Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Épernay
foto: Cor Vos
maandag 8 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Épernay

Na twee dagen in Brussel en omstreken, trekt de Tourkaravaan maandag eindelijk naar het land waar het allemaal moet gebeuren: Frankrijk! De eerste etappe op Frans grondgebied belooft meteen bijzonder interessant te worden, gezien de bijzonder heuvelachtige finale. Wie kraait er victorie in champagnestad Épernay? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

In etappe drie is het tijd voor het peloton om België te verlaten en voorgoed over de Franse grens te trekken. De start ligt dan wel in Binche, de plek waar de hoofdzetel van Wanty is gelegen. Daarnaast kennen we Binche ook van de Mémorial Frank Vandenbroucke, waar Danny van Poppel vorig najaar de handen in de lucht mocht steken. Maar lang blijven de renners hier niet treuzelen, want al na amper tien kilometer bereiken we de grensovergang in het plaatsje Erquelinnes.

Nu we in Frankrijk zijn, kan de Tour écht beginnen. Toch zijn de eerste 160 kilometer zijn nagenoeg volledig vlak. Intussen passeert het peloton onder andere in Fourmies – gekend van de gelijknamige Grote Prijs – en Reims, waar André Greipel in 2014 nog de handen in de lucht mocht gooien.

Maar eens Reims gepasseerd, wordt het terrein plots een stuk heuvelachtiger. Maar liefst zeven klimmetjes, waarvan er vijf een categorie hebben gekregen, liggen op de renners te wachten. Te beginnen met de Côte de Nanteuil-la-Fôret (1,1 kilometer aan 6,8 procent), op een dikke dertig kilometer van de aankomst. Na een recuperatiestrook van een tiental kilometer volgen de drie lastigste hellingen van de dag – allen van derde categorie – zeer kort op elkaar.

We hebben het over de Côte d’Hautvillers (900 meter aan 10,5%), de Côte de Champillon (1,8 kilometer aan 6,6%) en de Côte de Mutigny (900 meter aan 12,2%). Leuk extraatje aan die laatste helling is dat de organisatie er 8, 5 en 2 bonificatieseconden weggeeft, wat het spektakel alleen maar ten goede komt. Wie vervolgens wil doorzetten richting de finish, moet nog 15 kilometer overbruggen.

Maar ook daar ligt met de Côte du Mont Bernon (1,1 kilometer aan 5,5 procent) nog een verraderlijk slot te wachten. Dit hellinkje krijgt in het routeboek dan wel geen categorie mee, toch kan een ultieme aanval hier beslissend zijn. De laatste vier kilometer gaan immers grotendeels in dalende lijn, op de laatste vijfhonderd meter aan 8 procent na. Voor de sprinters wordt het moeilijk om al dit klimwerk te overleven, maar waarom zouden Michael Matthews of Caleb Ewan dit niet aankunnen?

Finishplaats van dienst is Epernay, een dorpje in de champagnestreek. Echt een rijkgevulde geschiedenis met de Tour kent de hoofdstad van de champagne evenwel niet: alleen in 1963 mocht het met Eddy Pauwels een ritwinnaar kronen. Het was wel al meermaals startplaats van een etappe, waarvan de laatste keer in 2014. Toen ging Matteo Trentin in Nancy met de zegebloemen aan de haal.


Start: 12.20 uur in flag-be Binche
Finish: 17.19-17.50 uur in flag-fr Épernay


Favorieten

Een ding is zeker: het was een stuk gemakkelijker om een topfavoriet aan te wijzen voor de openingsetappe naar Brussel. Er staan deze Tour maar een handvol topsprinters aan het vertrek, maar de puncheurs zijn niet op één hand te tellen. Dat is alleen maar goed voor de neutrale toeschouwer, die zich kan opmaken voor een spetterende finale in de Champagnestreek.

