Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar Alpe d’Huez

Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar Alpe d’Huez

foto: Sirotti

Door Tim van Hengel en Nick Doup
donderdag 19 juli 2018 om 08:00

Donderdag wordt het drieluik in de Alpen afgesloten met een klassieke Alpenrit. Onderweg moeten de renners maar liefst 71 kilometer bergop met als afsluiter een bezoek aan ‘de Nederlandse Berg’ – Alpe d’Huez. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het hart van menig wielerliefhebber in Nederland gaat sneller kloppen bij het lezen van de naam Alpe d’Huez in het routeschema. We hebben de berg immers geadopteerd sinds de ritzeges van Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Een nieuw dagsucces van onze landgenoten zal zéér goed smaken, want de laatste overwinning dateert alweer van 29 jaar geleden.

Alpe d’Huez, dat is de serie haarspeldbochten (liefst 21!) die je haast kan uittellen vanaf de rotonde aan de voet van de klim. Dat is de lastige beginfase waarin iedere renner het ‘ff’ zwaar heeft. Dat is het bordje langs de kant met oud-winnaars erop, dat is het kampeertentje in een bocht waar dat eigenlijk niet past en dat is de Nederlandse Bocht waar de renners een haag van oranjesupporters tegemoet zullen rijden.

Maar voor het zover is, moeten er eerst nog wat kilometers worden gemaakt. De derde Alpenetappe begint in Bourg-Saint-Maurice, dat ’s winters een populair gebied is om te wintersporten. Sylvère Maes was in 1939 de eerste ritwinnaar in deze plaats en zou dat jaar de Tour de France voor de tweede keer op zijn naam schrijven. Mikel Astarloza was er in 2009 de beste, maar hij werd later uit de uitslag geschrapt.

Vanuit Bourg-Saint-Maurice rijden de renners in zuidwestelijke richting naar de Col de la Madeleine (25,3 km à 6,2%), de eerste klim van de dag. De Madeleine keert na vijf jaar weer terug in het parcours van de Tour, nadat Pierre Rolland er in 2013 voor het laatst als eerste de top rondde. De col is flink steil in het begin, maar vlakte daarna wat af. Na zestien kilometer klimmen wordt het dan weer steiler met stijgingspercentages tot 9,5%.

Als de top gerond is, volgt een afdaling naar La Chambre. Na 79 kilometer beginnen de renners aan de beeldschone Lacets de Montvernier (letterlijk: de Veters van Montvernier), waarvan je de tientallen haarspeldbochten vanaf de rijksweg A43 goed kunt zien liggen. De klim werd in de Tour van 2015 voor het eerst beklommen en Romain Bardet had de eer om als eerste de top (782 meter hoogte) te bereiken.

Met 3,4 kilometer is de spectaculaire klim dicht bij Saint-Jean-de Maurienne niet lang en de stijgingspercentages schommelen rond het gemiddelde, 8,2%. De wegen zijn er echter zo smal, dat tijdens de vorige passage in 2015 geen publiek werd toegelaten. Aan de voet van de klim hielden agenten nieuwsgierige fans op afstand. Grote kans dat dit in 2018 opnieuw het geval is.

In Saint-Jean-de-Maurienne is vervolgens de tussensprint. Deze wordt vrijwel direct gevolgd door de beklimming van de Croix de Fer (29 km à 5,2%), de tweede Alpenreus van de dag. Deze col is liefst 29 kilometer lang aan 5,2% gemiddeld en bestaat eigenlijk uit drie delen. Na vijf en dertien kilometer zijn er namelijk twee korte afdalingen. De laatste zes kilometer is aan 7,6%.

Daarna wachten de fameuze 21 haarspeldbochten richting Alpe d’Huez (13,8 km à 8,1%), waar de Tour voor de dertigste keer finisht. De Nederlandse wielerfan bewaart met acht zeges goede herinneringen aan de Alpenreus. De laatste jaren waren het met Pierre Rolland (2011), Christophe Riblon (2013) en Thibaut Pinot (2015) echter vooral de Fransen die hier het zegegebaar maakten.

Nederlandse ritwinnaars op Alpe d’Huez
1976: flag-nl Joop Zoetemelk
1977: flag-nl Hennie Kuiper
1978: flag-nl Hennie Kuiper
1979: flag-nl Joop Zoetemelk
1981: flag-nl Peter Winnen
1983: flag-nl Peter Winnen
1988: flag-nl Steven Rooks
1989: flag-nl Gert-Jan Theunisse

Start: 12.25 uur
Finish: tussen 17.34 en 18.16 uur

Favorieten
Ook voor deze bergrit is het de grote vraag of de favorieten het onderling uit gaan vechten, of dat een vluchtersgroep een vrijgeleide krijgt. In de rit naar La Rosière kregen de vluchters aardig wat ruimte, maar werd de strijd om de dagwinst uiteindelijk uitgevochten door de klassementsmannen. Sunweb en Movistar probeerden Sky op de pijnbank te leggen, maar het resultaat was dat de Sky-kopmannen nu op 1 en 2 staan. De aankomst op Alpe d’Huez is nog zwaarder dan La Rosière, waardoor er ook meer verschillen gemaakt kunnen gaan worden.

Geraint Thomas – Foto: ASO

Sky zit in pole position, zoals ze al vaker hebben gestaan. Mede-kopman Geraint Thomas sloeg de dubbelslag op La Rosière, waar hij over ijzersterke benen beschikte en alle concurrenten op een hoop reed. De ploeg is natuurlijk van het allerhoogste niveau, waardoor hij tot aan de slotklim zich geen zorgen hoeft te maken. Opmerkelijk was dat Wout Poels en Egan Arley Bernal slechts weinig kopwerk konden verrichten. Verbeteren zij om de kopmannen nog langer bij te staan?

Want Chris Froome behoort ook tot sterkste renners bergop. Ondanks dat hij in de rug van Thomas een spelletje moest spelen met de concurrenten, wist hij – zij het met wat hulp van Daniel Martin – het gat met Tom Dumoulin te dichten. Dat hij op de streep nog bonificaties verloor, zal hem niet veel deren. De achterstand op Thomas is 1 minuut en 25 seconden. De eerste vraag is of hij dat mág gaan dichten (volgens de ploegleiding is hij nog steeds de uitgesproken kopman) en de tweede vraag is of hij dat kán gaan dichten.

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

De Nederlandse hoop werd in de tweede Alpenrit tot grote hoogte gestuwd door Tom Dumoulin. Met een indrukwekkende aanval, opgezet in een gevaarlijke afdaling, zette hij de concurrentie onder druk. Hij wist zich op te werken naar de derde plek in het klassement, terwijl ook de ploegtactiek hem vertrouwen moet geven. De inzet van Søren Kragh Andersen vanuit de vroege vlucht was niet voor niks en ook andere ploegmaats bleven redelijk lang bijeen. Het tempo van de Sky-trein is koren op de molen van Dumoulin. Slaagt hij erin om na 29 jaar Nederland weer te laten juichen op de Alpe d’Huez?

De andere Nederlander die een goede indruk maakte is Steven Kruijswijk. Hij zag ploegmaat Primoz Roglic het beter doen op La Rosière en die gaf na afloop aan niet over goede benen te beschikken. Dat belooft! De kopmannen van LottoNL-Jumbo behoren tot de beste tien klimmers van deze Tour de France en staan vijfde en zesde in het klassement. Zij hebben meerdere kaarten om uit te spelen en Kruijswijk voelt zich ook niet groot genoeg om kopwerk te doen voor Rogla.

Nairo Quintana – Foto: Sirotti

Nog voor de groep-Roglic finishte Daniel Martin. De explosieve Ier durft aan te vallen en laat zich door niemand de mond snoeren. Dat kan hem de ruimte geven, maar zou ook in zijn nadeel kunnen werken. Elke dag aanvallen doet wat met je benen. Nu staat Martin tiende, maar weet hij nog meer te klimmen in het klassement? Romain Bardet, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali bleven bij elkaar op La Rosière. Ze hadden geen antwoord op de demarrages van Thomas, Froome en Martin. Vooral voor Movistar, dat eerder al Mikel Landa en Alejandro Valverde af zag haken, was dat een hard gelag. De Spanjaarden moeten hoe dan ook aanvallen, maar de vraag is of ze dat kunnen. Quintana klokte overigens in de voorbije twee keer dat de Tour Alpe d’Huez aandeed steeds de snelste beklimming, zonder de etappe daadwerkelijk te winnen.

Wanneer we rekening houden met een scenario waarin de vluchters voorop blijven, dan komt Julian Alaphilippe weer in beeld. De Fransman zal mee willen om nieuwe punten voor de bollentrui te veroveren. Alaphilippe beschikte de laatste twee dagen over goede klimbenen, maar liep op weg naar La Rosière tegen een muur aan. Ook Warren Barguil zal wanneer hij het puntenklassement wil prolongeren ten aanval moeten trekken.Een andere Franse klimmer waar rekening mee gehouden moet worden is Pierre Rolland. De knecht van Rigoberto Urán heeft meer ruimte om te gaan, nu zijn kopman tijd verloren heeft. Er zijn maar weinig wielrenners die kunnen zeggen te hebben gewonnen op de Alpe d’Huez en Rolland is er een van. In 2011 was hij de beste vluchter, terwijl achter hem een strijd om het geel losbarstte tussen Andy Schleck en – jawel – Thomas Voeckler. De Fransman verloor het geel aan de Luxemburger die dag. Bij Groupama-FDJ zijn Rudy Molard en David Gaudu klimmers om rekening mee te houden. Daarnaast mag het Franse klimtalent Guillaume Martin niet over het hoofd gezien worden.

foto: SirottiAlpe d’Huez staat in Nederland bekend als de Nederlandse berg. Veel activiteiten vinden er gedurende het jaar plaats, maar als de Tour er passeert (en bij voorkeur finisht) kleur een groot deel oranje. In bocht 7 zullen alle Nederlanders en renners van LottoNL-Jumbo iets harder toegejuicht worden. Tijd voor een van de klimmers van de Nederlandse ploeg om aan te vallen: Robert Gesink en Antwan Tolhoek zijn daarvoor de aangewezen namen. Gesink zal zich op deze langere cols meer thuis voelen dan dinsdag, terwijl het met de vorm van Tolhoek wel snor zit. Op de Colombière zat hij nog lang bij de favorietengroep en ook op weg naar La Rosière maakte de Zeeuw indruk. Toen koos LottoNL-Jumbo ervoor om geen pion mee te sturen in de vlucht. Wellicht is dat naar Alpe d’Huez wel handig.

Renners als Jakob Fuglsang, Adam Yates, Rafal Majka, Ilnur Zakarin kenden op weg naar La Rosière een mindere dag. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat zij in deze etappe weer een rol van betekenis zullen spelen. Voor de Belgische volgers is het uitkijken naar Serge Pauwels, die al een paar keer alert mee was in de vlucht. Bij Lotto Soudal beschikt men niet over een uitgesproken kopman voor de bergen, waardoor Jelle Vanendert, Tomasz Marczynski en Thomas De Gendt zich kunnen laten zien voordat er vrijdag weer vlakke etappe op het programma staat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Geraint Thomas
*** Chris Froome, Tom Dumoulin
** Daniel Martin, Nairo Quintana, Primoz Roglic
* Vincenzo Nibali, Pierre Rolland, Romain Bardet, Steven Kruijswijk

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”873″]

Weer en tv
Het is mooi weer op de Alpe d’Huez. De Alpencol stroomt de laatste dagen vol met fans, die kunnen genieten van een zonnetje. Donderdagmiddag wordt het ruim twintig graden Celsius, al schuift zo nu en dan ook wolkendek voor de zon. De wind komt met kracht drie uit het noordwesten.

De etappe wordt integraal uitgezonden door de NOS (om 12.20 uur op NPO1), Sporza en Eurosport 1 (beide om 12.00 uur).

Dit artikel delen:

99 Reacties

JosebaBeloki 18 juli 2018 om 19:18

Ik verwacht weer onze Tom en Froome vooraan. Hoe ze het doen na zo’n Giro weet ik niet, maar ze steken ver boven de rest uit. Iets wat zelfs Contador niet kon. Erg knap dat deze twee het wel kunnen.

Thomas is ook goed, maar die krijgt denk ik zijn befaamde jour sans. Als hij die dag nog weet uit te stellen dan doet hij mee met de bovengenoemde twee.

ronddraaien 18 juli 2018 om 19:19

Dumoulin of Kruijswijk die wint op Alpe d’Huez zou onwaarschijnlijk gaaf zijn.

Wielrennertje 18 juli 2018 om 19:23

Mollema en Valverde vinden elkaar na een teleurstellende vorige dag en rijden een koppeltijdrit de Alpe d’Huez op. Mollema pakt de rit en Valverde het geel. Froome en Thomas krijgen het met elkaar op de stok in de Hollandse bocht.

Jean Dumas 18 juli 2018 om 19:23

Tom is slimmer dan je denkt. Hij gaat van zichzelf uit, terwijl Sky berekenend rijdt. Als ze nu het geel van Thomas gaan verdedigen (en niet morgen Tom op achterstand zetten) kan ze dat nog wel eens duur komen te staan.

Niklas 18 juli 2018 om 19:24

@JosebaBeloki, of ze het wel kunnen moet nog blijken. Parijs is nog ver. Ik zou het wel aardig vinden als een debutant de rit naar Alpe d’Huez wint: Antwan Tolhoek. Een nieuwe Peter Winnen… :-)

wiebipedia 18 juli 2018 om 19:25

Gesink heeft vandaag gespaard voor morgen (zou dat niet schitterend zijn)

Het zal hoogstwaarschijnlijk tussen de klassementsmannnen gaan en Froome komt toch altijd supergoed aan. TD zal hem dan toch echt eerder op een hoop moeten rijden

ah-ja 18 juli 2018 om 19:29

Froome puntjes op de i

Slurpie Blauw 18 juli 2018 om 19:29

Robert wint de Alphe d’Huez
Robert wint de Alphe d’Huez
Robert wint de Alphe d’Huez
Tadadadada!

renzohob 18 juli 2018 om 19:33

Ik kijk het meest op van het feit dat roglic benoemde dat hij vandaag slechte benen had, waar zit het plafond van die jongen?

esims 18 juli 2018 om 19:34

Waarom zou het anders gaan dan in de Giro? Froome gaat in deze etappe de Tour beslissen; de rest heeft geen schijn van kans.

SprintMaster 18 juli 2018 om 19:35

Ik verwacht toch Quintana vanaf de voet van de Alpe. Zat vandaag weer eens te slapen maar krijgt vanavond een donderpreek van de ploegleiding. Er gaat niemand zijn die eerder wil aanvallen vanwege de vallei richting Bourg d’Oisans. Wordt dus weer een hele dag rijden achter de orka’s. Tempo viel vandaag ondanks wind mee flink tegen. Het lijkt wel alsof die kasseienrit mega veel energie heeft gekost bij iedereen.

RaketVuist 18 juli 2018 om 19:36

Ben bang dat Thomas deze ook gaat pakken. Zou zomaar kunnen dat we een Yates scenario krijgen, waarin Thomas in de Alpen oppermachtig is, maar in de Pyreneeën door zijn benen zakt.

Schollekop 18 juli 2018 om 19:37

Froome perst er weer een solo van 80 kilometer uit en zet zijn tegenstanders op meer dan 3 minuten.

wiebipedia 18 juli 2018 om 19:38

@renzohob
Roglic had geen slechte benen vandaag. Yates, Landa, Mollema, Fuglsang hadden slechte benen. Roglic rijdt geen top 10 in deze etappe met papbenen

Frits des Jeux 18 juli 2018 om 19:40

@Sprintmaster hij zat even te slapen misschien, maar had bij een eerdere versnelling van Froome ook al even moeite om te volgen en dichtte niet gelijk een gat.

Froome morgen de rit, Thomas op 2 en ik ben bang dat Dumoulin iets moet toegeven na zijn beulswerk deze dag.

renzohob 18 juli 2018 om 19:41

@wiebipedia ik zeg alleen dat roglic zei dat hij slechte benen had, waarschijnlijk is dat dus wel gebaseerd op waardes die hij niet haalde vandaag.

roygo80 18 juli 2018 om 19:54

Poels Wint!

peterwinnen 18 juli 2018 om 20:11

Thomas lekker laten gaan, die zakt er vanzelf een keer doorheen.

Tuubke 18 juli 2018 om 20:14

Die lange vallei voor de Alpe d’Huez zorgt ervoor dat het een tactische koers gaat worden. Mannetjes mee vooruit sturen om steun te hebben in de vallei. Ik verwacht Quintana. Het lijkt wel vaker dat hij niet echt mee kan, maar hij is een meester in het zuinig rijden om dan later opeens een rit te pakken. Hij heeft zich vandaag nauwelijks met de debatten bemoeid en dat is misschien wel bewust geweest.

SprintMaster 18 juli 2018 om 20:15

“Froome morgen de rit”
Gaat niet gebeuren, veel te gevaarlijk om het publiek tegen zich in het harnas te jagen.

Retro Lex 18 juli 2018 om 20:27

Start rond 12. Finish rond half 6.
De vraag is ga ik dit integraal kijken ? Ruim 5 uur naar de Sky train kijken verveelt ook. Alleen laatste uur denk ik. Of zou er toch nog wat kunnen gebeuren. Omdat Luke Rowe na 2 dagen een beetje moe is. Bernal op dag 3 in de Alpen ook slechte benen heeft . Froome en Thomas een beetje spanning en argwaan voelen onderling…..

LloydHuliselan 18 juli 2018 om 20:30

Doordat Sky gaat rijden kan de kopgroep een grote voorsprong opbouwen, ik hoop op gesink

Groentje 18 juli 2018 om 20:40

Ben ik de enige die wat angst heeft voor de supporters morgen? Supporters staan op Huez toch altijd een stukje dichter op de renners, vorige keer ging het al mis met de motor die er niet door kon. Nu net vandaag Sky op 1 en 2 voor een Nederlander, hier op het forum toch al flink wat negatieve reacties. Hoop van harte dat het vooral een mooie koers wordt, met louter positieve invloed – gejuich – van de fans. Respect voor de koers, dan smaakt een eventuele overwinning het zoetst!

edit: dat incident was natuurlijk de Ventoux

samsys 18 juli 2018 om 20:42

Eigenlijk heel simpel voor Sky morgen, Froome laten aanvallen en Thomas laten controleren.

wHem 18 juli 2018 om 20:42

Morgen zie ik types als Majka en Rolland wel voor de ritzege gaan. Voor een klassement hoeven ze het toch niet meer te doen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair