Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 10
Foto: © Tim De Waele
dinsdag 11 juli 2017 om 07:00

Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 10

Daags na de rustdag verlaten de renners de bergen en krijgen zij een relatief vlakke overgangsrit voorgeschoteld. Het ligt dan ook voor de hand dat deze etappe in een massasprint gaat eindigen. Wordt het de vierde voor Kittel?

Parcours
Het startschot wordt dinsdag gegeven in Périgueux. Hier begint het peloton aan een rit van 178 kilometer door de Dordogne. Aanvankelijk zet men koers in oostelijke richting, maar in het tweede gedeelte keert men om naar Bergerac.

In deze tweede helft van de etappe zijn er punten voor de diverse truien te winnen. Na iets meer dan honderd kilometer volgt de Côte de Domme, een 3,5 kilometer lang klimmetje van vierde categorie (3,3% gemiddeld). Na 121 kilometer is er in bij Saint-Cyprien de enige tussensprint van de dag. De beklimming van de Côte du Buisson-de-Cadouin (2,1 kilometer aan 5,6% gemiddeld) is de laatste hindernis van de dag. De top ligt op 39,5 kilometer van de aankomst. Hierna volgt de slotfase over lange rechte wegen langs de rivier Dordogne. De etappe eindigt met een rechte lijn van vijfhonderd meter.

Favorieten
Na twee zware etappes door de Jura en een welverdiende rustdag, schiet het peloton weer in gang voor een vrijwel volledig vlakke etappe naar Bergerac. Met het buiten tijd aankomen van Arnaud Démare in de etappe naar Chambéry, mag er weer een geduchte sprintconcurrent worden doorgestreept. De Franse kampioen zag in Vittel een langverwachte wens in vervulling gaan, en gold als belangrijkste uitdager van Marcel Kittel in de strijd om de groene trui. Met het uitvallen van Démare zal ook de hiërarchie onder de snelheidsduivels veranderen.

Zit sprintkoning Marcel Kittel na deze rit nog steeds op zijn troon?

Dé referentie in de sprints blijft nog altijd Marcel Kittel. De Duitse spurtbom van Quick-Step Floors schoot al raak in liefst drie van de in totaal vier Tourspurts, en is op papier de snelste van het lot. Het feit dat hij het merendeel van zijn overwinningen behaalde zonder ideale lead-out, geeft de concurrentie stof tot nadenken. Kan Kittel in Bergerac het record van meeste Duitse ritzeges in de Tour, een record dat hij met twaalf stuks nu nog deelt met Erik Zabel, exclusief voor zichzelf grijpen?

André Greipel zal maar wat graag zijn jongere landgenoot willen vloeren

De voornaamste tegenstand mag wellicht verwacht worden uit ‘eigen’ hoek. André Greipel (Lotto Soudal) sprint in deze Tour nog wat achter de feiten aan. Althans, driemaal een derde plaats en een negende notering is niet toereikend genoeg voor een man die al elf Tourritten op zijn palmares heeft staan en in totaal maar liefst tweeëntwintig keer zegevierde in een grote ronde. Toch dienen we ons nog geen zorgen te maken om de bonkige Duitser. Vorig jaar schoot hij namelijk pas raak op de Champs Élysées. Genoeg tijd dus nog voor Greipel om voor de zeven achtereenvolgende Tour een etappe te pakken.

Kan Alexander Kristoff zijn ploeg Katusha-Alpecin uit het slop trekken? -foto: Sirotti

Een andere grote spurter die nog altijd droog staat, is Alexander Kristoff. De Noor kent een roerige periode met spanningen binnen zijn team Katusha-Alpecin, gezondheidsproblemen en transferperikelen. In het begin van de Tour leek hij niet over de benodigde vorm te beschikken om een etappe te winnen. In de laatste krachtmetingen speelt de oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Milaan-San-Remo echter meer dan zijn rol. Zo was in Vittel alleen Frans kampioen Arnaud Demare hem te snel af. Met het verdwijnen van de Franse kampioen liggen er wellicht mogelijkheden voor Kristoff om toe te slaan.

Blinkt ‘Bling’ na afloop van deze etappe? – foto: Sirotti

Een man die de afgelopen etappes heeft aangetoond over een blakende vorm te beschikken, is Michael Matthews. De Australiër maakte in de etappe naar Chambéry grote indruk door de Col de la Biche en de Grand Colombier te overleven met de voorwacht van de kopgroep, om bij de tussensprint belangrijke punten voor de groene trui weg te kapen. Bling is met een achterstand van 52 punten de nog enige resterende concurrent voor Kittel in de strijd om het groen. Normaal gesproken komt Matthews pure snelheid tekort om mannen als Kittel en Greipel te verontrusten in een vlakke spurt. Zijn rijden van afgelopen zondag geeft echter aan dat de renner van Sunweb bijzonder goed recupereert, en wellicht frisser de sprint kan aanvatten dan zijn concurrenten. Zijn derde plaats in de vlakke rit naar Nuits-Saint-Georges geeft aan dat hij ook steeds dichter bij de pure sprinters komt.

