Tour 2018: Voorbeschouwing vlakke etappe naar Pau

Door Koen Middendorp en Nick Doup, donderdag 26 juli 2018 om 08:00
Tour 2018: Voorbeschouwing vlakke etappe naar Pau

foto: ASO

Na de extreem korte etappe door de Pyreneeën hebben de klassementsmannen een dag om de benen op te laden voor het belangrijke slotstuk. Tussen Trie-sur-Baïse en Pau ligt een vlakke etappe uitgestippeld met hier en daar wat glooiende wegen. Weten de overgebleven sprinters hier hun laatste kans te grijpen voor het defilé in Parijs? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na de ultrakorte bergetappe naar de top van de Col du Portet zal de rust op donderdag wat terugkeren. Vrijdag mag er dan nog een lastige Pyreneeënrit op het programma staan, etappe achttien richting Pau is nagenoeg vlak. De vraag is echter of de ploegen van de schaarse sprinters nog wel zin hebben om een hele dag te controleren. Met andere woorden, de kans is aanwezig dat een vluchtgroep om de zege gaat strijden. Welk scenario wordt er daadwerkelijk geschreven?

De startplaats van de etappe is Trie-Sur-Baïse, gelegen in het departement Hautes-Pyrénées. De ruim duizend inwoners zullen het peloton in de middag uitzwaaien, dat vervolgens een resem kleine dorpjes zal aandoen onderweg naar Pau. Via Miélan, Marciac en Maubourguet gaat het naar het eerste klimmetje van de dag: de Côte de Madiran (1,2 km aan 7%). Twintig kilometer later staat in Aurensan de tussensprint gepland, alwaar het via glooiende wegen naar de finale gaat.

In de laatste dertig kilometer begint het wegdek geniepig omhoog te lopen. Dit mondt uit in de Côte d’Anos (2,1 km aan 4,6%), met zijn top op 18,5 kilometer van het einde. Na de top blijven de renners voor een zestal kilometer op een plateau rijden, waarna een korte afdaling wordt ingezet richting de laatste vlakke slotkilometers. We zullen kortom een razendsnelle finale krijgen, net voor de vod nog onderbroken door een scherpe bocht.

Het bijna tachtigduizend inwoners tellende Pau was vroeger een mondaine badplaats, waar de Engelse aristocratie hun rust en vertier kwam zoeken. Pau is echter ook een echte Tourstad. Maar liefst 50(!) keer kwam er een Tourrit aan, terwijl de Tourkaravaan 52 maal van start ging vanuit de stad. De eerste winnaar in Pau was de legendarische Italiaan Alfredo Binda – vijfvoudig Girowinnaar én drievoudig wereldkampioen – in 1930. Marcel Kittel was vorig jaar de laatste die er zijn handen in de lucht mocht steken. Daartussen zegevierden ook grote kampioenen als Fausto Coppi, Fiorenzo Magni, Federico Bahamontes en Bernard Hinault in Pau.

Pierrick Fédrigo won tweemaal in Pau, waaronder in 2012 – foto: Sirotti

Met Theo Middelkamp, Henk Lubberding, Gerrie Knetemann, Erik Breukink, Adrie van der Poel en Léon van Bon wisten er zes landgenoten in Pau te winnen. Leuk weetje: Pau is na Parijs (uiteraard) en Bordeaux het vaakst aangedaan door de Tour. Wie wint voor de 51e keer in de stad van oud-profs Stéphane Augé, Hervé Duclos-Lassalle en Matthieu Ladagnous?

Start: 14.00 uur
Finish: 17.38-17.58 uur

Favorieten
In de dertiende etappe naar Valence kregen de ‘overgebleven’ sprinters ook al een kans die ze met beide handen aangrepen. Groupama-FDJ, UAE Emirates en BORA-hansgrohe deden er alles aan om er een sprint te maken en het werd dan ook een driestrijd tussen hun kopmannen.

Peter Sagan – foto: ASO

Een driestrijd die ook donderdag ook verwacht mocht worden. Ware het niet dat Peter Sagan zwaar ten val kwam in de etappe van woensdag. Hij verzekerde zich een dag na de tweede rustdag van het groen, dat hij alleen nog naar huis moet brengen. Met al drie ritzeges op zak kan hij zijn totaal in deze Tour nog op vijf brengen. In hoeverre is hij hersteld van de loodzware bergrit? Als er weinig loos is, dan behoort hij tot de favorieten. Maar waarom zou hij risico’s nemen? Zijn heup is woensdagavond nog te gezwollen om een goede test uit te voeren.

Alexander Kristoff moet nu zijn kans grijpen. De Europees kampioen lijkt – zoals Steven Kruijswijk klassementen rijdt – naar mate de ronde vordert minder af te zien dan zijn concurrenten. Die power kan de Noor van UAE Emirates wel eens een voordeel opleveren. Zijn ploeggenoten zullen er alles aan doen om er een sprint van te maken in Pau. Door de blessures bij Sagan is hij opeens de topfavoriet.

Arnaud Démare – foto: Sirotti

Het Groupama-FDJ van Arnaud Démare zal er ook een sprint van willen maken. De kopman van de Franse ploeg kent een slechte derde week, waarin hij meermaals op grote achterstand heeft gereden en maar ternauwernood de tijdslimiet wist te halen. Hij lijkt niet op te willen geven met nog twee sprintkansen in het verschiet. En geef hem, in dit sprintersveld, eens ongelijk. Hoe heeft hij de Pyreneeënreuzen overleefd en weet Ramon Sinkeldam hem nu wel op de juiste positie af te zetten? De andere Franse sprinthoop is gevestigd op Cofidis-renner Christophe Laporte.

En dan de strijd om de posities daarachter. In Valence bleek dat John Degenkolb niet over de snelheid beschikte om te kunnen wedijveren met genoemde drie. Als hij de bergen beter heeft doorstaan, kan hij die relatieve frisheid gebruiken. Met Jasper Stuyven en Koen de Kort heeft hij twee ploegmaats die hem goed moeten kunnen plaatsen. Opvallend was de deelname van Greg Van Avermaet en Yves Lampaert in Valence. Zullen zij zich weer mengen in de debatten? Als ze willen winnen, zal het toch uit een late ontsnapping moeten komen.

Magnus Cort – foto: ASO

Het zal (buiten Sagan) niet vaak voorkomen dat een renner een massasprint wint en daarnaast nog een etappe vanuit een vroege vlucht, in één ronde. Toch moet Magnus Cort niet afgeschreven worden. We weten dat hij snel is, maar sinds deze Tour klimt de Astana-Deen ook bijzonder sterk, getuige zijn ritzege in Carcassonne. Breekt hem dat op tegen de grote kanonnen in dit peloton? Sonny Colbrelli was er aan het begin van deze Tour enkele keren dichtbij, maar daarna trad verval op. Weet de Italiaan van Bahrain Merida zich op de richten?

En dan het treintje van Wanty-Groupe Gobert. De formatie van Hilaire Van der Schueren wijst meer dan regelmatig drie renners aan om mee te sprinten. Daarvan lijkt Andrea Pasqualon deze Tour over de beste benen te beschikken, al vindt ook Timothy Dupont enkele ereplaatsen achter zijn naam. Dion Smith is de derde naam. Op een goede dag zit er misschien een plaats in de top vijf in voor deze mannen.

Bij Sunweb zal Tom Dumoulin zijn helpers een keer de kans geven om te sprinten. Nikias Arndt en Edward Theuns mogen zich uitleven. Wat te denken van Edvald Boasson Hagen. Qua naam behoort hij tot de sterke sprinters, maar meesprinten deed hij tot nu toe nog niet. Ook niet na het uitvallen van Mark Cavendish binnen Dimension Data. Een negende plek in de Roubaix-rit is EBH’s beste prestatie op papier. Maximiliano Richeze zou in principe ook zelf kunnen sprinten na de opgave van Fernando Gaviria. Andere namen die genoemd kunnen worden zijn die van Jasper De Buyst (Lotto Soudal) en Thomas Boudat (Direct Energie).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Arnaud Démare, John Degenkolb
** Sonny Colbrelli, Christophe Laporte, Peter Sagan*
* Andrea Pasqualon, Magnus Cort, Timothy Dupont, Nikias Arndt

* Peter Sagan is hard gevallen in etappe 17. Zijn ploeg schat de kans 50% dat hij start donderdag.

Weer en TV
Warm maar bewolkt. Dat is de weersvoorspelling voor Pau van donderdag. De temperatuur tikt de 28 graden Celsius aan, maar door het wolkendek voelt het broeierig warm aan. De wind komt met kracht drie uit het noordwesten. In startplaats Trie-sur-Baïse schijnt wel de hele dag de zon. Een mooie dag om de benen bij te laten komen. De NOS en Sporza beginnen om 14.10 uur met de live-uitzending. Eurosport is er vanaf 13.45 uur bij en zendt dus alles uit.

Dit artikel delen:

41 Reacties

leegloper 25 juli 2018 om 19:04

Ik ga voor John Degenkolb. Bijna iedereen die een etappe wint in deze Tour, wint er 2. Vrijdag nog Dan Martin dan.

Casar 25 juli 2018 om 19:07

Ben benieuwd of je Quintana de tijdrit of in Parijs ziet winnen dan

koos1 25 juli 2018 om 19:10

Zal een etappe voor vluchters worden. De sprinters zullen alles op Parijs zetten zeker nu Sagan waarschijnlijk geblesseerd is. Sky zal een kopgroep zonder renners uit de top 20 ruime voorsprong geven.

