Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Nancy

dinsdag 9 juli 2019 om 08:00
Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Nancy

foto: Cor Vos

Na de lastige aankomst in Épernay, is het ditmaal wellicht aan de sprinters als de Tour koerst van Reims naar Nancy (213,5 km). Veel rappe mannen zullen revanchegevoelens koesteren na de openingsrit. Of gooit de Côte de Maron de koers in de war? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

In etappe vier zijn de sprinters weer aan zet. Vertrekken doen we vanuit Reims, de stad waar we ook tijdens de tweede rit al eens passeerden en waar vooral André Greipel goede herinneringen zal koesteren. Hij was er in 2014 de meest recente etappewinnaar.

De renners trekken vrijwel meteen oostwaarts en vinden onderweg amper noemenswaardige hindernissen. Met de Côte de Rosières en de Côte de Maron liggen onderweg twee klimmetjes van vierde categorie op de route, maar om de sprinters daar overboord te gooien moet er toch een klein wonder gebeuren. Hoewel, de Côte de Maron (3,1 km aan 5,1 procent) ligt op amper vijftien kilometer van de aankomst. Wie gelost wordt, heeft niet bijster veel tijd om terug te keren.

Toch verwacht Tourdirecteur Christian Prudhomme hier ‘gewoon’ een massasprint. De laatste anderhalve kilometer bevat geen bochten meer en gaat zelfs lichtjes bergaf, dus zal deze sprint in Nancy aan een bijzonder hoog tempo gebeuren.

Trentin klopt Sagan met minimaal verschil in 2014 – foto: Cor Vos

Nochtans staat Nancy meestal bekend om zijn lastigere etappes, getuige prestigieuze ritwinnaars als Fausto Coppi, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault en Phil Anderson. De etappe die Zoetemelk in 1973 won, was zelfs nagenoeg identiek aan die van dit jaar. Matteo Trentin was in 2014 de laatste die zijn handen in Nancy in de lucht gooide. De Italiaan van het toenmalige Omega Pharma-Quick Step overleefde de lastige finale en versloeg Peter Sagan met minimaal verschil.


Start: 12.10 uur in Reims
Finish: 17.10-17.37 uur in Nancy


Favorieten

Ondanks de Côte de Maron op vijftien kilometer voor de finish gaan we ervan uit dat de wedstrijd uitmondt in een massasprint. Teveel ploegen hebben hier belang bij na de chaotische openingsrit in Brussel. Toch wordt het oppassen voor de mannen. Opnieuw liggen hectiek en dus valpartijen op de loer. Aan de treintjes van de sprinters de taak om samen te blijven en de kopmannen naar de finish te loodsen.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Wellicht is Dylan Groenewegen de snelste sprinter in het peloton. De Nederlander kan bouwen op een sterke lead-out met onder anderen Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen en bovendien leefde zijn ploeg Jumbo-Visma de eerste dagen op een gele wolk. Een harde smak in de eerste rit gooide zijn eigen ambities in de war, maar als hij voldoende hersteld is moet hij de concurrentie te snel af kunnen zijn. Een mooie kans om zijn eerste ritzege in deze Tour te pakken!

In de door Mike Teunissen gewonnen openingsrit was Caleb Ewan al dichtbij de etappezege. Op de luchtbeelden was echter goed te zien dat de Australiër enkele malen moest inhouden doordat hij ingesloten was. Hij kon zich qua snelheid meten met Teunissen en Peter Sagan, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek. The Pocket Rocket wist de snelle mannen dit jaar al meermaals te kloppen en moet ook hier kunnen meespelen om de ritwinst.

Zijn naam is al gevallen. Peter Sagan bleef uit de problemen in de openingsetappe en leek daarin Sonny Colbrelli af te houden van de etappezege. Dat was echter buiten Mike Teunissen gerekend, die sterk kwam opzetten op de licht oplopende finale en de winst weggriste voor de neus van de Slowaak. Dat het met zijn benen wel snor zit, is wel gebleken. De Côte de Maron moet normaal gesproken niet voor problemen zorgen, waardoor hij fris aan de sprint kan beginnen.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Hetzelfde geldt voor Michael Matthews. De Australiër van Sunweb streed eveneens mee om de winst in de eerste rit, maar kwam tekort om ook daadwerkelijk de zege naar zich toe te trekken. Zijn vorm lijkt evenwel goed, want ook in de ploegentijdrit hield hij goed stand en was hij bij de eerste vier finishers. Daarom mogen we ook hem zeker scharen bij de favorieten voor deze vierde etappe.

