Tour 2018: Voorbeschouwing etappe 4
Kan Fernando Gaviria op herhaling? - foto: Sirotti
dinsdag 10 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing etappe 4

Na slechts drie dagen zijn de eerste verschillen in het klassement al zichtbaar. Greg Van Avermaet draagt het geel, BMC, Sky en Sunweb reden een sterke ploegentijdrit en renners als Nairo Quintana, Romain Bardet en Vincenzo Nibali kunnen in de achtervolging. In de vierde etappe zal dat waarschijnlijk nog niet gebeuren, want die is waarschijnlijk opnieuw weer voor de sprinters. Wie wint er in de stad van UCI-voorzitter David Lappartient? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Eén bergsprint en nauwelijks hoogtemeters. Daarmee is het ongeveer eenzelfde etappe als de eerste twee ritten in de Vendée. Via La Baule, in het departement Pays de la Loire, wordt er met een grote omweg naar Sarzeau, in het departement Morbihan, gereden. De etappe is 195 kilometer lang, terwijl de twee plaatsen hemelsbreed slechts dertig kilometer van elkaar verwijderd liggen.

Vanaf La Baule, een dorpje aan de Franse westkust, trekt het peloton oostwaarts het binnenland in. Voor spektakel door middel van hoogtemeters zal dat niet zorgen, wel qua natuur. De renners doorkruisen namelijk het rustieke Parc Naturel Régional de Brière. Nadat zij dit park voorbij zijn, wordt er in een rechte lijn naar Derval gereden. Risicoloos is dat echter niet. De wind staat de eerste honderd kilometer met een kracht van vier schuin op de kop. Durven ploegen hier al de knuppel in het hoenderhok te gooien?

Profiel Tour de France 2018 etappe 4

Na Derval, waar de tussensprint is, wordt er in sneltreinvaart terug naar de kust gereden. De wind staat dan namelijk weer mee in de rug. Dit kan een voordeel zijn voor de vroege vluchters. Hard zal het in ieder geval gaan, ook op de Côte de Saint-Jean-la-Poterie, waar voor de derde keer deze ronde een bergpunt te verdienen is.

Aankomstplaats Sarzeau heeft een burgemeester die bekend is in de wielerwereld: David Lappartient. De laatste twee kilometer zijn niet geheel vlak. Het wegdek stijgt daar zo nu en dan met drie procent, waaronder in de laatste driehonderd meter. Voor klimsprinters en puncheurs is dat niet steil genoeg, maar wie hier te vroeg aan gaat zou in de laatste vijftig meter zomaar eens de deksel op de neus kunnen krijgen.

Start: 13.25
Finish: tussen 17:39 en 18:03

Favorieten
Met het perfecte treintje dat hem langs menig hindernis loodst, is Fernando Gaviria de te kloppen man als het aankomt op een sprint. De Colombiaan wist reeds in de eerste etappe te zegevieren en beschikt over ongekend veel power in de benen. In de tweede etappe ging het mis doordat de renner van Quick-Step Floors werd opgehouden door een valpartij, maar zonder pech is het maar de vraag wie hem erop kan leggen in een sprint.

Fernando Gaviria in zijn eerste gele trui – foto: Sirotti

Gezien het geaccidenteerde profiel van de laatste twee kilometer komen renners met grootse stuurkunsten en een enorme berg koersinzicht in aanmerking voor de ritzege. Vooral als dit zoals bij Peter Sagan, gecombineerd wordt met een paar rappe benen. De wereldkampioen werd in de eerste rit al tweede en won de tweede etappe naar La Roche-sur-Yon. Met negen etappezeges in La Grande Boucle op zak gaat de Slowaak op jacht naar nummer tien.

Na zijn magere prestaties in de openingsrit kwam Sonny Colbrelli in de tweede etappe een stuk beter voor de dag. Wat heet, de Italiaan werd nipt tweede achter Sagan. Achteraf verklaarde de renner van Bahrain Merida dat een finale met een licht hellingspercentage hem beter ligt dan een geheel vlakke aankomst zoals in de eerste rit. Omdat de laatste twee kilometer in de vierde rit ook niet vlak zijn, mag Colbrelli niet uitgevlakt worden en is hij een gevaarlijke kandidaat voor de ritzege.

