Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 16

Door , dinsdag 18 juli 2017 om 06:30

foto: ASO

De vraag rondom een rit als die van vandaag is: welk scenario zal als winnende uit de bus rollen? De nog overgebleven snelheidsduivels zullen maar wat graag opnieuw willen sprinten voor de bloemen. En wat met de mogelijke wind in deze streek, die op gunstig gezinde dagen flink kan huishouden? WielerFlits blikt vooruit.


Met de Alpen die vanaf woensdag opdoemen, zullen de klassementsrenners hun kruit zo droog mogelijk willen houden. Het eerste bedrijf van de etappe trekt echter nog door de uiteinden van het Centraal Massief, en biedt daarmee kansen voor de renners met fond om een gewichtige kopgroep op poten te zetten in een poging de sprintploegen op afstand te houden.

Parcours
Le Puy-en-Velay is misschien wel het meest bekend als tussenstop voor wandelaars in hun spirituele reis naar Santiago de Compostela. Het is hiermee ook dé plek voor renners en ploegleiders om hun onderlinge irritaties weg te wrijven, te herbronnen en met een hernieuwd elan aan de slotweek te beginnen. Vuurwerk mag er daarom ook verwacht worden vanuit de geleidelijk bergop lopende start. Na veertien kilometer wordt het langzaam stijgende asfalt ingeruild voor de niet te onderschatte stroken van de Côte de Boussoulet (4.5 km aan 6.5%). Hierop volgen vijftig op- en afgaande kilometers, met als slotstuk de niet al te moeilijke Col du Rouvey (2.8 km aan 5.6%).

Waar het eerste deel van de etappe als zeer lastig te bestempelen is, daar gaat het tweede gedeelte in grotendeels dalende en vlakke lijn. Op ruim veertig kilometer van de meet valt er een tussensprint te noteren in Chantemerle-Les-Blés. In de finale zal het waarschijnlijk een strijd worden tussen een in het eerste gedeelte van de etappe geformeerde kopgroep en de inmiddels georganiseerde sprintploegen. De aankomst in Romans-sur-Isère, geboorteplaats van de jonge Franse hoop Pierre Latour, loopt gevoelig omhoog: 2% over de laatste kilometer. Volgens parcoursbouwer Thierry Gouvenou een aankomst waar ‘sommige sprinters serieus problemen gaan krijgen’. Nacer Bouhanni liet in Parijs-Nice van vorig jaar echter zien deze dernier kilomètre niet onoverkomelijk is voor de spurters.

Favorieten

Kan Marcel Kittel voor een zesde keer zegevieren? – foto: ASO

Wielerwedstrijden in de Rhônevallei eindigen historisch gezien vaak in massasprints. Dat is ook dinsdag een realistisch scenario. Toch gaat de etappe vermoedelijk niet zo saai worden als de vorige sprintritten. De heuvelachtige openingsfase biedt namelijk kansen om van Marcel Kittel af te komen. De Duitser begint immers, nu de derde week aanbreekt, steeds meer moeite te krijgen met het klimwerk. Dat zagen we afgelopen weekend al.

Michael Matthews zal met tevredenheid de laatste kilometer hebben aanschouwd – foto: ASO

Het is daarom zeer goed mogelijk dat Kittel na de top van Col du Rouvey, het laatste gecategoriseerde klimmetje van dag, al gelost is. Aangezien ook vluchters vandaag hun kans zullen ruiken, gaat de gemiddelde snelheid in het openingsuur waarschijnlijk hoog liggen. Dat is natuurlijk in het nadeel van Kittel. Wellicht komen ook ploegen met goed klimmende sprinters, zoals Sunweb met Michael Matthews alsook het Dimension Data van Edvald Boasson Hagen, op kop van het peloton om het tempo nog eens extra te verhogen.

De grote vraag wordt dus of Kittel de schade kan weten te beperken. Een minuut achterstand hoeft nog geen ramp te zijn, aangezien in de laatste – relatief makkelijke – honderd kilometer nog veel goedgemaakt kan worden. Quick-Step Floors moet daar dan wel toe bereid zijn. De Belgische formatie heeft met Daniel Martin immers ook een renner hoog in het klassement. Hoeveel renners wil de ploeg opofferen om Kittel bij te staan? Anderzijds gaan ploegen met sprinters die de openingsfase wél overleven natuurlijk proberen om een eventuele terugkeer van Kittel te voorkomen, al is het niet eenvoudig om het tempo honderd kilometer lang hoog te houden. Je loopt daarbij het risico om belangrijke mannen voor de sprintvoorbereiding op te branden. Kortom: dat levert waarschijnlijk een interessante koers op.

De onzekerheid over de afloop van de etappe kan er bovendien voor zorgen dat de sprintersploegen op twee paarden gaan wedden. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat Quick-Step Floors renners als Philippe Gilbert en Zdenek Stybar vooruit stuurt. Op deze manier komt de druk bij andere ploegen te liggen, aangezien Gilbert en Stybar allebei in staat zijn om een vlucht succesvol af te ronden. Ook Sunweb en Dimension Data zouden voor deze strategie kunnen kiezen. Veel gaat dus afhangen van de samenstelling van de kopgroep. De kansen van de vluchters zijn in ieder geval een stuk groter dan in eerdere (biljartvlakke) sprintritten. Als de kopgroep groot genoeg is, wat een realistisch scenario lijkt, en de juiste mannen bevat, dan gaat het voor de sprintersploegen bijzonder lastig zijn om de boel te controleren.

Kan Maurits Lammertink zich opnieuw tonen? – foto: ASO

Dat biedt kansen voor Nederlanders als Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) en Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). Dit drietal was deze ronde al eens in de aanval en toonde toen een goede vorm. Alle drie zijn ze bovendien redelijk snel aan de meet, dus mocht één van deze landgenoten in een kopgroep zitten die vooruit blijft, dan heeft diegene een goede kans op de etappezege.

Ook de Belgen hebben een aantal interessante rittenkapers. Naast Philippe Gilbert zijn ook Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Jens Keukeleire (Orica-Scott) en Greg Van Avermaet (BMC) gevaarlijke klanten in een vlucht, maar de lijst met mogelijke kanshebbers is lang. Denk bijvoorbeeld aan Stephen Cummings (Dimension Data), Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe), Lilian Calmejane (Direct Energie), Simon Geschke (Sunweb) en Paul Martens (LottoNL-Jumbo).

Nacer Bouhanni won in Parijs-Nice al op deze aankomst – foto: ASO

Mocht de etappe toch in een sprint eindigen, dan is het de vraag welke rappe mannen nog genoeg krachten over hebben. Kittel gaat op basis van zijn vijf etappezeges de topfavoriet zijn, maar goed klimmende sprinters als Matthews en Hagen zijn hier in het voordeel. Nacer Bouhanni (Cofidis) kan een lastige etappe vaak eveneens goed aan, net als Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin), Ben Swift (UAE Abu Dhabi) en Davide Cimolai (FDJ). Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) en André Greipel (Lotto- Soudal) zullen hopen op een rustiger koersverloop.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen
** Dylan Groenewegen, André Greipel, Nacer Bouhanni
* Dylan van Baarle, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Maurits Lammertink

Weer en TV
Eurosport zendt de etappe vanaf de start (13:30) live uit op het eerste kanaal. De NOS en Sporza beginnen aan hun live-omkadering om 14:10. De renners krijgen volgens Weeronline te maken met erg warme omstandigheden. De temperatuur zal regelmatig boven de dertig graden uitkomen. Daarbij is de kans op neerslag nihil. De wind waait met windkracht vier echter wel behoorlijk.


Wie wint etappe 16 van de Tour de France 2017?

  • Michael Matthews (35%, 1.185 stemmen)
  • Marcel Kittel (20%, 680 stemmen)
  • Iemand uit de vroege vlucht (14%, 464 stemmen)
  • Edvald Boasson Hagen (12%, 393 stemmen)
  • Dylan Groenewegen (10%, 339 stemmen)
  • Nacer Bouhanni (4%, 150 stemmen)
  • Een andere sprinter (3%, 90 stemmen)
  • André Greipel (2%, 81 stemmen)

Aantal stemmen: 3.382

Stem

Dit artikel delen:

77 Reacties

DonDagobert 17 juli 2017 om 12:04

Ulissi rijdt de laatste dagen attent, misschien wil die wel meedoen als het wat oploopt.

Jean Dumas 17 juli 2017 om 12:05

De Avermaets en Matthews’ van deze wereld gaan oorlog maken in de Ardèche. Vermote zal er een flinke kluif aan hebben als Kittel tenminste in het peloton blijft. Denk het eerlijk gezegd niet, vrees ook voor Greipel. Kristoff overleeft eerste etappedeel waarschijnlijk wel.

Jopster 17 juli 2017 om 12:06

Perfecte aankomst voor Groenewegen. Gaan voor een Nederlandse b2b overwinning.

skylimit 17 juli 2017 om 12:12

Windkracht 4, maar komt die wind uit de juiste richting om waaiers mogelijk te maken?
Gaat Sunweb eventueel met hulp proberen Kittel voor deze etappe te elimineren, zodat Matthews 70 punten kan oprapen ?

HoofdIsVrij 17 juli 2017 om 12:17

Denk gewoon Kittel.

Abdoe 17 juli 2017 om 12:28

Lastige start, dus kans op een sterke vluchtersgroep. Moet nog zien of ze ze pakken.

Arema Pro Cycling Team 17 juli 2017 om 12:30

Sunweb zal gelijk gaan knallen om van der Kittel af te komen. De knechten zullen vooraan en achteraan weer volle bak moeten rijden.
Voor de spanning zou het leuk zijn als Matthews 40 a 50 pnt pakt,aan de andere kant is het Kittel ook meer dan gegund.

JimKro 17 juli 2017 om 12:33

Groot deel van de dag zijwind. Goede kans dat er verschillen gemaakt gaan worden in de wind met genoeg teams die hier baat bij kunnen hebben. Het zal in ieder geval erg nerveus en zeer snel zijn. Maakt het, al met al, lastiger voor zowel Kittel om terug te keren na de klim als voor de vluchtersgroep om vooruit te blijven. Ik ga voor Boasson-Hagen.

jorryt 17 juli 2017 om 12:43

Ik heb het idee dat Groenewegen wel beter een heuvel op kan dan Kittel maar de andere ploegen gaan oorlog maken. Hagen gaat winnen, is in topvorm en heeft geen last van de heuvels.

Karperdrol 17 juli 2017 om 12:45

Ik zie Sunweb morgen gelijk knallen. Kittel moet lossen en door “zijwind” zie ik hem er niet meer bijkomen. Deze is “eindelijk” voor Bouhanni.

Bonifazio 17 juli 2017 om 12:48

Lammertink en van Baarle een sterretje en mannen als Gilbert Colbrelli en Ulissi niet? Is het chauvinisme jullie een beetje naar de bol gestegen na de solo van Mollema?

TykkeThor 17 juli 2017 om 12:52

Deze is voor een sprinter met inhoud. Ik ga voor Degenkolb.

roykeulers 17 juli 2017 om 12:57

Deze is ideaal voor het deel van peloton dat een redelijk lange vlucht met heuvels aankan en niet echt super is als het aankomt op sprinten. En ook voor hen die kunnen sprinten maar wel een beetje moeite, niet teveel, hebben om een lange vlucht vol te houden als er heuvels inzitten. Kortom perfect voor………………… Ik hoop op een relatief onbekende vluchters. Geef eens een voorzetje:

denistel 17 juli 2017 om 12:58

denk dat de ploegen met de sterkere sprinters in de klim behoorlijk gaan knallen
om zo de echte sprinters op een goeie achterstand te zetten.zal lastig worden
voor kittel groenewegen mc lay enz om er weer bij te komen.

hartstikkebedankt 17 juli 2017 om 13:00

Denk dat Kristoff, Swift, Colbrelli en Degenkolb ook wel goed gaan meedoen of wellicht zelfs gaan plaatsnemen in een grotere kopgroep.

josi 17 juli 2017 om 13:01

Kan een interessante etappe worden met diverse mogelijke uitkomsten. Sunweb en Dimension Data zullen er waarschijnlijk direct een flink tempo ingooien en heel wat renners zullen proberen in de ontsnapping van de dag te komen. Ik gok op EBH.

LyndaLid 17 juli 2017 om 13:08

Ik denk niet dat Kittel dit gaat kunnen. Als Sunweb een beetje slim is, en dat zijn ze al de hele Tour, gaan ze volle bak vanuit de start. Kittel vliegt er snel af, en het is de hele etappe volle bak doorrijden.

Sowieso dat Trek/Dimension Data/Katusha een handje wil bijstellen als hun jongens wel meezijn. En anders wordt het een huzarenstukje zoals van Liquigas jaren geleden voor Sagan.

Romāns Vainšteins 17 juli 2017 om 13:12

dit wordt een totaal oneverwachte op-de-kop etappe waarin het peloton om diverse redenen in stukken uiteen scheurt en Froome huilend op 8:09 binnenkomt.

TeamNL 17 juli 2017 om 13:13

@LL
Eens! Sunweb gaat het niet alleen kunnen dus moeten ze gaan praten met andere ploegen. Zeker Trek en Lotto-Soudal zullen hier wel oren naar hebben. Na de beklimming moet er lange tijd door getrokken worden om Kittel op een flinke achterstand te zetten.

FritsvanHoefelen 17 juli 2017 om 13:16

Etixx gaat dit makkelijk kunnen controleren

Klimheld 17 juli 2017 om 13:28

Ik zie het zo. Dit is mogelijk een laatste sprinterskans op Parijs na, maar al die ploegen weten ook dat als ze met elkaar braaf naar de finish rijden Kittel sowieso nummer 6 wint. Kortom ik verwacht direct vanuit de start een soort van ontketende bende die gaat trachten Kittel los te rijden. Misschien gaan sommige sprintersploegen wel samenwerken. Op zich hoeft Ettix ook niet meer nodig aangezien die toch al de grootverdiener zijn. En daarbij nog die laatste oplopende km van 2%. Is misschien zelfs wel wat te veel voor Kittel?

UrbanSteel 17 juli 2017 om 13:30

Als ze Kittel er vanaf het begin afpieren , is er voor Etixx geen makkelijk controleren meer aan, het zal de eerste 85 kilometer alle hens aan dek moeten zijn om Kittel aan boord te kunnen houden zodat er van jagen op de vlucht groep geen sprake kan / zal zijn.

Wielrennertje 17 juli 2017 om 13:31

Kan zomaar eens flink oorlog worden. Kans op waaiers, misschien wel de grootste tot nu toe met zijwind en windkracht 4. Daarbij die heuvels op het begin. Als nu echt het besef is doorgedrongen dat rustig rijden naar de finish betekent dat Kittel wint, kan het echt leuk worden. Sunweb zie ik het nog wel doen en dan zullen Bahrein, Katusha, DD en misschien ook Trek waarschijnlijk volgen. Als er dan scheuren ontstaan kan het ook zomaar zijn dat er een klassementsrenner zit te slapen en de achtervolging in moet zetten. Hopen dat we zo’n scenario krijgen en niet LTS en QS die vrolijk de zelfmoordvlucht controleren om vervolgens Kittel als eerste te laten finishen.

LyndaLid 17 juli 2017 om 13:34

Ze gaan bij Quickstep ook niet alle mannen bij Kittel in de buurt houden hè. Never nooit dat ze Martin in zo’n etappe alleen laten, zeker niet als er wat wind staat.

Denk dat als Kittel eenmaal echt gelost is, en dat gaat gebeuren, dat het in een rotvaart naar de finish gaat.

FritsvanHoefelen 17 juli 2017 om 13:36

@klimheld en vrijdag dan?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.