Tour 2018: Voorbeschouwing sprintetappe naar Amiens

zaterdag 14 juli 2018 om 08:00
Tour 2018: Voorbeschouwing sprintetappe naar Amiens

foto: Sirotti

Na zijn geweldige ritzege in Chartres, ligt er tussen Dreux en Amiens opnieuw een parcours dat op het lijf geschreven is van Dylan Groenewegen. De sprinter van LottoNL-Jumbo zal ongetwijfeld zijn momentum willen vasthouden en azen op een tweede succes op rij. Op Quatorze Juillet zullen er echter vast en zeker kapers op de kust zijn. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De achtste etappe van de Tour wordt verreden op Quatorze Juillet en dat betekent dat het feest is in Frankrijk. Op deze dag viert het land namelijk de bestorming van de Bastille-gevangenis, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. De Franse renners zijn op deze dag traditiegetrouw extra gemotiveerd om ten aanval te trekken om hun massaal toegestroomde landgenoten waar voor hun geld te geven.

De rit begint in Dreux en leidt de renners over 181 kilometer naar het noordelijk gelegen Amiens. Slechts twee beklimmingen zijn opgenomen in het parcours – beide van de vierde categorie – waardoor er opnieuw weinig bergpunten te zijn verdienen. Het parcours is daardoor niet lastig, al kan de wind op de vlakke wegen in de slotfase nog een belangrijke rol gaan spelen.

Dreux heeft nog een onbeschreven blad in de Tour de France, maar was al wel enkele malen etappeplaats in de Ronde van de Toekomst. Ook startte Parijs-Tours er tijdens de editie van 2016, die door Fernando Gaviria werd gewonnen. Als het startsein is gegeven, trekt het peloton in noordelijke richting. De Côte de Pacy-sur-Eure (2 km à 4,3%) is na 35 kilometer de eerste beklimming op de route.

De Côte de Feuquerolles (2,3 km à 4,3%) volgt 35 kilometer later en daarmee is het klimwerk achter de rug. De tussensprint is vandaag na 86,5 kilometer in het miniplaatsje La Neuve-Grange, dat slechts 192 inwoners telt. Vervolgens is het oppassen geblazen, want op de vlakke wegen van Picardië kan het hard waaien en dan ligt waaiervorming op de loer. De tijdbonus is te verdienen op 20,5 kilometer van de streep in Lœuilly.

De finish is in Amiens, de stad waar onder anderen de huidige Franse president Emmanuel Macron en de houder van het werelduurrecord voor 105-plussers Robert Marchand zijn geboren. Ook heeft auteur Jules Verne er gewoond. De aankomst is technisch met liefst vier scherpe knikken in de laatste zes kilometer. Op vijfhonderd meter ligt er nog een rotonde, daarna is het rechtuit naar de streep.

Start: 11.50 uur
Finish: tussen 15.36 en 15.57 uur

Favorieten

Dylan Groenewegen – foto: ASO

Met zijn ritzege in Chartres bevestigde Dylan Groenewegen definitief zijn status in de top van het sprintersgilde. In een koninklijke sprint – dit keer niet voorafgegaan door een valpartij of pech van één van de favorieten – reed onze 25-jarige landgenoot soeverein naar de winst. Het was zijn tweede ritzege in de Tour, nadat hij vorig jaar La Grande Boucle in stijl afsloot met het dagsucces op de wereldberoemde Avenue des Champs-Élysées. Dat er meer in het vat zit voor de LottoNL-Jumbo-man blijkt wel uit zijn zesde plaats in de openingsrit en de vierde plek in Sarzeau. In Amiens dan maar meteen een tweede zege op rij?

Fernando Gaviria was in Chartres de eerste verliezer, maar de pas 23-jarige Colombiaan kan nu al tevreden terugkijken op zijn debuut in de Tour. De rappe man van Quick-Step Floors boekte al dagzeges in Fontenay-le-Comte en Sarzeau en blijft een geduchte klant in de massasprint. Zijn zegeteller staat momenteel op negen en dus zal hij erop gebrand zijn daar spoedig nummer tien aan toe te voegen.

Of er nu een vlakke aankomst is of juist een aankomst heuvelop, Peter Sagan bevindt zich op de voorste gelederen. De wereldkampioen pakte net als Gaviria al tweemaal de dagzege op de lastige aankomsten in La Roche-sur-Yon en Quimper. Ook in de vlakkere sprints stond hij zijn mannetje en eindigde hij tweemaal op de tweede plaats en was hij één keer derde. Saillant detail: de 28-jarige Slowaak van BORA-hansgrohe viel deze Tour in ritten in lijn nog niet één keer buiten de top tien.