Sonny Colbrelli – Foto: Sirotti

Vorig jaar liet Arnaud Démare in de Tour de France zien dat hij op een hellende finish de beste renners kan volgen. Ook dit jaar was hij in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland de beste sprinter na een geaccidenteerde finale. Met een derde plaats in rit twee laat de Fransman van Groupama-FDJ bovendien zien over een prima vorm te beschikken.

Voor Dylan Groenewegen pakt de Tour de France tot dusver nog niet echt uit zoals gehoopt. Met een zesde plaats in zijn eerste sprint en een ontregelde tweede sprint – waardoor hij niet eens aan spurten toe kwam – zit het nog niet echt mee voor de Nederlander. Toch heeft de renner van LottoNL-Jumbo dit seizoen al meerdere malen de concurrentie zijn hielen laten zien en kan hij puur op kracht zo’n hellende finale ook aan. Wanneer hij meer ‘power’ in zijn benen vindt dan tijdens de eerste twee dagen, is hij een gevaarlijke kanshebber.

Dylan Groenewegen weet hoe het is om te winnen in de Tour – foto: Sirotti

Over kracht gesproken, Alexander Kristoff kan als geen ander enorme wattages trappen. Toch wil het hem in de Tour de France meestal niet helemaal lukken om een topklassering neer te zetten. Desondanks is de Noor deze Tour prima begonnen met een vierde en vijfde plaats in de eerste twee ritten in lijn.

André Greipel had zichzelf tot doel gesteld om minimaal één ritzege te veroveren tijdens deze editie. Vooralsnog is zijn beste resultaat een vierde plaats in de sprint van zondag. In de eerste door Gaviria gewonnen rit was de Duitser niet eens terug te vinden in de top-20 van de daguitslag. Naar de vorm van Der Gorilla is het nog even gissen, maar het verleden heeft aangetoond dat het parcours hem moet liggen.

Kan John Degenkolb eindelijk zijn Tour-zege pakken? – foto: Sirotti

Met twee zeges in januari leek het er even op dat de oude John Degenkolb weer terug was, maar sindsdien wist de Duitser het zegegebaar niet meer te maken. Bij zijn zesde deelname aan de Tour de France is het voor de renner van Trek-Segafredo nog steeds zoeken naar zijn vorm van vóór zijn ongeluk.

Bij de valpartij in de finale van de tweede rit was Michael Matthews een van de betrokkenen. De renner van Sunweb stond echter al snel weer recht en lijkt vooralsnog geen hinder te ondervinden van zijn val. De winnaar van de groene trui van 2017 heeft zichzelf voorgenomen zich niet te mengen in de massaspurts, maar zich meer te richten op het behalen van dagsucces. Zou de vierde etappe omcirkeld zijn in de agenda van de Australiër? De ploegentijdrit zal hem het nodige vertrouwen hebben gegeven.

Michael Matthews wist vorig jaar twee ritzeges te pakken in de Tour – foto: ASO

Op pure snelheid is Marcel Kittel moeilijk te kloppen, maar zijn overstap van Quick-Step Floors naar Katusha-Alpecin heeft hem vooralsnog weinig succes opgeleverd. Behoudens twee ritzeges in de Tirreno-Adriatico is het vooral wennen aan zijn nieuwe sprinttreintje. Dat de finale licht hellend is, spreekt ook niet geheel in het voordeel van de Duitser. Al heeft hij in het verleden op de Hatta Dam al wel eens laten zien dat het niet per se biljartvlak hoeft te zijn voor hem.

Outsiders
Normaliter zou Christophe Laporte om de knikkers meedoen op een parcours als deze, maar omdat hij een van de grotere slachtoffers was bij de massale valpartij in rit twee is het nog even afwachten hoe het met de Fransman gaat. Er werd zelfs even gedacht aan opgeven voor de ploegentijdrit. Hetzelfde valt te zeggen voor Daryl Impey, die als één van de eersten tegen de grond ging in de finale van de tweede etappe.

