Tour 2018: Voorbeschouwing kasseienetappe richting Roubaix

Door Tim van Hengel en Koen Middendorp, zondag 15 juli 2018 om 12:00

Slecht liggende keien in Noord Frankrijk. De niet-fietsende medemens loopt er met een boog omheen. In het wielrennen geldt de kassei echter als een heilig sacrament. Komende zondag krijgen de renners 21,7 kilometer van dit soort stenen voor de wielen geschoven. Wordt de Tour onderweg naar Roubaix op zijn kop gezet? WielerFlits blikt uitgebreid vooruit op de kasseienetappe!

Parcours
Kasseien, kasseien en nog eens kasseien. De negende Touretappe belooft geenszins een makkie te worden! Liefst 21,7 kilometer aan kasseien die zijn verdeeld over vijftien stroken staat de renners namelijk te wachten. Onder andere de historische sectoren van Mons-en-Pévèle en Camphin-en-Pévèle worden aangedaan. Deze rit van Arras naar Roubaix mag met recht het predicaat mini-Parijs-Roubaix dragen.

Vertrekplaats Arras vervulde drie keer eerder deze rol, in 1991 voor het eerst. Het zou voor Thierry Marie een dag worden om van te dromen. Na 25 kilometer zette hij een solo op touw in deze zesde rit over 259 kilometer naar Le Havre. Hij bouwde een grote voorsprong op van meer dan 20 minuten, waarvan hij er aan de finish bijna twee overhield – goed voor een solo van 234 kilometer. Daarmee schreef hij één van de mooiste pagina’s in de Tourgeschiedenis.

Zo’n solo zit er vandaag niet in, want het parcours is slechts 156,5 kilometer lang. Als het startsein is gegeven in Arras trekt het peloton naar Cambrai, waarna richting het noorden wordt gekoerst. Na 47,5 kilometer doemt bij Escaudœuvres de eerste van vijftien kasseistroken op. Als de eerste stroken achter de rug zijn, ligt na 59 kilometer koers bij Wasnes-au-Bac de tussensprint.

De renners hebben niet veel tijd om hun handen en zitvlak rust te gunnen, want tien kilometer na deze tussensprint dokkeren ze alweer over de derde strook. En vanaf de vierde volgen de kasseien elkaar in rap tempo op. De sector van Auchy naar Bersée na 104,5 kilometer is met 2700 meter de langste van allemaal. De historische sectoren van Mons-en-Pévèle en Camphin-en-Pévèle liggen na respectievelijk 110 en 139,5 kilometer.

De laatste kasseistrook ligt op acht kilometer van de finish in Roubaix. Daar ligt in tegenstelling tot De Hel van het Noorden de streep niet in het wereldberoemde velodroom André Pétrieux, maar in de nabijgelegen Avenue Maxence Van Der Meersch. Wie wordt er de opvolger van onze landgenoot Henri Manders – in 1983 de laatste ritwinnaar in Roubaix?

Start: 12.50 uur
Finish: tussen 16.09 en 16.28 uur

Favorieten
“Ik rijd liever niet over kasseien”. Was getekend; Fabian Cancellara. Juist, de drievoudige winnaar van Parijs-Roubaix, dé koers waar keispecialisten tot leven komen. In een interview met de NOS voor de editie van 2013 begon hij aan een ware klaagzang over De Hel van het Noorden. “Ik denk bij het horen van Parijs-Roubaix gelijk aan de pijn die je voelt. Niet alleen de pijn van de koers zelf, maar ook van de schokken die je krijgt en moet opvangen. Daarnaast heb je veel geluk nodig in Parijs-Roubaix, met alle lekke banden en valpartijen.”

Als een van de beste kasseispecialisten van zijn generatie al klaagt over de Noord-Franse keien, hoe moeten gewone stervelingen zich dan niet voelen eenmaal ze dokkeren over de zo slecht liggende stenen? In welke gemoedstoestand kijken Romain Bardet, Ilnur Zakarin en Nairo Quintana – klimmers pur sang – naar het profiel van de negende etappe van deze Tour de France? Enthousiast? Chagrijnig? Of in blinde paniek? De hallucinante cijfers: ruim 21 kilometer aan kasseien, verdeeld over vijftien kasseistroken.

De zo bekende Noord-Franse keien – foto: Sirotti

De vraag die blijft hangen: waarom keerde Cancellara elk jaar toch weer terug naar Noord-Frankrijk? “Parijs-Roubaix is speciaal. Als je die op je palmares kunt plaatsen… dat is groot.” Het is de constante spagaat waar de renner in zit, eenmaal hij over de kasseien aan het stoempen is. De pijn overheerst, maar die pijn wordt deels verzacht door de onovertroffen heroïek. Dit zal ook zo zijn in de negende Touretappe naar Roubaix. De renners zullen pijn lijden. Er zullen valpartijen en lekke banden zijn. Coureurs zullen hun droom zien sneuvelen. Maar aan het einde van de rit overheerst de heroïek. Althans, zeker voor de televisiekijker.

Een groot verschil met Parijs-Roubaix is dat er in de Tour andere belangen spelen. In De Hel van het Noorden krijgen de kasseispecialisten alle vrijheid om zich uit te leven, terwijl in de Tour velen gemuilkorfd worden vanwege de klassementsambities van hun kopman. Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Gianni Moscon; ze zullen hun eigen ambities waarschijnlijk moeten doorslikken om hun leiders van dienst te zijn. Het zal zorgen voor een aparte koersdynamiek.

Peter Sagan zal maar wat graag opnieuw zegevieren in Roubaix – foto: Sirotti

Iemand die niet zal hoeven omkijken naar een klassementskopman is Peter Sagan. De Slowaak is – ondanks de aanwezigheid van Rafal Majka binnen BORA-hansgrohe – namelijk ver boven de rest verheven. Als winnaar van Parijs-Roubaix zal hij maar wat graag nogmaals zijn kasseidominantie tentoonspreiden. Dat de vorm er is om het kunstje te flikken, bewees hij met ritzeges in La Roche-sur-Yon en Quimper. Hij is deze Tour – de ploegentijdrit daargelaten – nog niet een keer buiten de top 10 gefinisht. Zet hij deze reeks door? Sagan zal zijn puntentotaal voor de groene trui nog verder willen aanscherpen, om uit te lopen op zijn naaste concurrent Fernando Gaviria? Hoe kan hij dat beter doen dan door te winnen in Roubaix?

Sagan kan – ondanks het feit dat enkele keispecialisten zich zullen wegcijferen voor hun klassementskopman – rekenen op fikse tegenstand. Uiteraard zijn enkele rivalen van Belgische makelij. België, het land waar kasseirenners bij de vleet worden geboren. Een van deze coureurs is Jasper Stuyven. We hebben de 26-jarige Trek-Segafredo-renner nog nauwelijks gezien in deze Tour, maar dit zegt niks met het oog op de etappe naar Roubaix. “We zullen in dienst rijden van Bauke Mollema, maar we krijgen ook de vrijheid om voor eigen succes te gaan. In de eerste week zijn er mogelijkheden, met name de kasseienrit richting Roubaix. Ik kan niet wachten”, zo liet hij voorafgaand aan de Tour weten. Kan Stuyven – dit jaar vijfde in Parijs-Roubaix – zich voor het eerst laten zien?

Greg Van Avermaet zal in zijn gele trui maar wat graag schitteren op de Noord-Franse keien – foto: Sirotti

Naast Sagan staat er met Greg Van Avermaet nog een oud-winnaar van Parijs-Roubaix aan de start. De BMC-Belg zegevierde in 2017 op de Velodrome, na een waar wondervoorjaar. Dit seizoen heeft hij nog niet dergelijke hoogtes weten te bereiken, maar Van Avermaet prijkt deze Tour al wél enkele dagen in het geel. Hij zal zondag deels achterom moeten kijken naar de verrichtingen van zijn kopman Richie Porte, maar mag voornamelijk zijn eigen kans gaan. Kan hij in La Maillot Jaune zijn rivalen losrijden op de kasseien? Mocht dat niet lukken, dan kan hij het nog altijd afmaken in een sprint. Met Stefan Küng heeft hij nog een sterke beer aan zijn zijde, die de gabarit heeft om te schitteren op kasseien.

André Greipel is iemand die kan verrassen onderweg naar Roubaix. Bij de sterke Duitser denken veel mensen aan zijn verwoestende eindsprint, maar de laatste jaren laat hij zich ook steeds meer zien in kasseienkoersen. Zo ook in Parijs-Roubaix, met een zevende plaats in 2017 als uitschieter. Mocht De Gorilla er aan het einde nog bijzitten, dan zijn er weinig renners die hem in een sprint kunnen vloeren. Zijn ploeggenoot Jens Keukeleire moet zondag ook de show kunnen stelen. De 29-jarige Belg heeft zich na een verloren voorjaar weten terug te knokken met onder meer eindwinst in de Ronde van België. Naast het feit dat hij over de keien kan zweven, heeft hij ook een meer dan snedige sprint.

Niki Terpstra werd dit jaar derde in De Hel van het Noorden – foto: Sirotti

Quick-Step Floors heeft zondag andermaal de sleutel in handen. Zoals eigenlijk het hele jaar al. Met Niki Terpstra, Philippe Gilbert en Yves Lampaert heeft het een waar bataljon aan kasseikleppers naar de Tour gestuurd, die ook allemaal een kans maken op de dagwinst. Een probleem; ze zullen wel solo moeten aankomen. Terpstra en Lampaert beschikken niet over de vlijmscherpe sprint, terwijl ook Gilbert niet met renners als Sagan en Van Avermaet naar de Avenue Maxence Van Der Meersch zal willen rijden. Het devies voor de Belgische formatie: de koers zo hard mogelijk maken. Het is een taak die wel toe te vertrouwen is aan de mannen van Patrick Lefevere.

Greipel is niet de enige ‘sprinter’ die met tevredenheid zal hebben gekeken naar het rondeboek. Alexander Kristoff (UAE Emirates) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) hebben inmiddels ook hun sporen verdiend als klassiekerrenner. Kristoff eindigde in 2013 en 2015 bij de eerste tien in Parijs-Roubaix, terwijl Démare dit deed in 2017. Beide renners staan nog droog in deze Tour. Kunnen zij in Roubaix naar de verlossing spurten? UAE Emirates kan naast Kristoff ook nog rekenen op de goed rijdende Marco Marcato, die wellicht kan profiteren van zijn rol in de luwte.

Outsiders

Sep Vanmarcke zal vooral Rigoberto Urán over de kasseien moeten loodsen – foto: Sirotti

Normaal gesproken moet Sep Vanmarcke altijd worden geschaard bij de topfavorieten als we spreken over kasseien. De sympathieke Belg leeft op bij het zien van de schots en scheef liggende stenen. Vier top 10-noteringen, waaronder een tweede plaats in 2013; zijn track-record in Parijs-Roubaix is indrukwekkend. In de Helleklassieker hoeft Vanmarcke echter geen rekening te houden met de factor Rigoberto Urán. EF Education First-Drapac – de werkgever van de Belg – zet deze Tour alles op een goed klassement met de Colombiaan. Dit betekent een knechtenrol voor Vanmarcke en ploeggenoot Taylor Phinney. “Dat is jammer, maar ik heb me er al lang bij neergelegd. Ik weet al een tijdje dat ik mij moet wegcijferen. Dat is ook logisch, gezien zijn tweede plaats van vorig jaar”, zo liet hij onlangs weten. Of lapt Vanmarcke de regels aan zijn laars, als het moment daar is?

Eenzelfde (knechten)rol is weggelegd voor Vanmarcke’s landgenoot Oliver Naesen, Silvan Dillier, Gianni Moscon en Michał Kwiatkowski. Het AG2R La Mondiale-duo Naesen en Dillier (nummer twee van de voorbije Parijs-Roubaix) zal Romain Bardet veilig door de etappe moeten loodsen, terwijl Moscon en Kwiatkowski zich moeten ontfermen over Chris Froome en Geraint Thomas. Bij Sky geldt hetzelfde voor Luke Rowe, ook een kasseispecialist pur sang. Bij Sunweb zullen Edward Theuns en Søren Kragh Andersen vooral de taak krijgen om bij Tom Dumoulin te blijven. Net als Imanol Erviti en Andrey Amadoroud Parijs-Roubaix-winnaar Mathew Hayman en Luke DurbridgeNils Politt en Sonny Colbrelli bij respectievelijk Movistar, Mitchelton-Scott, Katusha-Alpecin en Bahrain Merida.

John Degenkolb won in 2015 namens Giant-Alpecin Parijs-Roubaix – foto: Sirotti

Tot slot hebben we nog de renners die waarschijnlijk wél de vrijheid zullen krijgen vanuit de ploegleiderswagen. Denk hierbij aan Edvald Boasson Hagen, die nog vijfde werd in Parijs-Roubaix. Een derde ex-laureaat van Parijs-Roubaix, John Degenkolb, zal het kopmanschap binnen Trek-Segafredo moeten delen met Stuyven. De deze Tour bijzonder aanvalslustige Sylvain Chavanel en zijn immer onberekenbare ploeggenoot Damien Gaudin kunnen namens Direct Energie oorlog maken. Cofidis heeft met Christophe Laporte en Dimitry Claeys ook twee gevaarlijke klanten in huis. Hetzelfde kan Wanty-Groupe Gobert zeggen met Guillaume Van Keirsbulck en Yoann Offredo. Tot slot, krijgt de met talent overgoten Michael Valgren van kopman Jakob Fuglsang en Astana de ruimte om zijn ding te doen?

Klassementsrenners 

Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali vlogen in 2014 over de kasseien – foto: Sirotti

Naast de strijd om de ritzege is het ook – of vooral – uitkijken naar het gevecht tussen de klassementsrenners. Het merendeel zal op zijn grondvesten trillen, maar enkele kopmannen hebben in het verleden aangetoond te kunnen uitblinken op kasseien. Wie er vooral uitspringen zijn Geraint Thomas, Vincenzo Nibali, Jakob FuglsangAlejandro Valverde en Tom Dumoulin. Thomas behoorde zelfs tot de absolute wereldtop, toen hij zich nog met ziel en zaligheid stortte op het klassieke werk. Zijn zevende stek in Parijs-Roubaix in 2014 laat dit zien. De Brit kan zelfs de gele trui overnemen van Van Avermaet. Kan de Sky-kopman zondag een groot deel van zijn tegenstanders knock-out slaan?

In de Tour van 2014 – die glansrijk werd gewonnen door Nibali – waren er voor de (verregende) kasseienetappe naar Arenberg vragen over de kasseikwaliteiten van Lo Squalo. Kon de Italiaan de schade beperken? Nibali bleek dit inderdaad te kunnen. Sterker nog, samen met ploeggenoten Fuglsang en Lieuwe Westra wist hij het complete peloton aan gort te rijden. Alleen een uitmuntende Lars Boom was te oppermachtig voor het Astana-trio. Nibali reed die dag over de kasseien als een volleerd klassiekerspecialist. Sindsdien is de ronderenner een man om in de gaten te houden op dit soort terrein. Kan hij vier jaar na die bewuste julidag opnieuw schitteren?

Zijn brother in crime die dag, Fuglsang, mag nu namens Astana laten zien dat zijn toenmalige rijden geen uitschieter was. Met Valgren heeft hij de best mogelijke piloot aan zijn zijde. Valverde heeft zich in de afgelopen jaren positief laten opmerken in enkele Belgische kasseiklassiekers. De Spanjaard moet zondag in staat zijn om de beteren te volgen, in tegenstelling tot zijn ploegmakkers Landa en Quintana. Dumoulin beschikt over de allround capaciteiten om ook de kasseien te trotseren. Hij zal hopen dat hij hier verloren tijd goed kan maken, net voordat de renners de Alpen induiken. Van de andere klassementsrenners moeten ook Chris Froome (ja, u leest het goed) en Bob Jungels goed uit de voeten kunnen op kasseien. Kan hetzelfde gezegd worden van mannen als Adam Yates, Ilnur Zakarin en Steven Kruijswijk?

We gaan het zondag zien. Om met de woorden van Jasper Stuyven spreken; we kunnen niet wachten!

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet
** Niki Terpstra, Philippe Gilbert, André Greipel
* Geraint Thomas, Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Yves Lampaert

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”864″]

Weer en tv
Het weer heeft in een kasseienrit een nog grotere impact dan tijdens een gewone etappe. Met regen wordt het parcours namelijk omgetoverd tot een heuse modderpoel, zoals we in 2014 zagen. Op regen hoeven we zondag echter niet te rekenen. De renners zullen in zomerse omstandigheden over de kasseien worden gestuurd.

De gemiddelde temperatuur zal volgens Weeronline schommelen rond de dertig graden Celsius. De wind zal met een kracht van twee op de schaal van Beaufort ook nauwelijks invloed hebben. Eurosport is er vanaf de start live bij, terwijl de NOS en Sporza (op Canvas) zullen inschakelen om 14.10 uur.

Update zondag 15-07 12:00
De Tourorganisatie heeft vanochtend bekendgemaakt dat de etappe één kwartier eerder dan gepland start, om 12:35 uur. Het is niet bekend of Eurosport, de NOS en Sporza hun uitzendtijden hierop aanpassen.

Dit artikel delen:

95 Reacties

Knorretje 14 juli 2018 om 19:07

Wordt Valverde hier toch onderschat.

ApotheekMajka 14 juli 2018 om 19:11

Kristoff wint hier natuurlijk.

arjenzvob 14 juli 2018 om 19:13

King Sagan gaat deze pakken!

Jean Dumas 14 juli 2018 om 19:15

In deze rit staat de achterdeur open, maar aan de voorzijde wordt het een sprint, tussen types als Sagan, Kristoff en misschien zelfs Groenewegen.
Omdat de kasseien al vroeg beginnen, zullen types als Van Avermaet en Thomas gewoon op hun beider kopmannen moeten wachten.

WernerFranke 14 juli 2018 om 19:19

Moeilijk om dit te voorspellen. Moet Kristoff bv rekening houden met Martin, moet GVA bij Porte blijven, etc. Sagan lijkt me dan de grootste kans te hebben, die zal wel vrij spel krijgen bij zijn ploeg.

wiebipedia 14 juli 2018 om 19:22

Ik heb Naesen opgeschreven. Ik weet dat hij heeft gezegd dat hij wss moet knechten, maar Badret kan best een eindje onder moeilijke omstandigheden rijden. Getuige de Italiaanse bikkelharde seizoensopening dit jaar.

Timocycling 14 juli 2018 om 19:22

Heel moeilijk te voorspellen dit, maar ik ga toch voor Sagan, Moscon, Thomas, van Avermaet en Kristoff. Denk dat Sagan de beste zal zijn van het stel. Deze heeft verder ook geen stalorders van een kopman.

Denken jullie dat Groenewegen dit kan? Ik denk het eerlijk gezegd niet, maar bij een gesloten koers wie weet?

LutsenkoFan 14 juli 2018 om 19:22

Ik denk dat deze etappe overschat is.
Ik hoop dat natuurlijk niet maar verwacht een soortgelijke uitslag als de vorige Kasseienrit.

Waar iemand net als destijds Tony Martin, een versnelling plaatst in de laatste kilometers.

Ik zet mijn geld op Damien Gaudin.

skylimit 14 juli 2018 om 19:22

Zal wel een “saaie” sprintetappe worden. Alle kopmannen geneutrasileerd bijelkaar.
Het is te mooi weer.

r_nijman 14 juli 2018 om 19:23

Laten we hopen op een strijd op 3 fronten. De keienvreters voor de winst, de klassementsmannen voor tijdwinst op elkaar en de ongelukkigen/minder vaardige klimmers om diezelfde tijdwinst zoveel mogelijk te beperken. Zelf heb ik uiteraard wel mijn voorkeuren, maar boven alles hoop ik op een mooie wedstrijd. Dat kan deze Tour heel goed gebruiken

Timocycling 14 juli 2018 om 19:25

@skylimit: ik denk het niet, er gebeuren namelijk bijna altijd wel valpartijen en mechanische defecten. Hierdoor zal er toch gekoerst worden denk ik.

Jungle Man 14 juli 2018 om 19:28

Eindelijk weer eens kasssien in de tour. Hopelijk tot Parijs geen suffe sprint etappes meehoprlijk doet nibali hetzelfde als de kaatste keer

Muldriaen 14 juli 2018 om 19:28

Het is morgen voor onze Niki!!

Wielrennertje 14 juli 2018 om 19:28

Ik verwacht ook niet teveel van deze rit. De rit in 2015 was niet bepaald een klapper. 2014 was wel een mooie rit, maar dat kwam vooral door het slechte weer toen. Misschien dat QS oorlog gaat maken en dat er dan maar een paar klassementsrenners zoals Nibali en Valverde mee kunnen schuiven.

Jean Dumas 14 juli 2018 om 19:36

Er zal gekoerst worden door Quickstep, maar ze kunnen de sprint niet winnen met Lampaert, Jungels, Gilbert en Terpstra. Ze zullen de sprinters tactisch kwijt moeten raken.

Gebruikersnaam 14 juli 2018 om 19:36

Net zoals bij een waaieretappe heeft Quickstep de sleutel in handen. Niet dat die automatisch gaan winnen, maar als die er echt zin in hebben en ze hebben niet te veel pech, dan wordt alles aan flarden gereden.

Erik B 14 juli 2018 om 19:39

Waar is Nibali?

peterwinnen 14 juli 2018 om 19:42

Een rit door een streek die tot de 16e eeuw bij (de) Nederland(en) hoorde. Just saying.

AZH 14 juli 2018 om 19:46

Jasper Stuyven???? Wie?

jacques 14 juli 2018 om 19:49

ik zou eigenlijk mijn geld eerder op degenkolb zetten dan op stuyven

hardfietser 14 juli 2018 om 19:56

Las dat Kristoff bij D. Martin moet blijven en van Keirsbulck bij G. Martin, Colbrelli bij de Haai en zo houden we weinig over die voor eigen kans mogen…

JasperMollema 14 juli 2018 om 20:02

Nibali kan dit wel, die gaat gewoon in de eerste groep aankomen, net als Valverde overigens. Colbrelli wint de sprint

NDI22 14 juli 2018 om 20:03

Verwacht ook oorlog van de QS mannen en een leuke rit.

HF2013 14 juli 2018 om 20:04

Erg benieuwd hoe ver Groenewegen en Gaviria hier nog kunnen komen. Daarna een rustdag en dan een ritje om in de bus binnen te komen.
Of mag bijv Roosen hier voor eigen kansen rijden? Gaviria heeft natuurlijk nog veel meer ploeggenoten die hier meer thuis zijn.

bartje 14 juli 2018 om 20:05

@wielrennertje,
Ik denk dat er wel degelijk oorlog gemaakt zal worden. In 2014 was er natuurlijk de regen, in 2015 was het inderdaad niet veel, maar morgen is er qua afstand bijna drie keer zo veel klontweg. Da’s wel een dingetje hoor, er ligt hier de gelegenheid om met minuten te smijten!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.