Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Tignes

Tour 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Tignes

foto: Cor Vos

vrijdag 26 juli 2019 om 08:00

De Tour de France is nu echt in de Alpen aanbeland. Over de Izoard en de Galibier is al gekoerst, nu is het tijd voor het dak van de Tour de France op meer dan 2.700 meter boven zeeniveau. De Col de l’Iseran vormt in deze korte bergetappe het middelpunt, al mag de aankomst in Tignes er ook zijn. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Donderdag trok de karavaan al over de hoogste bergtoppen, maar tijdens de negentiende etappe gaan de renners naar het dak van deze 106e Tour de France: de Col de l’Iseran. De start van de etappe is in Saint-Jean-de-Maurienne, waar de Tour vier jaar geleden nog aankwam. Het bleek een bijzonder mooie dag voor het Franse wielrennen, aangezien publiekslieveling Romain Bardet op knappe wijze naar de zege wist te soleren, voor Pierre Rolland en Winner Anacona. Toen ging de etappe onder meer over de Col du Glandon en de bochtenrijke Lacets de Montvernier.

Ditmaal koerst het peloton echter niet in zuidwestelijke richting, maar meer naar het oosten, op weg naar de gevreesde Iseran. Als de renners na tien kilometer Saint-Michel-de-Maurienne (niet te verwarren met de startplaats) uitrijden, begint de weg al zoetjesaan omhoog te lopen richting de Côte de Saint-André (3,1 km aan 6,8%). Na een korte afdaling en ‘vlakke’ tussenstrook is het tijd voor de Montée d’Aussois (6,5 km aan 6,2%). Op de top is er even de tijd om op adem te komen, alvorens de renners de Col de la Madeleine aansnijden.

Het is niet gek als je koershart nu een sprongetje maakt, aangezien de Col de la Madeleine misschien wel een van de zwaarste Alpencols is. Het is zeker een van de beroemdste bergen in dit bergmassief. Alleen, we hebben het hier niet over de klassieke Col de la Madeleine zoals we die kennen: bijna twintig kilometer lang aan ruim 8%. Dit klimmetje is ‘slechts’ 3,9 kilometer lang is aan een gemiddelde van net geen 6%. En dus hoeven we niet veel te verwachten op de flanken van deze helling.

Het zal toch vooral moeten gebeuren op de flanken van de daaropvolgende klim: de Col de l’Iseran, die begint net na het skidorpje Bonneval-sur-Arc. Er zijn dan nog ruim vijftig kilometer af te leggen naar de streep in Tignes, maar de koers zal ongetwijfeld ontbranden op de flanken van de hoogst verharde bergpas van de Alpen. De renners hebben net een kilometer of vijftien door de vallei van de Maurienne gekoerst, waardoor het toch even omschakelen is. De Iseran is officieel 12,9 kilometer lang, met een gemiddeld percentage van 7,5%.

Het begint meteen steil met vierduizend meter aan ruim 8%, maar daarna vlakt de weg voor één kilometer af. De niet-klimmers zullen opgelucht ademhalen. Maar niet voor lang, want vervolgens schieten de percentages weer boven de 7%. Het venijn zit hem duidelijk in de staart; de laatste drie kilometer lopen omhoog aan 8%. De voorlaatste kilometer (10,2%) van de Iseran is zelfs loodzwaar. Eenmaal boven bevinden de renners zich 2770 meter boven zeeniveau. Hoger dan dit zal de Tour niet komen. Op de top zijn ook weer enkele bonificatieseconden te verdienen, voor het laatst in deze Tour.

De Col de l’Iseran: het is een beklimming die onlosmakelijk is verbonden met de Tour. En toch is het pas de achtste keer dat de Franse ronde deze Alpenreus beklimt. Félicien Vervaeke was in 1937 de eerste die als eerste wist boven te komen, Yaroslav Popovych was in 2007 dan weer de laatste. Maar herinnert u zich vooral de zesde en (voorlopig) voorlaatste passage van de klim, in 1992. Toen was de Iseran een van de vele obstakels in de zegetocht van Claudio Chiappucci. De Italiaan wist op 18 juli een solo van meer dan tweehonderd(!) kilometer af te ronden, dwars door de Alpen, over de Iseran op weg naar Sestrières.

Wellicht zien we nu weer een dergelijke solo op de Iseran, maar dan richting Tignes. Na een wonderschone maar ook listige afdaling van vijftien kilometer zoeven de renners door skiplaats Val d’Isère, alwaar ze verder dalen naar wintersportdorp Les Brévières. Hier begint de slotklim naar Tignes, die ruim zeven kilometer lang is aan 7,4%. De eerste drie kilometer zijn meteen het zwaarst, daarna vlakt het allemaal wat af. De laatste kilometer is zelfs zo goed als vlak.

Twaalf jaar geleden won Michael Ramsussen in Tignes. Niet echt bijzonder, aangezien de Deen gespecialiseerd was in het winnen van bergetappes. Maar de renner van Rabobank veroverde en passant ook de leiderstrui. We kennen allemaal nog wel het vervolg van die Tour. Rasmussen werd door zijn eigen ploegleiding uit de Tour gegooid wegens het opgeven van valse whereabouts, Alberto Contador profiteerde en won zijn eerste Ronde van Frankrijk. Het is te hopen dat de huidige geletruidrager eenzelfde lot bespaard blijft.


Start: 13.55 uur in flag-fr Saint-Jean-de-Maurienne
Finish: 17.23-17.50 uur in flag-fr Tignes


Favorieten

Als het dak van de Tour zich aandoet, moet je naar de klassementsrenners kijken. Zij kunnen in het hooggebergte onderling het verschil maken en zeker in zo’n korte etappe als deze zullen ze elkaar het vuur na aan de schenen leggen. Na bijna drie weken koers zal toch iemand moeten breken?

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Op hoge hoogte is Egan Arley Bernal thuis. De Colombiaan van Team Ineos heeft zich getoond in de Pyreneeën en staat nog altijd in de top van het klassement. Zijn witte trui is in principe al binnen, maar de vraag is in hoeverre hij in staat is om het kopmanschap op te eisen. Vorig weekend bleek duidelijk dat Geraint Thomas de kopman is. Ondanks dat Bernal in de aanval was, werd er gewerkt voor Thomas. Datzelfde beeld zagen we donderdag ook op de beklimming van de Galibier.

Hoe houdt de Britse Tourwinnaar van vorig jaar zich op een col als de Iseran? Mocht Team Ineos nog een overtal hebben in de finale, dan kan het dat uitspelen tegen de concurrentie. Zij zullen de ogen houden op allebei de Ineos-kopmannen. In de etappe over de Galibier waren de kaarten van de Britse formatie snel uit het spel, maar beide klassementstroeven toonden zich. Bernal staat nu voor Thomas in het klassement. Durft het team vol op één paard in te zetten.

Thibaut Pinot – foto: Cor Vos

Na de Pyreneeën werd het bijna in koor geroepen: Thibaut Pinot is de beste klimmer in deze Tour de France. Toch is het onzeker hoe de vorm van de kopman van Groupama-FDJ zich houdt in de Alpen. Zijn vele inspanningen om die opgelopen achterstand in de waaierrit goed te maken, kunnen hem wel eens duur komen te staan. In de Giro d’Italia van vorig jaar moest hij uitgedroogd opgeven. In hoeverre heeft hij daarvan geleerd om met zijn krachten om te kunnen gaan? Mocht hij er op de slotklim nog bij zitten, dan is hij met zijn punch een grote kanshebber voor ritwinst. Donderdag kende hij een naar eigen zeggen een mindere dag.

Steven Kruijswijk heeft niet de versnelling om zijn concurrenten uit het wiel te sprinten, maar zijn kracht komt er nu juist aan. Hij rijdt vrijwel altijd constant en naarmate een grote ronde vordert, is hij minder snel slecht dan de rest. De Nederlander van Jumbo-Visma doorstaat de extreme hoogte normaliter erg goed. Zou hij daar al het verschil kunnen maken en zich zo al een goede uitgangspositie kunnen verschaffen voor de laatste bergrit in de Alpen? Het is wel afwachten hoe het met George Bennett is na zijn valpartij in de afdaling van de Galibier. Hij was donderdag de laatste helper van Kruijswijk. Laurens De Plus zakte er iets eerder doorhaan.

Landa en Valverde – foto: Cor Vos

Movistar begon de Tour met drie kopmannen en staat nog altijd met Mikel Landa, Nairo Quintana én Alejandro Valverde hoog in het klassement. Ze staan op een ietwat grotere achterstand dan de eerste zes in het klassement, maar ze zijn daardoor wel in staat om tactisch het een en ander te proberen. Quintana deed dat al in de Galibier-etappe. Op Prat d’Albis liet Landa daarnaast zien een ontketende Pinot te kunnen volgen in de finale. Reken maar dat Movistar in deze korte rit een konijn uit de hoge hoed tovert om het klassement op zijn kop te zetten.

Emanuel Buchmann was in de Pyreneeën indrukwekkend. Hij liet zien dat hij zich mag mengen in de strijd om de eindzege, al blijft zijn doelstelling top-10 rijden. Heeft hij niets te verliezen en durft hij daarom volle bak te gaan? Of bekruipt hem de angst van ‘Oh jee, ik kan de Tour winnen’ en zakt hij erdoor? De Duitser van BORA-hansgrohe beschikt niet over de snelste spurt als het aankomt op een finale met een selecte groep. Desondanks toonde hij zich bergop tot nu toe bij de allerbeste.

Donderdag was het al een strijd van jewelste om in de vroege vlucht te geraken en dat zal ook in de etappe naar Tignes zo zijn. In de wetenschap dat de favorieten toch naar elkaar zullen kijken en een groep met vluchters waarschijnlijk een vrijgeleide zal krijgen, bestaat de kans dat de aanvallers het overleven. Warren Barguil toonde in de Pyreneeën een uitstekende vorm, nipt achter de favorieten voor het klassement. Ook in de eerste Alpenrit zat hij net achter hen. Een plek bij de eerste tien lijkt daar het hoogst haalbare, dus waarom niet proberen voor de etappezege te gaan zoals Quintana deed?

Simon Yates – foto: Cor Vos

Mitchelton-Scott is op de winnende tour. Simon Yates mocht twee keer in de aanval en won ook gelijk twee keer. Nu hij zich niet in hoeft te spannen voor zijn broer Adam Yates – wiens klassement naar de vaantjes is – mogen de Yates-brothers zich in de aanval smijten. En het zijn zeker niet de minste klimmers, al moest Adam donderdag wel snel passen. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) zaten in de Galibier-etappe niet mee in de grote vlucht. Zij zullen zich na een relatieve rustdag graag over de Iseran smijten, want op de – niet al te lastige – klim naar Tignes kan alles gebeuren. Verder mag je ook uitkijken naar mannen als Pello Bilbao, Alexey Lutsenko, Élie Gesbert en de piepjonge revelatie Lennard Kämna.

Tot slot is het uitkijken naar de strijd om de bolletjestrui. Romain Bardet nam de leiding in het bergklassement donderdag na vijftien dagen over van Tim Wellens. De Franse kopman van AG2R La Mondiale bleek al snel niet goed genoeg om een hoofdrol in het klassement te spelen, waar deze Tour nochtans op zijn maat gemaakt was. Een bolletjestrui zou veel goed maken, zeker als dat gepaard gaat met een ritzege. Zijn grootste concurrent voor het wit-rode tricot lijkt Damiano Caruso te zijn. Ook hij zal – Bahrain Merida speelt ook geen rol in het klassement – de aanval zoeken.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Egan Bernal
*** Thibaut Pinot, Geraint Thomas
** Mikel Landa, Steven Kruijswijk, Warren Barguil
* Romain Bardet, Simon Yates, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

In Tignes is vrijdag het droog en zonnig, behalve als de finish gepland staat. Volgens Buienradar gaat het namelijk vanaf 17.00 uur regenen en onweren in de finishplaats. De temperatuur schommelt rond de 20 à 22 graden Celsius. Eerder op de dag hangt de renners op de Col de l’Iseran ook al regen boven het hoofd. Rond het middaguur verwachten de weerstatations regen- en onweersbuien, bij temperaturen rond de vijftien graden Celsius.

De etappe is kort en de officiële start is pas vlak voor twee uur. Bij de NOS op NPO1, Sporza op één en Eurosport 1 beginnen de live-uitzendingen rond 13.30 uur. Kun je niet kijken? Geen probleem. Met het liveblog van WielerFlits hoef je niets te missen!


Dit artikel delen:

129 Reacties

Jowinho 25 juli 2019 om 19:05

Als er opnieuw zo gekoerst wordt in het eerste uur, zullen er zeker slachtoffers vallen in deze etappe. Zeer lastige aanloop naar de Iseran met slechts 5km bergaf.

0
Merlinappa 25 juli 2019 om 19:05

Hier móéten Ineos/TJV/Movistar Alaflippie wel kraken. Als dat morgen niet lukt sleept ie het geel dwars door de hel naar Parijs.

0
ivo001 25 juli 2019 om 20:04

Zaterdag op een slotklim van 35km zou het ook moeten lukken als ze gewoon onderaan tempo maken.

0
Merlinappa 26 juli 2019 om 07:54

Ik vrees dat als het zaterdag op de slotklim moet gebeuren, Alaflip er op karakter bij blijft. En als het niet op karakter is, dan wel door alle duwtjes van het publiek, haha.

0
Jungle Man 25 juli 2019 om 19:14

Verwacht wel een do or die poging van
Landa. Begin te hopen oo tourwinst voor Flip

0
kajson 25 juli 2019 om 19:21

Ik mag hopen dat ze meteen er aan beginnen aan de voet van de Iseran.

Verder verdient Nairo nog wel een sterretje, kan zomaar zijn dat ie vanaf nu met de beteren omhoog blijft gaan.

0
Poeksel 26 juli 2019 om 00:07

Vorig jaar won ie een bergrit, was ie weer helemaal terug in het klassement en verloor hij 7 minuten in de volgende bergrit. Zou goed weer kunnen gebeuren.

0
Dayer Quintana 26 juli 2019 om 12:08

Quintana ging de dag na z’n zegetocht keihard tegen de grond. Logisch dat het toen wel wat minder was.

0
jacques 25 juli 2019 om 19:24

be benieuwd of quintana alles gegeven heeft vandaag, of gewoon gedosseerd heeft gekoerst, om de komende twee dagen ook nog een gooi te doen naar het podium

0
oilsmoke 25 juli 2019 om 19:27

Ah een WF-voorspelling; de beste (AK)renner van de dag ervoor als favoriet..

0
hartstikkebedankt 25 juli 2019 om 20:33

Wie zou je zelf suggereren dan?

0
Veloburto 25 juli 2019 om 22:25

Thomas komt in vorm. Die gaat morgen los

0
the student 25 juli 2019 om 19:29

Valverde gaat in de vroege vlucht waarna movistar zelf er weer achteraan gaat rijden.

0
Fikret 25 juli 2019 om 19:46

Want Quintana en Landa willen natuurlijk niet een plekje lager eindigen. ;)

0
louis Nootenboom 25 juli 2019 om 19:31

Gaat hopelijk vuurwerk worden. Trouwens de col de la Madeleine in de aanloop naar de Iseran heeft niets te maken met de klassieke Madaleine. Die ligt veel verder naar het weten.

0
Sebas 26 juli 2019 om 15:40

Ik vond het ook al vreemd.

0
Evan Evans 25 juli 2019 om 19:34

Merkwaardig dat Quintana niet genoemd wordt. Alaphillipe krijgt het waarschijnlijk te moeilijk morgen. Tot nu toe is Movistar de smaakmaker van de ronde. Kruiswijk overtuigt niet. Podium lijkt ver weg. Hopelijk begint de strijd tussen de klassements renners op de één na laatste col.

0
Stoempen 25 juli 2019 om 19:36

Proberen om een mannetje van de drietand in de vroege vlucht te stoppen, en we krijgen de hele dag een razend tempo!

0
rennerske 25 juli 2019 om 19:39

Kijk trouwens nog steeds met heel veel bewondering naar Kruijswijk. Niet de meest getalenteerde maar met een beetje mazzel is podium mogelijk. Dat zou echt een superprestatie zijn.

