Tour 2018: Voorbeschouwing overgangsetappe naar Carcassonne
foto: ASO
zondag 22 juli 2018 om 07:00

Tour 2018: Voorbeschouwing overgangsetappe naar Carcassonne

Vanaf dinsdag duikt het peloton de Pyreneeën in voor een – hopelijk – spectaculair slotakkoord van deze 105e editie van de Tour de France. Voordat het zover is, moet er zondag nog een verraderlijke overgangsetappe naar Carcassonne worden afgevinkt. Daags voor de rustdag zal een groot deel van het peloton hopen op ritwinst. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
De renners staan op een kruispunt in deze 105e editie van de Tour de France. Waar een deel van de Tourfavorieten nog hun wonden likt na de driedaagse kruistocht door de Alpen, doemen de Pyreneeën al in de verte op. Sterker nog, onderweg naar Carcassonne worden de voorportalen van het onheilspellende bergmassief al aangedaan. Toch zullen de favorieten – daags voor de rustdag – hun kruit waarschijnlijk droog houden, voor datgene wat er nog komt. Col de Peyresourde, Col du Portet, Col du Tourmalet, Col d’Aubisque…

Met andere woorden; de vijftiende etappe van Millau naar Carcassonne rolt de rode loper uit voor de baroudeurs. Voor de aanvallers pur sang, die over een breed pallet aan kwaliteiten beschikken. In startplaats Millau zullen veel coureurs zich op de voorste rij willen posteren, om bij het vlaggen van koersdirecteur Christian Prudhomme ten aanval te trekken. Want de kans is groot dat de kopgroep het zal uitzingen tot Carcassonne.

Het ruim twintigduizend inwoners tellende Millau – gelegen in het regionale natuurpark Grands Causses – kan worden beschouwd als het epicentrum van al het schoons wat de regio Occitanie te bieden heeft. Het is de plek waar de rivieren de Tarn en de Dourbie samenvloeien. Millau en de koers vloeiden in het verleden ook enkele keren samen. De eerste keer dat de Tourorganisatie Millau aandeed was in 1954, toen Ferdi Kübler naar de zege wist te fietsen. Er volgden nog vier Tourfinishes in de hoofdstad van het gelijknamige departement. De laatste (voorlopige) winnaar kwam er in 1990 met de Spaanse rondrenner Marino Lejaretta.

Ditmaal zullen de inwoners van Millau de renners uitzwaaien voor een 181,5 kilometer lange etappe, dwars door de zuidwestelijke uitlopers van het Centraal Massief. Wie in de vlucht van de dag wil zetelen, zal over klimmersbenen moeten beschikken. Vanuit de start klimt het namelijk naar de top van de eerste klim van de dag; de Côte de Luzencon (3,1 km aan 5,9%). Na een op- en afgaand eerste koersuur rijden de renners door het bescheiden Belmont-sur-Rance, alwaar de renners de eerste stevige beklimming voor de kiezen krijgen.

De renners zullen het nodige groen doorkruisen – foto: Sirotti

De Col de Sié is een nog onbeschreven blad in de Tour, maar zal waarschijnlijk niet voor vuurwerk zorgen. De lengte van 10,2 kilometer biedt perspectieven, het percentage van net geen 5% allerminst. Daarbij moet wel de kanttekening worden aangemaakt dat de eerste kilometers behoorlijk steil zijn. Het vuurwerk zal waarschijnlijk pas op de tweede col van de dag plaatsvinden. Na passages langs idyllische plaatjes als Brassac en Mazamet – waar de tussensprint is gelegen – doemt hij op; de Pic de Nore.

Het is voor de eerste keer dat deze klim zijn opwachting maakt in de Tour. Met een hoogte van 1214 meter vormt de Pic de Nore het hoogste punt in de bergketen Montagne Noire (Zwarte Gebergte), die zijn naam dankt aan het feit dat er – door een botsing van verschillende luchtstromen – altijd een zeer dichte bewolking boven het gebergte hangt.  Op de flanken van de Pic de Nore zullen ongetwijfeld ook donkere wolken samenpakken boven de ambities van veel renners. Met een gemiddelde stijgingsgraad van ruim 6% is oorlog mogelijk. Vooral de eerste zeven kilometer zijn lastig, met pieken tot 10%. De laatste vijf kilometer vlakken dan weer significant af.

Na de top van de Pic de Nore is het nog ruim veertig kilometer naar aankomstplaats Carcassonne, waardoor het mogelijk is voor geloste renners om terug te keren. Na een afdaling van ruim vijftien kilometer staan er nog 25 vlakke kilometers op het menu. Kan een solist zijn inspanning doortrekken, of krijgen we een sprint van een groep(je)? Diegene die in Carcassonne de handen in de lucht steekt, doet dit in de geest van kampioenen als Lucien Teisseire en Jean Stablinski, die er in het verleden ook mochten juichen.

Het tussen de Montagne Noire en Pyreneeën gelegen Carcassonne is een van de meest toeristische trekpleisters van Frankrijk, met zijn – op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staande – historische binnenstad, ook wel bekend als La Cité. Carcassonne gold al in de Romeinse tijd als handelscentrum. Mocht je een bezoekje brengen aan Carcassonne, laat je dan imponeren door de vele schitterende kerken en basilieken die de stad rijk is.

Start: 13.20 uur
Finish: 17.34-18.02 uur

Favorieten
Een dag voor de rustdag wordt de rode loper uitgerold voor de aanvallers in dit Tourpeloton. De etappe naar Carcassonne schreeuwt om een baroudeur als l’vainquer. Veel zal afhangen van het peloton: geven zij de zegen aan een omvangrijke kopgroep? Of zijn enkele klassementsrenners van plan een konijn uit hun hoge hoed te toveren? Want ondanks het feit dat rit vijftien niet wordt aangemerkt als een sleuteletappe, zijn dergelijke overgangsritten verraderlijk. In dit soort etappes zijn wel vaker (klassements)ambities gefnuikt.

Julian Alaphilippe is zondag de Franse hoop – foto: Sirotti

Winnen in Le Grand-Bornand; voor Julian Alaphilippe viel er een last van zijn schouders af. De Fransman zocht al een tijdje naar die felbegeerde ritzege in de Tour, maar greep er telkens net naast. In de eerste Alpenrit was het dan eindelijk raak voor het woelwater van Quick-Step Floors, wat na de finish dan ook voor de nodige emotie zorgde. “Er gaat nu veel door me heen. Ik had nooit verwacht op deze manier te winnen”, stamelde hij het uit. Sinds deze hoogdag is Alaphilippe naarstig op zoek naar bergpunten, in zijn jacht op de bolletjestrui. De puncheur staat nog altijd aan kop in het bergklassement, en kan onderweg naar Carcassonne de nodige punten (17) sprokkelen. Daarnaast moeten de niet onoverkomelijke beklimmingen en de razendsnelle finale Alaphilippe liggen. Bezorgt hij zijn werkgever zege nummer 51?

Berg je maar als Gorka Izagirre begint met dalen – foto: Sirotti

Bahrain Merida moet opnieuw naar de tekentafel na het onfortuinlijk uitvallen van kopman Vincenzo Nibali. De formatie uit het Midden-Oosten hoopte met de Italiaan de Tour te winnen, maar zal het nu moeten hebben van dagwinst. Ze hebben overigens wel de renners om dit doel met succes na te jagen, want zowel Gorka Izagirre als jongere broer Ion Izagirre vinden onderweg naar Carcassonne een finale die hen moet liggen. Beide renners combineren klimmersbenen met de nodige fond én snelheid. Kersvers Spaans kampioen Gorka zal verlekkerd kijken naar de finale, die grotendeels in dalende lijn verloopt.

Waarom? Omdat hij zijn nationale titel veroverde na een onverschrokken afdaling, waarna hij knap stand wist te houden in de laatste vlakke slotkilometers. Als de oudste van de gebroeders Izagirre na de Pic de Nore besluit om zich met doodsverachting naar beneden te smijten, berg je dan maar als concurrentie. Dat jongere broer Ion ook een houtje kan dalen, liet hij twee jaar geleden zien in de kletsnatte afzink van de Col de Joux Plane onderweg naar Morzine. Toen wist hij erkende dalers als Vincenzo Nibali en Jarlinson Pantano te lossen. Op Alpe d’Huez (17e) liet hij zien in vorm te zijn. Mochten de broers niet weg kunnen rijden in de afdaling, dan zijn ze zeker niet kansloos in een spurtje.

