Tour 2017: Sagan maakt favorietenrol waar in Longwy

maandag 3 juli 2017 om 17:36
Tour 2017: Sagan maakt favorietenrol waar in Longwy

Foto: Sirotti

Peter Sagan heeft op dag drie van de Tour de France al zijn etappezege beet. De wereldkampioen van BORA-hansgrohe zag Michael Matthews (Sunweb) nog heel dichtbij komen, maar hield toch stand. Daniel Martin (Quick-Step Floors) werd derde). Geraint Thomas (Sky) blijft leider.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan en Wout van Aert. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

De ontsnapping van de dag ontstond vandaag in twee tijden. Adam Hansen (Lotto Soudal), Nils Politt (Katusha-Alpecin) en Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) vertrokken meteen na de start, niet veel later maakten Romain Sicard (Direct Energie), Nathan Brown (Cannondale-Drapac) en de Belg Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) de oversteek.

De zes hadden na amper tien kilometer al een minuut bij elkaar gereden. In het peloton liet men wel begaan, maar de voorsprong werd nooit echt groot. Brown pakte het eerste bergpunt van de dag.

Opschudding in de kopgroep
Na honderd kilometer had Politt genoeg van dat beperkte verschil. Op de Côte de Wiltz kaapte hij het enige te verdienen puntje mee voor de neus van Backaert, maar aan wachten dacht hij daarna niet. De jonge Duitser bleef naarstig doorvlammen – met de Côte d’Eschdorf in het achterhoofd – en kreeg alleen nog het gezelschap van Brown. Op die beklimming werd het jeugdige enthousiasme van Politt afgestraft: hij parkeerde en het bergpunt ging naar de Australiër. De twee waren vervolgens wel zo verstandig om hun voormalige vluchtmakkers op te wachten. Het verschil met het peloton bleef zeer beperkt.

Op zestig kilometer van de streep konden Lilian Calméjane (Direct Energie), Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal) het niet langer aanzien. De drie hadden dan wel stuk voor stuk een ploegmaat vooraan, maar dat weerhield hen niet om de sprong vanuit het peloton naar voren te maken. De drie gingen op en over de zes leiders, alleen een sterke Romain Hardy slaagde erin om aan te pikken. De vier bouwden het verschil van een minuut uit naar bijna twee minuten. In het peloton had men de handen vol om deze vier hardrijders binnen de perken te houden.

Twintig kilometer voor het einde brak de veer bij enkele jongens vooraan. Het verschil dook onder de minuut, en dat was het sein om te versnellen voor Calméjane. De Franse hardrijder reed zijn drie vluchtmakkers op een oplopend stuk simpelweg uit het wiel. Niet ver na de een na laatste helling, de Côte de Villers-la-Montagne, was ook hij eraan voor de moeite. Het peloton begon dus in groep aan de lang verwachte slotklim naar Longuy: de Côte des Religieuses van de derde categorie.

Porte probeert het, Sagan wint
Het was op de beklimming zelf een beetje zoeken naar initiatief. Niemand durfde aanzetten op het steile stuk, dus nam BMC het heft in handen. Op vijfhonderd meter van het einde was het Richie Porte zelf die een versnelling plaatste. Alberto Contador (Trek-Segafredo) was attent, maar kon het wiel van de Australiër niet houden.

Wereldkampioen Peter Sagan dichtte dan maar eigenhandig de kloof, maar wachtte nog even met aanzetten. Toen Sagan dan toch de sprint inzette, schoot hij nog even uit zijn klikpedaal. Michael Matthews kwam op die manier nog dichtbij, maar Sagan hield al bij al gemakkelijk stand.

Dit artikel delen:

103 Reacties

stoempen op de pedalen 3 juli 2017 om 17:36

Losschieten en toch nog winnen, wat een power

arviidd 3 juli 2017 om 17:37

Wat een baas.

vevie 3 juli 2017 om 17:37

Mooie sprint. Sterke Porte ook, heeft toch een krachtige demarrage. Dat wordt nog wat. Thomas ook sterk, daar gaat Froome nog wat aan beleven. Mooi ook om Alberto te zien, die houdt zich goed op de luwte

Stoempert 3 juli 2017 om 17:38

ongelooflijk

TykkeThor 3 juli 2017 om 17:38

Oppermachtig. Alleen Matthews kwam nog in de buurt. Jammer van z’n positionering. Porte zag er ook sterk uit trouwens. Zou hij even aan de rit gedacht hebben?

ditisdavid 3 juli 2017 om 17:38

Wat zou Matthews onderhand allemaal gewonnen hebben als Sagan nooit was geboren?

