Tour 2018: Voorbeschouwing heuveletappe naar Mende
foto: Sirotti
vrijdag 20 juli 2018 om 19:00

Tour 2018: Voorbeschouwing heuveletappe naar Mende

Na drie Alpenritten en een vlakke dag wacht de renners een heuveletappe naar Mende. De laatste keer dat hier werd gefinisht was Stephen Cummings de beste na een lange ontsnapping. Een vlucht die het haalt tot het einde is één van de mogelijke scenario’s voor deze veertiende Touretappe, die ook zomaar zou kunnen uitmonden in een spannend gevecht tussen de klassementsrenners. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De Tour trekt in de veertiende etappe over 188 kilometer naar het Centraal Massief, waar de renners enkele verraderlijke beklimmingen te wachten staan. De aankomst in Mende is dezelfde als van de veertiende etappe van de Tour 2015. Toen was Stephen Cummings er de beste vluchter en versloeg hij Thibaut Pinot en Romain Bardet. Ruim vier minuten achter hen ontspon zich een spannende strijd tussen Nairo Quintana en Chris Froome, die uiteindelijk nagenoeg onbeslist bleef. Door een sterke sprint wist Froome nog een seconde te pakken op zijn concurrent.

De veertiende etappe vertrekt vanuit Saint-Paul-Trois-Châteaux, dat wat betreft inwonersaantal ongeveer even groot is als Eemnes in de provincie Utrecht. Deze plaats is voor de derde keer startplaats in de Tour; in 2011 begon er de zestiende rit naar Gap die werd gewonnen door Thor Hushovd en in 2012 reed het peloton hiervandaan naar Le Cap d’Agde, waar André Greipel de massasprint in zijn voordeel besliste. Het peloton rijdt vervolgens in westelijke richting over geaccidenteerd terrein, maar de hoogteverschillen in de beginfase zijn nog niet om van te schrikken.

Na 81 kilometer ligt de lichtste van de vier beklimmingen van de dag, de Côte du Grand Châtaignier (1 km à 7,4%). Negen kilometer later is bij Bessèges de markering van de dagelijkse tussensprint. Daarna wordt het parcours wel echt lastig en gaan de renners omhoog. De voet van de Col de la Croix de Berthel (9,1 km à 5,3%) doemt na 120 kilometer op en moet worden geklommen naar 1088 meter hoogte. Als de renners de top hebben gerond, volgen een afzink aan 8,5 kilometer en de beklimming van de Col du Pont Sans Eau (3,3 km à 6,3%).

Het is de opmaat voor de finale naar Mende, waar de finish ligt boven op een ‘muur’. Na de Mûr-de-Bretagne in de zesde rit wacht zaterdag de Côte de la Croix Neuve (3 km à 10,1%), ofwel de ‘Muur van Mende’. Het begin is meteen lastig: 8,3%. Na die eerste sectie lopen de percentages pas echt op. Met 10,5% gemiddeld in de tweede kilometer en 10,9% in de laatste komt het totale stijgingspercentage uit op 10,1%. Eenmaal aangekomen op 1055 meter hoogte is het nog iets meer dan 1000 meter vrijwel vlak naar de eindstreep op de vliegbasis.

Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.23 en 17.49 uur

Favorieten
Het scenario voor deze veertiende etappe laat zich niet makkelijk schrijven. De rit is een uitgelezen kans voor sprinters met een stevige punch, die we ook vooraan zagen in bijvoorbeeld de Waalse Pijl en de Tourrit naar Mûr-de-Bretagne. Eerst wacht hen de Côte de la Croix Neuve en vervolgens is het nog iets meer dan 1000 meter vrijwel vlak naar de eindstreep. De beproeving naar het Centraal Massief kan echter ook uitdraaien op een felle strijd tussen de klassementsrenners in hun jacht op tijdwinst.

Daniel Martin – foto: Sirotti

Veel ogen zullen in de finale zijn gericht op Daniel Martin. De Ier geldt als een echte specialist op dit soort aankomsten, die doen denken aan het klassieke werk. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2013 heeft dit jaar zijn afspraak met de Tour niet gemist. Zo won hij de rit naar Mûr-de-Bretagne en ook in de Alpenritten stond hij zijn mannetje met een zevende, zesde en twaalfde plaats. Het resulteerde in een top 10-plek in het algemeen klassement.

Wat voor Martin geldt, geldt ook zeker voor Alejandro Valverde; hij zette al meermaals de toon op vergelijkbare korte en steile finishes. De 38-jarige Spanjaard kent een geweldig seizoen waarin hij onder andere de Abu Dhabi Tour en de Ronde van Catalonië al won. Op de steile Muur van Huy zag hij een zesde zege in de Waalse Pijl aan zich voorbij gaan, maar ook zijn tweede plaats was uitmuntend. In de Tour was hij al derde op de Mûr-de-Bretagne. In de Alpen zakte hij weg tussen de favorieten. Is hij hersteld?

De plaaggeest van Valverde in de Waalse Pijl heette Julian Alaphilippe. De Fransman etaleerde de afgelopen twee weken al een uitstekende vorm in de Tour en joeg met succes op de bolletjestrui. Hij zag zijn aanvalslust al beloond worden met de ritzege in Le Grand-Bornand, nadat hij als sterkste vluchter in de finale de Col de Romme en de Col de la Colombière overwon en solo aankwam in het Alpendorp. De renner van Quick-Step Floors beschikt bovendien over een flink eindschot.

Pierre Latour – foto: Sirotti

Pierre Latour zou volgende week zondag met de witte trui om de schouders maar wat graag staan stralen onder La Tour Eiffel. De Fransman staat er uitstekend voor in de strijd om de jongerentrui, waarin hij alleen wat te duchten heeft van Guillaume Martin en Egan Bernal. Latour eindigde in de rit naar Mûr-de-Bretagne op de tweede plaats achter Daniel Martin, maar bijvoorbeeld vóór Alejandro Valverde. Ook klom hij in de schaduw van zijn kopman Romain Bardet al naar de top twintig van het klassement.

Namens LottoNL-Jumbo kan Primož Roglič wel eens hoge ogen gooien in Mende. De winnaar van de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië liet zich dit jaar al opmerken op vergelijkbare aankomsten; zo was hij in Tirreno-Adriatico de sterkste op de slotklim naar Trevi en moest hij in de Ronde van Slovenië alleen Rigoberto Urán en Daryl Impey voor zich dulden op de lastige aankomst in Celje. In de Tour klom hij zonder veel poeha al naar de vijfde plek in het klassement. Lukt het hem om net als vorig jaar een ritzege te pakken in La Grande Boucle?

In de Tour van 2015 was Romain Bardet al eens derde in Mende en geldt dus als een ervaringsdeskundige. De Fransman moest het destijds in de slotfase afleggen tegen Stephen Cummings en Thibaut Pinot, maar de Brit van Dimension Data en de kopman van Groupama-FDJ zijn dit jaar niet van de partij. In de heuvels van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik reed Bardet in 2018 al top tien en ook in de Tour gaat hij met de beste mee. Donderdag streed hij nog met Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Chris Froome om de ritzege op Alpe d’Huez.

Geraint Thomas – foto: Sirotti

Greg Van Avermaet was misschien wel dé man van de eerste helft van de Tour. De Belgische klassiekerspecialist veroverde de gele trui in Cholet na de ploegentijdrit en stond die pas af in de rit naar La Rosière. Intussen schroomde hij niet om in de kasseienrit naar Roubaix en de bergetappe naar Le Grand-Bornand aan te vallen met het kleinood om de schouders. En in de rit naar Mûr-de-Bretagne viel hij met een twaalfde plek nipt buiten de top tien. Heeft de olympisch kampioen van Rio de Janeiro nog power voor een uitval in Mende?

Ook de top drie van het algemeen klassement zou in staat moeten zijn om hier mee te doen om de prijzen. Als zich een fel gevecht ontspint tussen de favorieten, kan de ritwinst zomaar gaan naar Geraint Thomas, Chris Froome of Tom Dumoulin. In de zware bergrit naar Alpe d’Huez toonde Thomas zich de sterkste van het drietal door het dagsucces te pakken. Dumoulin is Froome al enkele malen te snel afgeweest in de sprint en is dus een ware angstgegner voor de Brit.

Outsiders
Een aantal renners kan als outsider worden aangemerkt, denk hierbij aan groenetruidrager Peter Sagan. De Slowaak is een echte afmaker als de laatste kilometers omhoog lopen, maar in hoeverre lukt dit hem nog op een beklimming van de tweede categorie als de Côte de la Croix Neuve? We hebben de fietstovenaar echter gekkere zeges uit zijn hoge hoed zien toveren. Zijn ploeggenoot Rafal Majka kende mindere dagen in de Alpen, maar kende op de zesde dag een voortvarende rit naar Mûr-de-Bretagne waar hij op de vijfde plaats eindigde.

Peter Sagan – foto: Sirotti

Jakob Fuglsang stond na de rit naar Le Grand-Bornand vierde in het klassement, maar zakte in de daaropvolgende dagen flink wat plekken. De Deen reed degelijke Ardennenklassiekers in april en eindigde op de Mûr-de-Bretagne bij de beste vijftien, maar kan in Mende dus wat goedmaken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Ion Izagirre en Serge Pauwels. En wat kan de piepjonge David Gaudu uitrichten op dit parcours?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Daniel Martin
*** Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe
** Pierre Latour, Primož Roglič, Romain Bardet
* Geraint Thomas, Chris Froome, Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”878″]

Weer en tv
Startplaats Saint-Paul-Trois-Châteaux kan regen verwachten, maar fans ter plaatse kunnen opgelucht ademhalen. De enige nattigheid wordt immers voor ’s nachts voorspeld. Want overdag blijft het droog en schijnt de zon. Volgens Weerplaza loopt de temperatuur er rond de start op tot bijna 30°C. De wind komt uit het noorden en is met windkracht 2-3 zacht. In aankomstplaats Mende is het vermoedelijk koeler met 21°C. De wind waait er uit het westen en is met windkracht 2-3 vrij kalm.

De Touretappe is zoals gebruikelijk weer te volgen via de gekende tv-kanalen. Eurosport is er zoals gebruikelijk vanaf de start om 13.00 uur bij. De NOS en Sporza beginnen om 14.10 uur met de rechtstreekse uitzending.

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2018 19:02
Sagan geen sterren? Raar.
20 juli 2018 19:04
Dit moet sagan toch ook wel aankunnen
20 juli 2018 19:04
Verwacht dat er een groepje vooruit blijft met hopelijk Tolhoek.
bij de favorite pakken Thomas en Tom e wat tijd op Froome, Kruijswijk verliest wat meer en der rest van de top 10 zit daar wat omheen.
20 juli 2018 19:04
Froome pakt 24 seconden.....
20 juli 2018 19:05
Benieuwd of Cort Nielsen hier kans maakt. Gezien de klimcapaciteiten die hij de voorbije dagen etaleerde en een vlakke laatste kilometer...
20 juli 2018 19:08
Dit wordt voor de overwinning een kopgroep of anders een strijd tussen Thomas, Dumoulin, Froome, Bardet en Roglic.
20 juli 2018 19:12
Dit lijkt me echt een etappe voor een vluchtersgroep. Alaphilippe zal wel meeglippen voor de bollen en dan gelijk ook even de etappezege meepikken. Wel benieuwd wat er tussen de klassementsmannen gaat gebeuren, de laatste keer waren hier toch behoorlijke verschillen te noteren.
20 juli 2018 19:12
Zie een kopgroep van 10 sterke mannen strijden voor de ritwinst
20 juli 2018 19:14
Deze is voor de vluchters met klimmers die klassementambities niet meer hebben (Yates, Valverde) en Alaphilippe. In het jaar van Cummings zat Sagan ook in de kopgroep en werd toen snel gelost dus die zie ik het niet doen.
20 juli 2018 19:17
Morgen sta ik op de croix de Berthel!
20 juli 2018 19:17
Ik durf mijn linkerteebal erop te verwedden dat dit naar een ontsnapping gaat.
20 juli 2018 19:19
Ik hoop heel erg op Roglic, maar ik vermoed een kopgroep. Tolhoek en Gesink maar meesturen.
20 juli 2018 19:26
Martin als favoriet nadat ie flink afhaakte gisteren? Lijkt me sterk. Zie eerder Roglic of Dumoulin hier winnen als het tussen de favorieten gaat. Of Thomas weer gewoon natuurlijk.
20 juli 2018 19:30
Ik verwacht dat in ieder geval ook Yates voor de kopgroep gaat, hij heeft het gisteren helemaal laten lopen. Verwacht ook joh wat van Geschke, die klimt echt meer dan prima. Vraag mij vooral af welke ploeg gaat rijden om de kopgroep terug te halen. UAE voor Martin? TLJ voor Roglic?
20 juli 2018 19:30
Goed feitje over Eemnes (?!). Is dit niet ook waar boasson hagen ooit Mollema afhield van de etappe?
20 juli 2018 19:31
Wat is een teebal?
20 juli 2018 19:35
Dat is zo’n eitje waar je tee in doet ;-)
20 juli 2018 19:37
Deze gaat voor Rogla zijn! Jansen en Roosen eerste 90km controleren, Martens wat kilometertjes sleuren en dan met Gesink, Tolhoek, Kruijswijk en Rogla de finale in.
20 juli 2018 19:40
@hessers, Die rit finishte in Italië, dus dat lijkt me niet.
20 juli 2018 19:41
Dat is een bal waar je met golf je bal opzet.
20 juli 2018 19:43
Dit moet Tom ook kunnen.
20 juli 2018 19:47
3 kilometer aan 10 procent lijkt me zelfs voor Sagan wat aan de enthousiaste kant
20 juli 2018 19:49
Is dit nu dezelfde klim als de Montee Jalabert? Waar Lieuwe Westra ooit won?
20 juli 2018 19:58
Impey
20 juli 2018 19:59
Volgens mij wel ja

Reacties zijn gesloten.