Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 3
Foto: Sirotti
maandag 3 juli 2017 om 07:00

Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 3

Nu de tijdrijders en sprinters aan zet zijn geweest, biedt de Tour de France met een oplopende finish in Longwy een kans aan de heuvelspecialisten met een sterk eindschot. Wie anders dan Peter Sagan is topfavoriet om zijn nummertje van vorig jaar in Cherbourg over te doen? WielerFlits blikt vooruit op de derde etappe.

Parcours
Verviers is het decor voor de start van de derde etappe. In deze rit trekt het peloton door drie landen. Het vertrek is uiteraard in België, waarna het via Luxemburg naar Frankrijk gaat. Daar is het dorpje Longwy de aankomstplaats van rit die niet al te makkelijk is. Onderweg zijn er namelijk vier mogelijkheden voor aanvallers om punten voor het bergklassement te verdienen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat met drie klimmetjes van de vierde categorie en eentje van de derde categorie er nog niet heel veel punten te verdienen zijn.

De Côte d’Eschdorf in Luxemburg (3e categorie) hakt er waarschijnlijk het zwaarste in. Dit klimmetje is slechts 2,3 kilometer lang, maar heeft een gemiddelde stijging van 9,3%. Na dit klimmetje gaat het over glooiende wegen naar het noorden van Frankrijk. Daar wacht op vijftien kilometer voor de meet de Côte de Villers-la-Montagne van de vierde categorie. De aankomst in Longwy is vervolgens op de Côte de Religieuses van de derde categorie. Het slotklimmetje is 1,6 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 5,8%. Op de steilste stukken loopt het op tot 11%.

Favorieten
Er zijn weinig aankomsten waarop Peter Sagan géén favoriet is. De finish in Longwy doet wat denken aan die in Cherbourg van vorig jaar, waar Sagan – ook toen in de regenboogtrui – naar het geel snelde. Het steilste stuk is ditmaal wel nog net iets pittiger. Wat ook in het voordeel van de 27-jarige Slowaak spreekt: zijn twee grootste concurrenten van toen, Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde, zijn er niet (meer) bij. Snelt Sagan in Longwy meteen naar winst en spoelt hij daarmee zijn pechvoorjaar door?

Michael Matthews was Sagan al te snel af in de Ronde van Zwitserland – Foto: Sirotti

Michael Matthews bewees in de Ronde van Zwitserland dat ook Sagan niet onklopbaar is. Op de lastige aankomst in Bern – die we nog kenden van de Tour van vorig jaar – was hij de Slowaak duidelijk te snel af. Zijn transfer naar Sunweb heeft Matthews blijkbaar goed gedaan, want met name in de heuvels oogt de Australiër sterker dan ooit. Kijk maar naar zijn vierde plek in Luik-Bastenaken-Luik of zijn winst in een lastige rit in de Ronde van het Baskenland. Het is nu aan Matthews om een ritzege in de Tour aan toe te voegen. Dat deed hij trouwens ook vorig jaar in Revel, toen voor… Sagan.

Maar meest gemotiveerde renner aan de start is misschien wel Philippe Gilbert. De etappe gaat van start in de geboorteregio van de Waal en de aankomst zou ook op zijn lijf geschreven moeten zijn. Met name het steilste stuk van 11 procent zal Gilbert wel zinnen. Daar moet de voormalig wereldkampioen zijn op papier snellere concurrenten pijn gaan doen. Het grote nadeel voor deze ervaren rot is dat er in zijn thuisregio ongetwijfeld meer dan wie ook naar Gilbert gekeken zal worden. Gelukkig kan hij rekenen op een sterk team met Quick-Step Floors, waar men met heuvelspecialist Daniel Martin en Matteo Trentin nog andere kapers op de kust heeft.

De etappe start in de geboorteregio van Philippe Gilbert – Foto: Sirotti

Wie Gilbert en Sagan zegt, noemt vaak in één adem Greg Van Avermaet. De olympisch kampioen mag je eigenlijk nooit over het hoofd zien. Als je Van Avermaet voor aanvang van de Tour vroeg in welke ritten hij zijn rol wou spelen, dan was die naar Longwy eentje die hij vrijwel onmiddellijk noemde. Van Avermaet moet er wel rekening mee houden dat hij, in tegenstelling tot zijn directe concurrenten, geen volledige ploeg tot zijn dienst krijgt. De klassementsambities van Richie Porte primeren bij BMC.

Fabio Felline kampt met datzelfde probleem. Bij Trek-Segafredo staat alles in het teken van kopman Alberto Contador, maar dat neemt niet weg dat de finish in Longwy volledig op maat van Felline is. Het is maar zeer de vraag of Felline voor zijn eigen kans mag gaan. Bij AG2R La Mondiale geeft men, ondanks de ambities van Romain Bardet, de Belgen Jan Bakelants en Oliver Naesen wél de vrijheid in hun zoektocht naar persoonlijk succes. Diego Ulissi en Ben Swift zijn namens UAE Emirates kansrijk. Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) en Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) hebben ook een sterk eindschot en moeten niet met een kopman rekening houden.

Kan Michael Albasini het ook buiten de landsgrenzen van Zwitserland? – Foto: Sirotti

Tot slot nog een woordje over het blok met misschien wel de meeste kansen. Orica-Scott beschikt, ondanks het verlies van Matthews aan Sunweb en de afwezigheid van Simon Gerrans, over meerdere jongens met een sterk eindschot bergop. Michael Albasini is, zoals zowat ieder jaar, bijzonder goed uit de rondes van Romandië en Zwitserland gekomen en jaagt nog steeds op zijn eerste Touretappe. Maar ook alleskunner Daryl Impey en Simon Yates kunnen de finish in Longwy aan. De Australische formatie heeft bovendien kopman Esteban Chaves achter de hand: een luxeprobleem.

En waarom zouden die kopmannen niet zelf al eens kunnen uitpakken? Dat Chris Froome niet vies is van een verrassend manoeuvre, weten we al langer. Kijk maar naar zijn actie in de waaierrit van vorig jaar richting Montpellier of zijn aanval in de afdaling van de Col de Peyresourde. Na zijn sterke proloog in Düsseldorf kwam hij op weg naar Luik in aanraking met het asfalt. Hoe verteert hij die klap? Anders kan ploeggenoot Michal Kwiatkowski wellicht iets proberen. Renners voor wie de aankomst vermoedelijk net iets te lastig is: man in vorm Arnaud Démare (FDJ), Michael Valgren (Astana) en ook Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Zij hebben het voordeel dat als het lang bij elkaar blijft, ze kunnen gokken op hun snelle benen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael Matthews, Philippe Gilbert
** Daniel Martin, Greg Van Avermaet, Diego Ulissi
* Michael Albasini, Fabio Felline, Tiesj Benoot, Chris Froome

Weer en TV
De dag begint nevelig met een temperatuur van ongeveer 15 °C. In de loop van de dag breekt de zon door en het blijft waarschijnlijk droog. De wind heeft windkracht drie en komt uit het westen.

Sporza is er op maandag vanaf de start bij en begint om 12:10 met het live verslag. De NOS schakelt in om 14:10. Eurosport2 begint om 12:18.


[poll id=”552″]

RIDE Magazine
116 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
2 juli 2017 19:08
Swift zou dit toch ook mogen kunnen niet?
2 juli 2017 19:10
Hier wordt Swift over het hoofd gezien. Liet zich zelfs vandaag al zien
**** Sagan
*** Matthews, Swift
2 juli 2017 19:11
Daniel Martin? Denk dat de aankomst dan wat overschat wordt. Juist in de slotkilometer vlakt het af. Lijkt me niet pittig genoeg voor Martin. Eerder Trentin als tweede man bij QS.
2 juli 2017 19:13
Wie denken jullie dat de beste NL-er wordt???
2 juli 2017 19:14
Na een voor Sagan toch wel onkarakteristieke slappe tussensprint én eindsprint zou ik toch een ander 4 sterren geven.
2 juli 2017 19:15
Zou Roglic dit niet ook moeten kunnen?
2 juli 2017 19:17
Matthews! Verwacht hier ook wel wat van Swift, die in de Dauphine ook erg srerk was in de heuvels (samen met Ulissi)
2 juli 2017 19:17
@TLJCAMPS

Wil je die klikschoenen graag winnen?
2 juli 2017 19:18
Degenkolb?
2 juli 2017 19:20
@lotto-jumbo fan
Nee, maar ik heb met anderen een tourpoule en daar doen wie de beste NLer is...
2 juli 2017 19:21
Denk dat Gilbert hem hier pakt.
Iemand een idee hoelaat de finish wordt verwacht of waar dat te vinden is? Dank alvast.
2 juli 2017 19:23
Te zwaar voor Demare?
2 juli 2017 19:25
Kwiatkowski vergeten?

Swift op de plek van Gilbert.
2 juli 2017 19:29
Kwiat is deze tour de appel-in-de-bek-boy van Froome, ik denk niet dat ze die gaan spelen.
2 juli 2017 19:31
Beste NL morgen Lammertink?
Of iemand anders?
2 juli 2017 19:32
Niet zwaar genoeg om Gilbert als winnaar te krijgen denk ik. Zie eerder Trentin hem pakken, lijkt me fantastisch in vorm. Overigens zie ik ook Demare hier gewoon mee doen op basis van hoe hij klom in Parijs - Nice. Het is niet meteen een echte muur dit.

Maar vermoedelijk gewoon Sagan.

Edit: Overigens was Cherbourg met de beste wil van de wereld nog niet vergelijkbaar met deze aankomst.

http://www.cyclingstage.com/tour-de-france-2016-route/stage-2-tdf-2016/
2 juli 2017 19:48
@TLJCamps Mollema natuurlijk.
2 juli 2017 19:49
Stybar mag op een aankomst als deze ook niet onderschat worden. Als het afvlakt gaat het stilvallen en types als Matthews en Colbrelli hangen er dan nog aan. Dan is er kans voor een outsider die wat voorsprong neemt, al verwacht ik een verschroeiende Sagan.
2 juli 2017 19:54
Bevin.
2 juli 2017 19:59
Ik denk als de Sky ploeg toestemming geeft, ( en gezien de rit van morgen niet relevant is voor Froome) dat we zeker twee steengoede renners gaan zien. Sagan en Kwiatkowski
Als één van die twee zich mengt en probeert te gaan ligt het open morgen
2 juli 2017 20:11
Ik hoop op een renner die nog nooit een Tour etappe heeft gewonnen(scenario Vuillermoz, Bertogliati)!
2 juli 2017 20:12
Nou mensen als jullie swift morgen verwachten kan je je inleg bij bet365 ver41voudigen haha. Toch het proberen waard
2 juli 2017 20:15
Warbasse gaat ook in de Tour een etappe pakken hoor!
2 juli 2017 20:16
Sagan/Matthews/Colbrelli/Swift en misschien Demare.

GvA of Gilbert moeten hun op de stroken hiervoor los rijden om te kunnen winnen, maar dat is niet lastig genoeg. Naar de top toe vlakt het al helemaal teveel af
2 juli 2017 20:19
Het zal tussen Lammertink en Gesink gaan.

De beste renner met die op ink eindigt dan he.
1 2 3 5

Reacties zijn gesloten.