Tour 2018: Voorbeschouwing etappe 5
foto: Sirotti
woensdag 11 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing etappe 5

De eerste heuvels doemen op in de Tour! Na een aantal sprintetappes met één gecategoriseerde klim liggen er woensdag maar liefst vijf gecategoriseerde klimmen het peloton op te wachten. Is het in de rit naar Quimper aan de sprinters, of zien we de klassiekerrenners voor het eerst deze Tour? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In de rit van Lorient naar Quimper gaat het bijna de gehele dag op en af; meer dan tweehonderd kilometer lang. De vijf gecategoriseerde klimmen geven aan dat het heuvelachtig is, maar deze heuvels zijn zeker niet de enige mogelijkheden voor renners met ambitie om aan te vallen.

Na half één wordt het startschot gegeven in de Bretonse havenplaats Lorient voor de vijfde etappe in de Tour. Deze havenplaats was in het verleden al meerdere malen aankomstplaats in de ronde en is één van de grotere steden in Bretagne. Vanaf Lorient wordt er langs de redelijk vlakke kust noordelijk gereden tot Concarneau. Daar trekt het peloton meer het Bretonse binnenland. Vanaf daar is het alleen nog maar op en af rijden.

Eerst volgt nog een tussensprint in Roudouallec, maar daarna is het de beurt aan coureurs die hun zinnen hebben gezet op de maillot à pois. Hier kunnen zij voor het eerst echt hun ambities tonen, te beginnen op de Côte de Kaliforn, die op iets minder dan honderd kilometer van de meet ligt.

Na deze heuvel zal het onrustiger worden in het peloton; de finale komt er dan bijna aan. Zeker als men vanaf Chateaulin ook nog eens de laatste vijftig kilometer de wind in de rug heeft. De Côte de la montagne de Locronan is niet de laatste klim waar een verschil geforceerd kan worden. In de laatste twintig kilometer zitten namelijk nog meer heuveltjes die niet gecategoriseerd zijn.

Langer dan een kilometer zijn deze echter nooit, maar soms kan een klein gat genoeg zijn voor een echte aanvaller. Mocht het peloton in de laatste kilometer nog compact zijn, dan kunnen klassiekerrenners en sterke sprinters zich om de dagzege mengen. De laatste kilometer loopt namelijk op met een gemiddelde van 4,8%.

Start: 12:40
Finish: tussen 17:19 en 17:47

Favorieten
Voor de voorspeller is een etappe zoals die naar Quimper een feest. In tegenstelling tot een biljartvlakke rit – waar de kanshebbers schaars zijn – kunnen hier een veelvoud aan coureurs winnen. Door middel van een ultieme krachtsexplosie aan het einde, een geslaagde aanval in de finale of een uitgenaste manoeuvre in een vluchtgroepje. De vraag is; welk scenario wordt er geschreven?

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Ondanks de geschetste onvoorspelbaarheid, is de topfavoriet voorspelbaar. Als Peter Sagan een etappe zou mogen uittekenen, zou hij waarschijnlijk komen met die naar Quimper. De Slowaak heeft sinds zijn entree bij de profs voor hetere vuren gestaan. In zijn eerste Tour de France – inmiddels zes jaar geleden – kraaide hij al victorie op lastige aankomsten als Seraing en Boulogne-sur-Mer. De wereldkampioen koppelt natuurlijke snelheid aan brute kracht, klimvermogen en de nodige stuurmanskunsten. Hij fleurt op bij de gedachte dat de pure snelheidsduivels afzien op de vele heuveltjes. En dat de nog aanwezige aanvallers, puncheurs en klassementsrenners niet over zijn snelheid beschikken.

Sagan kan in Quimper alweer zijn tweede zege in deze Tour boeken, na een overwinning in La Roche-sur-Yon. Op de oplopende finishstraat liet hij er geen gras over groeien door Sonny Colbrelli en Arnaud Démare zijn hielen te laten zien. In rit vijf vindt hij een aankomst die hem nog meer op het lijf is geschreven. Twee kanttekeningen; kan zijn ploeg BORA-hansgrohe onderweg rekenen op de nodige steun, om het in Quimper tot een ultieme krachtsexplosie te laten komen? De chaos in de finale zal groot zijn, waardoor de kans aanwezig is dat Sagan tactisch het onderspit zal moeten delven. Daarnaast moest hij toch verrassend passen in de ploegentijdrit, in een discipline waar hij normaal de kar trekt. Maar als De Hulk er nog bijzit onder de rode vod, dan weet de concurrentie hoe laat het is.

Peter Sagan is uniek. De renner die qua capaciteiten het dichtste bij hem in de buurt komt, is Michael Matthews. De 27-jarige Australiër mist weliswaar de intrinsieke snelheid om op het vlakke te schitteren, hij combineert net als de Slowaak rappe benen met bergen explosiviteit en het nodige klimvermogen. Welke ‘sprinter’ kan nu zeggen dat hij het mooie weer heeft gemaakt in de Alpen, iets dat Matthews vorig jaar heeft gedaan in zijn succesvolle jacht op de groene trui. In diezelfde Tour vloerde hij op de steile muur van Rodez puncheurkoning Greg Van Avermaet. De oplopende laatste kilometer naar Quimper moet met andere woorden een koud kunstje zijn voor de Sunweb-renner. “Er zijn een paar ritten aangemerkt voor mij waarin ik een vrije rol heb. We zullen proberen voor dagsuccessen te gaan in de etappes met een sprint bergopwaarts”, zo tekende de media op uit de mond van Matthews vlak voor de Tourstart. Het eerste examen staat kortom voor de deur.

Schier onklopbaar. Dat was Alejandro Valverde in de Waalse Pijl. Na vier overwinningen op rij aasde hij dit seizoen op een vijfde zege op de Muur van Huy. El Imbatido werd echter verslagen door Julian Alaphilippe. De Fransman lijkt hiermee de rol van Valverde te hebben overgenomen als puncheurkeizer. Maar het woelwater van Quick-Step Floors staat ook zijn mannetje op hellende aankomstroken. Daarnaast is hij in blakende vorm, gezien zijn recente ritoverwinning in het Critérium du Dauphiné, een beresterk optreden in het Frans kampioenschap en zijn rijden in de ploegentijdrit. Bij de Belgische sterrenformatie kan men op meerdere paarden wedden. Wat doen we met Philippe Gilbert, die vroeger met speels gemak dit soort etappes naar zijn hand wist te zetten? Mocht de koers tam verlopen, dan kan wellicht tweevoudig ritwinnaar Fernando Gaviria zijn wagonnetje aanhaken en zijn opgespaarde kanonskogel afvuren.

“In de ritten die ik heb aangestipt, zal ik mijn kans mogen gaan”. Greg Van Avermaet was voor het BK in Binche duidelijk over zijn rol in de Tour. Waar nodig zal hij werken voor zijn Australische klassementskopman Richie Porte, maar in een etappe als die naar Quimper zal hij zijn eigen plan trekken. Hij zal in de Franse ronde een toch tegenvallend seizoen willen opfleuren met ritwinst. Vorig jaar won hij klassiekers bij de vleet, dit seizoen blijft de Olympisch kampioen echter op zijn honger zitten. Tot de ploegentijdrit rondom Cholet, die hij met zijn werkgever BMC wist te winnen. Hij mag hierdoor voor de vijfde keer in zijn carrière in het geel rondrijden. Kan hij dit opluisteren met een tweede Tourrit?

Een half wiel. Dat kwam Sonny Colbrelli tekort in La-Roche-sur-Yon om Peter Sagan te vloeren voor de dagzege. Het zal ongetwijfeld tot flink wat frustratie hebben geleid bij de Italiaan, maar hij liet wél zien klaar te zijn voor een doorbraak op het allerhoogste niveau. In de rit naar Quimper vindt de Bahrain Merida-renner een etappe naar zijn smaak, met de nodige korte klimmetjes en een flink oplopende finishstraat. In de recente Ronde van Zwitserland wist hij al wereldtoppers als Sagan en Gaviria te vloeren na een vergelijkbare lastige etappe. Flikt hij het kunstje voor een tweede maal?

In de hectische slotkilometers naar La-Roche-sur-Yon zag een groot deel van het peloton – leider Gaviria incluis – zijn kansen in het water vallen door een valpartij. Een groepje van twaalf renners ontsprong de dans, en mocht gaan sprinten om de zege. Naast de overgebleven sprinters en lead-out-mannen, was Alejandro Valverde ook van de partij. Het toont nog maar eens aan hoe scherp de gelouterde Spanjaard is. Niemand kan zich zo positioneren in een peloton als El Imbatido. We mogen er kortom zeker van zijn dat hij goed geplaatst de laatste kilometer zal aanvatten. Normaliter komt hij op een dergelijke aankomst ietwat tekort ten opzichte van mannen als Sagan en Matthews, maar vlak de Movistar-kopman nooit uit. Met zijn snelheid, stuurmanskunsten en ervaring kan hij er zomaar met de zege vandoor gaan.

Arnaud Démare zat net als Valverde aan de goede kant van de streep in La-Roche-sur-Yon. De Fransman ging de sprint als eerste aan, maar werd nog overvleugeld door Sagan en Colbrelli. Hij liet met zijn derde plaats wel zien dat hij niet kampt met naweeën van zijn val op de openingsdag. In het verleden heeft de Groupama-FDJ-sprinter al aangetoond te kunnen schitteren op dergelijk zwaar terrein. In de voorbije editie van Parijs-Nice won hij in Meudon op een vergelijkbare aankomst. Kan hij de Fransen een eerste overwinning bezorgen?

Daryl Impey was een van de renners die op dag twee kennismaakte met het asfalt. De Zuid-Afrikaan zal hopen dat zijn verwondingen meevallen, want de uitgetekende finale naar Quimper is als het ware voor hem neergelegd. Dit seizoen is de voor Mitchelton-Scott uitkomende coureur uitstekend op dreef. Kan hij in de Tour de kers op de taart zetten, en vijf jaar na het dragen van de gele trui opnieuw schitteren?

Daniel Martin dienen we ook op te schrijven. Vorig jaar eindigde hij op een vergelijkbare finishstrook richting Longwy als derde, achter Sagan en Matthews. Maar voor Van Avermaet en Démare. Het laat zien dat de UAE Emirates-kopman op meerdere parcoursen uit de voeten kan. De Ier zal wel – wil hij echt winnen – hopen op een afmattende koers, zodat hij de kogel van de klimmende sprinters kan afweren. Voor ploeggenoot Alexander Kristoff is het afwachten hoe hij de klimmetjes zal verteren.

Outsiders
De meeste aandacht zal uitgaan naar Sagan, Matthews en consorten. Dat betekent echter niet dat de winnaar uiteindelijk ook uit dit kransje favorieten zal komen. Want als Gianni Moscon de ruimte krijgt van zijn kopman Chris Froome, dan zijn er maar weinig renners die hem kunnen vloeren op een dergelijke aankomst. Bij Dimension Data is de weelde nog groter, want de Zuid-Afrikaanse formatie kan zowel Edvald Boasson Hagen als onze landgenoot Tom-Jelte Slagter uitspelen.

Michael Valgren is iemand die zomaar zou kunnen profiteren van een moment van onachtzaamheid. De Deen van Astana heeft een neusje voor het goede moment, en beschikt daarnaast over de nodige explosiviteit. Mocht Valgren het niet kunnen, dan mag de Kazachse formatie hopen op zijn land- en ploeggenoot Magnus Cort Nielsen. In de Tour of Yorkshire wist hij op een steilere aankomst nog Van Avermaet te vloeren. Christophe Laporte (Cofidis) en Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) zijn twee andere rappe mannen die een heuveltje over kunnen. Ook John Degenkolb (Trek-Segafredo) mag tot die categorie gerekend worden.

Andere kanshebbers op een mooi resultaat zijn Spaans kampioen Gorka Izagirre (Bahrain Merida), zijn landgenoot Jesús Herrada (Cofidis), Belgen Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Sunweb-Deen Søren Kragh Andersen. Groupama-FDJ kan naast Démare ook nog man in vorm Arthur Vichot uitspelen. Lotto Soudal beschikt over alleskunner Tiesj Benoot, maar de talentvolle Belg kende in de rit naar Sarzeau een onfortuinlijk slot. Benoot kwam ten val, finishte op tien minuten van winnaar Gaviria en moest behandeld worden voor zijn verwondingen. Het is afwachten hoe hij woensdag aan de start staat.

Tot slot hebben we ook nog de klassementsrenners, die zich voorin moeten posteren om geen tijd te verliezen. Enkele favorieten voor het geel hebben ook een sprintje in de benen. Denk maar aan Rigoberto Urán (EF Education-First Drapac), Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), Adam Yates (Mitchelton-Scott) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael Matthews, Julian Alaphilippe
** Greg Van Avermaet, Sonny Colbrelli, Alejandro Valverde
* Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Daniel Martin, Daryl Impey

Deelnemerslijst Tour de France 2018 

[poll id=”854″]

Weer en TV
De renners krijgen woensdag opnieuw af te rekenen met zomerse omstandigheden. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 25 graden, terwijl de kans op neerslag minimaal is. De wind zal een bijrol vertolken met een kracht van drie op de schaal van Beaufort.

Eurosport is er vanaf de start bij om 12:40, terwijl de NOS en Sporza volgen om 14:10. Je kunt op WielerFlits uiteraard weer een Volg Hier verwachten.


Update – Michael Matthews gaat niet meer van start in de vijfde etappe. Lees hier het volledige bericht.

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
11 juli 2018 09:20
Ligt aan wie de koers hard maakt. Als quickstep het gesloten houdt om gavaria uit te spelen.. waarom zou kristoff dan niet meedobberen? Ik weet niet of het veel meer hoogtemeters zijn dan Rvv bijv?
11 juli 2018 09:21
Kristoff en Groenewegen komen niet eens de Cote de la Roche over.
11 juli 2018 09:34
Ik verwacht zeker niet dat QS de koers gesloten zal houden voor Gaviria met Alaphilippe Gilbert en Jungels die dit perfect aankunnen
11 juli 2018 10:06
Bling bling!
11 juli 2018 10:13
verwacht dat we vandaag wel weer een of meerdere GC renner tijd (+30 sec of meer) zien gaan verliezen.
11 juli 2018 10:21
@zomaareens
Het zou mij niet verbazen als ze bij QS de kaart Gilbert gaan trekken, met het oog op de gele trui.
11 juli 2018 10:30
ik denk ook matthews.sagan,v.avermaet,gilbert,alaphilippe
11 juli 2018 10:35
Kan de tekst worden aangepast.

Eurosport is er vanaf de start bij, op hun tweede kanaal.
11 juli 2018 10:47
Natuurlijk gaat Quickstep hier rijden. Daar hebben ze twee kanshebbers voor in de ploeg met Gilbert en Alaphilippe.
Verder veel mogelijkheden in deze etappe voor Van Avermaet, Roglic, Valverde, Colbrelli, Sagan, Boasson Hagen, Matthews, Thomas, D. Martin, etc...
Klassementsrenners zouden hier zich ook weleens kunnen laten zien, maar morgen leent zich meer voor hen op de Mûr de Bretange.
Denk dat het voor de echte sprinters te zwaar is gezien het parcours daarvoor al.
Impey zou dat ook moeten kunnen, maar ik weet niet of hij wel goed is na zijn val. Benoot in elk geval niet.
11 juli 2018 11:03
Weet iemand waarom cort nog niet heeft meegesprint? Had hem vaker in top 10 verwacht
11 juli 2018 11:11
Lees net dat Benoot niet meer start en Matthews ook ziek is.
@juleskorsten. In de eerste etappe had Cort Nielsen pech door die val partij.
Bij de twee andere etappes valt het inderdaad wat tegen.
11 juli 2018 11:12
wie kan hier hoger eindigen roglic of nibali
11 juli 2018 11:57
Matthews ook afgestapt, zonde!!
11 juli 2018 12:07
Ik gok op Alaphilippe
11 juli 2018 12:30
ik hoop dat Jelle vanendert het goed gaat doen

Reacties zijn gesloten.