Greg Van Avermaet is in deze rit een renner om rekening mee te houden. De voormalig geletruidrager was op weg naar Mende weer mee in de kopgroep, wat aantoont dat hij deze Tour niet anoniem uitrijden. De Tour van de klassiekerspecialist is al geslaagd, maar hij zal maar wat graag met een ritzege de criteriumdans ingaan. Onderweg naar Carcassonne vindt de BMC-renner een etappe op zijn maat. Want wie vierde kan worden in de Alpenetappe naar Le-Grand-Bornand, moet ook de Pic de Nore kunnen overleven. Mocht Van Avermaet er nog bijzitten in de finale, dan zijn er weinig renners die sneller zijn dan de Olympisch kampioen.

Wie Van Avermaet noemt, noemt Peter Sagan. Als de Belg uitblinkt, doet de Slowaak dat ook. De wereldkampioen heeft al drie ritzeges op zak, waardoor de groene trui hem al nauwelijks meer kan ontgaan. Dit is echter geen reden om het rustig aan te doen, want Sagan kan in de etappe naar Carcassonne twee vliegen in één klap slaan. Als de BORA-hansgrohe-kopman mee zit in de vlucht van de dag, loeren er vlak voor de top van de Pic de Nore twintig punten bij de dagelijkse tussensprint. En dat Sagan in een dergelijke overgangsetappe kan meedoen voor winst, heeft hij in het verleden al vaker aangetoond. Wie de Grimselpas kan temmen, kan hetzelfde doen met de Pic de Nore.

Fraile voegde zaterdag een Tourrit toe aan zijn palmares – Foto: Sirotti

De Spanjaard Omar Fraile pakte zaterdag in Mende een felbegeerde ritzege voor zijn Astana-ploeg.  Ook deze rit zou hem moeten liggen.  Vorig jaar won Fraile  in de Giro d’Italia een gelijkaardige etappe naar Bagno di Romagna. Dit seizoen zegevierde hij in de Rondes van het Baskenland en Romandië in Eibar en Délemont. Veel van zijn overwinningen kwam tot stand na een sprint van een uitgedunde groep. In Romandië versloeg hij zelfs de aalvlugge Sonny Colbrelli. De voor Astana uitkomende Bask is een meester in het binnenhengelen van geaccidenteerde ritten. Weinig renners zijn sneller dan Fraile na een uitputtende onderneming.

Arthur Vichot vindt zondag een etappe op zijn maat – foto: Sirotti

Vanuit Spaanse hoek is het niet alleen uitkijken naar Fraile. Bij Cofidis rijdt er ook een Zuid-Europeaan die kan uitblinken op dergelijk terrein. Jesús Herrada mag dit jaar zijn eigen kans gaan na zijn vertrek bij Movistar. Dat de overstap hem geen windeieren heeft gelegd, blijkt uit een resem top 10-noteringen dit seizoen, vooral na heuvelachtige wedstrijden. De 27-jarige voormalig nationaal kampioen beschikt over een flinke dosis aan explosiviteit én sprintsnelheid. Hij kan echter ook zeer goed bergop, zo liet hij deze Tour zien onderweg naar La Rosière (7e). Hij zal zijn werkgever maar wat graag een eerste ritzege schenken.

De Fransen zullen naast Alaphilippe ook uitkijken naar Arthur Vichot. De Groupama-FDJ-renner klimt dit jaar beter dan ooit, getuige zijn tiende plaats in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland. Daarnaast won hij eerder dit seizoen al de Tour de l’Ain. De 29-jarige allrounder heeft zich nog niet weten te onderscheiden in deze Tour, maar vindt onderweg naar Carcassonne wel een ideale etappe om ten aanval te trekken. Vichot won nog nooit een etappe in La Grande Boucle. Kan hij zondag hier verandering in brengen? Ook Warren Barguil is een Fransman waar hier rekening mee moet worden gehouden. De kopman van (Fortuneo-Samsic) heeft in de stand om het puntenklassement ‘slechts’ twintig punten achterstand op Alaphilippe. Er zijn op weg naar Carcasonne niet genoeg punten te verdienen om dit gat te dichten, maar wel om een stuk dichterbij te komen.

Namens EF Education First maakte Daniel Felipe Martinez zaterdag een goede indruk. De 22-jarige Colombiaan kan na het uitvallen van zijn landgenoot Rigoberto Uran voor eigen kansen rijden. Dat deed hij op weg naar Mende, waar hij deel uitmaakte in de vlucht van de dag. Op de slotklim moest hij tijd toegeven. Waagt hij zondag opnieuw zijn kans?

Outsiders

Lilian Calmejane komt nog niet uit de verf deze Tour – foto: ASO

Het leuke aan een overgangsetappe is dat veel renners een kans maken. Want naast de genoemde favorieten zijn er nog een pak outsiders, die op een goede dag kunnen verrassen. Hierbij moet gedacht worden aan Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Damiano Caruso (BMC), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Sylvain Chavanel en zijn tegenvallende Direct Energie-ploeggenoot Lilian Calmejane, de wél goed rijdende Anthony Perez en Nicolas Edet (Cofidis), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe) en landgenoot Tom-Jelte Slagter (Dimension Data).

Daarnaast heb je nog enkele onzekerheden. Normaliter dienen we Oliver Naesen op te schrijven, maar hij zal waarschijnlijk moeten knechten voor kopman Romain Bardet. Zeker nu AG2R La Mondiale na de opgaves van Axel Domont, Alexis Vuillermoz en Tony Gallopin nog maar met vijf renners over is. Hetzelfde geldt binnen Sunweb voor Simon Geschke. En wat kunnen Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Daryl Impey (Mitchelton-Scott) en Magnus Cort Nielsen (Astana) in een dergelijke etappe? Wie goed naar de Tour heeft gekeken, heeft gezien dat Cort Nielsen fantastisch klom in de Alpen. Een teken met het oog op zondag?

Dat de weelde binnen Quick-Step Floors groot is, is algemeen bekend. Ook voor een overgangsetappe als die naar Carcassonne kan teammanager Patrick Lefevere met meerdere pionnen schuiven. Alaphilippe is de koning, maar Philippe Gilbert kan worden beschouwd als de toren of loper. De ervaren Waal is al de gehele Tour op zoek naar zijn ritoverwinning, maar het geluk is nog niet aan Phil’s zijde. Wellicht dat hij zondag raak kan schieten, al moet hij daarvoor wel de Pic de Nore overleven. Maar dat hij dat op een goede dag kan, liet hij enkele jaren geleden in de Giro zien onderweg naar Verbania.

Tot slot is het nog uitkijken naar alleskunner Michael Valgren. Sprinten, tijdrijden, klimmen, hard op kop rijden, over kasseien vliegen en dalen: niks is te gek voor de Deen. Het merendeel van deze kwaliteiten zijn nodig om te schitteren in een overgangsetappe als die naar Carcassonne. Nu Jakob Fuglsang kansloos lijkt voor het podium, zullen zijn Astana-luitenanten wellicht de vrijheid krijgen om op jacht te gaan naar ritwinst. Samen met Fraile kan Valgren de tegenstand gek maken met onverwachte demarrages en andere Houdini-trucs.

Hoe staat het met de vorm van de gehavende Bauke Mollema? – foto: ASO

Tot slot hebben we nog enkele ‘klassementsrenners’, die door mindere vorm, slechte dagen of fysieke ongemakken zijn weggezakt. Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Rafal Majka (BORA-hansgrohe) en Adam Yates (Mitchelton-Scott) zijn de meest in het oog springende. De vraag is of ze een overgangsetappe hebben uitgekozen om hun Tour te redden. Maar Majka en Mollema weten wat het is om op deze manier een etappe te winnen. Mollema deed het vorig jaar in Le-Puy-en-Velay zelfs na een vergelijkbare finale. En wellicht heeft Alejandro Valverde (Movistar) deze rit wel uitgekozen om guerra (oorlog) te maken. In de Route d’Occitanie viel hij samen met landgenoot Luis Leon Sánchez aan op … de Pic de Nore!

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Omar Fraile, Gorka Izagirre
** Warren Barguil, Jesús Herrada, Ion Izagirre
* Michael Valgren, Arthur Vichot, Daniel Felipe Martinez, Peter Sagan

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”880″]

Weer en TV
En de zomer duurt voort… tot zondag! Akkoord: de gemiddelde temperatuur van 24 graden Celsius is nog altijd zeer aangenaam voor de renners. Maar in het weekend lijken de regengoden eindelijk hun partij mee te blazen. Naast de nodige regenval is er volgens Weeronline ook kans op onweer. Krijgen we met andere woorden apocalyptische taferelen te zien in het Centraal Massief?

Uiteraard is de Tour weer live te volgen via de bekende tv-kanalen. Eurosport is er weer bij vanaf de start, terwijl de NOS en Sporza om 14:10 beginnen met de rechtstreekse uitzending.

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
21 juli 2018 22:35
@Thestudent

Ik denk het niet, maar zou wel leuk zijn. Vanendert zelf kan ook wel weer een succesje gebruiken.
21 juli 2018 22:39
Meer hoop dan kennis. Maar t zou wat zijn. Relatief rap in een groepje trouwens. Wordt dan ook geen solo.
21 juli 2018 22:40
Nog een naam in het kader van de wederopstanding: Sicard
21 juli 2018 22:49
Tj...
21 juli 2018 23:00
Ik ga mee met Vanendert , @Thestudent !
21 juli 2018 23:07
De aankomstplaats, Carcassone, is wonderbaarlijk mooi en zeker een bezoekje waard.
21 juli 2018 23:12
Hup Sagan
21 juli 2018 23:31
Nieve
21 juli 2018 23:40
Deze etappe vraagt er om dat de klassementsmannen hardrijders vooruit sturen ivm kansen op aanvallen in de klim of in de afdaling. De wind lijkt ook nog een rol te gaan spelen. NW 3-4 met uitschieters richting het dal van Carcassonne. Het kon wel eens een verrassende etappe worden.
22 juli 2018 00:42
Boasson H. Schrijf maar op :-)
22 juli 2018 01:09
Als Sky bijv dumoulin, kruijswijk of Roglic iets ruimte geeft op de top van de klim (denk dat dumoulin dat echter iig niet krijgt), kan het zeer interessant zijn om renners vooruit gestuurd te hebben en die in de afdaling op de kopman laten wachten (bij wijze van spreken 15 minuten stilstaan is mogelijk als kopgroep weer veel voorsprong krijgt).

Voor sunweb kragh andersen of geschke Ofzo. Voor tlj kan dat iedereen zijn, maar tolhoek zal wrs niet meegestuurd worden en kan in afdaling wrs ook minder betekenen.
22 juli 2018 01:12
"Naast de nodige regenval is er volgens Weeronline ook kans op onweer. Krijgen we met andere woorden apocalyptische taferelen te zien in het Centraal Massief?"

Wat een blunder, dat is Carcassonne, USA.
22 juli 2018 01:19
Cort Nielsen
22 juli 2018 02:42
Wat denken jullie van Soler samen met een Izagire vanuit de kopgroep?
Ik verwacht sagan en allaphilipe deze keer niet voorin. Een kopgroep van 21 man zonder hun gaat het uitmaken denk ik. Helaas zonder Nederlander dit keer. Paauwels en of de Gendt weer mee in de kopgroep?
22 juli 2018 04:38
muuwhahahaha alaphillipe die is nog nooit goet geweest voor 2 dagen achtermekaar in de tour !!!
22 juli 2018 05:31
Een van de "gevallen" klassementsmannen kan hier de meubelen gaan redden. Zakarin of Yates lijken het niet te kunnen in het hooggebergte. Nu dan maar?
22 juli 2018 08:00
Colbrelli
22 juli 2018 08:39
Ik ga eens een naam noemen die wel weer een wederopstanding verdient. Waarom weet ik niet. Die ploeg heeft succes nodig.

Bauke Mollema.
22 juli 2018 08:43
Sprint a deux tussen Majka en Mollema. Mollema zorgt voor Nederlandse euforie. En Jungels die even tijd gaat terugpakken in de vlucht. Zeker dat laatste vlakke stuk ligt hem, als tijdrijder. Ik hoop het.
22 juli 2018 08:45
@redactie. Volgens mij gewoon droog vandaag en warm; het voorspelde weer is voor Carcassonne in de Verenigde Staten ;)
22 juli 2018 08:53
Ik gok op De Gendt
22 juli 2018 09:04
@escapados.

Ook leuk ;) Maar die werd al genoemd in de voorbeschouwing.
22 juli 2018 09:05
Dit gaat sagan winnen
22 juli 2018 09:21
@the student, escapados heeft zijn bericht aangepast. Hij had er eerst vanendert staan..
22 juli 2018 09:40
De tijd voor Rudy Molard is aangebroken. Serge Pauwels vind dit soort etappes ook altijd wel geinig.

Reacties zijn gesloten.