André Greipel – foto: Sirotti

De drie bovengenoemde namen hebben intussen al ritzeges op zak, maar er staat nog een flink aantal sprinters met lege handen. Denk hierbij aan André Greipel. De Duitser is met elf ritzeges één van de veelvraten in deze Tour en zette zijn ambities in La Roche-sur-Yon en Sarzeau kracht bij door naar top 5-klasseringen te sprinten. Zijn laatste ritzege dateert inmiddels uit 2016, waardoor de ervaren rot van Lotto Soudal gebrand is op een nieuw succes.

Quatorze Juillet is een bijzondere dag voor de Franse wielrenners, die op de nationale feestdag ongetwijfeld een trap extra zullen doen als er wordt gestreden om de ritzege. Warren Barguil bracht vorig jaar op 14 juli de Franse fans bijvoorbeeld nog in extase met zijn ritzege in Foix. Franse sprinters die voor een dergelijk dagsucces kunnen zorgen, zijn Arnaud Démare en Christophe Laporte. Beide mannen hebben deze week al van zich laten horen.

Wat voor André Greipel geldt, geldt ook absoluut voor Mark Cavendish en Marcel Kittel. Samen met hun Duitse collega zijn zij goed voor 55 etappeoverwinningen. Een extra motivatie voor Cavendish is het all time record van Eddy Merckx met 34 ritzeges. Cav heeft er nog vier nodig om die prestatie te evenaren. Een succes in Amiens zou hem weer een stapje dichterbij brengen.

Sonny Colbrelli – foto: Sirotti

Sonny Colbrelli was op de lastige aankomsten al twee keer tweede, maar een sterk resultaat in de vlakke ritten ontbreekt nog voor de Italiaanse renner. Europees kampioen Alexander Kristoff kende een sterke start van de Tour met een vierde plaats in de openingsrit en een vijfde in La Roche-sur-Yon. Ook in Sarzeau sprintte hij mee en eindigde hij zevende.

Outsiders
Dan is er nog een aantal namen dat het favorietenlijstje niet heeft gehaald, maar waar wel degelijk rekening mee moet worden gehouden. De Italiaan Andrea Pasqualon liet zich deze Tour niet wegdrummen uit het sprintgeweld en eindigde ook al vier keer in de top-10. Wanty-Groupe Gobert heeft behalve Pasqualon nog twee troeven achter de hand met Timothy Dupont en Dion Smith.

Daryl Impey is een opvallende verschijning in het peloton met de Zuid-Afrikaanse vlag op zijn buik. Zijn resultaten zijn nog niet heel opvallend, maar een zevende plaats in Chartres biedt perspectief. John Degenkolb verscheen daarentegen al zes keer aan de start van de Tour en is er één van de gevestigde namen, maar de Duitser van Trek-Segafredo won nog nooit een rit in La Grande Boucle! Wel was hij er al dichtbij getuige de zes tweede plaatsen achter zijn naam. Dit jaar reed hij alweer vier keer naar een top 10-klassering.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Fernando Gaviria, Peter Sagan
** Arnaud Démare, André Greipel, Christophe Laporte
* Mark Cavendish, Sonny Colbrelli, Marcel Kittel, Alexander Kristoff

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”862″]

Weer en tv
Er wordt warm weer voorspeld in startplaats Dreux, waar het kwik kan oplopen tot zo’n 30°C. De wind waait zacht vanuit het noorden met windkracht 2. Ook in Amiens wordt het warm met 28°C. De windkracht is er niet heel anders, windkracht 3 vanuit het noorden. Eurosport 2 is er vanaf de start bij om 11.30 uur, terwijl de NOS en Sporza volgen om 14.10 uur.

Dit artikel delen:

50 Reacties

the student 13 juli 2018 om 19:11

Ik zie twee positieve dingen aan deze etappe 1. Kansen voor Dylan.
2. Zelf genoeg tijd om te fietsen. Uiteindelijk heb je toch niks gemist.

marehoek 13 juli 2018 om 19:14

Kan maar.een man winnen en dat is
Groenewegen.

