Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 19
Foto: Sirotti
vrijdag 22 juli 2016 om 07:00

Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 19

Parijs is in zicht voor de renners in de Tour de France, maar tegelijkertijd ook o zo ver weg. Eerst volgen namelijk nog twee korte, maar erg pittige Alpenetappes. Te beginnen met die van vrijdag. Dan krijgt het peloton voor het laatst deze ronde een aankomst bergop voor de kiezen. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De negentiende etappe gaat van start in Albertville, waar schaatser Bart Veldkamp 24 jaar geleden Olympisch goud won op de tien kilometer, en dwingt de renners om direct de klimmersbenen in te schakelen. Al na vierhonderd meter moeten de renners namelijk de Collet de Tamié overwinnen: de nachtmerrie voor elke sprinter. Deze 8,1 kilometer lange klim is gek genoeg niet gecategoriseerd, maar met een stijgingspercentage van zeven procent horen er eigenlijk wel bergpunten bovenop te liggen.

Het ontbreken ervan zegt misschien genoeg over de zwaarte van wat nog komen gaat. Via de Col de la Forclaz de Montmin (9,8 kilometer aan 6,9%) en de Col de la Forclaz de Queige (5,6 kilometer aan 7,8%) gaan de renners namelijk naar de een-na-laatste beklimming van buitencategorie in deze ronde: de Montee de Bisanne (12,4 kilometer aan 8,2%). Deze monstercol zit voor het eerst in de Tour de France. Het is niet onbelangrijk om de Montee de Bisanne vooraf verkend te hebben, want je mag jezelf niet opblazen in het eerste deel. In de laatste zes kilometer zakt het stijgingspercentage nauwelijks onder de negen procent. Dan moet je genoeg energie over hebben.

Na de top volgt een lang tussenstuk. De renners gaan in dalende lijn naar Vervex, waar de weg weer begint op te lopen. En flink ook! Het begin van de slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc is namelijk het zwaarst. De eerste kilometer gaat zelfs aan 12,9 procent omhoog. Voor renners die alles-of-niets willen spelen is dit een ideale plaats om aan te vallen. Ook daarna blijft het lastig, met over de gehele berg een gemiddelde stijging van acht procent. Om duimen en vingers bij af te likken!

Favorieten
De etappe is met een afstand van 146 kilometer vrij kort. Dat zorgt doorgaans voor veel spektakel, maar het lange tussenstuk na de Montee de Bisanne zou klassementsrenners ervan kunnen weerhouden om aan te vallen. Hier ben je immers in het nadeel ten opzichte van een grote achtervolgende groep.

Mochten klassementsmannen toch vroeg aanvallen, dan lijkt de kans op een etappezege klein. Tot nu toe zien we namelijk steeds dat vluchters een erg grote voorsprong krijgen in bergetappes. Dat heeft geleid tot dagsuccessen voor Greg Van Avermaet, Stephen Cummings, Tom Dumoulin, Thomas De Gendt, Jarlinson Pantano en Ilnur Zakarin. De achtste etappe is tot dusver de enige uitzondering. Toen ging de overwinning naar Chris Froome, nota bene dankzij een goede afdaling.

Tour de France 2016, Ilnur Zakarin

Sky lijkt verder echter geen interesse te hebben in dagsuccessen en de overige ploegen hebben kennelijk te weinig vertrouwen in hun kopman om de achterstand op een kopgroep beperkt te houden. Dat gaat vrijdag vermoedelijk opnieuw zo zijn. BMC is misschien de enige formatie die bereid zou kunnen zijn om deze trend te doorbreken. Froome heeft hun kopman Richie Porte immers nog niet weten te lossen, waardoor de Australiër allerminst kansloos zou zijn als de klassementsmannen mogen strijden om de etappezege. Wij geven de vluchters echter de beste kans.