JasperMollema 25 juli 2018 om 19:19

@koos reken er maar op dat de sprintploegen ook deze kans willen grijpen! Demare heeft nog 2 kansen anders is het voor FDJ al helemaal een dramatische tour.

jooprioolpijp 25 juli 2018 om 19:19

Lijkt me voor de sprinter die het lukt de vlucht van de dag bij te houden. Ik gok/hoop Degenkolb.

theking 25 juli 2018 om 19:25

Ik zou het echt verschrikkelijk vinden mocht sagan uitvallen en dat demare dan uiteindelijk wellicht het groen weet te pakken. Die had natuurlijk allang thuis moeten zitten(gematst in de rit waarbij tijdens de rit de tijdslimiet is opgerekt en gister door alleen achter alles en iedereen te rijden zonder wedstrijdcommissaris, die heeft natuurlijk lekker aan de auto gehangen). Zou toch wat zijn als sprinter een palmares opbouwen met enkel discutabele hoofdprijzen. In milaan san remo aan de auto gehangen. Zijn ritzege in de tour terwijl hij uitgesloten had moeten worden(sprint waarbij sagan naar huis gestuurd is) en dan nu op een presenteerblaadje wellicht het groen.

ONCE 25 juli 2018 om 19:29

Hopelijk een goeie vlucht weg met Stuyven erbij zodat Trek al niet hoeft te werken, laat FDJ er morgen maar voor werken(met een beetje UAE)

Reyn 25 juli 2018 om 19:34

Ze gaan voor de zekerheid het spandoek boven de finish wat hoger hangen. Dit voor het geval als Demare wint, want zijn armen zullen nu bijna wel al een meter of twee lang zijn.

ONCE 25 juli 2018 om 19:38

hahaha

Hemelrijk 25 juli 2018 om 19:39

omdat ze toch een beetje nieuwe dingen in de tour proberen vindt ik dat een portierhangrit er ook bij hoort, op Magny-Cours

Hemelrijk 25 juli 2018 om 19:41

met de niet door de renner gebruikte portier dient op andere deelnemers ingebeukt te worden, hiervoor wordt een niet-medische ontheffing verleent

Sagan=hulk 25 juli 2018 om 19:42

Laporte gaat de Tour van Cofidis redden.

TeamNL 25 juli 2018 om 19:43

Colbrelli!

Hemelrijk 25 juli 2018 om 19:44

waar ik vindt zei bedoel ik vind
waar ik verleent zei bedoel ik verleend
stop de teit

rennerske 25 juli 2018 om 19:44

@Reyn
Humor is een kwaliteit die de meesten op WF missen, maar hier moest ik toch wel erg om lachen.

Gebruikersnaam 25 juli 2018 om 19:51

@theking

Als Sagan uitvalt, dan is dat groen gewoon voor Kristoff, dat gaat Demare niet meer inhalen. Nu zou Kristoff uiteraard een even trieste winnaar zijn als Demare, dat zou nog erger zijn dan die keer dat Charteau de bollen won.

Tour 25 juli 2018 om 20:07

Waaiers ?

Hemelrijk 25 juli 2018 om 20:20

@Tour heb je het ook zo warm?

ajvs 25 juli 2018 om 20:35

Morgen wint Arnaud Duwmemaar

Hemelrijk 25 juli 2018 om 21:07

ajvs bij absentie van Richie Porte-ier

Veloburto 25 juli 2018 om 22:04

Dat klimmetje voor het einde leent zich nog best voor een lampaert ontsnapping. Mits Bora niet rijdt voor sagan

123poetertjes 25 juli 2018 om 23:11

De sleutel ligt bij FdJ, maar als ik hen was zou ik eigenlijk Guarnieri of Vichot meesturen. UAE heeft ook niet de renners om de boel te dichten. Dit wordt een ontsnapping met mannen als Stuyven, Lampaert, Roosen, Boasson Hagen, dat soort grut. Winnaar: Pösti!

DylanNeymarSantos 26 juli 2018 om 01:33

Morgen wordt de dag van Daryl Impey! Vanuit de vlucht legt ie Magnus Cort erop. Verder verwacht ik een doodsaaie etappe, bora zal wel niet rijden voor sagan. Die is al blij als die de Tour kan uitvoerden

Merlinappa 26 juli 2018 om 08:44

Het zou me niks verbazen als dit de klassieke wandeletappe wordt. De klassementsmannen wille rust met het oog op morgen en zoveel sprinters zijn er ook niet meer over.

SprintMaster 26 juli 2018 om 09:01

Wandeletappe? Dan zijn we niet voor 6 uur binnen. Langzaamste schema zegt 39 km/h. Bij die snelheid is de tijdslimiet 6% ofwel 15:47.

Headlines

Materiaalzone

Populair