Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier

Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier

foto: Sirotti

woensdag 19 juli 2017 om 17:24

Primož Roglič heeft LottoNL-Jumbo in de zeventiende etappe van de Tour de France een etappezege bezorgd. De 27-jarige Sloveen zat in de kopgroep van de dag en koos op de laatste klim van de Col du Galibier voor een solo, die hij indrukwekkend afrondde in Serre-Chevalier. Hij bleef als enige uit de greep van een favorietengroep. Fabio Aru is de verliezer van de dag.

Achter hem werd Rigoberto Urán tweede. Chris Froome werd derde voor Romain Bardet. De geletruidrager pakt daardoor belangrijke bonificatieseconden. Fabio Aru verloor 31 seconden op de groep-Froome.

Kittel valt, Matthews valt aan
De etappe werd al vroeg opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij twee truidragers betrokken waren. Bollenman Warren Barguil kon snel zijn weg vervolgen, groene trui Marcel Kittel wist zwaar gehavend terug te keren in het peloton. Op datzelfde moment was zijn directe concurrent om het groen, Michael Matthews, in de aanval. Hij maakte deel uit van een kopgroep van 33 renners. De Australiër had twee ploegmaats mee, terwijl ook Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Marco Minnaard en Primoz Roglic (ondanks een ongelukkige val in een greppel) meeschoven. Het peloton gaf deze grote groep een vrijgeleide van ruim vijf minuten.

Matthews deed zijn uiterste best van voren. Op de eerste berg van tweede categorie snoepte hij – in dienst van ploeggenoot Barguil – bergpunten af van Thomas De Gendt, waarna hij na de afdaling twintig punten pakte in de strijd om het groen. Die strijd zou later in de etappe echter een opvallende wending krijgen.

foto: ASO

Contador laat op Croix de Fer benen spreken
Op de tweede col van de dag, de Col de la Croix de Fer, werden de debatten bij de favorieten geopend. Niemand minder dan Alberto Contador en Nairo Quintana gingen 125 kilometer voor de finish in de aanval. Daarachter decimeerde Sky het peloton. Quintana bleek niet sterk genoeg om het tempo van zijn Spaanse vluchtmakker te volgen. Contador ging daardoor solo verder; hij dichtte nog voor de top van de Croix de Fer het gat met de grote kopgroep. Op de top hadden De Gendt en Navarro een kleine voorsprong op de groep-Contador, waar de beste klimmers (met Mollema en Minnaard) nog bij zaten.

In het stuk tussen de Croix de Fer en de Télégraphe kwam het nieuws naar buiten dat Marcel Kittel de strijd staakte. Het peloton, met alle favorieten nog present, volgde op 3.30. Vanaf de voet van de Télégraphe werkte Mollema volledig in dienst van zijn kopman, ondanks dat Contador even te voet moest vanwege een mechanisch probleem. Zonder problemen wist hij terug te keren van voren, waar slechts een tiental renners overbleef. Op de top pakte Roglic de meeste punten, een kleine vier minuten voor de favorietengroep.


Koplopers

IJzersterke Roglic toont zich en maakt het af
Onderaan de voet van de Galibier vond de Sloveen van LottoNL-Jumbo het niet snel genoeg gaan. Hij kreeg Contador en Pauwels met zich mee. Even later volgden ook Darwin Atapuma, Mathias Frank en Dani Navarro. Pauwels viel 7 kilometer voor de top van de buitencategorie klim aan. Roglic, die zichzelf meerdere keren testte, reed op eigen tempo het gat toe. Niet lang daarna ging de voormalig schansspringer zelf op pad. En met succes. Binnen no time reed hij de achtervolgers op een halve minuut. Zonder omkijken beukte Rogla door tot de hoogste top van deze Tour de France, de Souvenir Henri Desgrange. Met anderhalve minuut voorsprong op de favorieten ging hij de afzink richting Serre-Chevalier in.

In de afdaling ging de Sloveen als een speer. Als ware het een springschans vloog hij naar beneden over de brede wegen. In zijn bekende tijdrijdershouding moest hij nog bijtrappen in het laatste deel van de afdaling, waarna hij alle tijd kon nemen om zijn handen in de lucht te gooien.


Favorieten

Bardet, Froome en Urán rijden Aru op achterstand
Bij de favorieten gooide Sky het tempo de hoogte in, waardoor Quintana moest lossen en enkel de klassementsmannen overbleven. De befaamde Sky-trein hield de tegenstand in toom. Daniel Martin was de eerste die iets probeerde, maar Mikel Landa pakte de Ier snel terug. Barguil kreeg wel de ruimte. Hij moest in de achtervolging om bergpunten te pakken; Roglic is een van zijn grootste tegenstanders in de strijd om de bollen.

Romain Bardet plaatste de eerste serieuze aanval. Froome en Urán sloten rap aan, Aru miste de slag maar kon terugkeren toen de rest even naar elkaar bleef kijken. Een tweede aanval van Bardet had meer resultaat. Froome, Urán, Landa en Martin konden volgen. Aru was als een kat met negen levens, steeds keerde hij terug. Een nieuwe demarrage, vlak onder de top, van Bardet bracht de Italiaans kampioen opnieuw in de problemen.

foto: ASO

In de 26 kilometer lange afdaling richting de finish werd Aru dan ook op achterstand gereden. Froome, Bardet, Urán, Barguil en Landa pakten een halve minuut op de Astana-kopman, alsook op Daniel Martin. Hierdoor vinden in de top van het klassement enkele verschuivingen plaats. Urán klimt naar de tweede plaats op 27 seconden van Froome, in dezelfde tijd als Bardet.


[poll id=”567″]

Dit artikel delen:

154 Reacties

aoyen 19 juli 2017 om 17:25

De kans is heel groot dat Team Lotto Jumbo de tour afsluit met liefst drie ettapezeges. Roglic vandaag wereldklasse die komt volgend jaar terug om tot het einde mee te gaan doen voor geel. Daarnaast is hij in deze vorm eigenlijk onverslaanbaar in de tijdrit. En met het wegvallen van Kittel lijkt mij dat Groenewegen zondag in Parijs de armen omhoog mag gaan steken. Daarnaast had Roglic natuurlijk ook de strijdlust moeten krijgen. Laf dat ze daarvoor veilig voor de grote naam hebben gekozen.

Wim Kruithof 19 juli 2017 om 17:25

super super super gekoerst, yeah #held

123poetertjes 19 juli 2017 om 17:25

De wielerhipster in mij huilt. Primoz behoort nu definitief tot de mainstream. Het komt hem toe.

Laatste man 19 juli 2017 om 17:27

Primosz. Gaaf! :D

En wat een ontknopingen kunnen er nog volgen om geel en wit de laatste dagen. Bollen en groen lijkt beslist.

Magikdatzeggen 19 juli 2017 om 17:28

Indrukwekkende zege!

Pietertje2 19 juli 2017 om 17:28

Heerlijke overwinning.

leegloper 19 juli 2017 om 17:28

Ze hadden Aru hard kunnen pakken, maar het bleef bij veel kijken bergop een half minuutje. Anders had Landa op plaats 4 kunnen staan.

Maar vooral fantastische dag van Roglic.

jvh93 19 juli 2017 om 17:29

Na 16 etappes niets en veel gezeur over de ploeg en nu opeens kanshebber voor nog 2 of 3 zeges. Groenewegen opeens een van de favorieten in de sprint en roglic in deze vorm kan de tijdrit ook zomaar nog eens winnen. Wat een geweldenaar en wat maakt hij mij week goed, ook hier op wielerflits na al die azijnpissers

Lance Beenstrong 19 juli 2017 om 17:29

Strijd om wit kan morgen ook nog leuk worden, Meintjes halveert z’n achterstand van 3 minuten op Yates vandaag. Ben benieuwd..

Javier 19 juli 2017 om 17:29

Prachtige zege van een groot coureur!

@aoyen
Zou mooi zijn als uit zou komen wat jij een “hele grote kans” noemt! Dylan in Parijs, ik vrees toch weer voor een slechte plaatsing.

TykkeThor 19 juli 2017 om 17:30

Lekker hoor. Wel zuur voor Mollema dat Contador zo teleurstelt, al betwijfel ik of hij bij Roglič had kunnen blijven.

Wielrennertje 19 juli 2017 om 17:30

Topzege! Dan ben je een grote, als je wint in zo’n rit.

Maenhout 19 juli 2017 om 17:30

Mooi! Als je vooraan rijdt en aanvalt, kun je winnen. En in een fraaie stijl!

Dumoulist 19 juli 2017 om 17:30

Gaat ooit nog het podium halen in een grote ronde!

Muldriaen 19 juli 2017 om 17:30

Dit maakt de Tour van TLJ in één klap geslaagd. Het is ze van harte gegund!

Casar 19 juli 2017 om 17:31

Schitterende zege!

irriducibili 19 juli 2017 om 17:31

Wat een geweldige overwinning!! Vond hem eerst al vroeg aan gaan met zo’n 8 ?? km te gaan nog op de Galibier, maar wat geweldig gereden. Prachtig voor de ploeg dit.

Hopelijk een extra motivatie en tegelijkertijd verlichting van de druk voor Groenewegen. Morgen sparen en zaterdag weer knallen!

horsm 19 juli 2017 om 17:31

Indrukwekkend van Rogla! De ploeg zal maar wat blij zijn dat ze zijn contract hebben opengebroken…

LyndaLid 19 juli 2017 om 17:31

Lotto Jumbo beste ploeg van Nederland!!!!!!!!

Saaie etappe wederom, het is een waardeloze tour. Maar wel een schitterende winnaar en prima fraaie beelden, vooral in de afdaling. Zou Uran ooit nog aan aanvallen denken, of gaan we het echt de hele tour met dit soort prikjes van Bardet moeten doen?

Gesink7 19 juli 2017 om 17:31

Zeer sterk gereden! Zo kort nog maar prof en dan zo’n rit en winst…. Benieuwd of ze hem binnenboord kunnen houden als het grote geld lonkt.

JaBo 19 juli 2017 om 17:31

Mooi resultaat, de azijnzeikers die altijd negatief zijn over TLJ zijn nu wel even stil.

Geit in mijn Kelderman 19 juli 2017 om 17:32

Mooie overwinning van Roglic, verder een uitermate teleurstellende etappe wat betreft vuurwerk van de grote heren.

fietsvriend 19 juli 2017 om 17:32

Schitterende overwinning, top voor TLJ!

Die reacties van Merijn Zeeman zijn ook altijd goud.

vevie 19 juli 2017 om 17:32

Toch weer een tegenvallende etappe. Mooi van Roglic, maar verder niet heel denderend. Froome duidelijk de sterkste, de rest kan geen verschil maken op een ‘mindere’ Froome. Aru de verliezer van de dag

boehoe 19 juli 2017 om 17:32

Mooie zege. Maar voor het klassement is het alleen maar minder spannend geworden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair