Tour 2018: Voorbeschouwing Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Luchon
foto: Sirotti
maandag 23 juli 2018 om 19:45

Tour 2018: Voorbeschouwing Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Luchon

Daags na de tweede rustdag wacht de renners dinsdag de eerste Pyreneeënrit met in de finale het drieluik Col de Portet d’Aspet, Col de Menté en de Col du Portillon. Weten de klassementsrenners de onderlinge verschillen kleiner te maken of gaat er wederom een vluchter met de zegeruikers vandoor? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Vanuit de finishplaats van de voorgaande etappe, Carcassonne, zullen de renners na de rustdag de Pyreneeën betreden. Akkoord: reuzen als de Col du Tourmalet, Col d’Aubisque of Luz Ardiden worden in etappe zestien niet aangedaan. Maar na een relatief vlakke aanloopfase worden in de laatste koersuren enkele cols beklommen waarop wielergeschiedenis is geschreven. Geen heldendaden of onvergetelijke krachtexploten, maar de zwanenzang van een Spaanse en Italiaanse wielrenner. Het is voor de huidige renners te hopen dat ze bespaard blijven van eenzelfde lot.

Vooraleer we de geschiedenis induiken, schetsen we eerst het parcours van de eerste – pakweg – 150 kilometer. Het peloton begint namelijk niet in het hart van de Pyreneeën, maar doorkruist eerst de voorportalen van het gebergte. Via plaatsjes als Montréal, Belpech, Pamiers en Le Mas-D’Azil gaat het naar de tussensprint in Saint-Girons. Onderweg worden de klimmersbenen al getest op de Côte de Fanjeaux (2,4 km aan 4,9%) en de Côte de Pamiers (2,3 km aan 5,8%).

Na de tussensprint in Saint-Girons – dat vorig jaar als startplaats diende van de dertiende etappe naar Foix – gaat het in gestrekte draf naar de eerste echte beklimming van de dag. Voordat de flanken van de Col de Portet d’Aspet worden aangedaan, loopt het al een tiental kilometer gevoelig omhoog. Als de coureurs eenmaal Orgibet gepasseerd zijn, draait men vijf kilometer later het eerste gedeelte van de drietrapsraket op.

De Col de Portet d’Aspet doet bij vrijwel iedere wielerliefhebber een belletje rinkelen. En niet vanwege de lengte van de beklimming. Of de steiltegraad. Of de historische duels die er (niet) op zijn uitgevochten. Maar vanwege een naam: Fabio Casartelli. De Italiaan vond in 1995 in de afdaling van deze klim de dood. De beelden staan op het netvlies gebrand; de destijds 24-jarige Motorola-renner die levenloos naast een betonblok ligt, omgeven door een plas bloed. Met loeiende sirenes werd Casartelli – in 1992 Olympisch kampioen in Barcelona, voor Erik Dekker – afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, alwaar hij enkele uren later dood werd verklaard.

Ik heb nooit gedacht dat je zo snel kunt sterven – ploegleider Hennie Kuiper over de dood van Fabio Casartelli

“Ik heb nooit gedacht dat je zo snel kunt sterven”, sprak zijn ploegleider Hennie Kuiper een dag na het verschrikkelijke ongeluk. Bijna drie decennia na dit tragische ongeval zal de Tourorganisatie op de Col de Portet d’Aspet weer halt houden bij het onthulde monument ter ere van Fabio Casartelli. Opdat we nooit vergeten.

Op de top van de Col de Portet d’Aspet staat een monument ter ere van Fabio Casartelli – foto: Sirotti

Na de top van de Portet d’Aspet – die met een lengte van 5,4 kilometer aan 7,1% niet onoverkomelijk is – gaat het via een snelle en dus vervloekte afdaling direct naar de tweede klim van de dag: de Col de Menté. Op deze klim zullen enkele favorieten zich wellicht roeren. De lengte van bijna zeven kilometer is nog te overzien, maar de gemiddelde stijgingsgraad van 8% zal in de benen slaan. Net als de Portet d’Aspet is de Col de Menté omgeven door dramatiek.

We moeten hiervoor terug naar het jaar 1971. Eddy Merckx zwaait al enkele jaren de scepter in het peloton. De Belgische veelvraat heeft al twee Giro’s én twee Tour’s op zak, en is dat seizoen op jacht naar een derde Tourzege in successie. De Kannibaal begint de Tour ook op de best mogelijke manier; op dag twee pakt hij het geel in de door Gerben Karstens gewonnen ochtendetappe naar Fribourg. De Belg lijkt op weg naar een nieuwe eindzege in La Grande Boucle.

Er is echter een renner die hier een stokje voor wil steken. Zijn naam? Luis Ocaña. De Spaanse ronderenner – die zijn talent al ruimschoots had laten zien met eindzeges in de Vuelta a España en het Critérium du Dauphiné – blijkt die Tour onaantastbaar bergop. Dit ondervond Merckx al op de Puy de Dôme, waarna Ocaña zijn Belgische tegenstrever in de Alpen een heuse uppercut verkoopt onderweg naar Orcières Merlette. De zo onaantastbare Merckx lijdt die achtste juli zijn tot dan grootste nederlaag. Het verschil aan de meet blijkt namelijk negen(!) minuten.

Plotseling, de speaker, met overslaande stem: Chute du maillot jaune, chute du Luis Ocaña! – journalist Peter Ouwerkerk

De 26-jarige Spanjaard lijkt Merckx zijn grootste nederlaag toe te brengen. Tot de veertiende etappe naar Luchon, specifiek de afdaling van de Col de Menté. De Belg had deze dag aangegrepen om zijn Spaanse concurrent onder druk te zetten. Regen, hevige onweersbuien en donderwolken; een select favorietengroepje snijdt in apocalyptische omstandigheden de afdaling van de Col de Menté aan. Ocaña en Merckx dalen op het scherpst van de snede, in een spierballenduel pur sang. Baf! Merckx valt, gevolgd door Ocaña! Op het moment dat de Spanjaard weer opkrabbelt, wordt hij aangereden door een breed uitwaaiende Joop Zoetemelk.

“Plotseling, de speaker, met overslaande stem: Chute du maillot jaune, chute de Luis Ocaña!”, beschrijft journalist Peter Ouwerkerk in zijn boek Tourkoorts. Het blijkt het einde van de Tour voor Luis Ocaña, die hij ogenschijnlijk niet kon verliezen. Waar Merckx na afloop van de rit de gele trui krijgt uitgereikt, ligt zijn rivaal in het ziekenhuis de fysieke en emotionele pijn te verwerken. Uit respect weigert de nieuwe leider vier dagen de gele trui te dragen. Overigens nam Ocaña twee jaar later revanche door met overmacht de Tour te winnen. Ironisch genoeg zonder de concurrentie van Merckx, die dat jaar niet aan de start stond.

Na de top van de Col de Menté is het nog 47 kilometer tot de finish. Eenmaal beneden dienen er nog een twintigtal kilometers – langs Saint Béat en Bossòst – te worden afgewerkt richting de slotklim van de dag: de Col du Portillon. Inmiddels hebben de renners Frankrijk achter zich gelaten, om voor een korte periode op Spaans grondgebied te koersen. We zullen met andere woorden flink wat aficionados (fans) op de flanken van de Portillon mogen verwachten.

De Portillon wordt nergens echt steil, maar stijgt over een afstand van 8,3 kilometer wel aan 7%. Is dit lastig genoeg om enkele renners te inspireren tot een aanval op de gele Geraint Thomas? De laatste vier kilometer zijn het zwaarst, als het wegdek regelmatig boven de acht procent piekt. Eenmaal op de top, staan er nog negen dalende kilometers op het menu naar finishplaats Bagnères-de-Luchon. De laatste kilometer is dan weer vlak.

De laatste keer dat de Tour in Bagnères-de-Luchon finishte, was twee jaar geleden. U kunt het zich vast nog herinneren: het was de etappe waarin Chris Froome op wel zeer onorthodoxe wijze naar de ritzege wist te dalen. Wellicht krijgen we dit keer opnieuw een dergelijke Houdini-act van een van de favorieten.

Start: 11.30 uur
Finish: 16.54-17.40 uur

Favorieten
In Carcassonne moest Ion Izagirre zijn meerdere erkennen in Magnus Cort in de sprint, maar bergop heeft de Bask laten zien in prima vorm te zijn. Dit was reeds zijn tweede tweede plaats. Met het wegvallen van kopman Vincenzo Nibali is er alle vrijheid binnen Bahrain Merida voor de overige renners om in te zetten op dagsucces. Is het driemaal scheepsrecht voor de Spanjaard?

foto: Dario Belingheri/BettiniPhoto©2017

Of kan ploeggenoot Domenico Pozzovivo de eer van de ploeg hooghouden door een ritzege binnen te halen. De Italiaan reed een zeer sterke Giro d’Italia en zou de Tour de France eigenlijk in dienst van de Haai van Messina rijden, maar kan nu voor dagsucces gaan.

Rafal Majka heeft ervaring met het succesvol afronden van een vlucht in de Tour de France. De Pool heeft reeds drie ritzeges in La Grande Boucle op zijn naam staan en is met het wegvallen van zijn klassementsambities vastberaden om er in deze editie nog een aan toe te kunnen voegen.

Ook Adam Yates heeft zijn klassementsambities vaarwel kunnen zeggen. De Brit vindt zichzelf momenteel terug op bijna veertig minuten van leider Geraint Thomas. Dat de renner van Mitchelton-Scott bergop bij de besten gerekend kan worden bewees hij dit jaar al meerdere malen. Hij eindigde in al zijn uitgereden meerdaagse koersen bij de beste vijf.

Voor Warren Barguil en zijn strijd voor de bolletjestrui zullen er dinsdag belangrijke punten te behalen zijn. De Fransman van Fortuneo-Samsic probeerde het deze Tour al meermaals, maar kwam niet verder dan een een veertiende plaats in rit vier, een sprintetappe nota bene. Vorig jaar bewees Barguil met twee ritzeges dat hij het Franse hooggebergte wel aan kan.

foto: Sirotti

Wat voor Izagirre en Pozzovivo geldt, geldt ook voor Damiano Caruso. Door het uitvallen van kopman Richie Porte heeft de Italiaan een hele berg extra vrijheid gekregen om een ritzege na te jagen. Gezien het woensdag en donderdag hoogstwaarschijnlijk tussen de klassementsmannen zal gaan, lijkt de etappe van dinsdag een laatste kans hierop voor Caruso.

Met een ritzege en de bolletjestrui in zijn bezit, lijkt de Tour van Julian Alaphilippe nu al geslaagd. De Fransman reed zichzelf al viermaal bij de beste vijf. In Le Grand-Bornand wist hij in de afdaling het verschil te maken op zijn achtervolgers. Kan hij de zwaardere aanloop door de Pyreneeën aan om zo in Bagnères-de-Luchon zijn tweede ritzege te grijpen?

foto: Sirotti

Bij de klassementsrenners is Primoz Roglic dé man om op te letten. Ploegleider Nico Verhoeven gaf al aan dat er getraind is op afdalingen en dat is vooral bij de voormalig skischansspringer terug te zien. Hij daalt als één van de besten in het peloton en weet bergop zijn wagonnetje ook telkens maar weer aan te haken.

Romain Bardet probeerde in de afdaling naar Carcassonne al weg te rijden van de overige favorieten, maar kreeg van Sky geen ruimte. Na de stevige beklimmingen in de Pyreneeën is de Sky-ploeg wellicht al wat verder uitgedund en kan de Fransman een nieuwe poging wagen.

foto: Sirotti

Bij een finish in dalende lijn kan ook Chris Froome niet overgeslagen worden als de favorieten besproken worden. De kopman van Sky beschikt bovendien over een uitstekende ploeg die de beklimming van Col du Portillon het peloton flink uit kunnen dunnen waarna de Brit er vlak voor de top tussenuit piept om vervolgens pas aan de streep weer teruggezien te worden.

Outsiders
Er zijn echter nog veel meer scenario’s mogelijk om te winnen dinsdag in Bagnères-de-Luchon. Sterke klimmers die in de vroege vlucht meezitten maken kans, terwijl ook andere klassementsmannen dromen van een zege in de Franse plaats. Eén van die coureurs is Bauke Mollema. De Groninger kwam met klassementsambities naar de Tour, maar moest die door een valpartij in de negende etappe opgeven. Met een derde plaats in Carcassonne bewees de Trek-Segafredo-renner weer aan de betere hand te zijn. Maakt hij met een overwinning dinsdag zijn Tour goed?

foto: Sirotti

Mikel Nieve en Mitchelton-Scott snakken ook naar de felbegeerde etappewinst. Yates moest zijn klassementsambities laten varen en Nieve zag in de etappe naar La Rosière Geraint Thomas nog over zich heen komen. Etappewinst zou de pijn van de Australische ploeg verlichten. Lilian Calmejane zat al meerdere keren deze Tour in de juiste vlucht, maar kon zijn handen nog niet in de lucht steken. Ook hij is erop gebrand om nog te winnen in de slotweek.

Zij moeten dan wel allemaal de ruimte van Sky krijgen. Als zij beslissen de vroege vlucht terug te halen, dan is het aan de klassementsmannen. Naast Froome, Roglic en Bardet zijn er meer coureurs op gebrand om nog een ritzege te boeken. Wat te denken van de El Tridente? Movistars aangekondigde vuurwerk bleef vooralsnog uit, maar in de zestiende etappe kan het tij gekeerd worden. Alejandro Valverde moet dit van de drie coureurs het beste kunnen met zijn daal- en sprintcapaciteiten, maar sluit ook Nairo Quintana en Mikel Landa niet uit.

foto: Sirotti

Tom Dumoulin liet in de etappe naar La Rosière zien ook goed te kunnen dalen. Tijdswinst leverde het hem toen niet op, misschien dinsdag wel. Als Dumoulin een gaatje op de top heeft, kan de Limburger zomaar wat van zijn achterstand afhalen. Dan Martin hoeft zelfs niet eens aan te vallen om te winnen. Met zijn explosiviteit kan hij met de zege aan de haal gaan in Bagnères-de-Luchon.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ion Izagirre
*** Rafal Majka, Adam Yates
** Warren Barguil, Domenico Pozzovivo, Damiano Caruso
* Julian Alaphilippe, Primoz Roglic, Romain Bardet, Chris Froome

Weer en TV
Volgens WeerOnline staat de renners een zonovergoten drieluik te wachten in de Pyreneeën. Met 28 graden Celsius is het wel wat aan de warme kant. Vanachter de TV kan de koers integraal gevolgd worden op Eurosport 1 en de Eurosport Player. Ze zijn er reeds vanaf 11:20 bij. De NOS en Sporza beginnen om 14:10 aan de uitzending.

[poll id=”884″]

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2018 14:05
Mollema!
23 juli 2018 14:06
Dan Martin
23 juli 2018 14:14
Yates lijkt me
23 juli 2018 14:15
Thomas!
23 juli 2018 14:17
Romain Bardet
23 juli 2018 14:18
Misschien is het leuk als Movistar hier alvast oorlog gaat maken, want de finale leent zich er echt wel voor. Col de Menté is echt wel een pittige klim na 160km op en af en leent zich om alvast goed aan de boom te schudden.
23 juli 2018 14:19
Gezien het aantal klim- en daalkilometers zullen Mollema, Majka en Barguil de grote kanshebbers zijn, mits de vlucht het volhoudt natuurlijk.
23 juli 2018 14:20
Tolhoek
23 juli 2018 14:21
Froome!
23 juli 2018 14:25
Valverde
23 juli 2018 14:26
Het klassement slecht de laatste top als eerste waarna Primoz zich naar beneden stort en met gevaar voor eigen leven de etappe wint.
23 juli 2018 14:33
De enige die hier in de afdaling met succes heeft aangevallen wordt niet genoemd? Apart. Dit kan er 1 zijn voor Tom Dumoulin!
23 juli 2018 14:34
Valverde
23 juli 2018 14:36
Als de leiders als eerste aan de afdaling beginnen wint Dumoulin. Volgens mij de beste daler. Al schijnt Roglic een schansspringer te zijn geweest. Froome kan het, maar moet dan wel alle risico's nemen.
23 juli 2018 14:37
Mollema
23 juli 2018 14:39
Barguil zal de bollentrui over willen pakken. Alaphilippe, De Gendt en co glippen mee. Helaas krijgen ze weer een kwartier. Bij de favorieten gebeurt niets op een enkele val na.
23 juli 2018 14:39
Moeilijk te voorspellen etappe. Voor hetzelfde geldt sluipen Nieve en Latour mee ofzo, dan zie ik Mollema bijvoorbeeld zeker niet als favoriet meer in de kopgroep.

Verder ben ik het wel een heel eind eens met de overige kanshebbers, dit zijn wel mannen die normaal gesproken kans maken in dit soort etappes.
23 juli 2018 14:46
hebben jullie froome niet gezien ,een paar jaar geleden toen hij gewoon een van de beste dalers was en ook een etappe won in de afdaling,die rijden ze echt niet los bergaf !
23 juli 2018 14:49
Heerlijke voorbeschouwing! Lekker stukje historie. Al mis ik ook een man bij de sterren: Valverde. Deels door Spanje en afdaling op het eind. Lastige etappe daags na de rustdag en als begin van de laatste week. Dumoulin, Roglic zie ik ook wel wat doen.

Wordt een interessante dag ook voor de punten om de mooiste trui van de Tour tussen Ala/Barguil en eventueel Majka nog.

Ben benieuwd of Sky nog gaat proberen Bernal de top 20 van het klassement in te krijgen met oog op woensdag voor een derde man bij de eerste 20, net als Movistar, al hoeft dat van mij niet.
23 juli 2018 14:54
Denk dat Pauwels weinig meer zal strijden om de bollentrui...
23 juli 2018 14:54
Benieuwd hoe magisch uitgerust sky uit de rustdag komt...
23 juli 2018 14:58
Bizar dat Yates hier nog steeds drie sterren krijgt.
Heeft natuurlijk zeker de instrinsieke mogelijkheden, maar wordt hier in elke etappe bergop er ongenadig uitgereden. Zelfs als hij erin zou slagen de ontsnapping te halen, kan ik me niet voorstellen dat hij de sterkste in de kopgroep is.
23 juli 2018 14:59
Lol, dat is nu al enkele keren dat de hoogste *** gegeven worden aan de aanvallers/winnaars van de vorige rit! Te weinig inspiratie?
23 juli 2018 15:07
Lekker chauvinistisch; ik ga voor Mollema!
23 juli 2018 15:09
Zou mooi zijn als Roglic en Dumoulin weg kunnen rijden vlak voor de top / in de afdaling. Ze hebben er de capaciteiten voor!

Reacties zijn gesloten.