Covadonga 3 juli 2017 om 17:38

@arviidd
??? Matthews was veel sterker, maar begon te laat.

Man met de hamer 3 juli 2017 om 17:39

Wat een schitterende renner. Niemand doet hem dit na.

peterwinnen 3 juli 2017 om 17:39

verdikkie wat zat Matthews ver achter…komt nog dichtbij

montventoux 3 juli 2017 om 17:39

Mooi. GvA schakelde te groot/kreeg 'm i.i.g. niet rond. Gesink geslaagd voor examen tijdverlies. Hulde.
Porte en Contador al in de aanvallende modus. Mislukt weliswaar. Iemand Bardet voorin gezien?
Edit: Top 10 dus.

Benieuwd wat Valverde hier had gedaan.

Pietertje2 3 juli 2017 om 17:39

Wat een baas.

En wat blijft die van Avermaet een zeveraar, gewoon duidelijk te kort komen en dan zeggen dat hij nadeel had dat Sagan uit zijn clickpedaal schiet.
Mooi dat ze hem in de commentaarcabine gelijk op zijn plaats zetten.

vevie 3 juli 2017 om 17:41

Zijn er trouwen tijdbonussen?

Laatste man 3 juli 2017 om 17:41

Gaaf Peter!

Wielerliefhebber6 3 juli 2017 om 17:41

@pietertje
Hij zei toch duidelijk dat hij niet de sterkste was vndg.
Dat is toch niet zo zeveren

Natrix maura 3 juli 2017 om 17:41

Gesink niet bij de beste 50. Nog 6 dagen wachten…

TeamNL 3 juli 2017 om 17:41

Wat wordt Matthews enorm slecht gebracht. Zowel Geschke als Barguil/Arndt (?) konden hem niet naar voren krijgen. Start zijn sprint met 3 a 4 lengtes achterstand.

Onnodig lange etappe. Als je zo’n etappe 160
Km lang maakt is het ook prima. Wel een mooie slotkilometer maar het aantal kanshebbers is heel klein.

TLJ reed vandaag nergens voor.

Man met de hamer 3 juli 2017 om 17:42

Ja, jammer dat Van Avermaet zulke dingen zegt. Dat heeft die jongen helemaal niet (meer) nodig.

Javier 3 juli 2017 om 17:43

Prachtige zege! Wat kwam Bling dichtbij… hopelijk pakt hij nog een rit. Maar dat zal vast wel als je zo’n snelle sprint rijdt

vevie 3 juli 2017 om 17:43

Simon Yates verliest 8 seconden op de favorieten

Natrix maura 3 juli 2017 om 17:43

Is natuurlijk ook wel erg vernederend voor GvA dit, maar ja, het is vaak genoeg andersom geweest.

dark-knight 3 juli 2017 om 17:44

Tsjongejonge, had Matthews goed afgezet en dan had die gewonnen.
Ijzersterk van Sagan overigens, dat niet onderschatten. Uit je pedaal schieten en dan nog zo winnen, eindbaas. Démare begint voor mij wel steeds meer een kanshebber voor groen te worden zo!

Kosmonaut 3 juli 2017 om 17:44

Toch nog halve fiets op Matthews, dan ook nog uit pedaal schieten. Gewoon de sterkste.

krypton 3 juli 2017 om 17:45

Gesink 3.16 min. verloren, dus dat gezeur over het klassement kan gelukkig definitief de prullenbak in.

Javier 3 juli 2017 om 17:45

@TeamNL

Ik denk dat Matthews simpelweg op die steile stukken het wiel van z’n ploegmaten niet kon houden

klootje kriekeljon 3 juli 2017 om 17:45

Waar was BH opeens de laatste 200 meter? Die moet echt helemaal stilgevallen zijn, kijkend naar de uitslag. Zat iets van 3e/4e voordat de grote mannen aanzetten.

Headlines

Materiaalzone

Populair