Dylan Groenwegen wil afrekenen met alle twijfels – foto: Sirotti

Twee coureurs die in principe over de pure snelheid beschikken maar op dit moment tekort schieten op het moment suprême, zijn Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) en Nacer Bouhanni (Cofidis). Beide mannen hebben moeite om zich ideaal te positioneren, en komen mede hierdoor nauwelijks aan sprinten toe. Het deed Groenewegen al verleiden tot een uitspraak dat hij wellicht zonder nadenken moet gaan sprinten, en alle schroom van zich af moet gooien. De beste notering tot nu toe van de voormalig Nederlands kampioen is een vijfde stek, voor de explosieve Fransman rest een vierde notering. Kunnen zij in Bergerac zichzelf één keer ontdoen van al hun duivels?

Slaagt Edvald Boasson Hagen er in nu wel te winnen?

0.0003 seconde: dat kan het verschil zijn tussen het wel of niet winnen van een Touretappe. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) was de renner die dit pijnlijke lot overkwam. In Nuits-Saint-Georges was het Marcel Kittel die in extremis nog zijn voorwiel naar de victorie drukte. Met het wegvallen van Cavendish heeft de Noor de vrijheid om op jacht te gaan naar persoonlijk succes. Kan hij revanche nemen voor zijn nederlaag van enkele dagen geleden? Een coureur die duidelijk verbeterd, is John Degenkolb. De Duitser was een van de slachtoffers van de elbow-gate van wereldkampioen Peter Sagan in Vittel. De eerste dagen na zijn zware val was het aanklampen voor de Duitser van Trek-Segafredo. Een vijfde plaats in de laatste sprintersrit verraadt echter dat Degenkolb op de weg terug is.

Twee snelle mannen die wellicht kunnen verrassen, zijn Daniel Mclay (Fortuneo-Oscaro) en Rüdiger Selig (BORA-hansgrohe). De 25-jarige Brit komt deze Tour nog niet echt uit de verf, zeker in vergelijking met vorig jaar. Toch sprintte hij al tweemaal naar een top-tien notering. Ook Selig wist zich al tweemaal verdienstelijk te plaatsen. De 28-jarige Duitser zal opnieuw de volledige vrijheid krijgen na de uitsluiting van Peter Sagan en de val van klassementsrenner Rafal Majka. Kan hij nog beter doen dan zijn zevende plaats in Nuits-Saint-Georges?

Outsiders
Naast de genoemde snelle mannen, zijn er ook nog enkele outsiders die de spurt wellicht kunnen kruiden. Ben Swift (UAE Emirates) smeet zich in het begin van de Tour nog met overtuiging in de massasprints, maar sinds zijn zware val in Vittel houdt de Brit zich koest. Richt hij zich op de zwaardere overgangsritten in de derde week? Of zien we de Brit weer zij-aan-zij bikkelen met mannen als Marcel Kittel en Alexander Kristoff? Naast Swift dient ook Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) in de gaten te worden gehouden. De Italiaan begon met een zesde plaats in Luik sterk aan deze Tour, maar heeft zich sindsdien niet meer kunnen meten met de snelle mannen. De laatste vlakke kilometer is normaal gesproken geen spek naar de bek van de sterke Italiaan, maar met het uitvallen van flink wat concurrenten moet hij toch mee kunnen doen voor een dichte ereplaats. Ook Adrien Petit (Direct Energie) en het Wanty-Groupe Gobert-duo Andrea Pasqualon en Dion Smith dienen niet vergeten te worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** André Greipel, Alexander Kristoff
** Michael Matthews, Dylan Groenewegen, Nacer Bouhanni
* Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb, Daniel McLay, Rüdiger Selig

Weer & TV
De renners kunnen zich morgen in de Dordogne opmaken voor een zonnige dag. De temperatuur kan oplopen tot dertig graden Celsius terwijl er van regen waarschijnlijk geen sprake zal zijn. De wind heeft windkracht 3 en komt uit het noord-westen. Dat betekent dat de renners deze in de slotfase tegen hebben.

De koers start om 13:10. De wedstrijd wordt vanzelfsprekend weer door de inmiddels bekende rechtenhouders uitgezonden. Eurosport is er vanaf de start bij op het tweede kanaal. De NOS (Nederland 1) en Sporza beginnen om 14:10 met uitzenden. De finish wordt verwacht tussen 17:17 en 17:39.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2017 15:08
Niet alleen het uitvallen van sommige sprinters, maar ook door het uitvallen van verschillende klassementsrenners, verwacht ik morgen een veel minder hectische sprint. BMC, Bora, FDJ en in mindere mate Trek en Movistar zullen niet kostte wat het kost vooraan willen rijden rond de 3 km grens. Het is te hopen dat de twee Lotto's hierdoor hun sprinttrein beter kunnen ordenen, want zonder een waanzinnige lead-out voor Kittels concurrenten, lijkt het een onmogelijke opgave om deze Duitser te verslaan.
10 juli 2017 15:10
Gaat Cimolai van FDJ nu mee sprinten ?
10 juli 2017 15:14
1. Kittel
2. Greipel
3. Groenewegen

Mark my words.
10 juli 2017 15:18
Door het wegvallen van kopmannen zullen knechten sneller voor een vluchtpoging kiezen. Hierdoor zullen de kopgroepen groter en kansrijker zijn. Daarnaast zullen er minder ploegen kunnen/willen controleren door het wegvallen van verschillende renners. Dus het zal niet vanzelfsprekend zijn dat iedere sprinters etappe op papier, ook zo zal eindigen vanaf nu.
10 juli 2017 15:27
Lotto en Quick Step zullen toch blijven controleren in dit soort ritten. Wellicht dat Cofidis/Sunweb/TLJ ook wel mee wileml werken, vluchters lijken me dus vrij kansloos.
Ik zie alleen niet in hoe iemand Kittel kan verslaan, Demare leek me de enige die in de buurt kwam.
10 juli 2017 15:27
Er zal nog minder controle zijn in de finale, maar een van de volgende dagen eindigt wel in een sprint. 2 bochten voor de finish, kan een verrassing worde zoals vrijdag,
10 juli 2017 15:28
Ben idd benieuwd hoe vaak Kittel nog mag winnen voordat de andere ploegen sterke vluchters gaan meesturen ipv te controleren voor hun sprinter.
10 juli 2017 15:36
Dat zie ik morgen nog niet gebeuren. De enige mogelijkheid daarop is als Kittel met overmacht wint, en in het vervolg de andere teams het in het vervolg aan quickstep laten.
10 juli 2017 15:38
Je weet op voorhand eigenlijk al dat Kittel morgen nummer 4 wint. Ik kan me nml niet voorstellen dat een ploeg als Lotto blijft werken voor Greipel die volstrekt kansloos is. Sterker nog mannen als Hagen doen het op eigen kracht. Als Greipel een kerel is geeft hij toe kansloos te zijn en trekken ze een ander strijdplan. Gaat nml doorwerken op de moraal van die hele ploeg.
10 juli 2017 15:38
Zal tlj ook al een mannetje in de vroege vlucht durven te sturen?
10 juli 2017 15:51
@ Klimheld
Wat een onzin zeg. De sprint werd notabene perfect aangetrokken voor Hagen door zijn lead-out. Niet bepaald volledig op eigen kracht dus. Dat Greipel volstrekt kansloos is gaat natuurlijk nergens over. Kittel is inderdaad met twee fietslengtes de uitgesproken favoriet maar dat neemt niet weg dat zijn grootste uitdager nog altijd de Gorilla is. Dat de moraal van zijn ploeg aangetast wordt door zijn 'wanprestatie' is lachwekkend.
10 juli 2017 15:54
@bram93 Wie ? Ze hebben nog maar 7 man - Groenewegen - Roglic - Bennet. +4 man voor de trein.
10 juli 2017 16:11
Majka uit de tour
10 juli 2017 16:14
Ieder zijn eigen mening RENS9, die Greipel stemt zijn hele seizoen voor een groot deel af op deze Tour. Meer massasprints dan deze Tour ga je niet meer krijgen. Als er dan al 4 massasprints zijn geweest en de "grote" Greipel heeft nog niets belooft niet veel goeds voor de overige etappes. Kortom volstrekt kansloos voor de winst!!
10 juli 2017 16:27
Hagen morgen natuurlijk, vroeg op de verrassing!
10 juli 2017 16:39
Denken jullie dat Boudat nu wel mee gaat sprinten?
10 juli 2017 16:44
Morgen wint Swift
10 juli 2017 16:58
Geen kans op waaiers? Het lijkt erop of de noordwestenwind weliswaar licht is, maar toch schuin van voren komt.
10 juli 2017 17:12
Kan wel, het is de Dordogne he?
10 juli 2017 17:37
Kittel gaat 8 etappes winnen
10 juli 2017 18:14
Colbrelli verdient toch minstens één ster?
niet bij de hoogste plaatsen in een pure sprint
maar die heeft toch al paar keer minstens top tien gereden?
10 juli 2017 18:23
ok heb gecheckt, voor iemand me hier verbeterd
éénmaal top 10
wel soms verrassend bij tussensprints
enfin voor mij toch één ster, maar zeker ook niet meer dan
10 juli 2017 18:39
@ Klimheld
De grote Greipel wint al sinds 2011 elk jaar 1 of meer etappes in de tour. Vorig jaar moest hij wachten tot de laatste etappe.
Dus volstrekt kansloos voor de winst ? Dat vind ik wel een beetje gebrek aan historisch besef
10 juli 2017 18:47
1ploeg minder (fdj) geen bora want geen sagan.
1man minder voor kittel...tja als een grote groep wegspringt kan het voor de vluchters zijn.
10 juli 2017 18:49
@ superbove

Die ploegen zullen alsnog rijden voor Cimolai (FDJ) en Selig (Bora). Mogelijk met een mini-sprinttreintje.

Reacties zijn gesloten.