Al zevenmaal reed Giacomo Nizzolo de Giro d’Italia en ook in de Vuelta a España stond hij al aan het vertrek, maar de Tour is nieuw terrein voor hem. Toch koerste hij in de openingsrit al meteen naar een veelbelovende vierde plek. Hoewel de eerste vijf plekken leken vergeven aan Teunissen, Sagan, Ewan, Colbrelli en Matthews, kwam de Italiaan van Dimension Data nog sterk opzetten in de laatste tientallen meters. Dat belooft alvast wat.

Elia Viviani zag zaterdag een korte klassering in het water vallen, mede doordat hij ternauwernood overeind wist te blijven in de sprint nadat hij moest uitwijken voor Caleb Ewan. Normaal gezien vormt de Côte de Maron geen groot obstakel voor de Italiaan van Deceuninck-Quick Step en dus mogen we hem verwachten in de finale. Kan hij zijn treintje met bijvoorbeeld Maximiliano Richeze en Michael Mørkøv op de rails houden?

Peter Sagan rijdt in de groene trui – foto: Cor Vos

Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff en Matteo Trentin moeten het normaal gesproken hebben van de zwaardere koersen, maar mocht de Côte de Maron voor de nodige problemen zorgen bij de topsprinters kunnen de Italianen en de Noor meespelen om de ritzege. Zaterdag waren ze alledrie in elk geval al bij de beste vijftien renners. Tot slot willen we ook nog de naam van Christophe Laporte aanstippen. De Cofidis-renner is een man om rekening mee te houden in de sprint.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Caleb Ewan, Peter Sagan
** Michael Matthews, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
* Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Christophe Laporte, Matteo Trentin

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het startsein in Reims wordt onder overwegend zonnige omstandigheden gegeven aan 19 °C. De matige wind waait uit het noordoosten aan windkracht 3. In finishplaats Nancy loopt het kwik verder op tot zo’n 23 °C. De verwachte kans op neerslag is nihil.

De etappe wordt opnieuw live uitgezonden door NPO1 (vanaf 14.10 uur), Sporza op één (vanaf 14.15 uur) en Eurosport 2 (vanaf 12.00 uur). Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


Dit artikel delen:

40 Reacties

TijmenCamps 8 juli 2019 om 19:02

Dylan werd later gelost dan bijvoorbeeld Caleb Ewan dus ik denk dat hij voldoende hersteld is!

ChefSpijker 8 juli 2019 om 19:09

Denk dat dat niet zoveel zegt. Kan ook zijn dat Ewan al voelde dat vandaag kansloos zou zijn en gewoon zoveel mogelijk energie gespaard heeft. Als ze morgen gas geven op die klim in de finale zal Groenewegen denk ik eerder lossen dan Ewan.

Dumoulist 8 juli 2019 om 23:15

Bij vive le vélo gaf Ewan inderdaad aan dat hij al snel voelde dat het hem niet ging worden en dus energie wou sparen voor de komende dagen/weken. Maar Dylan lijkt wel in orde.

Pietspeed 9 juli 2019 om 06:54

Bora gaat op die cote weer flink aan de boom schudden, en nog wat straffer dan vorige keer. Gevolg ; meeste rassprinters eraf en komen niet meer terug. En indien terug, te stuk om te winnen. No chance voor Groenewegen.

FFD 8 juli 2019 om 19:08

Vanwaar Viviani maar 2 sterren? Op pure snelheid zou ik hem toch ruilen met Sagan. Sagan heeft wel altijd de gave om goed gepositioneerd te zitten. Verder alle ballen op Groenewegen! Hup Dylan:)

koos verrek 8 juli 2019 om 19:12

Viviani gaat m pakken

assen 8 juli 2019 om 19:18

Is Dylan echt later gelost dan Ewan?!?
Ongelooflijk!

Maar dan nog, kun je nog voluit sprinten met een gekwetste schouder?
En kom je een heuveltje over waar Bora er alles aan doet om je te lossen?

Ik denk het niet, maar hoop van wel.
Dqs heeft nu twee redenen om op kop te rijden, dat is dan wel fijn. :-)

Merlinappa 8 juli 2019 om 19:22

Na het heuveltje is het nog 15 km, dus er is nog tijd om terug te komen. En sprinten met die schouder moet zeker lukken, als je eenmaal van voor zit in de laatste kilometer neemt de adrenaline toch over en voel je niks.

Pietspeed 9 juli 2019 om 07:02

Dylan en Elia moeten toch echt een dikke 3 km a 5% zelf trappen ;-)

dikkechaap 9 juli 2019 om 09:26

Jumbo moet ervoor zorgen dat ze helemaal vooraan beginnen aan dat heuveltje. Als dat lukt is de rit al voor de helft gewonnen.

rahimns 8 juli 2019 om 19:37

Ik kan me nog herinneren in Valencia waar die net voor de top gelost werd en toen nog kon terugkomen met zijn ploeg. Die klim was lastiger en zeker langer dan deze klim. Ik denk dat als hij zijn benen wat teruggevonden heeft Dylan het moet kunnen overleven.

Tuubke 8 juli 2019 om 19:38

@redactie Is het mogelijk om ook de verwachte finishtijd erbij te geven? Ja, ik weet dat ik die ook kan opzoeken in het rondeboek, maar als jullie toch een voorbeschouwing schrijven….

Gerardv 8 juli 2019 om 19:41

Start: 12.10 uur in Reims
Finish: 17.10-17.37 uur in Nancy

Nick Doup 8 juli 2019 om 19:43

@Tuubke

Tussen het parcours en de favorieten staan al elke dag de start- en finishtijden.

Tuubke 9 juli 2019 om 10:09

Ah, excuus; ik zocht die informatie bij de TV-tijden e.d. Dank!

rennerske 8 juli 2019 om 19:43

Backaert, Grellier, Dowsett en Bak voor de onvermijdelijke doch kansloze vlucht waarna Groenewegen nummer 3 binnen tikt.

Groningen 8 juli 2019 om 19:47

Ik hoop dat Jumbo niet op teveel paarden tegelijk wedt en Kruijswijk er over twee weken weer alleen voorstaat. Laat het werk morgen maar aan DQS en Bora

FDJ 9 juli 2019 om 07:32

Als je Bennet en De Plus rondom Steven houdt is dat genoeg. De rest kan zich prima op het sprinten richten.

horsm 8 juli 2019 om 19:49

Ik hoop dat Mike uitgerust genoeg is om te piloteren – het leek alsof hij het rustig aan deed nadat hij was gelost.

Verweggistan 8 juli 2019 om 19:51

Hij heeft juist nog een kwartier geprobeerd terug te komen met Simon samen. Pas toen Zakarin terugkwam heeft hij laten lopen.

Shinzawai 8 juli 2019 om 20:00

Anders hebben ze Van Aert nog.

Prima Facie 8 juli 2019 om 20:14

Dat klimmetje is zuur voor Groenewegen. Maar een de andere kant: een sprinter die hier de massasprint wil winnen moet scherp genoeg staan om zo’n klim te overleven.

Fort 8 juli 2019 om 21:06

Het kwijtraken van de gele trui zou morgen het verschil kunnen maken tussen Dylan wel en niet terugbrengen wanneer hij dr af zou gaan op dat heuveltje. Benieuwd wie ze hem terug laten brengen, wie er bij Kruisje blijft en wie er dan nog over is voor een sprint aan te trekken wanneer nodig.

Random wielerliefhebber. 8 juli 2019 om 21:17

Tony Martin zal de taak hebben om Groenewege over dat klimmetje te loodsen verwacht ik.

Peter Wouds 8 juli 2019 om 21:18

Ik gok dat Groenewegen zijn positie niet kan vinden en Caleb Ewan de etappe mee naar huis neemt. Toonde in etappe 1 al heel sterk te zijn maar werd toen klemgereden.