De Franse lieveling Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Als we dan toch een topfavoriet moeten noemen: Julian Alaphilippe. Vrijwel alles wat de springveer van Deceuninck-Quick-Step dit seizoen aanraakt, verandert in goud. Op het Piazzo del Campo, de Via Roma en de Muur van Huy: de 27-jarige Alaphilippe won altijd en overal. Het moet toch raar lopen, wil hij in de Tour met lege handen achterblijven. Daarvoor zijn er gewoon teveel etappes op maat gemaakt van Alaphilippe, te beginnen met de rit van maandag naar Épernay. Want zeg nu zelf: wie moet een goede Alaphilippe in hemelsnaam vloeren op een klimmetje van 500 meter aan 8%? Slechts weinig renners wisten het dit seizoen te doen.

Daar komt nog eens bij dat Alaphilippe weet hoe je succes moet boeken in de Tour. Vorig jaar wist hij uit te groeien tot het lievelingetje van het Franse volk, door twee zware bergetappes (die naar Le Grand-Bornand en Bagnères-de-Luchon) én de bolletjestrui te winnen. Maar de honger van Alaphilippe is zeker niet gestild; succes is namelijk verslavend. De puncheur uit Saint-Amand-Montrond zal maandag worden uitgespeeld als speerpunt, maar vergeet ook niet dat Alaphilippe kan rekenen op de Deense alleskunner Kasper Asgreen, die ook een sprintje uit zijn sterke benen kan persen. Zien we aan het einde van de middag Alaphilippe stralen als ritwinnaar?

Velen zullen kijken naar Peter Sagan – foto: Cor Vos

Alaphilippe zal veel renners in de gaten moeten houden, zoals Peter Sagan. De renner van BORA-hansgrohe krijgt een ideaal parcours voorgeschoteld in en rond Épernay, met de nodige steile klimmetjes en een flink oplopende finishstraat. De aankomst doet een beetje denken aan die in Longwy (Tour van 2017) en Cherbourg (drie jaar geleden). En wie kwam er toen zegevierend over de streep? Juist, Peter Sagan! De drievoudig wereldkampioen krijgt bovendien een ideale gelegenheid om de nodige punten te sprokkelen voor de groene trui, waardoor hij de pure sprinters op nog grotere achterstand kan zetten.

Maar Sagan is niet de enige ‘sprinter’ die in staat is om de etappe te winnen. Zo hebben we ook nog Caleb Ewan, die kickt op aankomsten zoals die in Épernay. Denk maar aan de voorbije UAE Tour, waar Ewan wist te zegevieren op de korte maar loeisteile Hatta Dam. Zeker, de Tour de France is niet te vergelijken met een zandbakrondje als de UAE Tour, maar Ewan heeft ook al op het hoogste niveau laten zien te kunnen scoren. Denk maar aan de voorbije Giro d’Italia, waar hij tweemaal de beste was. Mocht Ewan in de finale de steile klimmetjes overleven, dan zijn er maar weinig renners die harder een heuveltje opknallen dan de renner van Lotto Soudal.

Is Caleb Ewan ook zo blij na afloop van etappe drie? – foto: Cor Vos

Ewan zal niet alleen moeten afrekenen met Alaphilippe en Sagan, maar ook met Michael Matthews, nog zo’n renner die zich gespecialiseerd heeft in sprints bergop. De kopman van Team Sunweb gaf in de Ronde van Catalonië nog enkele visitekaartjes af, maar zo gemakkelijk zal het in de Tour niet gaan. Maar vergeet niet dat Matthews twee jaar geleden (ritzege in Rodez, na een vergelijkbare finale) nog liet zien hoe het moet. Een voordeel voor Bling is dat hij volledig zijn eigen gang mag gaan, nu rondekopman Tom Dumoulin er niet bij is. Daar komt nog bij dat hij een heuse brother-in-crime heeft met de polyvalente Deen Søren Kragh Andersen.

En wat als het tóch te zwaar blijkt voor Ewan, Matthews en wellicht ook Sagan? Dan is het uitkijken naar de sterke puncheurs, die van nature beter over de (vele) hellinkjes gaan. Zo iemand als Alexey Lutsenko, die zich geen zorgen hoeft te maken over zijn vorm. Die bleek namelijk uitstekend in het Critérium du Dauphiné (zevende), waar hij met de beste klimmers naar boven reed. Dat belooft voor deze Tour, al zal hij voornamelijk moeten knechten voor ronderenner Jakob Fuglsang. Maar op weg naar Épernay zal de Kazachse kampioen toch wel de ruimte krijgen om zijn sprint te doen, en dan is de snelle en sterke Alexey Lutsenko levensgevaarlijk.

Kan Wout van Aert nu al zegevieren in de Tour? – foto: Cor Vos

Nog zo’n renner die zomaar zou kunnen winnen in Épernay: Wout van Aert. Een jaar geleden was Van Aert nog voornamelijk een veldrijder, die bezig was aan een ontdekkingstocht op de weg. Nu, twaalf maanden later, is de renner van Jumbo-Visma uitgegroeid tot een volleerd wegrenner. Wat heet: weinig renners rijden zo snel op een tijdritfiets als Van Aert. Maar er zijn ook maar weinig coureurs die zo snel kunnen sprinten na een zware koers. En dus is Van Aert een van de favorieten voor de dagzege, ook al is het nog maar zijn eerste Ronde van Frankrijk. Van Aert en Jumbo-Visma hebben de smaak helemaal te pakken, na winst in de eerste etappe en de ploegentijdrit.

Over een wereldkampioen gesproken: Alejandro Valverde heeft al verschillende keren laten weten hier vooral te zijn voor Nairo Quintana en Mikel Landa, de twee kopmannen binnen Movistar. Maar we hebben het over wel over Valverde, die overal en altijd voor de overwinning koerst. Zijn bijnaam luidt niet voor niets El Imbatido (De Onoverwinnelijke). De 39-jarige Valverde staat scherper dan ooit, en zal al vroeg in de Tour willen scoren. Want de Murciaan heeft daarna nog alle tijd om zijn twee kopmannen van dienst te kunnen zijn. En wat met Quintana en Landa? Die hopen vooral geen tijd te verliezen, aangezien ze niet al te explosief zijn.

Hou Alberto Bettiol maar in de gaten – foto: Cor Vos

Maar we zijn er nog niet, aangezien bij EF Education First en CCC twee renners rijden die zomaar de etappe kunnen winnen. Een van hen is Alberto Bettiol, de Italiaanse voorjaarsrevelatie die vanuit het niets (of toch bijna) de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. Sindsdien heeft Bettiol geen koers meer gewonnen, maar de 25-jarige renner verzamelde wel twee medailles op de Italiaanse kampioenschappen. Bovendien maakte hij de afgelopen dagen een sterke indruk. Bettiol is behoorlijk rap, explosief en kan een heuveltje over. Dat laatste is misschien wel de sleutel tot succes, mits de renners er een harde koers van maken. Hou dus rekening met Alberto Bettiol!

Bij het Poolse CCC mikken ze vooral op Olympisch kampioen Greg Van Avermaet, zoals ze eigenlijk het hele jaar doen. Mocht de Belg als eerste over de meet komen, dan doet hij dat in de bolletjestrui, aangezien hij als eerste bovenkwam op de Muur van Geraardsbergen. “Maandag is de eerste rit die ik met rood heb aangestipt”, zo liet hij in Brussel weten. Zorgt Van Avermaet voor een broodnodige zege voor zijn ploeg? Vergeet niet dat hij vier jaar geleden zijn absolute doorbraak beleefde op een gelijkaardig klimmetje. Juist, in Rodez, toen hij na een ijzingwekkend duel wist af te rekenen met zijn grote rivaal Peter Sagan.

Greg Van Avermaet heeft deze etappe aangestipt – foto: Cor Vos

Veel renners zullen in de finale kijken naar Peter Sagan, wat niet zo vreemd is gezien dienst erelijst. Velen verwachten de Slowaak als winnaar, maar wellicht kan een ploeggenoot van hem profiteren: Maximilian Schachmann. De Duitse kampioen is dit seizoen een van de revelaties, vooral in het klassieke werk. Zo stond Schachmann al op het podium van Luik-Bastenaken-Luik en werd hij vijfde in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Kortom: de 25-jarige renner uit Berlijn is explosief na een zware wedstrijd.

Dit liet hij ook zien in de Ronde van het Baslenland, alwaar hij drie etappes wist te winnen. Mocht iedereen zoeken naar het wiel van Sagan, dan kan Schachmann weleens profiteren. Maar we hebben nog meer ‘outsiders’ voor de ritzege, zoals Europees kampioen Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Jesús Herrada en Andrea Pasqualon. En wellicht kan een sterke beer als Nils Politt wel mee over de klimmetjes, waardoor hij een gevaarlijke klant wordt voor de overwinning. Maar het is bijvoorbeeld ook uitkijken naar Oliver Naesen, die dit jaar wat meer z’n eigen ding mag doen.

Dylan Teuns is een van de Belgische kanshebbers – foto: Cor Vos

Sommige ploegen kunnen zelfs meerdere kanshebbers uitspelen. Zo is er Bahrain Merida, dat met Sonny Colbrelli een specialist in huis heeft. Met zijn vorm zit het wel snor, getuige een vijfde plaats in de openingsrit naar Brussel. Maar ook Dylan Teuns en de beloftevolle Spanjaard Ivan García zijn gevaarlijk op een hellende aankomst. En dan hebben we het nog eens gehad over Michał Kwiatkowski, die je normaal altijd tot de kanshebbers zou rekenen op een aankomst als deze.

Het probleem is alleen dat de Pool in de Tour vaak voor anderen moet werken, de komende weken voor titelverdediger Geraint Thomas en Egan Bernal. Of krijgt Kwiatkowski de vrijheid om te sprinten? Let ook op Magnus Cort, de bijzonder explosieve Michael Woods, Christophe Laporte, het Lotto Soudal-duo Tim Wellens en Tiesj Benoot en Edvald Boasson Hagen. En de klassementsrenners?

Mike Teunissen straalt als drager van het geel – foto: Cor Vos

Die hopen de etappe vooral schadevrij te komen, maar Adam Yates, Rigoberto Urán en Daniel Martin zijn explosief genoeg om een ereplaats uit de brand kan slepen. En wie naar een ereplaats kan sprinten, kan – met een beetje geluk – ook winnen. We sluiten af met de huidige geletruidrager: Mike Teunissen. De Limburger is in de vorm van zijn leven, en heeft normaal gesproken geen moeite met korte steile klimmetjes. Ook in de gewonnen ploegentijdrit speelde hij weer een cruciale rol. Zorgt hij maandag voor een hattrick voor Jumbo-Visma?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Peter Sagan, Michael Matthews
** Caleb Ewan, Alejandro Valverde, Mike Teunissen
* Alexey Lutsenko, Alberto Bettiol, Wout van Aert, Greg Van Avermaet

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Het is maandag prima koersweer, al zal de zon niet te fel schijnen. De gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de 23 graden Celsius. Maar wat de renners helemaal graag zien: het blijft de hele dag droog. De wind waait behoorlijk krachtig vanuit het noorden.

De etappe wordt opnieuw live uitgezonden door NPO1 (vanaf 14.10 uur), Sporza (vanaf 12.00 uur) en Eurosport 2 (eveneens vanaf 12.00 uur).  Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
8 juli 2019 10:44
Zou Kristoff dit niet aankunnen?
8 juli 2019 11:21
De focus zal nu toch vooral liggen op het beschermen van de positie van Kruijswijk. Als dat probleemloos verloopt, kunnen Van Aert en/of Teunissen hun gang gaan.
8 juli 2019 12:35
Tekst hierboven klopt helemaal niet. Ze gaan via Erquelinnes de grens over. Niet helemaal naar Chimay en dan de genoemde plaatsen. Dat is tientallen kilometers verderop.
8 juli 2019 13:39
Van Aert gaat deze pakken, voor Flipje en Sagan.

Martin en Colbrelli zullen ook in de finale zitten. Net als Greg en Valverde. Pasqaulon moet dit ook kunnen. Trentin, Matthews, Ewan. Het wordt gezellig.

Reacties zijn gesloten.