Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Algemeen klassement
Foto: Sirotti
donderdag 30 juni 2016 om 08:30

Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Algemeen klassement

Aanstaande zaterdag is het eindelijk zo ver: dan barst de strijd om de felbegeerde gele trui los. In een drie weken durend gevecht door de Alpen en de Pyreneeën gaan de toppers van het wielrennen op jacht naar het prestigieuze tricot. WielerFlits legt alle kanshebbers onder het vergrootglas.

De renners krijgen dit seizoen opnieuw een uitdagend parcours voorgeschoteld. De route bevat relatief veel bergetappes en juist weinig vlakke tijdritkilometers. Dat is in het voordeel van de pure klimmers, maar kandidaten voor het geel moeten alle facetten van de wielersport beheersen om in aanmerking te komen voor de eindzege.

**** Chris Froome

05-06-2016 Criterium Du Dauphine Libere; Tappa Prologo Les Gets; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Les Gets;

Dat Chris Froome die facetten beheerst, is duidelijk. Daar bestaan geen twijfels over na twee overtuigende Tourzeges. Zelfs het wringen over kasseien ging vorig jaar goed bij hem. Toch kwamen er dit seizoen even barstjes in het vertrouwen na een tegenvallende Ronde van Romandië. Normaal haalde hij hier steevast het podium, maar dit keer viel de Keniaanse Brit enigszins door de mand, waardoor sommigen zich begonnen af te vragen of hij wel top zou zijn in juli.

Froome antwoordde vervolgens met zijn benen in het Critérium du Dauphiné. Hij was daar weer als vanouds oppermachtig. In de eerste bergetappe deelde hij direct een gevoelige tik uit aan de concurrentie. Alleen Richie Porte kon hem nog volgen; Alberto Contador en co moesten lijdzaam toezien hoe Froome steeds verder weg reed en dus werd duidelijk dat hij gaat er ‘gewoon’ weer gaat staan in de Tour de France.

Froome wordt daar omringd door een ijzersterke ploeg, en dat is niet onbelangrijk: dat hebben we wel geleerd van de afgelopen Giro. Het zegt genoeg dat een oud-wereldkampioen als Michal Kwiatkowski de selectie niet eens haalt. Bergop kan Froome rekenen op toppers als Mikel Landa, Sergio Henao, Geraint Thomas, Mikel Nieve en Wout Poels. Geen van allen zou bij een gemiddelde WorldTour-ploeg misstaan als kopman. Het is straks niet eens ondenkbaar dat van een tienkoppig favorietengroepje de helft een Sky-shirtje aan heeft. Wat een luxe!

*** Alberto Contador en Nairo Quintana

05-06-2016 Criterium Du Dauphine Libere; Tappa Prologo Les Gets; 2016, Tinkoff; Contador, Alberto; Les Gets;

De Sky-overmacht zou het voor aanvallers lastig kunnen maken om een coupe te plegen, maar als íémand het kan, is het Alberto Contador wel. Ook dit seizoen hebben we hem weer vroege aanvallen zien plaatsen om de tegenstand te verrassen. Dat is het belangrijkste wapen van Contador, want op basis van puur klimvermogen lijkt Froome in het voordeel, zo bleek ook in het Critérium du Dauphiné weer.

Toch moet gezegd worden dat het verschil tussen de twee kleiner lijkt dan vorig jaar, toen Contador na een zware Giro geen partij was voor Froome. De Spanjaard kent tot op heden een uitstekend seizoen met tweede plaatsen in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië, en zelfs de eindzege in de Ronde van het Baskenland. Dat belooft veel.

Dat geldt ook voor Nairo Quintana. De nummer twee van vorig jaar heeft misschien wel zijn beste voorseizoen ooit achter de rug. Hij schreef zowel de Ronde van Catalonië als die van Romandië op zijn naam. Bovendien lijkt ook het tijdrijden steeds beter te gaan. Recent won hij zelfs de rit tegen de klok in de Route du Sud.

Valverde en Quintana

De Franse etappekoers was na een lang verblijf in Colombia zijn laatste wedstrijd voorafgaand aan de Tour de France. Quintana hoefde niet voluit te gaan om het eindklassement te winnen, waardoor zijn vorm nog een beetje onduidelijk is, maar van de Movistar-renner mag verwacht worden dat hij in topconditie aan de Tour gaat beginnen. Hoewel: vorig jaar verloor Quintana direct een minuut op Froome in de eerste bergetappe. Kan hij dat verlies ditmaal voorkomen?

Zo ja, dan zit er wellicht wat moois in, want Quintana was vorig jaar de betere van Froome op het einde. In het slotweekend pakte hij zelfs twee minuten terug, maar dat bleek lang niet voldoende om de Sky-renner bij te halen. De boodschap is dus duidelijk: voorkom een slecht begin en profiteer daarna van een sterke derde week, al zal ook Froome van vorig jaar geleerd hebben. Het is waarschijnlijk niet voor niets dat hij dit seizoen wat later in topvorm kwam. Dat zou voor meer frisheid in de slotweek kunnen zorgen.

Aan de ploegen van Quintana en Contador gaat het vermoedelijk niet liggen. Hoewel Movistar en Tinkoff op papier niet zo sterk lijken als Sky, beschikken zij met Alejandro Valverde, Ion Izagirre, Winner Anacona (Movistar), Rafal Majka, Robert Kišerlovski en Roman Kreuziger (Tinkoff) eveneens over een indrukwekkend rijtje klimmers.

** Fabio Aru, Thibaut Pinot en Richie Porte

05-06-2016 Criterium Du Dauphine Libere; Tappa Prologo Les Gets; 2016, Astana; Aru, Fabio; Les Gets;

Astana mag er wat dat betreft ook wezen. Daar heeft kopman Fabio Aru met Vincenzo Nibali zelfs een Tourwinnaar als meesterknecht. Het gaat voor Aru niet eenvoudig worden om bij zijn debuut de prestatie van zijn ploegmaat direct te evenaren, maar de 25-jarige Italiaan is een taaie klant die niet snel opgeeft. Vraag dat maar aan Tom Dumoulin.

De prestaties van Aru dit seizoen geven echter niet erg veel hoop. Hij kon vanwege rugklachten weinig potten breken. Ook in het Critérium du Dauphiné kwam Aru bergop nog ruimschoots te kort, al won hij daar wel een etappe, maar dat was op het vlakke. Het goede nieuws voor Aru is dat zijn ploeg weet hoe je renners snel in topvorm kunt brengen. Nibali presteerde in de Giro del Trentino eveneens ondermaats, maar daar was een paar weken later in de Ronde van Italië nog weinig van te merken. Vraag dát maar aan Steven Kruijswijk.

Thibaut Pinot

Voor Thibaut Pinot kende het Critérium du Dauphiné ongeveer hetzelfde verloop als bij Aru. Ook hij kon bergop weinig indruk maken, maar de FDJ-renner wist dat eveneens te verbloemen met een etappezege. Het verschil met Aru is dat Pinot wél een sterk voorseizoen reed. In zes etappekoersen eindigde hij achtereenvolgens als derde, vierde, vijfde, eerste, vierde en tweede. De 26-jarige Fransman lijkt dit seizoen weer een stapje te hebben gezet, vooral in het tijdrijden, en maakt daarom een goede kans om voor een tweede keer het Tourpodium te halen.

05-06-2016 Criterium Du Dauphine Libere; Tappa Prologo Les Gets; 2016, Bmc Racing; Porte, Richie; Les Gets;

Richie Porte is daar verrassend genoeg nog nooit dichtbij geweest. Je zou anders verwachten van een renner die Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië op zijn erelijst heeft staan, maar zijn beste prestatie in een drieweekse rittenkoers is een zevende plaats. Dat was nota bene bij zijn eerste poging, in de Giro van 2010. Daarna kwam hij niet verder meer dan een schamele negentiende plaats.

Hier zijn twee verklaringen voor. Allereerst moest Porte bij Sky vaak knechten, waardoor hij de kans niet kreeg om hoog te eindigen, maar inmiddels is hij bij BMC zelf kopman. Dan blijft nog één probleem over: zijn bekende jour sans. Porte zakt namelijk vaak één dag volledig door het ijs. Denk bijvoorbeeld aan de Tour van 2013, toen hij tweede stond in het klassement, maar op een dag plots twintig minuten verloor. Als Porte ditmaal constanter kan presteren, wat hem ook steeds vaker lukt, vormt hij een serieuze bedreiging voor het podium. De Australiër is immers één van de weinigen die Froome bergop kan volgen. Dat zagen we ook in het Critérium du Dauphiné.

* Tejay van Garderen, Daniel Martin, Romain Bardet en Joaquim Rodríguez

17-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 07 Arbon - Solden; 2016, Bmc Racing; Van Garderen, Tejay; Solden;

Mocht Porte tegenvallen, dan heeft BMC met Tejay van Garderen nog een tweede kopman achter de hand. De Amerikaan had vorig jaar overigens zelf zo’n jour sans. Van Garderen stond na zestien etappes op een knappe derde plek, maar een dag later moest hij ziek opgeven. De 27-jarige renner gaat nu voor een herkansing. De juiste vorm lijkt in ieder geval aanwezig, getuige zijn etappewinst op de Rettenbachgletsjer in de Ronde van Zwitserland.

594816140

Bij Etixx-Quick-Step kan men eveneens op twee paarden wedden, al wil de ploegleiding nog geen druk leggen op de pas 22-jarige Julian Alaphilippe. De Belgische formatie kijkt daarom voornamelijk naar Daniel Martin. De Ier is twee kilo lichter dan vorig jaar rond deze tijd en dat is ook terug te zien in zijn resultaten. Martin eindigde in de laatste drie bergetappes van de Dauphiné achtereenvolgens als vierde, derde en tweede. Op de beklimming van Méribel bleef hij zelfs Froome voor. Als de 29-jarige renner deze lijn weet door te trekken, behoort een plaats in de top vijf tot de mogelijkheden.

Romain Bardet

Dat moet ook haalbaar zijn voor Romain Bardet. De 25-jarige renner van AG2R La Mondiale werd al eens zesde en vindt dit seizoen een parcours op zijn maat. De vele bergetappes en het weinige aantal vlakke tijdritkilometers spreken in het voordeel van het Franse lichtgewicht. Bardet moet het immers vooral hebben van zijn klimkwaliteiten. Dat bleek ook in het Critérium du Dauphiné, waar hij uiteindelijk als tweede eindigde.

20-04-2016 La Fleche Wallonne; 2016, Katusha; Rodriguez, Oliver Joaquin; Huy;

Voor Joaquim Rodríguez  is het parcours eveneens erg gunstig, maar de Spanjaard heeft tot op heden weinig laten zien. In de Dauphiné stapte hij zelfs vroegtijdig af. De geschiedenis leert echter dat Purito zelden imponeert in de Franse voorbereidingskoers. Zelfs niet in 2013, toen hij na een zestiende plaats in het Critérium du Dauphiné toch het Tourpodium wist te halen. De inmiddels 37-jarige Spanjaard is nu weliswaar nóg drie jaar ouder, maar een renner van zijn statuur mag nooit uitvlakt worden. Zijn relatief hoge leeftijd belette hem vorig jaar ook niet om tweede te worden in de Vuelta.

Nederlanders
De deelnemerslijst van de Tour de France telt vijftien renners met een Nederlands vlaggetje achter hun naam. Daarvan is Bauke Mollema de enige met uitgesproken klassementsambities. De Groninger werd in de laatste drie edities achtereenvolgens zesde, tiende en zevende. Hij hoopt zijn ploeg Trek-Segafredo opnieuw een goede eindnotering te bezorgen. Zijn voorbereiding op de Tour de France verliep echter niet vlekkeloos. Hij moest het Critérium du Dauphine voortijdig verlaten met een keelinfectie.

05-06-2016 Criterium Du Dauphine Libere; Tappa Prologo Les Gets; 2016, Trek Factory Racing; Mollema, Bauke; Les Gets;

De voorbereiding van LottoNL-Jumbo verliep evenmin gladjes. De Nederlandse formatie zag Robert Gesink letterlijk wegvallen, en daarmee ook de klassementsambities van de ploeg. Wilco Kelderman heeft namelijk geen doel gemaakt van een goede eindnotering in de algemene rangschikking. Hij spreekt over “een vrije rol” en “etappes kiezen”, maar het is de vraag in hoeverre de 25-jarige renner zich hiermee probeert in te dekken. Wellicht heeft Kelderman stiekem toch het klassement in zijn achterhoofd.

Outsiders
Naast de eerder genoemde namen, zijn er ook enkele outsiders die niet direct tot de favorieten behoren, maar onder de juiste omstandigheden voor een verrassing kunnen zorgen. IAM Cycling heeft twee van zulke renners: Jarlinson Pantano, die indruk maakte in de Ronde van Zwitserland, en Matthias Frank. Ze zullen vanwege het stoppen van IAM Cycling extra gemotiveerd zijn om zichzelf te tonen.

Warren Barguil

Bij Orica-GreenEDGE, vanaf de Tour Orica-BikeExchange, is het uitkijken naar Adam Yates. De 23-jarige renner heeft naar eigen zeggen geen klassementsambities, maar wie weet hij kan voor een verrassing zorgen. In de eerste bergetappe van het Critérium du Dauphiné eindigde Yates als derde achter Froome en Porte. Dat duidt in ieder geval op uitstekende vorm.

Pierre Rolland eindigde in die etappe als zevende en lijkt eveneens in goeden doen. Hij moet namens Cannondale voor een goed klassement zorgen. Zijn landgenoot Warren Barguil hoopt ook hoog te eindigen in de algemene rangschikking. De renner van Giant-Alpecin werd vorig jaar veertiende, maar reed toen de helft van de etappes rond met een gebroken knie. Zonder lichamelijke kwalen zou een plaats in de top tien mogelijk moeten zijn. Dat is tot slot ook de ambitie van Louis Meintjes (Lampre-Merida).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Alberto Contador en Nairo Quintana
** Fabio Aru, Thibaut Pinot en Richie Porte
* Tejay van Garderen, Daniel Martin, Joaquim Rodriguez en Romain Bardet

[poll id=”265″]

RIDE Magazine
88 Reacties
Sorteer op:
30 juni 2016 08:09
ik schat TVG toch net wat hoger in dan porte. porte zakt er altijd doorheen in 3 weeks wedstrijden.
30 juni 2016 08:11
Ik schat dit jaar Froome en Quintana op dezelfde hoogte. Jammergenoeg voor alle wielerflitsers denk ik dat Bertje er in de derde week wat door zakt (wat niet wegneemt dat hij ongetwijfeld, zonder pech, de 3e man op het podium wordt). Aru zal zwaar floppen, Meintjes stevig verrassen.
30 juni 2016 08:20
1' Froome
2' Quintana
3' Aru
4' Contador
5' Van Garderen
6' Pinot
7' Porte
8' Nibali
9' Thomas
10' Bardet
30 juni 2016 08:23
Quote: "Het goede nieuws voor Aru is dat zijn ploeg weet hoe je renners snel in topvorm kunt brengen."

Inderdaad, de mirakels in de Kazachstaanse sport, Bert Wagendorp is bezig met het boek ;)
30 juni 2016 08:36
Mollema geen top10? Mollema heeft meer bewezen dan Porte...
Ben ook benieuwd welke topfavorieten er dit jaar uit kan vallen (letterlijk); elk jaar vallen er wel een paar weg.
30 juni 2016 08:37
Edit Sammysosa: dit was de snelste manier om jullie op de hoogte te stellen.
30 juni 2016 08:38
Nou ik denk dat Contador dicht bij de overwinning zal zitten want ik heb het gevoel dat.hij zijn 2014 vorm zal aanraken!
30 juni 2016 08:43
Daniel Martin zie ik toch niet in de top 10 eindigen. Die gaat denk ik eerder voor een rit dan kleurloos volgen om plek 8 of 9 veilig te stellen. Voor Purito geldt eigenlijk hetzelfde.
30 juni 2016 08:47
Aru en Porte wat mij betreft iets te hoog ingeschat. Mollema zal wel 10e worden, verwacht veel van Bardet en Pinot.
30 juni 2016 08:54
En Henao? Ik verwacht dat hij nog een mooi eind kan meesluipen met Froome
30 juni 2016 08:58
Valverde mensen...kennen we nou toch wel die praatjes over ik ben een meesterknecht
30 juni 2016 09:00
Al dat verwachten, ik ga gewoon genieten!
30 juni 2016 09:09
Geraint Thomas verwacht ik in de top 5. Bovenmatig getalenteerde renner, en volledige focus op de Tour in verreweg de beste ploeg. Froome wint met twee vingers in de neus.
30 juni 2016 09:15
Rui Costa!
30 juni 2016 09:17
4 st: Froome
3 st: Pino, Quinta
2 st: Aru, Bert, Port
1 st: Molle, Bardet, Costa, Sepul
Waarom overigens noemt niemand nergens Zakarin? Lappenmand?
30 juni 2016 09:18
Reken er maar op dat Aru meedoet om de knikkers. Kijk alleen maar eens naar de erelijst van Astana. Vuelta, Giro en TDS, dat alleen al maakt voor mij Aru topfavoriet.
30 juni 2016 09:19
Quote:
porte zakt er altijd doorheen in 3 weeks wedstrijden.


Ben blij als dit fabeltje straks eindelijk verleden tijd is. Keer op keer komt dit terug, maar blijkbaar beseffen mensen nog steeds niet dat dit pas de tweede keer wordt dat Porte echt als (mede-)kopman naar een grote ronde komt. In de Giro vorig jaar begon het hartstikke top, en werd ie door pech uitgeschakeld.

Ik verwacht net als Nickoz veel van Bardet en Pinot, en ook van Barguil.

Quote:
En Henao? Ik verwacht dat hij nog een mooi eind kan meesluipen met Froome

Hier ben ik ook razend benieuwd naar. In principe is Thomas nog steeds (volgens Poels ook) de eerste adjudant, en "schaduwkopman" achter Froome. Maar Landa en Henao zijn ook absolute wereldtop en vooral Henao klimt dit jaar gewoon top 5 in de wereld... Of ie dat drie weken kan zullen we nog wel zien. Of ie dat überhaupt drie weken gaat proberen is zelfs de vraag.

Ook Daniel Martin is een interessant figuur, net als Kelderman, Yates en Alaphilippe.

****
Froome
***
Contador - Quintana
**
Niemand anders voor winst...
30 juni 2016 09:19
Ik schat Mollema sterker in dan de 2 AK-renners van BMC. Bij SKY zullen ze iedere dag de volgorde veranderen. Geraint Thomas gaat valt dan terug in de 3e week waar Poels het dan juist moet doen. Oftewel ik zie alleen Froome in de top 5
30 juni 2016 09:27
Ion Izaguirre, wat kunnen we daar van verwachten buiten de tijdritten?
30 juni 2016 09:31
@Diego: die zal wel een hoop drinkbussen halen verwacht ik. Niet het meeste van iedereen, maar wel veel.
30 juni 2016 09:43
@Lyndalid; Porte niet als top 3 kandidaat, volgend op jouw verhaal? Ik zie hem als onderdeel van de top 4 en zou me niet verbazen als hij over een maandje op het podium staat.
30 juni 2016 09:44
Rodriquez staat er ook bij , als ik zoiets lees denk ik van kijken ze bij WF geen wielrennen?
30 juni 2016 09:52
@ Sammysosa

Nee hij komt niet op het niveau van de andere drie, net als Aru dat niet doet. Voor het podium doet ie echter zeker mee, want er valt er in principe altijd wel een weg bij de échte topfavorieten. Voor winst geef ik echter alleen die drie een kans.

Als ik een rijtje daarachter zou moeten maken, eventueel voor een podiumplek of net daarachter staan daar Porte, Aru, Bardet, Pinot en Thomas/Landa/Henao in.
30 juni 2016 09:56
Ondanks gebrek aan ambitie, andere voorbereiding, meesterknecht e.d. zou ik toch een sterretje geven aan Valverde en Nibali. Zo'n eerste Tourweek kan raar lopen. Zelfde kan dan natuurlijk ook voor Landa, Henao.
30 juni 2016 10:08
Sterren voor Martin en Purito zijn echt lachwekkend, zijn er echt een hoop die voor die 2 gaan eindigen.

Reacties zijn gesloten.