Veel renners gaan daarom waarschijnlijk proberen mee te zitten, maar slechts een klein deel is ook goed genoeg om te winnen. Ilnur Zakarin is er daar sowieso één van. De Rus maakte in de Pantano-etappe al veel indruk, maar toen gooide een lens roet in het eten. Drie dagen later herpakte hij zich met een indrukwekkende overwinning naar Finhaut-Emosson. Zakarin ging op de loodzware slotbeklimming bijna even hard als de klassementsrenners. De Katusha-renner is dus lastig te kloppen in een kopgroep.

foto: © 2016 Zikliamatore

Diego Rosa – foto: © 2016 Zikliamatore

Misschien kan Sebastien Reichenbach dat. De FDJ-renner imponeerde eveneens in de Pantano-etappe. Bergop was hij misschien wel de sterkste, maar Reichenbach verloor veel tijd in de afdaling. Dit keer ligt de aankomst op een beklimming. Dat is dus in zijn voordeel. De Zwitser kon op weg naar Finhaut-Emosson opvallend lang in het favorietengroepje blijven. Als Reichenbach even goed rijdt in een kopgroep, is hij een gevaarlijke klant.

Ook Diego Rosa maakte woensdag indruk in het favorietengroepje. De Astana-renner wist lang bij zijn kopman Fabio Aru te blijven. Met zijn klimmersbenen zit het dus wel goed. Dan is de vraag: mág hij van Astana aanvallen? Waarom niet! We hebben de afgelopen dagen immers meer Astana-renners in de aanval gezien. Als Rosa inderdaad de aanval zoekt, weet hij hoe je een dergelijke exercitie moet afronden. Dat deed Rosa eerder dit jaar nog in de Ronde van het Baskenland. Met zijn huidige vorm is een soortgelijke prestatie absoluut opnieuw mogelijk.

20-07-2016 Tour De France; Tappa 17 Bern - Finhaut Emosson; 2016, Rafal Majka

Ook Rafał Majka weet hoe het is om een vluchtpoging succesvol af te ronden. De Pool boekte in het verleden al drie etappezeges in de Tour, maar dit seizoen komt hij niet verder dan één tweede plaats en drie derde plaatsten. Rui Costa is eveneens een erkend rittenkaper. Ook hij heeft in zijn loopbaan al drie Touretappes gewonnen, en ook hij heeft tot dusver een tweede plaats als beste resultaat. Wellicht vinden Majka en Rui Costa op weg naar Saint-Gervais Mont Blanc meer geluk.

Het zou zo maar kunnen dat ze dan Joaquim Rodríguez tegenkomen in de kopgroep. De Spanjaard ging eigenlijk voor een goed klassement naar de Tour de France, maar hij staat ondertussen dusdanig laag dat een etappezege de enige manier lijkt om zijn Tour de France te redden. Een elfde plaats in het klassement stelt voor een renner van zijn kaliber immers niet zo veel voor. Zijn achterstand lijkt nu voldoende groot om een vrijgeleide te kunnen krijgen. Dan is Purito met zijn kwaliteiten sterk genoeg om het af te maken.

12-07-2016 Tour De France; Tappa 10 Escaldes Engordany - Revel; 2016, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde

Vanuit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar Wilco Kelderman, Stef Clement, Tom Dumoulin en Laurens ten Dam. Op een goede dag zouden zij allemaal ver kunnen geraken in een kopgroep. Datzelfde geldt voor Dumoulins ploegmaat Warren Barguil, die na mislukte klassementsambities gaat voor een dagsucces.

Mochten de klassementsrenners toch voor de etappezege gaan strijden, dan lijken Chris Froome en Richie Porte de belangrijkste kanshebbers. Zij maken bergop de beste indruk. Ook Adam Yates gaat goed mee, net als Romain Bardet, en wie weet hervinden Nairo Quintana & Bauke Mollema zich.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ilnur  Zakarin
***  Sebastien Reichenbach en Diego Rosa
** Rafał Majka, Rui Costa en Joaquim Rodríguez
* Chris Froome, Richie Porte, Adam Yates en Romain Bardet

RIDE Magazine
101 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
21 juli 2016 19:06
De tussensprint ligt verrassend vroeg in de etappe.
Als het de bedoeling was om de strijd om het puntenklassement daarmee spannend(er) te houden en te hopen dat anderen het Sagan nog moeilijk zouden gaan maken, dan is die opzet niet echt gelukt.
21 juli 2016 19:07
Hopelijk heeft mollema weer de benen van de Ventoux, anders word het podium heel lastig.
21 juli 2016 19:12
Ik denk dat het wel eens voor de vluchters zou kunnen zijn, jongens die zich in tegenstelling tot de klassementsmannen hebben kunnen sparen vandaag. Bovendien heeft Froome vandaag al de puntjes op de i gezet, die hoeft helemaal niets meer te bewijzen, en de rest zal zich wel neergelegd hebben bij zijn suprematie. Dus the usual suspects hebben een goede kans: Majka, Pantano, Zakarin,... Mijn dark horse: Van Garderen!
21 juli 2016 19:13
Rodriguez, Bardet, Maijka, Zakarin, Gendt zou je verwachten. Misschien moet Bauke wel in het rood Dione en Wilco spoelt alle elend eraf....
21 juli 2016 19:15
Aru verdient toch ook wel een ster of twee. Het effect van de tweede rustdag lijkt er, met wat vertraging, toch te komen.
21 juli 2016 19:15
Volgens mij gaan er veel ploegen ls Rodriguez echt niet laten verschuiven in een vroege vlucht. Lampre voor Meintjes, Quick-Step voor Martin. Die gaan hun plaatsen wel verdedigen
21 juli 2016 19:16
Deze is voor Mollema! Nait Soezen!
21 juli 2016 19:16
Pittige slotklim. Daar gaat Astana waarschijnlijk Aru vanaf de voet lanceren. Ik hoop dat Mollema zich herpakt en morgen weer een top dag heeft.
21 juli 2016 19:19
Trek moet mannen meesturen in de ontsnapping. Na de een na laatste col is het nog veertig kilometer tot de volgende klim, daar heeft mollema mannen nodig. Zubeldia en stetina zullen het zwaar krijgen.
21 juli 2016 19:22
Verwacht weinig spanning in de top, grote groep die weg mag rijden en om de rit zege mag strijden. Mollema zal met zijn mindere rijden van de afgelopen dagen waarschijnlijk wel van het podium afgestoten worden.
21 juli 2016 19:23
Zou leuk zijn als er eens een keer iemand anders doorheen ging zakken in de laatste dagen dan een Nederlander ......
21 juli 2016 19:23
Inderdaad raar dat de eerste klim schijnbaar niet voor de punten is...
21 juli 2016 19:25
Wat zou het toch lekker zijn als je als klassementsrenner achter de brede rug van Cancellara kunt schuilen tot aan de voet van die HC klim.
21 juli 2016 19:25
Aru. Eigenlijk had Astana gisteren niets meer over, maar de tijdrit van Aru zet de toon voor de 19de etappe. (Hopelijk is Nibali er klaar mee, de Rosa liep daarna snel leeg )
Ook Movistar was gisteren niet indrukwekkend.
Alles is nog mogelijk.
21 juli 2016 19:27
Wordt het cadeautje van Froome voor Poels, die meespringt met Aru en de Italiaan in de laatste km vernedert. Porte pakt ook weer wat tijd terug, Mollema zakt weg in de top-10.
21 juli 2016 19:27
Hopen op een strijd tussen de favorieten voor de dagzege, maar vrees weer een grote kopgroep die minuten voorsprong krijgt en in de laatste kilometers pas aanvallen tussen de favorieten.
21 juli 2016 19:30
Zullen voor 80% dezelfde namen zijn die we tot nu toe hebben gezien in de kopgroep.Aru rukt verderop in klassement. En een van Astana of Majka gaat winnen.
21 juli 2016 19:30
@Rondo, Nee hoor. Vluchters met Majka, Zakarin een paar Belgen en Pantano, optocht achter Skytrain, natte scheten van Nibali/Aru en Valverde, uitschietertje van Porte en Yates, en één of twee verliezers. Dat is ongeveer alles wat mogelijk is.
Hopelijk een paar NL-ers mee voorin, Poels goed (maar niet té goed) en Mollema mee vooraan. Wel lekker korte etappe, dat kan nog iets opleveren.
21 juli 2016 19:31
Hoezo is de 1e klim niet als 1cat. of dan toch zker als 2e cat. gecategoriseerd? Wie beslist dat en wat zijn de classificatie eisen?
21 juli 2016 19:32
Geen ster(ren) voor Aru?? Die gaat morgen als enige meekunnen met klassementmannen Froome en Porte. Mollenator gaat het weer lastig krijgen vrees ik in de derde week (volgens vast patroon).
21 juli 2016 19:36
Cancellara heeft voor mij afgedaan, egoïst die hard kan rijden, maar loyaliteit kent hij niet.
En wat Johnny zegt, nu eens geen Nederlander die er doorheen zakt.
3x is scheepsrecht, toch ?
21 juli 2016 19:43
Ik weet bijna zeker dat het vuur wordt aangestoken door Aru op de HC. Astana/Aru lost daar een aantal klassementsrijders. In de vroege vlucht gaan minstens twee Astanarenners mee, die Aru opwachten.
De klassementsrijders die niet mee kunnen op de HCklim met Aru gaan minstens vijf minuten verliezen.
Astana doet altijd deze truc.
Mollema kan niet mee, en duikelt uit top5. Behalve misschien als ie
(I) trekrijders mee laat gaan in de vroege vlucht, of
(Ii) geen vroege vlucht weg laat gaan met Astanarenners
Morgen gaat er met minuten gegooid worden.
Ik begrijp echt niet dat er hier mensen zijn die denken dat er morgen niet veel gebeurt! Mollema was de slechtste klassementsrijder vandaag, samen met Yates en Quintana. Die zijn allemaal te pakken door Bardet, Aru, en Porte!
21 juli 2016 19:44
Denk niet dat Purito de gelegenheid krijgt om in de vlucht van de dag te postvatten. Ze gaan voor een tweede ritzege met Zakarin.
21 juli 2016 19:50
God, wat krijgt Cancellara er onnozel hard van langs zeg, de hele dag. Alsof Mollema iets aan hem heeft als het er straks echt om gaat. Alsof Mollema vandaag iets aan hem had. Alsof 3 andere knechten niet genoeg zijn om hem normaal van voren te houden. Dat gaat bovendien bijna vanzelf zo ver in de tour, er wordt vrijwel op klassementsvolgorde gereden de hele etappe, tot er een ploeg echt aan de boom schudt. En dan is het aan Mollema zelf.

Niet te geloven wat een beetje prestatie van een Nederlander met de reputatie van een andere renner kan doen. Cancellara geen loyaliteit? De man die Tours achter elkaar voor Schlecks en Sastres op kop beukte? Nee inderdaad.. Laten we hem de grond in boren omdat een jongen uit Nederland er goed voor staat.

On: Zakarin, Majka, Pantano, Alaphilippe, Pauwels.. Standaard namen die je in zo'n derde week in de ontsnapping ziet. Ik hoop dan meer op het scenario van xistnc.

Als Clement overigens weer mee kan en een leuke bonus krijgt, dan rijdt ie nog een aardig mooi klassement ook!
21 juli 2016 19:57
Kelderman? Lijkt me niet. Zal ook wel last hebben van z'n verbrande rug
1 2 3 5

Reacties zijn gesloten.