NCK17 13 juli 2018 om 19:18

Als hij redelijk geplaatst zit wint Groenewegen.

jp.vanoosterhout 13 juli 2018 om 19:19

dylan is los,zou me niets verbazen als hij er nog 1 of 2 wint !

josi 13 juli 2018 om 19:22

Een rotonde op 500 meter voor de streep, wie verzint zoiets?
Weer een aardige kans voor Groenewegen, maar zo te lezen zal de positionering wel een stuk lastiger zijn dan op die brede wegen van vandaag. Dan is zo’n mooie trein van Gaviria toch wel een voordeel.
Waaiers zou ook mooi zijn, natuurlijk.

wiebipedia 13 juli 2018 om 19:23

Zelf inderdaad maar wat kilometers wegtrappen morgen. Op tijd terug om in te schakelen voor een nieuwe koninklijke sprint!
Vanwege de datum zet ik mijn geld toch in op Demare morgen ondanks dat niets er op wijst dat die de vorm noch de kracht heeft:)

**** Demare, Groenewegen
*** Gaviria, Sagan, Laporte, Kittel
** Greipel, Pasqualon(?),

Javier 13 juli 2018 om 19:29

Ik vond dat Groenewegen ook vandaag van vrij ver zijn sprint moest beginnen. Dit kan morgen een probleem vormen met de rotonde op 500m van de finish. Daarom zet ik mijn geld op Gaviria!

ApotheekMajka 13 juli 2018 om 19:36

Wordt gewoon Cavendish, met Groenewegen netjes 2e.

Pédaleur de charme 13 juli 2018 om 19:36

Van de ene monumentale kathedraal naar de andere. Hopelijk wordt de rit wat monumentaler dan vandaag, want zelfs in Frankrijk wordt steeds luider geklaagd over de saaiheid van de eerste Tourweek.

Romāns Vainšteins 13 juli 2018 om 19:38

Sagan met een fraai stukje manouvreren en lef, die zie ik zijn 2e wel pakken.

EdEnd 13 juli 2018 om 19:40

Groenewegen moet gewoon met Roosen in de QS trein gaan zitten en dan komt hij er wel hoor. Al begint hij met een volle fietslengte achterstand wint hij er nog met een voorsprong ;)

Eckhart 13 juli 2018 om 19:44

Weer zo een sprintersetappe waar er gegarandeerd een aantal tegen hun bek gaan in de laatste 6 km.

Oenk 13 juli 2018 om 19:51

Heb het vandaag helaas niet gezien. Ik mis Kittel in de uitslag, waar is die gebleven?

ghostwriter 13 juli 2018 om 20:30

Het zou mooi zijn als Groenewegen direct ook een tweede etappe wint. Qua power lijkt hij er momenteel bovenuit te steken.

hardfietser 13 juli 2018 om 20:30

Kittel had door dat het positioneren vandaag niet ging en riep Zabel op om de meubelen te redden voor Katusha, wat resulteerde in een fraaie 11e plek…

Larsdj 13 juli 2018 om 20:41

En daar was toch nog impey !

HF2013 13 juli 2018 om 21:58

Wordt er bij deze finish weer rekening gehouden met het WK? Want die pot begint al om 16u, dus dan zou de Tour wel heel vroeg moeten eindigen.
En zondag? Roubaix en Les Blues in de finale om 17u.

Frits des Jeux 13 juli 2018 om 22:12

Zou het Laporte ook wel gunnen op de 14e juli. Een Fransman op de 14e is toch altijd leuk!

Titaantje 13 juli 2018 om 22:26

ben benieuwd of er morgen wel een paar vooruit willen rijden. Er was vandaag ook een mooie groep weg. Maar dan wil Jumbo ineens wel rijden hehe

TrEb 13 juli 2018 om 22:33

@HF, zie voorbeschouwing er wordt dus rekening met WK gehouden.

Kruisberg 13 juli 2018 om 22:41

Vind het jammer dat we zo weinig van Kittel zien. Zo goed de afgelopen jaren, en nu zo niet in vorm. Hoop dat deze voor hem is! zal vast wel niet….

nickdt 13 juli 2018 om 22:59

Dylans Lotto Balletje is 14. Morgen is het de 14de.

Titaantje 13 juli 2018 om 23:06

Waarom Kristoff eigenlijk zo laag? Lijkt vooralsnog 5e beste sprinter qua consistentie.

ah-ja 13 juli 2018 om 23:16

Kristoff viel helemaal stil vandaag. Moet bakken energie in positiebehoud steken met die snertploeg van ‘m. Die Ferrari heeft ook zijn beste tijd gehad..

Sephiroth 13 juli 2018 om 23:21

kittel was het laatste jaar bij sunweb ook prut, toen bij QS weer super in ene en nu minder, hopelijk gaat hij aan de bak met zn trainer of wat er dan ook anders gaat dan bij QS, want zo is het zonde. Hij kan in theorie echt een mega leadout hebben namelijk en is ook nog een van de snelste nog steeds.

Echter, ik klaag niet als Dylan wint hoor ;-) en anders maar de Gorilla, die gun ik het ook.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair