch rechtdoor naar de finish.

nickdt 17 juli 2019 om 11:44

Zeer klein. Als Cavendish kan winnen, kan Groenewegen dat ook.

assen 16 juli 2019 om 16:12

Deze foto van Viviani mag er anders ook zijn!

Zou een mooi figuur zijn in de Muppets show

Mischa 17 juli 2019 om 12:55

Grappig! Calimero staat er ook tussen.

Meertos 16 juli 2019 om 16:22

De vraag is hoeveel renners komen er in de kopgroep en welk team of welke teams willen het gat klein houden en dicht rijden. Andere vraag is of TJV zich ermee moet bemoeien.. hebben al 4 ritzeges en moeten niets.. Wat denken jullie?

bartp25 16 juli 2019 om 16:43

Ja ze hebben er al 4, en als er een kans is op ritzege nummer 5 moet je dat uiteraard niet laten liggen. Ik begrijp natuurlijk wel dat je niet al je energie moet verspillen met het oog op wat komen gaat voor Kruiswijk. Lotto Soudal en Quickstep zullen wel weer een mannetje bijzetten dan kun je Tony Martin er bij zetten om te controleren. Aan het eind van de etappe mochten er mensen wegspringen moet je natuurlijk niet als een malloot gaan achtervolgen, eerder meespringen of werk aan andere laten.

de winnaars 16 juli 2019 om 16:47

Groenewegen is deze tour bar slecht in vorm dus als ze flink aanzetten op dat colletje dan is ie eraf dus waarom 4 sterren? Hij is bij lange na niet de beste sprinter op dit moment. Zou zo maar kunnen dat ze morgen of v Aert of Teunissen laten sprinten…..en terecht

bartp25 16 juli 2019 om 16:51

Ik denk dat je gelijk hebt met betrekking tot de vorm van Groenewegen, maar alsnog 1 van de snelste sprinters hier. Denk dat qua snelheid maar 2 mensen aan hem kunnen tippen in deze tour en dat zijn Viviani en Ewan, moeten ze nog blij zijn dat hij minder in vorm en gevallen is anders waren het eenzijdige sprintetappes geweest.

Zjoske 16 juli 2019 om 16:58

Bar slecht in vorm nog wel. Omdat hij gisteren aangaf at het niet voor hem was? Of odat hij op de eerste dag gevallen is?

Merlinappa 16 juli 2019 om 17:02

Groenewegen is in bloedvorm, alleen gevallen. Dan verdwijnt je vorm niet hoor.

Jan Blokland 16 juli 2019 om 17:51

“Bar slecht in vorm”. Maar wel een overwinning op zak.
Zoveel zijn er niet die dat kunnen zeggen!

Walacra 16 juli 2019 om 18:04

Groenewegen is momenteel zwaar getriggerd. Die heeft het toch wat moeilijk met de overwinningen van zijn ploeggenoten. Niet dat hij het ze niet gunt maar de pers heeft ze vandaag toch wat opgezet tegen elkaar: “Wie van jullie is bij Jumbo-Visma eigenlijk de snelste sprinter ?” is er gevraagd. Nou reken maar dat Groenewegen dat morgen zeer graag wil laten zien..

Andrew 16 juli 2019 om 17:06

+/- Kilometer 75 – 130 rijden ze richting het zuiden met windkracht 3 uit het westen (volgens Weeronline in Ambres). Op sommige stukken kan het interessant worden als er weer een paar teams zin hebben.

marius 16 juli 2019 om 18:43

Helaas moeten ze dan nog 35 km tot de finish!

adelaarvanantwerpen 16 juli 2019 om 19:26

Op 35 km van de Streep is juist perfect

Tuubke 16 juli 2019 om 17:46

Tip voor Sunweb: alle ballen op Bol!

deluxe 16 juli 2019 om 18:04

Waarom specifiek Groenewegen benoemen?

****
Iemand van Jumbo
***
De rest

HTN02 16 juli 2019 om 18:13

ben toevallig in Toulouse voor het werk, even kijken of ik deze finish kan meepakken :-D

Franco Ballerini 16 juli 2019 om 19:26

Verwaarloos je werk niet. Belangrijker dan een flits op te vangen van renners die met 60 km per uur voorbij vliegen.

Wielert 16 juli 2019 om 21:58

De zogeheten ‘wielerflits’

HTN02 17 juli 2019 om 14:59

wees gerust, ik heb meer dan genoeg tijd hier, ik hoef mijn werk hier echt niet voor te verwaarlozen ;-)

Zino89 16 juli 2019 om 18:51

Na afgelopen week hebben van Aert en Teunissen ook wel recht op een sterretje wat mij betreft, maken toch meer kans dan een Trentin of Nizzolo

Bergbeklimmer 16 juli 2019 om 21:55

Niet als er niks geks met Groenewegen gebeurt.

Fuubs 16 juli 2019 om 18:54

Ik ben vooral benieuwd of Dylan in het wiel van z’n treintje kan blijven.

Polleke 16 juli 2019 om 19:11

EF gaat een waaier trekken…ze hebben nu gezien hoe het wel moet….education first !

Jean Dumas 16 juli 2019 om 19:24

Ewan is de snelste, die moet het een keer kunnen waarmaken.

FDJ 16 juli 2019 om 21:27

De snelste misschien ja, maar niet de beste timer.

de winnaars 16 juli 2019 om 20:44

Groenewegen heeft zijn ritje gewonnen maar verder is het gewoon bagger punt

Merlinappa 16 juli 2019 om 21:32

TJV wint 4 van de 10 ritten maar verder kunnen ze helemaal niks. punt.

katerkop 16 juli 2019 om 22:50

Bedankt voor je bijdrage #winnaars. Je doet alleen je nickname bepaalt geen eer aan.

Ivan 16 juli 2019 om 21:18

Ik kan me niet voorstellen dat hier een sterke kopgroep gaat ontstaan. Lijkt me vrij simpel te controleren met Jumbo-Visma, Lotto-Soudal, BORA, Quick Step en Sunweb. Opletten voor waaiers en valpartijen en daarna lekker sprinten.
*** Groenewegen
** Viviani, Ewan
* Sagan, Philipsen, Trentin

Deel Koeper 16 juli 2019 om 22:57

Denk dat de trein van DQS nog eens zijn ding kan doen en voor een zege voor Gargamel zorgt.

Rudie Marien 16 juli 2019 om 23:14

TJV heeft altijd een plan B, maar waarschijnlijk gaat er niet gereden worden en kan Groenewegen comfortabel naar de streep gebracht worden. Hij moet (en zal) het dan wel afmaken zeker ?
Tenzij, je weet nooit, men gaat proberen enkele snelle mannen eraf te knallen of af te matten de laatste 40 km.

Jorco 16 juli 2019 om 23:24

Wout van Aert proberen in de ontsnapping te krijgen ;)

Al zou het achterlijk zijn als andere ploegen dat accepteren, en als er renners met van Aert mee willen rijden

KennyKlimmen 17 juli 2019 om 08:12

Rustaaag JV. Er komen bergjes aan..

Jean Dumas 17 juli 2019 om 09:01

Ze hebben het weer mooi uitgetekend: korte rit, paar heuveltjes, vlakke finale.

wilbertdh 17 juli 2019 om 09:54

Mooie kans voor een aanval op 5km van de finish. 1km à 5%. Terpstra?

Jean Dumas 17 juli 2019 om 10:32

Is wel killing zo’n bergje voor een eenzame koploper.

wilbertdh 17 juli 2019 om 13:10

… om een aanval daar te beginnen

Pepsifranck 17 juli 2019 om 10:21

ARUAN gaat geel pakken in de bergen deze Tour!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair