Tour 2017: Voorbeschouwing algemeen klassement
zaterdag 1 juli 2017 om 07:00

Tour 2017: Voorbeschouwing algemeen klassement

Vanaf aanstaande zaterdag gaat de aandacht van de wielerwereld drie weken lang uit uit naar de jacht op de gele trui. Tussen Düsseldorf en Parijs volgt er een strijd om de meest felbegeerde prijs van het seizoen. Wordt het de vierde voor Froome, of is een van zijn concurrenten in staat om hem te kloppen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Geel staat in de wielersport vrijwel synoniem met de kleur van de leider in het algemeen klassement. Dat komt doordat de kleur al sinds jaar en dag gedragen wordt door de leider in de Tour. De gele trui deed zijn intrede in 1919, zestien jaar na het ontstaan van La Grande Boucle. Na afloop van de tiende rit was Eugène Christophe de eerste ontvanger. De anekdote dat de leiderstrui de gele kleur heeft gekregen omdat de organiserende krant l’Auto op geel papier werd gedrukt, is algemeen bekend.

De erelijst van de Tour is een verzameling van de grootste wielerhelden uit de historie van de sport. Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault wonnen de Tour ieder vijf keer. De zeven Tourzeges van Lance Armstrong mogen weliswaar uit de geschiedenisboeken geschrapt zijn, maar het blijft een feit dat de Amerikaan nog steeds de renner is die het vaakst het geel naar Parijs bracht.

Twee keer stond er een Nederlander op het hoogste podium. In 1968 (de laatste Tour met landenteams) won Jan Janssen, twaalf jaar later realiseerde Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse eindoverwinning.

De laatste jaren domineert de Britse Sky-ploeg de Tour. Van de laatste vijf edities, won vier keer een Sky-renner. Enkel Vincenzo Nibali wist in 2014 met deze trend te breken. Vorig jaar won Chris Froome met ruim vier minuten voorsprong. Met zijn derde Tourzege voegde hij zich in een rijtje namen met de illustere kampioenen Philippe Thys, Louison Bobet en Greg LeMond.

Laatste tien winnaars
2007: flag-es Alberto Contador
2008: flag-es Carlos Sastre
2009: flag-es Alberto Contador
2010: flag-lu Andy Schleck
2011: flag-au Cadel Evans
2012: flag-gb Bradley Wiggins
2013: flag-gb Chris Froome
2014: flag-it Vincenzo Nibali
2015: flag-gb Chris Froome
2016: flag-gb Chris Froome

Favorieten
De Tour-organisatie heeft dit jaar een parcours samengesteld, waarmee het hoopt de aanval te stimuleren. Met een gering aantal tijdritkilometers en aankomsten bergop, zijn er weinig ’traditionele’ momenten waar het verschil gemaakt kan worden. Krijgen we daardoor het atypische Tour?

Renners die in aanmerking willen komen voor de eindoverwinning zullen vanzelfsprekend nog steeds goed moeten kunnen klimmen en tijdrijden. Maar ook een sterke ploeg die de wedstrijd – wanneer het nodig is  – kan controleren, lijkt wederom een must.

Nummer 4 voor Froome? Foto: Sirotti

Chris Froome geldt als voornaamste kanshebber om over drie weken in het geel op de Champs Elysées te staan. Zijn trackrecord is indrukwekkend. Met drie Tourzeges in de afgelopen vier jaar, start hij ook dit jaar logischerwijs weer als topfavoriet. Desalniettemin is het dit jaar lastig om in te schatten hoe het met zijn vorm gesteld is. Waar hij bij zijn vorige drie zeges op voorhand steeds de Dauphiné won, kan hij dit jaar niet hetzelfde wapenfeit voorleggen. Naast zijn kwaliteiten tegen de klok en bergop, kan Froome rekenen op een ijzersterke ploeg om op terug te vallen. Hij kan ook dit jaar weer rekenen op een buitengewoon sterke ploeg om op terug te vallen. Renners als Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa en Sergio Henao hadden bij andere ploegen of tijdens andere grote rondes moeiteloos zelf de rol van kopman kunnen vervullen.

Richie Porte

Kan Porte het Froome lastig maken? – Foto: Sirotti

Zijn grootste concurrent lijkt vooralsnog Richie Porte. De kopman van BMC reed dit jaar nog niet heel veel wedstrijden, maar won wel al Down Under en Romandië. Slaagt hij er dit jaar in om zijn voormalige kopman te overvleugelen? Bij Porte is het de grote vraag of hij de komende Tour de ‘jour sans‘ achterwege kan laten. Waar hij vorig jaar door materiaalpech het geel uit zicht zag verdwijnen, is het ook regelmatig voorgekomen dat hij door een slechte dag zijn klassement in rook zag opgaan. De sterkte van zijn ploeg legt het af tegen het sterrenensemble van Sky, maar desalniettemin is Porte met helpers als Damiano Caruso, Alessandro De Marchi en Nicolas Roche prima omringd.

Opnieuw podium voor Romain Bardet? – Foto: Sirotti

Alle Franse hoop is gevestigd op Romain Bardet. De kopman van AG2R La Mondiale was vorig jaar de best geklasseerde renner na Froome. De 26-jarige klimmer kende dit seizoen nog geen uitschieters, al werd hij in de Dauphiné netjes zesde. Een teken dat zijn vorm richting de Tour er aan begint te komen. De laatste Franse Tourzege dateert alweer uit 1985, toen Bernard Hinault zijn laatste van vijf eindzeges veroverde. Krijgt hij na 32 jaar een opvolger? Landgenoot Thibaut Pinot (FDJ) zet na een zware Giro niet in op het klassement.

Contador kan rekenen op de steun van zijn volledige ploeg – Foto:Sirotti

Alberto Contador mag bewijzen of hij anno 2017 nog steeds tot de beste klassementsrenners van het peloton behoort. Nadat hij vorig jaar na meerdere valpartijen Frankrijk vroegtijdig moest verlaten, heeft El Pistolero dit jaar wederom alles op de Tour gezet. Bij Trek-Segafredo vindt hij een selectie waarbij alle acht renners volledig in zijn dienst zullen rijden, onder wie Bauke Mollema en Koen de Kort.

Movistar beschikt over twee podiumkandidaten – Foto: Sirotti

Movistar brengt met Nairo Quintana en Alejandro Valverde twee kandidaat-winnaars aan de start. Interessant om te zien hoe het duo-kopmanschap bij de Spaanse formatie uitgespeeld zal worden. Het is een publiek geheim dat de twee elkaar niet liggen. Quintana heeft al een zware Giro achter de rug en dat spreekt allerminst in zijn voordeel. Een Giro als voorbereiding op de Tour leidt immers zelden tot een gele trui. Valverde vindt in Frankrijk een parcours wat op zijn lijf geschreven is. Hoewel hij vooraf heeft aangegeven in dienst te rijden van Quintana, is het nog maar de vraag of de sluwe vos zich aan dit voornemen gaat houden.

Geeft Fuglsang zijn succesvolle Dauphiné een vervolg? – Foto: Sirotti

Ook bij Astana is er sprake van een duo-kopmanschap. De selectie van de hemelblauwe formatie wordt aangevoerd door Fabio Aru en Jakob Fuglsang. Beide renners reden een sterke Dauphiné. Aru werd vijfde en Fuglsang stond zelfs op het hoogste treedje van het podium. Weten zij deze goede vorm door te trekken naar de Tour?

Cannondale-Drapac beschikt met Rigoberto Uran en Andrew Talansky over twee troeven voor het klassement. Uran verzamelde al twee tweede plaatsen in de Giro, maar in de Tour wil het tot dusver nog niet echt lukken. De Colombiaan heeft de kwaliteiten om top-10 te rijden, maar dan zal hij onderweg niet teveel tegenslag moeten krijgen. Andrew Talansky gaat na een sterke Vuelta in de Tour opnieuw proberen om een goed klassement neer te zetten. Zit er voor hem een top10-klassering in? Bahrain-Merida heeft met Ion Izagirre de nummer zes van de Ronde van Zwitserland in huis, maar de Bask zal zich richten op dagsucces.

Bij Orica-Scott mag dit jaar Simon Yates voor het klassement gaan. Nadat zijn tweelingbroer Adam vorig jaar knap vierde werd, is het afwachten of hij tot een soortgelijke prestatie in staat is. Met Esteban Chaves heeft de Australische formatie nog de beschikking over een renner die hoge ogen zou kunnen gooien. Zijn voorbereiding verliep echter allerminst ideaal. De Colombiaanse klimmer was vanwege een knieblessure vier maanden buiten strijd, waardoor het nog maar de vraag is of hij een gooi gaat doen naar een goed klassement. Zijn ploeg heeft aangegeven dat hij zonder druk de Tour ingaat, waardoor een vrijbuitersrol voor de hand ligt. Met Roman Kreuziger beschikt de ploeg bovendien over de nummer tien van de jongste editie.

Opnieuw top-10 voor Dan Martin? – Foto: Sirotti

Quick-Step Floors rekent op Daniel Martin. De 30-jarige Ier werd vorig jaar negende in het eindklassement. Met een derde plek in de Dauphiné bewees hij dat het met zijn vorm wel goed zit. Bij UAE Emirates is het kopmanschap weggelegd voor Louis Meintjes. De 25-jarige Zuid-Afrikaan eindigde vorig jaar als achtste in het eindklassement. Een achtste plek in het Critérium du Dauphine is alvast een indicatie dat een evenaring van dit resultaat wederom tot de mogelijkheden behoort. BORA-hansgrohe is Rafal Majka de aangewezen man voor het klassement. Drie eerdere deelnames brachten hem tot dusver nog geen top-10 klassering. Gaat de Poolse rasaanvaller daar dit jaar verandering in brengen, of schakelt hij al snel over op de bolletjestrui en ritoverwinningen?

Onder de Nederlanders zijn er dit jaar geen renners waarvan verwacht mag worden dat zij mee zullen strijden om een top-10 klassering. Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman ontbreken. Robert Gesink richtte zich in het verleden op het klassement, maar heeft aangegeven dat hij dit jaar gaat voor ritsucces. Bauke Mollema rijdt in dienst van Alberto Contador, waardoor een topklassering er waarschijnlijk niet in zit. Dat na een succesvolle Giro van Dumoulin weer een Nederlander meedoet om de eindzege, ligt dus niet in de lijn der verwachtingen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Richie Porte, Romain Bardet
** Alberto Contador, Alejandro Valverde, Nairo Quintana
* Fabio Aru, Jakob Fuglsang, Daniel Martin, Louis Meintjes

[poll id=”549″]

RIDE Magazine
96 Reacties
Sorteer op:
29 juni 2017 09:11
Op drie punten na ben ik het volledig eens met de sterrenverdeling. Mooie voorbeschouwing WF!!

**** Chris Froome
*** Richie Porte, Romain Bardet
** Alberto Contador, Fabrio Aru, Nairo Quintana
* Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, Simon Yates, Esteban Chavez
29 juni 2017 09:12
Ik denk dat Quintana gaat verrassen, veel mensen onderschatten hem voor deze tour naar mijn mening. Ik voorspel:
1. Quintana 2. Porte 3. Froome 4. Fuglsang 5. Contador
29 juni 2017 09:19
Mooie voorbeschouwing, op naar een spectaculair spannende en enerverende tour!
Ik denk toch dat Froome de sterkste is, vermoed dat hij verstoppertje heeft gespeeld.

@aapje5000
Denk niet dat er sprake is van onderschatting van Quintana. Hij heeft echter ook al de Giro gereden, en in het verleden is vaker bewezen dat het bijna onmogelijk is om in beide koersen te pieken. Ik verwacht ook niet dat Quintana hierop een uitzondering zal zijn. Zonder de Giro was hij absoluut een topfavoriet geweest.
29 juni 2017 09:24
Ik denk ook dat Quintana wat vreemd onderschat wordt. Hij bewees vorig jaar dat hij in zijn tweede ronde veel beter knalde dan in zijn eerste. En natuurlijk is het ene jaar het andere niet, maar hij verdient wel het voordeel van de twijfel. Ik zie hem gewoon met de besten meegaan.

Contador is een groot vraagteken. Ik houd enorm van zijn attractieve koersstijl en ik hoop dat hij perfect gepiekt heeft. Die Dauphiné deed pijn aan de ogen, maar dat totaal laten lopen was aangekondigd en totaal on-Contadors. Heeft hij er alles aan gedaan om zijn laatste beetje energie netjes op te sparen voor wanneer het erop aankomt?

Laat ons hopen dat we met de beperkte aankomsten bergop en het gevarieerde geaccidenteerde parcours een mooie Tour zullen zien. Wie er dan wint, maakt niet zoveel uit. Geef ons gewoon spektakel.
29 juni 2017 09:24
Zou Fuglsang niet te vroeg gepiekt hebben? Ben zeker fan van hem maar zie em niet zomaar top10 rijden
29 juni 2017 09:28
Volledig met je eens Goldfinger.
29 juni 2017 09:31
Geen woord over Pinot, Barguil of Roglic...
Ik denk nu niet dat ze top 5 gaan rijden maar ze zijn toch een vermelding waard.
29 juni 2017 09:32
Zijn toch renners die ik eerder sterren zou geven dan Fuglsang. Ondanks goede Dauphine. Zal ook gewoon gaan knechten voor Aru neem ik aan.
29 juni 2017 09:34
Bardet wordt ook enigszins gehyped. Kon vorig jaar door die ene afdaling opstomen naar plek 2. Hij zal niet de eerste Fransman zijn die met de ogen op hem gericht verstek moet laten gaan. Zijn tijdrit is ook waardeloos.
Ik denk dat Aru leuke dingen gaat laten zien, zijn tijdrit is ook in orde. Astana heeft nog weinig te vieren gehad dit jaar (op CD met Fugslang na), die zullen het serieus nemen. Chaves zijn eerste tour, die weet niet wat het overkomt en Simon is Adam niet (Yates).
Ik vond Meintjes erg scherp en ontspannen ogen in CD. Martin rijdt makkelijk top 10.
29 juni 2017 09:35
@jv88
Neem maar aan van niet.
29 juni 2017 09:40
Quintana zou inderdaad wel eens beter kunnen doen dan menigeen verwacht. Eens moet er iemand de eerste zijn om zowel de Giro als de Tour te winnen. Dit jaar gaat dat sowieso al niet meer lukken met de winst van Dumoulin.
Maar onderschat Quintana niet. Er zitten dit jaar weinig tijdrit kilometers in dus je weet maar nooit.
Maar dit jaar zijn er meer kapers op de kust. Eerlijk gezegd verwacht ik een zelfde scenario als in de Giro. Froome, Porte, Quintana, Valverde, Contador, Bardet, Aru. Allemaal kandidaat winnaars waarvan ik verwacht dat het niet zoveel uit elkaar ligt. Fuglsang vind ik wat moeilijker inschatten. Drie weken top is toch wel wat anders dan 8 dagen Dauphiné. Maar hij mag me verrassen. Ik denk dat hij wat meer in dienst van Aru zal rijden.
29 juni 2017 09:41
Roglic wordt wel onderschat
29 juni 2017 09:42
Barguil en Pinot gaan voor etappes hebben ze aangegeven en van Roglic is er ook niet aangegeven dat hij voor het klassement gaat, al zou hij misschien wel top10 kunnen rijden.
Ik verwacht meer van Valverde, die lijkt dit jaar misschien nog wel sterker, zeker ook in de tijdrit in de Dauphine heeft hij me verrast. Ik verwacht hem boven Contador en Quintana.

De mensen die Quintana's Vuelta vergelijken met nu de tour omdat het zijn tweede ronde is, begrijpen waarschijnlijk niet goed dat de combi Giro - Tour erg anders is dan Tour - Vuelta. De tijd ertussen is een stuk korter, dus er is niet genoeg tijd om uit te rusten en weer goed op te bouwen met een hoogtestage.
29 juni 2017 09:42
@DonDagobert Bardet is toch gewoon een grote kandidaat? Er zijn dit jaar juist weinig tijdritkilometers, hij rijdt al een paar jaar op rij dikke top 10 en heeft een sterke ploeg om zich heen..
29 juni 2017 09:43
Voor de sterrenverdeling zou ik Valverde boven Quintana plaatsen. Quintana heeft het geluk met de weinige tijdritkilometers. Maar er zijn weinig aankomsten bergop waar hij het verschil kan maken. Ik dacht dat hij niet zo'n held is in de afdalingen en daar mogelijk weer tijd verliest.
Mijn top 5:
1. Froome 2. Porte 3. Bardet 4.Aru en 5 Contador
29 juni 2017 09:49
@natte spons tussen de tour en vuelta zit een maand tijd en tussen de giro en tour ook, er is dus niet meer tijd om te herstellen voor de vuelta zoals jij zegt. Bovendien heeft quintana er voor gekozen om geen enkele koers tussen de giro en tour te rijden om zo uitgerust mogelijk te zijn. Quintana heeft ook gekozen om na de giro in Europa te blijven en de tour etappes te verkennen in plaats van terug te gaan naar Colombia voor een hoogte stage.
29 juni 2017 09:53
Ik denk dat Roglic zeker vermeld moet. Wanneer hij de openingstijdrit wint of top 3/5 rijdt, en met knechten als Gesink en Bennett, waarom zou hij zich dan niet op een klassement richten? Bovendien zijn er meerdere ritten met aankomst bergaf (na een afdaling) waar hij iedereen op afstand kan rijden/laagvliegen.
29 juni 2017 09:55
@natte spons. Volgens mij zit er tussen de Giro en de Tour meer ruimte dan tussen de Tour en de Vuelta.
De Giro was op 28 mei afgelopen. De Tour is 23 juli afgelopen en de Vuelta begint al op 19 augustus. Het lijkt mij eerder dat Quintana meer kans heeft met de Tour dan bijvoorbeeld Froome met de Vuelta. Vijf weken tussen Giro en Tour zou voor Quintana te doen moeten zijn.
29 juni 2017 09:57
* Chris Froome
* Hongerklop, wielwissel met Porte
* doorrammen in plaspauze, 3 lekke banden, positieve plas
* uitwaaierende package-gate, meppende droeftoeter, punaises op de weg, return of the schistosomiasis.
* Richie Porte, Nairo Quintana, Primoz Roglic, Dan Martin en die andere gasten
29 juni 2017 10:01
Imo staat Quintana hier waar hij thuis hoort. De combi Tour - Vuelta, zo is gebleken, is toch anders dan Giro - Tour. Waar in de Tour iedereen in bloedvorm aan de start staat is de Vuelta toch altijd een beetje de koers van wie nog het meeste overheeft aan het eind van het seizoen. En het kan goed zijn dat Quintana minder last heeft van sleet dan de anderen en dat hij daarom in de Vuelta vorig jaar kwam bovendrijven. Nu is de rest echter nog relatief fris en de Giro is toch echt wel zwaar geweest. Bovendien is het dus niet echt een parcours op zijn maat.
29 juni 2017 10:02
Bardet lijkt me inderdaad erg overschat. Ik verwacht geen top 5.
29 juni 2017 10:11
Roglic heeft een leuke tijdrit maar zie hem hier echt geen top-10 rijden, kan bergop gewoon niet goed genoeg mee op de echte zware beklimmingen. Maar ik laat me graag verrassen.
29 juni 2017 10:16
Tja, Froome inderdaad topfavoriet, maar dat komt toch vooral omdat de tegenstand niet sterk genoeg lijkt, want van Froome kunnen we toch ook niet zeggen dat de voorbereiding 'je van het' was.

Als ik eerlijk ben vond ik Bardet het meeste indruk maken de afgelopen weken, en ondanks dat hij vorig jaar 2e was, zie ik in hem toch echt geen Tourwinnaar. Aan de andere kant, een versie met minder tijdritkilometers gaat hij niet meer krijgen in z'n carrière zou je zeggen.

Quintana en de Giro, recept tot mislukken zou ik zeggen. Contador kreeg het een paar jaar terug ook niet voor elkaar.

Contador heeft toch wel serieus last van sleet.

Valverde? Aru? tja.

En dan Porte, lijkt uiteindelijk toch de grootste uitdager te worden. Maar dan moet het eindelijk eens een keertje allemaal meezitten. En dat is bij hem juist het punt.

Froome dus.
29 juni 2017 10:20
@Thijsss Ik zie Bardet geen top 5 rijden, er zijn wellicht weinig tijdrit kilometers dat klopt. Vind zijn vorm gewoon niet bijzonder ogen en ben heel benieuwd hoe hij met de druk om zal gaan. Zitten een paar vervelende punch aankomsten in en ik ben heel benieuwd of hij dat aankan en wat dat evt. doet met zijn moraal. Daarnaast is het een Fransman en daar doe ik niet aan.
29 juni 2017 10:20
Voor alle lezers die het niet mee hebben gekregen:

Pinot, Roglic, Bennet en Barguil hebben allen expliciet aangegeven op ritten te gaan jagen. Geen klassement dus voor die mannen.

Ik verwacht froome, hoop echter op porte of Contador. Met fugelsang op het podium.

Reacties zijn gesloten.