Tour 2016: Mark Cavendish grijpt zijn vierde

Tour 2016: Mark Cavendish grijpt zijn vierde

foto: Sirotti

zaterdag 16 juli 2016 om 17:44

Mark Cavendish is de winnaar van de veertiende etappe in de Tour de France. De Brit van Dimension Data was na ruim tweehonderd kilometer de beste in het vogelpark van Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux. Alexander Kristoff werd tweede, voor Peter Sagan.

Wandelbegin met vier vluchters
De etappe trok in een rechte lijn van zuid naar noord en vanwege de tegenwind besloot de jury om de etappe eerder te laten starten. Het mocht niet baten, want met een tempo van 30 km/h werd het eerste uur afgewerkt. Een wandeletappe leek in de maak. Vier vluchters kozen het hazenpad: Martin Elmiger (IAM Cycling), Alex Howes (Cannondale-Drapac), Jeremy Roy (FDJ) en Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) kregen maximaal vijf minuten.

Spurters gaan voor hun voorlaatste kans
De sprintersploegen Lotto Soudal, Etixx-Quick-Step en Dimension Data zetten elk een renner op kop om de vluchters binnen handbereik te houden. In een drafje werd de etappe afgewerkt, telkens weer gekenmerkt door de wind vol op de neus. Langzaamaan werd het verschil met de vluchters teruggeschroefd. Met finishplaats Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux steeds beter in het zicht, gaf het peloton de vluchters nog even wat ruimte.

Wind zorgt voor nervositeit
Het peloton zette zich schrap voor een bocht op zes kilometer van de meet. Hierna zou de kans op waaiers zeer reëel zijn. Vanuit de kopgroep bleven de hardrijders Elmiger en Roy over in de finale. Zij hadden op dat moment nog een halve minuut. Na de bocht trokken Sky en Katusha het op de kant, maar het open stuk was te kort om het peloton uit elkaar te rijden. Op drie kilometer werden de twee leiders ingerekend en konden de rappe mannen zich voorbereiden op de massasprint.

Dertig voor Cav
Etixx-Quick-Step nam het initiatief. Kittel kwam op tweehonderd meter uit zijn hok, maar dat was te vroeg. Cavendish kwam eroverheen en drukte zijn stuur als eerste over de meet. Achter hem was het spannend om de tweede plaats. Kristoff had de beste jump, voor Sagan en Degenkolb. Voor Cavendish is dit zijn dertigste etappezege in de Tour de France.

Dit artikel delen:

76 Reacties

rput 16 juli 2016 om 17:45

Jammer dat Groenewegen nog steeds zoveel moeite heeft met het positie houden.

Kwiat 16 juli 2016 om 17:45

Kittel loopt te janken om niks. Cav is de sterkste!

Ruben_ 16 juli 2016 om 17:45

LottoNL krijgt de trein met Groenewegen nog niet op de rails

Goturead 16 juli 2016 om 17:45

Kittel trekt weer ideaal de sprint aan

zwiggelbig 16 juli 2016 om 17:45

Edit redactie: On topic aub

zwiggelbig 16 juli 2016 om 17:46

Edit redactie: On topic aub

Beekman 16 juli 2016 om 17:46

Mooie sprint. Dat word weer huilie huilie voor Lefevre, Kittel was al geklopt.

MrKennedy85 16 juli 2016 om 17:46

Dylan doet prima mee in de malaise van TLJ. Altijd iets, dit keer weer in de berm gereden in het wiel van zijn trein.

Cav oppermachtig deze tour. Wie had dat gedacht….

ajaxfandennis 16 juli 2016 om 17:47

Groenewegen is deze TDF gewogen en te licht bevonden voor een topnotering . Op zich niet erg natuurlijk.

mus van de maasstad 16 juli 2016 om 17:47

@rput

groenewegen lag, samen mey froome volgens mij, op 2km bijna in de berm omdat iedereen ineens naar rechts ging op het moment dat hij met zn trein naar voren kwam

LyndaLid 16 juli 2016 om 17:47

Cavendish is echt veel beter dan de rest, en sprint Kittel gewoon vierkant naar huis. En Kittel moet niet zo janken, slechte verliezer.

Groenewegen moet eens het wiel van zijn ploeggenoten houden. Hij koos voor het wiel van Laporte, terwijl Wagner(?) hem nog verder kon brengen. Die bracht hem enorm sterk, en eens niet te vroeg (mssn wel wat laat). Toch ligt het meer aan Dylan zelf, maar ja.. Mag het ff in je eerste Tour.