0
krypton 26 juli 2019 om 10:04

Ik zie het echt niet gebeuren. Buchmann, Pinot, Bernal en Thomas lijken allemaal beter de laatste twee etappes. Kruijswijk kraakt.

0
Gilberto 25 juli 2019 om 19:41

Ik ben ZOOO pro-Alaflip!

0
attickfan 25 juli 2019 om 20:05

Kan zooomaar kraken.

0
Fikret 25 juli 2019 om 19:43

Fillip zal ongetwijfeld kraken, maar niet veel toegeven. Als hij het voor elkaar krijgt om de schade te beperken, dan zie ik hem de laatste bergrit ook nog wel overleven. Ander halve minuut pakken ze niet zomaar.

0
Peter Lippens 25 juli 2019 om 19:55

Dan toch op de Iseran en dan volgt er nog een lange afdaling, de laatste col lijkt me niet zo zwaar en eigenlijk een kolfje naar de hand van Flupke als hij er nog bijzit.

0
Teejay 25 juli 2019 om 19:45

Toch wel weer een kans voor de vluchters met deze aanloop. Laatste bergetappe zaterdag is vaak wel voor de top 10 prominenten

0
HaxVanMeeswijk 25 juli 2019 om 19:45

Edit: Bedankt, aangepast!

0
ApotheekMajka 25 juli 2019 om 19:45

Nee joh, morgen niet aanvallen. Zaterdag is ook een zware rit!

0
belasco 25 juli 2019 om 19:53

Als Alaphilippe er nog bij zit op de slotklim, hoop ik dat hij er nog een sprintje bergop uit kan persen. Wat zou dat mooi zijn!

0
marius 25 juli 2019 om 20:06

Als de toppers wat willen dan knechten mee in de kopgeoep zoals vandaag, lekker veel tijd pakken en op de iseran gas gaan geven en kijken of flipje kraakt en breekt! Als ze blijven pokeren word het een mooie tour voor flipje

0
josi 25 juli 2019 om 20:07

Wil de concurrentie Alaphillipe kwijtspelen, dan zullen ze hem al vroeg op de Iseran moeten kraken. Anders rijdt hij er in die lange afdaling zo weer naartoe.

Landa zal wel in de aanval gaan, dat kan bijna niet missen.

0
rennerske 25 juli 2019 om 20:12

Allemaal potentiële winnaars met een gunfactor. Dat kijkt bijzonder prettig.

0
Groningen 25 juli 2019 om 20:43

Klopt! Inmiddels gun ik het Alaphilippe ook wel. Zonder de dominantie van 1 team/renner is het ook niet nodig voor de sympathieke doch kansloze underdog te supporteren. Hoop alleen wel op wat meer lef bij de favorieten, helaas is een 5e of 6e plaats te belangrijk om het risico van een alles of niets poging te ondernemen

0
Groningen 26 juli 2019 om 06:47

Ik zie net de twitter reactie van Lefevre, hoop nu toch dat Alaphilippe niet wint. Blijven er nog een stuk of 6 anderen om voor te supporteren

0
Keessie 25 juli 2019 om 20:24

Alaph bewijst dat je zonder klimploeg de tour kunt winnen. Met dank aan het verdedigende rijden van al die zogenaamde klassementsmannen. Als kijkspel is het dit jaar een lachertje. Gaap.

0
Le Douche 25 juli 2019 om 20:36

Beste Kees, Welk jaar vond je kijkspeltechnisch wel geslaagd?

0
Keessie 25 juli 2019 om 21:06

Bijvoorbeeld. 1973, 1976, 1980, 1984, 1987, 1989, 1998, 2008, 2009.
En ja dan vallen er wat gaten door de overheersing van Indurain, van Sky en de ‘dopingjaren’. Nu er niemand overheerst en de dopingexcessen achter ons liggen zou je meer strijd mogen verwachten.

0
katerkop 25 juli 2019 om 22:32

Zo dat is 10x in 50 jaar en de laatste 10 jaar niet. Hopelijk heb je ook nog een andere hobby

0
Keessie 26 juli 2019 om 06:32

Helaas een foute conclusie van je. Begrijpend lezen is moeilijk blijkbaar.

0
Fritsie 26 juli 2019 om 09:24

in mijn ogen zou je dat helemaal niet mogen verwachten. Zonder doping herstel je veel minder snel dus een all-in aanval zal je moeten bekopen aan het einde. Zodoende dat Fluppie met zijn razend snelle herstelvermogen dit tot nu toe voor elkaar kan boxen

0
Keessie 26 juli 2019 om 11:22

En zeg je daarmee niet dat het spektakel voor de toeschouwers moet komen van de strijd om de dagzeges? En de strijd om het klassement in dat opzicht een bijkomstigheid is? Zou ik voor de sport toch wel heel jammer vinden.
Overigens speelt dit ook bij andere sporten, bijvoorbeeld het schaatsen. Afstandzeges lijkt belangrijker dan een allround toernooi winnen.

0
rahimns 26 juli 2019 om 13:21
Quote:
Nu er niemand overheerst en de dopingexcessen achter ons liggen zou je meer strijd mogen verwachten.

Juist niet… doordat er geen excessen meer zijn is het niveau dichter na elkaar gegroeid. Er is een nivellering gekomen waardoor er minder aangevallen wordt. Renners kunnen niet meer 5 of 6 x straffeloos aanvallen. Renners zijn veel meer aan elkaar gewaagd en bang geworden dat die ene aanval op het verkeerde moment afgestraft kan worden.

0
Le Douche 25 juli 2019 om 20:24

Mollema heeft er vast weer zin in!

Verder hopen op Flip maar de INEOS-trein komt op stoom en pleegt oldskool sloopwerk. Bernal in het geel. Minder realistisch maar draaglijk scenario: Steven zakt er doorheen maar gaat de dag er na op kruijstocht richting glorieuze winst en een top 5-klassering.

Voor de NL wielervolgers komen er mooie jaren aan met de Jumbo Visma’s en het wonder van VdP!

0
de winnaars 25 juli 2019 om 20:45

Volgens mij heeft WF de tour nog niet gekeken dit jaar NIBALI rijd als een dikke grote drol en dan toch 1 ster UITGESLOTEN [email protected][email protected]@@[email protected]!!

0
Evan Evans 25 juli 2019 om 21:23

Inderdaad, heel merkwaardig. Geldt ook voor Mollema. Quintana staat er niet eens tussen.

0
Harken als Bauke 26 juli 2019 om 09:39

Quintana reed ook een dramatische tour tot gister. Nibali hoeft maar 1 goede dag te hebben. Zelfde geldt voor Mollema.

0
Brummel 26 juli 2019 om 12:27

waan van de dag

0
Sebas 26 juli 2019 om 15:44

Zit toch weer mooi mee, die flapdrol.

0
JayJay 27 juli 2019 om 16:32

Jij bent een kenner!! Hahhahahaaa
Nibali grootkampioen en jij een zielige azijnpisser

0
KimJungPoels 25 juli 2019 om 20:56

Buchmann? Die laat toch eigenlijk iedere beklimming tot nu toe zien dat hij beter is dan Kruijswijk…

0
Retro Lex 25 juli 2019 om 22:09

Maar Stevie klopte Buchman vandaag in de strijkijzer sprint om de 10e plaats. Dus als ze morgen als eerste samen bovenkomen …….

0
Polleke 25 juli 2019 om 21:32

Flip, Flup, Alphi…alleen om van die belachelijke koosnaampjes af te zijn hoop ik dat hij er gauw doorzakt…

0
Bergje over 25 juli 2019 om 23:43

ach nee toch, niet onze juju

0
Romāns Vainšteins 26 juli 2019 om 06:57

En de ’geloofwaardigheid van de wielersport’ pas op de 2e plek?

0
Viktrodriguez 26 juli 2019 om 08:20

Na de afgelopen jaren is Tourwinst van Alaphilippe misschien wel het minst ongeloofwaardig.

0
Fritsie 26 juli 2019 om 09:27

Inderdaad! niet pieken maar gewoon het hele jaar goed zijn, waar hebben we dat eerder gezien..?

0
Sauerpraum 26 juli 2019 om 13:10

Inderdaad, lijken wel tieners hier met al die belachelijke bijnamen. En daarnaast hangt er een heel verdacht luchtje om Vlaflip heen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone