Tour 2018: Voorbeschouwing individuele tijdrit naar Espelette
foto: Lapresse
zaterdag 28 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing individuele tijdrit naar Espelette

Zondag dokkeren de renners in Parijs over de stenen van de Avenue des Champs-Élysées, om een einde te breien aan de 105e editie van de Tour de France. Hoe anders is de etappe van zaterdag, waarin het klassement nog één keer op zijn kop zal worden gezet. Althans: dat is wat de Tourorganisatie hoopt. De gele trui zit echter stevig om de schouders van Geraint Thomas. De Brit lijkt onbereikbaar voor de concurrentie, maar de strijd om de overige podiumplaatsen ligt nog volledig open. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Parcoursbouwer Thierry Gouvenou heeft voor la Grande Finale een tijdritparcours uitgetekend in Frans Baskenland. De chrono mag dan slechts 31 kilometer zijn, de tocht tussen Saint-Pée-Sur-Nivelle en Espelette heeft een hoge lastigheidsgraad. Alleen de Col de Pinodieta is gecategoriseerd als beklimming, maar het gaat de gehele tijdrit op en af. Doseren is met andere woorden – nog meer dan tijdens een vlakke tijdrit – het toverwoord.

Startplaats Saint-Pée-sur-Nivelle is een van de vele badplaatsen in het uiterste zuidwesten van Frankrijk. Het ligt niet ver van Biarritz, een van de bekendste Franse badplaatsen. Vanuit het ruim vierduizend inwoners tellende plaatsje gaat het direct bergop naar het dorpje Hergaray. De eerste 4,2 kilometer lopen aan 3,2% omhoog, met een twaalfhonderd meter lange passage aan 6%.

Vervolgens blijft de renner in kwestie op een plateau rijden, om via een korte afdaling naar het eerste tussenpunt te rijden. Net voor het eerste meetpunt in Ustaritz – waar voor de Franse revolutie de Baskische revolutionairen steevast bijeenkwamen – gaat het voor een vierhonderd meter bergop aan 7%. Eenmaal het tussenpunt gepasseerd blijft het voor een viertal kilometer gevoelig omhoog lopen, alvorens een korte afdaling aan te vatten.

Eenmaal beneden na goed twintig kilometer, staat het volgende klimmetje alweer op het menu richting het tweede meetpunt in Souraïde-Xurxurieta, dat de renners na 22 kilometer passeren. Het 2,7 kilometer lange klimmetje is bijzonder onregelmatig, maar kent ook pieken tot 8%. Na een glooiende afdaling van een vijftal kilometer staat de ultieme scherprechter op het programma.

De Col de Pinodieta mag dan slechts 900 meter lang zijn, het gemiddelde van 10,2% schrikt af. Bij momenten stijgt de weg zelfs aan 20%! Het parcours – waaronder de Col de Pinodieta – is in detail verkend door Direct Energie-renner Romain Sicard. De Fransman zal aanstaande zaterdag ook een van de 148 renners zijn die de 31 kilometer lange tijdrit zal afwerken. Ontdek het parcours door bovenstaande video te bekijken.

Eenmaal de top van de Pinodieta bereikt, is het nog drie kilometer naar de streep. Na een snelle afdaling van 2,5 kilometer loopt het de laatste 500 meter nog lichtjes bergop. Rond 17:13 zullen we weten hoe het klassement er in Parijs (waarschijnlijk) zal uitzien.

Start eerste renner: 12.00 uur
Start laatste renner: 16.29 uur
Finish laatste renner: 17.13 uur

Favorieten
Het lukte Tom Dumoulin in de rit naar Laruns niet om Geraint Thomas te lossen. De Nederlander probeerde wel, maar zag de Brit elke keer aansluiten in het wiel. Dat probleem heeft hij morgen niet in de individuele tijdrit naar Espelette, waarin hij in zijn WK-trui aan de start verschijnt. Gezien zijn aanvalslust zit het nog altijd prima met zijn vorm, waardoor hij uiteraard bij de topfavorieten mag worden gerekend voor de rit tegen de klok.

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

De enige die Dumoulin en Thomas de afgelopen dagen het vuur aan de schenen kon leggen, was Primož Roglič. De Sloveen vuurde in de rit naar Laruns de ene na de andere aanval af op de Col d’Aubisque en sloeg uiteindelijk zijn beslissende slag in de afdaling. De voormalig schansspringer heeft een prima tijdrit in de benen, wat hij dit seizoen al etaleerde in onder andere de ronden van het Baskenland, Romandië en Slovenië. Tijdens het vorige WK moest hij alleen Dumoulin voor zich dulden.

Ook Geraint Thomas zal met vertrouwen aan de start van de tijdrit verschijnen. De Sky-renner is een verdienstelijk baanwielrenner en schreef in zijn carrière al meerdere tijdritten op zijn naam. Bovendien kroonde hij zich vlakvoor de Tour tot Brits kampioen tijdrijden. Bovendien stijgt hij al anderhalve week boven zichzelf uit met de gele trui om de schouders; zijn marge op Tom Dumoulin (+2’05”) zal bovendien de druk enigszins verlichten.

Thomas’ ploegmaat Chris Froome werd in Laruns van het podium gestoten door Primož Roglič, die de Brit met snedige aanvallen meermaals in moeilijkheden bracht. Hoewel hij dit seizoen er nog niet echt aan te pas kwam in de tijdritten, mag hij nooit worden uitgevlakt. Zo was hij in de Tour al vaker winnaar van deze discipline en weet hij dus hoe hij dit varkentje moet wassen. De viervoudig Tourwinnaar aast ongetwijfeld op de podiumplek die hij aan Roglič verloor.

Bob Jungels – foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Bob Jungels kon in de laatste bergrit lange tijd het spoor volgen van de favorieten; in de afdaling moest hij uiteindelijk tijd prijsgeven. In het klassement staat hij netjes op de elfde plek. De Luxemburger is een gerenommeerd hardrijder op de fiets en was al viermaal nationaal kampioen tijdrijden van zijn land. Ook in de grote rondes stond hij al zijn mannetje op de tijdrit, zo was hij vorig jaar in de Giro derde achter Dumoulin en Thomas in de lastige tijdrit naar Montefalco.

Bij AG2R La Mondiale staat veel in het teken van Romain Bardet, maar in zijn schaduw rijdt Pierre Latour een uitstekende Tour de France. Bij zijn tweede deelname handhaaft hij zich keurig in de top twintig van het klassement. De pas 24-jarige renner werd vorig jaar nationaal kampioen tijdrijden van Frankrijk en prolongeerde eind juni in Mantes-la-Jolie zijn titel. In de korte klimtijdrit in de Ronde van Romandië eindigde hij op de zesde plaats.

LottoNL-Jumbo heeft een luxepositie in het klassement met Roglič op plaats drie, maar ook Steven Kruijswijk houdt geweldig stand. In de derde week is hij intussen opgeklommen naar de vijfde plaats. De Nederlander moet normaal gesproken ook zijn mannetje kunnen staan in de tijdrit; zo was hij in de lastige individuele tijdrit in Romandië vierde, en ook in het verleden heeft hij in de Giro d’Italia prima ritten tegen de klok afgeleverd.

Stefan Küng – foto: Sirotti

Sky heeft met Thomas en Froome twee kandidaat-ritwinnaars in huis, die reeds zijn genoemd, maar ook Egan Bernal en Jonathan Castroviejo moeten hier goed voor de dag kunnen komen. Bernal (21) won dit jaar al het Colombiaans kampioenschap tijdrijden van Colombia en de klimtijdrit in Romandië en blonk deze Tour uit in het beulswerk dat hij verrichtte voor zijn kopmannen Thomas en Froome. Dat geldt ook voor Castroviejo (31), de viervoudig tijdritkampioen van Spanje.

Tot slot is het de vraag hoe pure tijdrijders als Stefan Küng zich houden op het lastige parcours tussen Saint-Pée-sur-Nivelle en Espelette. De Zwitser geldt als een specialist in deze discipline en is meermaals vergeleken met zijn landgenoot Fabian Cancellara. Met zijn 83 kilogram aan 1,93 meter is hij echter niet de lichtste én de kleinste, dus hoe verteert hij het geaccidenteerde terrein dat hij krijgt voorgeschoteld?

Outsiders
Thomas’ ploeggenoten zijn inmiddels al aardig opgesomd, maar ook bijvoorbeeld Michal Kwiatkowski heeft in het verleden sterke tijdritten gereden. Het is echter de vraag wat er nog in de tank zit bij hem, na alle inspanningen van de afgelopen weken. Voor een aantal klassementsrenners die we nog niet hebben genoemd, staat er morgen nog behoorlijk wat op het spel. Mikel Landa staat bijvoorbeeld op drie seconden van Kruijswijk en zou maar wat graag vijfde eindigen in plaats van zesde.

Ook voor Ilnur Zakarin bijvoorbeeld is er nog ruimte om een plekje te winnen, namelijk ten koste van Nairo Quintana. Het verschil tussen de Rus en de Colombiaan is 1’23”. Het is wellicht een reden voor de kopman van Katusha-Alpecin om extra gas te geven op de 31 kilometer lange beproeving naar Espelette.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Primož Roglič, Geraint Thomas
** Chris Froome, Bob Jungels, Pierre Latour
* Egan Bernal, Jonathan Castroviejo, Steven Kruijswijk, Stefan Küng

[poll id=”892″]

Weer en TV
De kans op motregen is aanwezig in startplaats Saint-Pée-sur-Nivelle, waar de temperatuur zo’n 23° C zal zijn. De wind komt uit het noordwesten en heeft windkracht 2. Vergelijkbare weersomstandigheden in finishplaats Espelette, waar het mogelijk een graad kouder is, 22° C. bron: Weerplaza

Eurosport begint om 12.00 uur met de uitzending en zal de etappe van start tot finish uitzenden. Sporza en NPO zijn er live bij vanaf de start.

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2018 19:03
Volgens mij is Roglic hier toch echt de favoriet, maar goed...
27 juli 2018 19:06
Deze lijkt me voor Thomas. Prima tijdrijder die al de hele Tour overschot lijkt te hebben.
27 juli 2018 19:08
Geriant?
27 juli 2018 19:10
Roglic wint met >20 sec op Tom
27 juli 2018 19:10
Dubbeltje op zn kant. Dit parkoers ligt zowel TD als Roglic goed denk ik.
Castrovejo in huidige vorm maakt ook een goede kans denk ik
27 juli 2018 19:11
Hoop dat Roglic net zo'n slechte tijdrit zal rijden zoals bij die laatste tijdrit van vorig jaar
27 juli 2018 19:11
Tom is verbeten en die energie gaat hij morgen omzetten in een topprestatie. Ook zijn enige kans nog op een ritwinst en behoudt van zijn 2e plek in het algemeen klassement. Hij zal alles geven en is dus mede als wereldkampioen tijdrijden de topfavoriet voor de winst morgen.
27 juli 2018 19:12
Thomas heeft enigszins op reserve kunnen koersen en Roglic de man in vorm.
27 juli 2018 19:15
Deze wint Tom gewoon. Perfect parcours voor hem en hij lijkt gewoon prima benen te hebben. Roglic voor plek 2.
27 juli 2018 19:15
Super zware tijdrit die Dumoulin zeker moet liggen.
Voor de TT winst zal het gaan tussen Dumoulin en Roglic die samen dan ook een strijd gaan voeren om 2de te worden. Froome lijkt minder de laatste dagen, maar schrijf hem nooit af met een goede TT zou hij Dumoulin of Roglic nog van het podium af kunnen rijden. Thomas hoeft alleen maar recht te blijven dan is het geel normaal gesproken binnen.
27 juli 2018 19:18
TJ verdient hier toch een sterretje..
27 juli 2018 19:18
1. Roglic 2. Thomas 3. Castroviejo

Onze Tom rijdt op zijn tandvlees. Ook bij hem weegt de Giro nu door, pas 3 dagen na Froome, maar onvermijdelijk voor ieder.
Küng te zwaar voor dit parcours.
27 juli 2018 19:20
Vorig jaar won bodnar toch? Verdient toch op zn minst een vermelding
27 juli 2018 19:25
Idd....Bodnar...Roglic en Dum zal top drie zijn.
27 juli 2018 19:29
De 1e 5 van de tour gaan hier ook de 1e 5 op de finish zijn. 1 en 4 dicht bij elkaar en steven er iets achter. Roglic en Tom normaal gesproken 1e en 2e. geen idee wie er van deze 2 wint. verwacht na de top 5 ook een groot verschil met de rest. die zullen niet voor de overwinning rijden en het laten lopen.
27 juli 2018 19:35
Tom is niet zo fris meer. Deze is voor Roglic. Dumoulin kan zelfs nog van het podium kukelen. Kruijswijk eindigt hier ook in de top 5.
27 juli 2018 19:40
Roglic, Tom en dan 6x Sky. Iets te zwaar parcours voor Bodnar en Küng.
27 juli 2018 19:42
Bernal moet niet kijken naar die scheefgezakte kamerplant dus hij wint morgen.
27 juli 2018 19:42
Volgens mij is niemand meer fris. Dumoulin wint. De frustratie zet hij om in een super tijdrit.
27 juli 2018 19:43
Morgen ben ik van plan om de tour bij te gaan wonen? Zijn er hier kenners die weten waar je bij dit parcours of een tijdrit mooi kan staan?
27 juli 2018 19:44
Ergens op een van die klimmetjes.
27 juli 2018 19:45
zware TT, behoorlijk wat op en af. Hier kan nog met tijd gesmeten worden richtign de lichtgewichten, maar de top 4 zal dicht bij elkaar eindigen en het zal spannend zijn voor plek 2-4. Toch maar hopen dat Tom 2e wordt, gewoon de top 5 houden zoals het nu is.
(Thomas mag natuurlijk posities lager, maar dat verwacht ik gewoonweg niet)
27 juli 2018 19:45
Best bijzonder. Tot dusver een Tour zonder echte tijdrit, maar toch zijn de nummers 1 t/m 4 van het AK de beste tijdrijders van de planeet.
27 juli 2018 19:48
Roglic zal denk ik winnen, Thomas weet wat hij moet rijden om het geel te behouden en zal geen onnodige risico's nemen met ruim 2 min voorsprong. Dumoulin moet oppassen z'n tweede plek niet te verliezen.. zal daar z'n handen denk ik al vol aan hebben.
Als een Bernal voor een goed resultaat gaat zie ik hem ook wel hoog eindigen, rijdt erg sterk bergop in z'n knecht positie.
27 juli 2018 19:53
Roglic is hier top favoriet.

Reacties zijn gesloten.