Sagan reed overigens een héle snelle sprint nog. Maar Cav is de baas deze tour.

freire93 16 juli 2016 om 17:47

Beste sprinter van de wereld. Gefeliciteerd Cav!
30 ettappes.. ongekend!

Cav topfavoriet voor het wk?

Schollekop 16 juli 2016 om 17:47

Lijkt toch wel op afsnijden.

Chrys 16 juli 2016 om 17:48

Weer een knappe zege van Cav. Trein van Groenewegen was er wel en werkte op zich best aardig, maar zat veel te ver van achter en was te vroeg op.

zwiggelbig 16 juli 2016 om 17:48

mooi om te zien dat degenkolb beter aan het worden is

xistnc 16 juli 2016 om 17:48

Tjonge, weeral Cav. Open sprint, mooi om te zien. Geeft Kittel een kwakje, maar geen kwak om te kwakken.

Ging Groenewegen nou op 1+ km even een stukje door het gras na een zwieper? Ik had niet het idee dat er gevallen werd. Het vooraan terugkeren was sterk, maar toen was zijn koek op. 11e, meen ik. Maar omdat er hierboven wel afgereageerd wordt zonder dat ook maar iemand het noemt, zal ik het allicht verkeerd gezien hebben.

vlek 16 juli 2016 om 17:48

Nooit verwacht dat Cavendish nog eens de sprinter van de Tour zou worden. Knap! Degenkolb ook met een hele fijne opsteker, dat is hem meer dan gegund. Greipel blijft wat behelpen. Groenewegen werd nog erg goed gebracht in tweede instantie, maar lijkt daarna zelf op zijn max te zitten voor de sprint überhaupt begon.

zwiggelbig 16 juli 2016 om 17:49

groenewegen heeft gewoon een waardeloze trein
Snap niet dat zeeman die de 1e trein voor kittel bouwde geen mooie trein voor groenewegen kan bouwen. dat was juist zo mooi om et zien altijd. Giant alpacin die gewoon een top trein heeft elke keer weer op het einde.

TeamNL 16 juli 2016 om 17:49

Met behoorlijk wat tegenwind is Cav in het voordeel.

Kittel wederom op pure snelheid geklopt. Geen idee wat het plan was van Lotto-Soudal.

TLJ… Ik zeg niks meer.

Prima Facie 16 juli 2016 om 17:50

Waar was de sprinttrein van TLJ nu? Zoals ik al eerder zei: sprinttrein = onzin. Zeker voor een b-sprinter. Wat het bewerkstelligt is dat DG op vijf km voor het einde ergens op plek 40 in het peloton zit, omdat hij achter vijf man van zijn sprinttrein moet zitten. Een plek die hij vervolgens kwijtraakt als het moeilijk wordt. Vanmarcke deed nog wat hij kon, maar het was voor niks. Wynants, Martens, Roosen. Pelotonvulling zo.

vlek 16 juli 2016 om 17:52

@ PF, misschien nog eens goed terugkijken van waar Wynants hem nog naar Roosen rijdt. Oordeel misschien al klaar voor de sprint verreden werd?

vlek 16 juli 2016 om 17:54

Groenewegen van het wiel van Bennett (?) naar vier posities daar achter. Dat ziet er niet uit als een renner die het in de laatste kilometers ook wel alleen kan.

Javier 16 juli 2016 om 17:54

Je kunt de trein moeilijk de schuld geven. Ook vandaag blijkt weer dat Dylan zich echt heel slecht kan positioneren. Hij moet meer lef gaan krijgen.

Prima Facie 16 juli 2016 om 17:54

@vlek

Vanmarcke is het niet met je eens: “door de schermutselingen is alles ontspoord.” Net zoals in alle andere etappes met de spinttrein van TLJ. Zien ze bij TLJ niet dat de sprinttrein niet werkt? Ok, een evaluatie doe je na de Tour, maar ze trappen overduidelijk steeds in dezelfde val. In de Tour werkt een sprinttrein gewoon niet. Het enige wat je doet is je eigen sprinter te ver van achteren houden. En dan kan vlek juichen als DG weer een plekje naar voren wordt gereden.

Koel 16 juli 2016 om 17:55

Mooi om te zien dat Degenkolb weer in de buurt komt, Kittel slechte verliezer.
Groenewegen zal ondertussen ook niet zo fris meer zijn,

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair