Tour 2017: Exit Mark Cavendish met gebroken schouder

Tour 2017: Exit Mark Cavendish met gebroken schouder

foto: Sirotti

dinsdag 4 juli 2017 om 23:47

Mark Cavendish is de vijfde uitvaller van de Tour de France. De Britse sprinter van Dimension Data heeft in de vierde etappe zijn schouder gebroken, blijkt uit uitvoerig onderzoek in het ziekenhuis. Hij kwam hard ten val in de sprint, waarin hij in aanraking kwam met de inmiddels gediskwalificeerde wereldkampioen Peter Sagan.

Dit artikel delen:

39 Reacties

Bertvd 4 juli 2017 om 23:51

Sagan en Cav weg. Degenkolb gehavend. De sprints worden wel een stukkie kaler.

SoloSlim 4 juli 2017 om 23:53

Dit maakt de uitsluiting een beetje aanvaardbaar. Beiden gestraft..

teunster 4 juli 2017 om 23:58

SoloSlim ik kan je voor een heel klein deel volgen, maar principieel vind ik toch dat de gevolgen van een (veronderstelde) manoeuvre niet (zwaar) meegenomen moeten worden in de beoordeling of iets kan of niet kan. Dat Bouhanni niet valt na die kamikaze zwaai van Demare mag een wonder heten. Maar daarom moet Demare wel degelijk gestraft worden! Tis niet dat Bouhanni daarvoor eerst moet vallen.
Wens Cavendish veel beterschap!

Dumoulist 4 juli 2017 om 23:58

@Soloslim, ik ben ook van mening dat Sagan er niet veel aan kon doen, maar wat heeft Cavendish volgens jou dan gedaan wat niet door de beugel kon? Beetje een kansloze opmerking.

Charlie33 4 juli 2017 om 23:59

Gelukkig hebben ze EBH nog

stoempen op de pedalen 4 juli 2017 om 23:59

Jammer maar nu kan die toegeven dat hij de eerste kopstoot uitdeelt waardoor sagan gek beweegt

stoempen op de pedalen 5 juli 2017 om 00:01

Zie hier dumoulist als je denkt dat cav niks fout doet. https://streamable.com/amp_player/j7gqb

xistnc 5 juli 2017 om 00:01

Het sprintersgilde haalt opgelucht adem. Massasprints zijn zonder Cav vele malen veiliger dan met. Al kan er natuurlijk altijd iets gebeuren.

Dumoulist 5 juli 2017 om 00:05

@stoempen op de pedalen, Bedankt voor de duidelijke link. Zo zag ik dit incident ook. Echter doet Cavendish, behalve gruwelijk hard vallen, toch niks fout? Sinds wanneer is vallen verboden?

John Bidon 5 juli 2017 om 00:12

Vervelend voor Cav. Rot seizoen tot nu toe. Maar what comes around, goes around. Veelers, die kerel op de laatste OS waar Cav zilver pakt, tour van 2014 met Gerrans en waarschijnlijk mis ik er nog een aantal. Veels te veel risico in zijn rijden en dit leidt tot ongelukken.

oscarito1908 5 juli 2017 om 00:16

Karma zou je denken.

nederbelg 5 juli 2017 om 00:16

Tegenstrijdige berichten. Geen breuk, wel een breuk. Zal wel een barstje zijn…
In ieder geval wel zeker nu dat Sagan morgen niet alsnog opgevist zal worden (was één kans op duizend)…
Is er al nieuws over Swift?

boehoe 5 juli 2017 om 00:19

De kansen van dylan nemen toe. En Matthews heeft nu het alleenrecht op de moeilijke aankomsten. Geen slecht edag voor de (semi-)Nederlandse ploegen.

sven241 5 juli 2017 om 00:21

Cavendish mag jarenlang stoten uit delen. Zoals toen bij veelers. Sagan ziet hem geen eens aankomen en cavendish gaat als een dwaas in een gat dat er niet is. Slaat helemaal nergens op dit

fraine gal 5 juli 2017 om 00:24

@nederbelg: Swift gaat morgen straks naar alle waarschijnlijkheid gewoon starten.

Spruch 5 juli 2017 om 00:25

@Dumoulist
Als je de samenvatting van Wielerflits op 1.25 minuten stil zet, is duidelijk van boven te zien dat Cavendish nog voordat ze contact maken al naar links gaat hangen terwijl hij nog niet tegen de boarding aan zit. Op het beeld van voren is te zien (dat is van boven af niet te zien door de boom) dat Cavendish vervolgens door dat naar links hangen het eerste contact maakt met Sagan, Sagan uit balans brengt, die in een reflex om zichzelf op de fiets te houden, zijn elleboog wat naar rechts trekt om zijn stuur en fiets recht te houden. Het is een wonder dat Sagan dat lukt. Maar het is wel degelijk Cavendish zijn eigen schuld dat hij daar ligt, en het is een wonder dat hij in zijn val niet Sagan meetrekt. Als er 1 iemand zijn excuses zou moeten maken, dan is dat Cavendish. Hij had moeten inhouden, nu brengt hij niet alleen zichzelf maar ook Sagan in gevaar. Maar dat is mi ook niet nodig, want dit hoort gewoon bij wielrennen. Het gemekker en protest van de ploeg van Cavendish is wat mij betreft onsportief en onnodig, het gestuntel van de jury erg triest.

Dumoulist 5 juli 2017 om 00:36

@Spruch, daar lijkt het inderdaad wel op. Jammer dat ze tijdens het tweede shot te laat inschakelen waardoor je alleen het in balans houden van Sagan ziet. Heeft iemand daar het volledige shot van?

MrAquila 5 juli 2017 om 00:36

Het is helemaal niet Cavendish zijn schuld. Er is een gat waar Demare doorheen kan. Cavendish die bij Demare in het wiel zit wil Demare volgen door hetzelfde gat. Op dat moment wijkt Sagan meer naar de hekken waardoor het gat te klein wordt, Cavendish zit er dan al redelijk naast. Cavendish voelt aan dat hij gaat vallen als Sagan dat gat te klein laat en probeert waarschijnlijk met zijn hoofd te laten weten dat er een renner naast Sagan zit. De fout die Sagan maakt is dat hij het gat, waar Demare wel doorheen kon, dicht gooit.

Dumoulist 5 juli 2017 om 00:46

@MrAquila, Dat zie ik anders. Sagan rijdt net als meerdere sprinters diagonaal naar rechts. Hij wijkt niet van deze lijn af. Het is niet zo dat hij nog een stuk verder naar rechts stuurt dan dat hij tijdens de sprint al deed. Cavendish heeft gewoon pech dat hij te laat komt waardoor daar de ruimte weg is.

Spruch 5 juli 2017 om 01:01

@MrAquila
Als je naar de beelden in slow motion kijkt dan zie je op 1.25 in het filmpje van Wielerflits, dat Cavendish al naar links begint te hangen terwijl hij nog achter Sagan zit. Hij wil zich dus door een gat wat er niet is. Sagan wijkt daarbij helemaal niet van zijn lijn af, hij wil net als Cavendish om degene heen die voor hem rijdt. Cavendish komt gewoon te laat en had in de remmen moeten knijpen in plaats van zijn lichaam roekeloos naar links te willen gooien tegen Sagan aan. Maar dat gaat allemaal in een split second, dus om Cavendish die misrekening zwaar aan te rekenen, lijkt me ook wat overdreven.

nederbelg 5 juli 2017 om 01:11

@fraine gal
Fijn! Dank voor de update.
@redactie
Bedankt voor de uitgebreide berichtgeving

MrAquila 5 juli 2017 om 01:13

@Spruch: het gat was er wel degelijk. Demare kan namelijk aan die kant Sagan wel passeren en ze zijn op dat moment al aan het sprinten. Volgens de regels sprint Sagan dan niet in een rechte lijn waardoor het gat te klein wordt. Cavendish die in het wiel van Demare meesprint, besluit in een split seconden om Demare te volgen door dat gat, wat er op dat moment ook nog is. Door het niet in rechte lijn sprinten van Sagan wordt het gat te klein wat leidt tot de valpartij. Renners sprinten bakker niet in een rechte lijn en krijgen daar geen straf voor. Wat het nadeel voor Sagan is, is de erge valpartij van drie renners.

Spruch 5 juli 2017 om 01:18

@MrAquila
Dus het gat waar Demare inspringt, daar mag Sagan niet inspringen en Cavendish wel? Sagan mag niet om de renner voor zich manoeuvreren omdat hij dan van zijn lijn afwijkt? Volgens mij is van de lijn afwijken bedoelt om rechtuit te sprinten als je rechtuit kan sprinten. Dit heeft niks met van de lijn afwijken. Dan mag iedereen de laatste paar honderd meter nergens meer omheen en kan je nooit meer van de tweede of derde rij naar de eerste rij komen. Dat zou weinig meer met wielrennen te maken hebben…

MrAquila 5 juli 2017 om 01:30

Echter zat Cavendish er al zo goed als helemaal naast, dus dan mag het niet. Daar gaat het ook over. Daarnaast sprint Sagan niet naar die kent om voorbij iemand te komen. Demare heeft een veel hogere snelheid en Bouhani kan hij op dat moment passeren. Volgens jou verhaal mag je dus zonder te kijken of er iemand enigszins naast je zit opzij sturen om iemand in te halen met alle risico’s op een valpartij. Zonder hinder geen punt, in dit geval met hinder en een valpartij dus terecht dat Sagan gestraft wordt. De zwaarte van de straf daargelaten.

Baukema Tomoulin 5 juli 2017 om 06:40

#KamikazeCav

Headlines

Materiaalzone

Populair