Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier
foto: Sirotti
woensdag 19 juli 2017 om 17:24

Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier

Primož Roglič heeft LottoNL-Jumbo in de zeventiende etappe van de Tour de France een etappezege bezorgd. De 27-jarige Sloveen zat in de kopgroep van de dag en koos op de laatste klim van de Col du Galibier voor een solo, die hij indrukwekkend afrondde in Serre-Chevalier. Hij bleef als enige uit de greep van een favorietengroep. Fabio Aru is de verliezer van de dag.

Achter hem werd Rigoberto Urán tweede. Chris Froome werd derde voor Romain Bardet. De geletruidrager pakt daardoor belangrijke bonificatieseconden. Fabio Aru verloor 31 seconden op de groep-Froome.

Kittel valt, Matthews valt aan
De etappe werd al vroeg opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij twee truidragers betrokken waren. Bollenman Warren Barguil kon snel zijn weg vervolgen, groene trui Marcel Kittel wist zwaar gehavend terug te keren in het peloton. Op datzelfde moment was zijn directe concurrent om het groen, Michael Matthews, in de aanval. Hij maakte deel uit van een kopgroep van 33 renners. De Australiër had twee ploegmaats mee, terwijl ook Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Marco Minnaard en Primoz Roglic (ondanks een ongelukkige val in een greppel) meeschoven. Het peloton gaf deze grote groep een vrijgeleide van ruim vijf minuten.

Matthews deed zijn uiterste best van voren. Op de eerste berg van tweede categorie snoepte hij – in dienst van ploeggenoot Barguil – bergpunten af van Thomas De Gendt, waarna hij na de afdaling twintig punten pakte in de strijd om het groen. Die strijd zou later in de etappe echter een opvallende wending krijgen.

foto: ASO

Contador laat op Croix de Fer benen spreken
Op de tweede col van de dag, de Col de la Croix de Fer, werden de debatten bij de favorieten geopend. Niemand minder dan Alberto Contador en Nairo Quintana gingen 125 kilometer voor de finish in de aanval. Daarachter decimeerde Sky het peloton. Quintana bleek niet sterk genoeg om het tempo van zijn Spaanse vluchtmakker te volgen. Contador ging daardoor solo verder; hij dichtte nog voor de top van de Croix de Fer het gat met de grote kopgroep. Op de top hadden De Gendt en Navarro een kleine voorsprong op de groep-Contador, waar de beste klimmers (met Mollema en Minnaard) nog bij zaten.

In het stuk tussen de Croix de Fer en de Télégraphe kwam het nieuws naar buiten dat Marcel Kittel de strijd staakte. Het peloton, met alle favorieten nog present, volgde op 3.30. Vanaf de voet van de Télégraphe werkte Mollema volledig in dienst van zijn kopman, ondanks dat Contador even te voet moest vanwege een mechanisch probleem. Zonder problemen wist hij terug te keren van voren, waar slechts een tiental renners overbleef. Op de top pakte Roglic de meeste punten, een kleine vier minuten voor de favorietengroep.


Koplopers

IJzersterke Roglic toont zich en maakt het af
Onderaan de voet van de Galibier vond de Sloveen van LottoNL-Jumbo het niet snel genoeg gaan. Hij kreeg Contador en Pauwels met zich mee. Even later volgden ook Darwin Atapuma, Mathias Frank en Dani Navarro. Pauwels viel 7 kilometer voor de top van de buitencategorie klim aan. Roglic, die zichzelf meerdere keren testte, reed op eigen tempo het gat toe. Niet lang daarna ging de voormalig schansspringer zelf op pad. En met succes. Binnen no time reed hij de achtervolgers op een halve minuut. Zonder omkijken beukte Rogla door tot de hoogste top van deze Tour de France, de Souvenir Henri Desgrange. Met anderhalve minuut voorsprong op de favorieten ging hij de afzink richting Serre-Chevalier in.

In de afdaling ging de Sloveen als een speer. Als ware het een springschans vloog hij naar beneden over de brede wegen. In zijn bekende tijdrijdershouding moest hij nog bijtrappen in het laatste deel van de afdaling, waarna hij alle tijd kon nemen om zijn handen in de lucht te gooien.


Favorieten

Bardet, Froome en Urán rijden Aru op achterstand
Bij de favorieten gooide Sky het tempo de hoogte in, waardoor Quintana moest lossen en enkel de klassementsmannen overbleven. De befaamde Sky-trein hield de tegenstand in toom. Daniel Martin was de eerste die iets probeerde, maar Mikel Landa pakte de Ier snel terug. Barguil kreeg wel de ruimte. Hij moest in de achtervolging om bergpunten te pakken; Roglic is een van zijn grootste tegenstanders in de strijd om de bollen.

Romain Bardet plaatste de eerste serieuze aanval. Froome en Urán sloten rap aan, Aru miste de slag maar kon terugkeren toen de rest even naar elkaar bleef kijken. Een tweede aanval van Bardet had meer resultaat. Froome, Urán, Landa en Martin konden volgen. Aru was als een kat met negen levens, steeds keerde hij terug. Een nieuwe demarrage, vlak onder de top, van Bardet bracht de Italiaans kampioen opnieuw in de problemen.

foto: ASO

In de 26 kilometer lange afdaling richting de finish werd Aru dan ook op achterstand gereden. Froome, Bardet, Urán, Barguil en Landa pakten een halve minuut op de Astana-kopman, alsook op Daniel Martin. Hierdoor vinden in de top van het klassement enkele verschuivingen plaats. Urán klimt naar de tweede plaats op 27 seconden van Froome, in dezelfde tijd als Bardet.


[poll id=”567″]

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
19 juli 2017 23:09
@pietertje froome "paniekeert" wel vaker deze tour. Landa kreeg amper de kans om het dicht te rijden. Dat hij later het gat op z'n gemak dicht rijdt laat ook zien dat Froome best bij hem in z'n wiel had kunnen blijven. Dat komt jouw theorie misschien niet zo goed uit, je kan ook moeilijk ontkennen dat Landa er aan het eind van de rit gewoon bij zat. En als enige aan kon sluiten bij die zogenaamd sterkere andere mannen.
19 juli 2017 23:19
@tetedelacourse

Als Bardet een keer was gegaan, dan kun je dat zeggen maar het gebeurde vier keer.

Ik zeg nergens dat hij slecht is alleen zeker niet de beste.
20 juli 2017 10:29
ik zeg ook niet dat jij zegt dat hij slecht is. Maar je zegt o.a. wel (een paar keer) iets als dit:

Quote:
Als hij sterker is dan had hij Bardet moeten terugpakken met Froome in zijn wiel, nu moest Froome het zelf doen omdat Landa het niet kon.


Dat stel je als feit, maar is vooral iets dat jij vindt. Ik heb bijvoorbeeld gezien dat Landa ze uiteindelijk alle 4 terug heeft gepakt en stel dat hij zeker sterk genoeg was (wat nog niet gelijk sterker dan betekent). Maar bijvoorbeeld tegengesteld aan wat jij vindt: als het een bewuste actie van Landa en Froome was om te kijken wie van de favorieten mee kon met Bardet om er zo wellicht eentje op achterstand te rijden (zoals uiteindelijk Aru), dan was het briljant gekoerst van Sky. Beter dan "we rijden allemaal strak tempo achter Landa". Dat is voor Froome fijn, maar ook voor de rest, en het waren juist de tempowisselingen die Aru opbraken.
20 juli 2017 11:31
Je kunt het inderdaad niet 100% zeggen maar ik had de indruk dat Landa minder was dan Froome.
1 5 6 7

Reacties zijn gesloten.