Tour 2016: Mark Cavendish grijpt zijn vierde
foto: Sirotti
zaterdag 16 juli 2016 om 17:44

Tour 2016: Mark Cavendish grijpt zijn vierde

Mark Cavendish is de winnaar van de veertiende etappe in de Tour de France. De Brit van Dimension Data was na ruim tweehonderd kilometer de beste in het vogelpark van Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux. Alexander Kristoff werd tweede, voor Peter Sagan.

Wandelbegin met vier vluchters
De etappe trok in een rechte lijn van zuid naar noord en vanwege de tegenwind besloot de jury om de etappe eerder te laten starten. Het mocht niet baten, want met een tempo van 30 km/h werd het eerste uur afgewerkt. Een wandeletappe leek in de maak. Vier vluchters kozen het hazenpad: Martin Elmiger (IAM Cycling), Alex Howes (Cannondale-Drapac), Jeremy Roy (FDJ) en Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) kregen maximaal vijf minuten.

Spurters gaan voor hun voorlaatste kans
De sprintersploegen Lotto Soudal, Etixx-Quick-Step en Dimension Data zetten elk een renner op kop om de vluchters binnen handbereik te houden. In een drafje werd de etappe afgewerkt, telkens weer gekenmerkt door de wind vol op de neus. Langzaamaan werd het verschil met de vluchters teruggeschroefd. Met finishplaats Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux steeds beter in het zicht, gaf het peloton de vluchters nog even wat ruimte.

Wind zorgt voor nervositeit
Het peloton zette zich schrap voor een bocht op zes kilometer van de meet. Hierna zou de kans op waaiers zeer reëel zijn. Vanuit de kopgroep bleven de hardrijders Elmiger en Roy over in de finale. Zij hadden op dat moment nog een halve minuut. Na de bocht trokken Sky en Katusha het op de kant, maar het open stuk was te kort om het peloton uit elkaar te rijden. Op drie kilometer werden de twee leiders ingerekend en konden de rappe mannen zich voorbereiden op de massasprint.

Dertig voor Cav
Etixx-Quick-Step nam het initiatief. Kittel kwam op tweehonderd meter uit zijn hok, maar dat was te vroeg. Cavendish kwam eroverheen en drukte zijn stuur als eerste over de meet. Achter hem was het spannend om de tweede plaats. Kristoff had de beste jump, voor Sagan en Degenkolb. Voor Cavendish is dit zijn dertigste etappezege in de Tour de France.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
17 juli 2016 00:44
Wat ik al hadden verwacht, ik heb niks gemist

Reacties zijn gesloten.