Het zit dit seizoen nog niet mee met Mark Cavendish – foto: Sirotti

Voor Mark Cavendish verloopt de Tour vooralsnog teleurstellend. De Brit heeft zich nog niet kunnen mengen in de massasprints. Kan hij zich herpakken in de vierde rit of kiest Dimension Data voor ploeggenoot Edvald Boasson Hagen? Bij Astana heeft men met Magnus Cort Nielsen eveneens een sprinter die de top-25 van de daguitslag nog niet gezien heeft, maar wel de snelheid heeft om te verrassen.

Bij Wanty-Groupe Gobert hebben ze meerdere paarden om op te wedden in de sprint. Zo heeft de ploeg van Hilaire Vanderschueren Timothy Dupont en Andrea Pasqualon aan de start. Vooral de Italiaan zal blij zijn met het hellende parcours van de finale, gezien hij daarop uitblinkt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Peter Sagan, Sonny Colbrelli
** Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff, Arnaud Démare
* André Greipel, John Degenkolb, Michael Matthews, Marcel Kittel

Deelnemerslijst

[poll id=”853″]

Weer en TV
Het peloton wacht dinsdag een zonnige dag met temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot maar liefst dertig graden Celsius. De wind zal een kleine tot geen rol spelen met een windkracht van drie op de schaal van Beaufort.

Eurosport is er dinsdag van start tot finish bij en start om 12:55 uur met uitzenden. Bij de NOS en Sporza begint men om 14:10 uur.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2018 20:44
Ik verwacht morgen geen valpartijen in de finale. De laatste bocht is een vrij normale rotonde op 4 kilometer van de streep. Daarna een brede weg alleen maar rechtdoor.
9 juli 2018 20:47
Jammer, gister en morgen was een mooie etappe voor laporte, daar gaan mijn tourpouletjes.... haha
9 juli 2018 20:48
Denk dat het te weinig omhoog gaat voor Sonny, die zien we vrijdag weer wanneer dat wel gebeurt, zie rit 2.
9 juli 2018 20:51
Kittel pakt hem morgen!
9 juli 2018 20:52
Iemand enig idee hoe laat de aankomsttijd morgen is?
9 juli 2018 20:53
@Jopster
Staat in de voorbeschouwing.
9 juli 2018 20:57
Dat er morgen een kopgroep weg mag rijden en dat ze 10 minuten voorsprong krijgen en dat het peloton te laat is met inlopen en een Franse 'nobody' de etappe wint en het geel pakt.
Ik ga morgen voor Romain Hardy ;-)
9 juli 2018 21:07
Deze aankomst is gemaakt voor Colbrelli.
Je moet altijd een beetje geluk hebben, maar als hij goed zit is hij volgens mij de te kloppen man. Gisteren was hij ook sneller dan Sagan maar lag toen net iets te ver achter om Sagan te voorbij te komen.
9 juli 2018 21:18
Deze etappe ligt Colbrelli denk ik nog beter dan die van gister. Alleen nu moet hij ook met Gaviria zien af te rekenen, dat zie ik dan weer niet gebeuren. Woensdag wellicht nog meer kans
9 juli 2018 21:19
Als er één grote ronde is die wel in twee weken kan is het de TdF. Waarom lukt het in de Giro wel om er iets spannends van te maken en wordt het in de Tour zo'n zaaddodende antipasta? Ik zie werkelijk de lol niet in van renners die door dat gezellige nerveuze gedoe voortijdig naar huis moeten met botbreuken en kneuzingen. Je zou als renner om minder kunnen staken...
9 juli 2018 21:29
Hellende slotstrook is hier wel heel relatief hè. Zesentwintig hoogtemeters is twee kilometer, da's net wat meer dan 1% gemiddeld.
9 juli 2018 21:45
Ben benieuwd of Cav een goede sprint kan afleveren als het normaal verloopt. Zo niet, gaat het een lange tour voor hem worden. Verder vind ik het ook altijd wel mooi dat toewerken naar een eerste, echte zware dag.
9 juli 2018 21:46
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180708_03603200
9 juli 2018 21:49
Artikel is van gister wellicht morgen weer wat fitter ploegentijdrit uitgereden
9 juli 2018 22:04
Wie denken jullie dat meeste kans maakt om te winnen van deze 3 renners
Sagen
Kittel
Groenewegen
9 juli 2018 22:08
@kevinraar, zonder twijfel sagan
9 juli 2018 22:10
@Kevinraar
Ik denk Gaviria

On-topic:
Ik vind dat het parcours v/d tour wel leuker kan. Echter horen sprint etappes er al jarenlang bij. Vind het ook wel lekker, in aanloop naar leukere etappes de sfeer lekker opbouwen, overdag werken en op het eind vd dag het geluid v/d de stream aangooien (met nog ong 20km te gaan). Morgen vooral benieuwd naar Kittel, hoe sterk is hij in een "niet ontregelde" sprint?
9 juli 2018 22:18
@sjoerdtjen. Hij vroeg van die 3 renners toch? Daar staat Gaviria niet tussen, als je ff goed leest
9 juli 2018 22:40
@Veloburto
Heb ik gelezen. Maar laten we elkaars persoonlijke poultjes even niet behandelen. Volgend jaar krijgen we weer deze vraag, wordt er opnieuw geturfd en kiest hij (en jij) de meest gekozen renner.

Genoeg erover, het peleton bestaat uit >200 renners, niet uit een keuze van 3.
Terug naar de inhoud :)
9 juli 2018 23:25
Deze etappe kan ik dus gewoon overslaan.
Het wedstrijdverloop is al bekend: vlucht van de dag wordt teruggepakt en een sprinter wint, in het laatste deel wellicht de nodige valpartijen
9 juli 2018 23:25
Doe mij ook maar de Giro. Daar wint tenminste niet een renner meerdere etappes. Omwacht, daar is het net zo. Prima wat mij betreft. 21 dagen klimmen of punchen is ook weinig aan. Dat is pas saai.
10 juli 2018 06:24
Sprintetappes zijn de ouverture en het slotakkoord. Zeg niet dat er niets gebeurd, er vinden altijd onverwachte gebeurtenissen plaats en daarnaast zitten er altijd wel een paar etappes tussen voor punchers en zoals nu voor kasseibijters. Dit jaar is het weer gunstig gezind maar in regen en wind zijn deze etappes toch ook aantrekkelijk. Voor de klassementrenners tellen deze km's ook mee hoor, maw het hoort bij een 3 weekse ronde.
10 juli 2018 08:28
Op aankomst met lichte helling “mag Colbrelli niet uitgevlakt worden”. Mooi gezegd!
10 juli 2018 08:42
@covadonga: dan vergeet je dit jaar toch mooi de heren Viviani, Bennett, Yates én Froome. Die waren met z'n vieren al goed voor meer dan de helft van de ritzeges.

Edit: ik heb je verkeerd begrepen zie ik nu. De rest van mn punt blijft staan natuurlijk, excuus.

Eerste drie etappes van de giro: een proloog en twee doodse sprintetappes met nauwelijks toppers. Etappe 4 & 5: puncheur aankomsten, gebeurde verder ook niet belachelijk veel. Die etappes krijgen we in de tour morgen en overmorgen. Pas vanaf etappe 6 begon het in de Giro. Maar etappe 7 was ook weer sprint. 8 was dan een Bergetappe waarin alleen Carapaz er zin in had en etappe 9 ontplofte ook pas op 5 kilometer echt.

Kortom, hoeveel spannender was die Giro nou vergeleken met nu? Die punch aankomsten zijn in wezen precies hetzelfde als een massasprint, maar dan met andere namen. Mijn advies: geniet van wat je ziet of kijk niet.
10 juli 2018 09:01
Ik zie veel mensen die helemaal niets met koers hebben en hier alleen hun tips voor scorito komen scoren haha :') Heerlijk weer een paar uur naar 't Franse landschap kijken en naar het gebabbel van Michel en José luisteren vanmiddag!

Reacties zijn gesloten.