Merlinappa 9 juli 2019 om 07:53

Ja, toen kon Ewan alleen zijn positie niet vinden.. ;)

dikkechaap 9 juli 2019 om 09:28

Dit is lichtjes bergaf, vs 4% omhoog in de openingsrit. Een totaal andere sprint, en eentje die Ewan veel minder ligt.
Dit is voor de zware mannen, hoewel er daarvan niet zoveel zijn deze tour.

Bergbeklimmer 8 juli 2019 om 22:22

Pasqualon mag ook wel een sterretje krijgen. Als Laporte er ook eentje krijgt.

biazzi13 8 juli 2019 om 22:32

Effen off topic

Zou alaphilippe van de bolletjestrui een hoofddoel gemaakt hebben? Of denken jullie daar eerder aan barguil of iemand uit het klassement? Dank u

sjoerdtjen 8 juli 2019 om 22:49

@biazzi13
Probeer je eigen werk poultjes vorm te geven. Dat is des te leuker als je wint.

On topic:
Geen idee, stuur ze een bericht?
Denk dat 95% van de (bovengemiddeld) goede klimmers/punchers de bollentrui als doel heeft gesteld :)

Jean Dumas 9 juli 2019 om 07:09

Een bochtige stadsfinale na een heuvel, er gaan gaten vallen. Niet iedereen zal erbij zijn. Dit is meer voor Sagan en Stuyven dan voor Viviani en Groenewegen.

Merlinappa 9 juli 2019 om 07:55

5 bochten in de laatste 7 kilometer, valt echt enorm mee. Laatste bocht is ruim 1 km voor de finish en vrij smal, maar niet scherp en daarna wordt de weg weer breder. Niks heel geks of supertechnisch.

Titaantje 9 juli 2019 om 09:32

Dit klimmetje is niet zoveel zwaarder dan de Poggio toch? Moet Viviani dus wel aankunnen.

Jean Dumas 9 juli 2019 om 09:42

Veel zal aankomen op individuele plaatsing, en al vroeg omdat vrijwel alles in dalende lijn is.

sprintgeit 9 juli 2019 om 07:37

Viviani wordt al wel heel snel afgeschreven. Quickstep bewees zaterdag weer de sterkste trein te hebben (het is dat hij ze zelf kwijt raakte ), dat is toch een belangrijke factor. Verwacht een gelijke strijd tussen Dylan, Viviani en Ewan. Sagan zal met zn positioneringsskills vast top 3 rijden, maar is intrinsiek toch net minder snel dan die mannen.

Verder lijkt Stuyven me in erg goede doen, al ligt dit hem, net als Sagan, minder dan etappe 1 en gisteren.

Cadellie 9 juli 2019 om 08:46

Quickstep winning mood, dus Viviani vandaag. Denk dat Dylan er nog even door moet komen.

Sonsbach Allstars 9 juli 2019 om 09:32

Het is waarschijnlijk dat Bora op de laatste klim weer aan de boom wil gaan schudden. Zal wel weer een hoop nerveus gedoe worden met iedereen die aan de voet van die klim vooraan wil zitten. Op de fiets blijven is vandaag weer het motto

rennerske 9 juli 2019 om 14:03

@SA. Geen speld tussen te krijgen. Dank ook voor het opnieuw oppoetsen van de uitdrukking “aan de boom schudden”.

hugenholz 9 juli 2019 om 13:45

Geluk bij een ongeluk: door het verliezen vd gele trui heeft Jumbo-Visma het voordeel dat ze niet de hele dag de koers hoeven te controleren. Ze kunnen nu hun krachten sparen tot de laatste km’s en zich volledig focussen op de sprinttrein rondom Dylan.

De vraag is of die laatste heuvel op 15 km voor de finish nog een scherprechter gaat worden en of Dylan die goed gaat verteren na de valpartij van zaterdag. Als we Dylan en Jumbo-Visma na die heuvel in een sprinttrein aan de kop vh peloton zien rijden dan acht ik de kans op een zege heel erg hoog.

Lorenzo Simons 9 juli 2019 om 15:34

Als je een video wilt toevoegen aan de voorbeschouwing voor etappe 5, hier heb je de laatste 30km: https://www.youtube.com/watch?v=-urUU8lwgXw

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.