Tour 2016: Kittel snelt op de macht naar ritwinst in Limoges, Groenewegen vierde
foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
dinsdag 5 juli 2016 om 17:03

Tour 2016: Kittel snelt op de macht naar ritwinst in Limoges, Groenewegen vierde

De vierde etappe in de Tour de France 2016 heeft een zege opgeleverd voor Marcel Kittel. De 28-jarige Duitser van Etixx-Quick-Step was op een hellende aankomst na een fotofinish sneller dan Bryan Coquard, Peter Sagan en Dylan Groenewegen. Sagan blijft leider in het algemeen klassement.

Vier man kleuren langste etappe
Tussen Saumur en Limoges moest het peloton 237,5 kilometer afleggen, waarmee het gelijk de langste etappe afhaspelde. In het eerste wedstrijduur bundelden rasaanvaller Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (IAM Cycling) en Andreas Schillinger (Bora-Argon 18) de krachten. De vier hadden de boodschap van maandag begrepen, toen het peloton na afloop steen en been klaagde over de oersaaie etappe. Met vier vluchters lag het tempo een stuk hoger dan in de wandeletappe van een dag eerder.

Trio blijft over, Mørkøv heeft het lastig
De vier vooraan kregen de ruimte van het peloton, al hield het de vier binnen schot. Hun voorsprong werd nooit groter dan een minuut of zes. Nadat Schillinger vooraan de tussensprint had gewonnen – Sagan was de beste van het peloton – en Irizar het ene bergpuntje ten bate van ploeggenoot en bergtruidrager Jasper Stuyven had weggekaapt, voltrok zich een opvallend feit. Gougeard moest vooraan lossen, terwijl hij dit seizoen als aanvaller al meer dan duizend kilometer voor het peloton uit had gereden. Michael Mørkøv moest op zijn beurt het peloton laten gaan, als gevolg van zijn zware valpartij in de openingsrit.

Goede timing
Op veertig kilometer van de streep bracht het peloton de voorsprong van de vluchters terug tot onder de minuut. De drie waren vervolgens een muis voor de kat. Het peloton pakte het leidende trio uiteindelijk op zeven kilometer van de meet terug. In de slotfase hielden de teams met klassemenstrenners hun kopmannen van voren, terwijl Katusha en Lotto Soudal het tempo voor hun sprinters bepaalden. Niets leek een koninklijke massasprint in de weg te staan, behalve de laatste 500 meter. Op de laatste steile strook bleek Kittel uiteindelijk over de grootste krachtsexplosie te beschikken.

Kittel pakt de bloemen - foto: Sirotti

Kittel pakt de bloemen – foto: Sirotti

RIDE Magazine
97 Reacties
Sorteer op:
5 juli 2016 17:10
Ik weet niet of de kritiek op de trein terecht is, volgens mij is vaak juist het probleem dat Groenewegen ze kwijt raakt. Maar hele knap sprint natuurlijk, Roosen trok hem nog goed aan.
5 juli 2016 17:11
Als Coquard 10 cm langer was won ie met een grotere fiets.
5 juli 2016 17:11
Groenewegen laat zich steeds weg drukken. Zijn ploeggenoten zitten telkens voor hem, maar op het moment suprême verliest die steeds wat plaatsen. Enorme goede sprint btw van hem.
5 juli 2016 17:11
Groenewegen passeerde de rest als een motoragent. Steeds even opzij kijken of ze wel handsfree zitten te bellen. Sterke sprint! Niet echt sprake van een trein, maar wel veel steun. Prima werk van Roosen, Vanmarcke geloofde het wel en reed zijn eigen sprint.

Mooie zege van Kittel. Die draag ik op aan Wheelerfan. Is die trouwens al terug van de crèche?
5 juli 2016 17:11
Zoals ik verwachtte gewoon een massasprint. Fantastische sprint wel. Knap van Groenewegen en Coquard. Greipel sprint niet voor een ereplaats
5 juli 2016 17:11
Echt sneu om te zien hoe Gerrans en Matthews compleet hun eigen sprint reden. Matthews moet hier gewoon de kopman zijn.
5 juli 2016 17:11
Matthews is toch ook aardig uit vorm zeg. 14e plek.
5 juli 2016 17:12
Boasson Hagen zie je op een gegeven moment voor zijn eigen kansen gaan, maar wordt gehinderd doordat een renner voor hem moet remmen voor mensen uit het publiek die ver over de hekken hangen, zonde.
5 juli 2016 17:13
Petje af voor Groenewegen.
5 juli 2016 17:13
Volgens had Coquard het wiel van Sagan gekozen en Dylan het wiel van Coquard.
Coquard heeft gelijk Sagan niet echt een treintje nodig. Hij kan zich heel goed positioneren. Hij komt ook van de piste!
5 juli 2016 17:14
Die Sondre Holst Enger ook weer heel sterk. Interessant talentje, ben benieuwd wie hem oppikt voor volgend seizoen.
5 juli 2016 17:14
Iedereen heeft dan weer kritiek op de LTJ trein, maar die van Lotto Soudal doen het vandaag ook niet best. Idem dito voor Etixx van etappe 1 en 3. Na deze hectische finale vind ik het al knap dat ze er uberhaupt bijzitten.

Echt een fantastisch duel tussen Kittel en Coquard trouwens zeg man man man
5 juli 2016 17:14
Mooi voor Kittel, verdient hij wel na de ellende bij Giant. Coquard reed de snelste sprint, al kwam Groenewegen ook wel van heel ver voordat hij überhaupt kon sprinten.

Wat was die Vanmarcke trouwens aan het doen? Probeerde hij zelf te winnen ofzo?
5 juli 2016 17:15
Kittel liet bijna nog lopen, had niet op kokkart gerekend en Dylan kan het ook zonder trein, overklast sagan zelfs, Leontien uitlachen wordt meteen afgestraft.
5 juli 2016 17:16
Die sprint van Groenewegen was echt niet normaal hij moest eerst dat gat dicht sprinten en toen nog iedereen voorbij.
5 juli 2016 17:16
Coquard is echt een duiveltje, die mag de volgende spurt wel pakken wat mij betreft.
5 juli 2016 17:17
Vanmarcke nog twaalfde. Jammer dat die niet de laatste locomotief voor Groenewegen was, die had hem denk ik nog 50 meter verder uit de wind kunnen houden dan Roosen.
5 juli 2016 17:17
Hoezo trein van Groenewegen niet goed? Ik zit nu al dagen te focussen op de trein en zie enkel maar dat Dylan steeds zich makkelijk laat wegdrukken. Vandaag heeft de jumbo trein tot wel 5 keer toe moeten hergroeperen omdat hij weer was weg gedrukt. Vanuit mijn bank is het makkelijk praten, maar de schuld van de trein is het nu ook niet. Tenzij je verwacht dat ze een grotere trein hebben en de laatste 2km op kop gaan.

Dat Sep zelf sprint komt omdat ze Groenewegen weer kwijt waren. Dan kun je niks meer doen.
5 juli 2016 17:18
Kittel en Kristoff toch wel goed ook. Eindelijk een keer bijna iedereen aan elkaar gewaagd in vergelijking met de laatste 6/7 jaar met Cavendish-Kittel-Greipel.

Kristoff begon tegelijk met Greipel en dus te vroeg, maar waar Greipel helemaal wegviel hield Kristoff tot 50 meter stand op de 3e plek en uiteindelijk nog 5e.
5 juli 2016 17:18
Vol in de wind sprinten om stek 1 is nog wel een goed niveau hoger dan daarachter de snelste terugkomst forceren, wie weet krijgt Groenewegen het nog wel voor elkaar deze tour om echt helemaal vooraan te knokken, het zou mooi zijn.
5 juli 2016 17:20
Groenewegen zou wel eens de eerste Nederlander kunnen zijn waar ik echt fan van word. Als ik dat interview op NOS zie, ja, dit vind ik nou wel wat.
Inderdaad jammer dat er hier door sommige wel direct weer wordt beweerd dat hij de snelste sprint reed.
5 juli 2016 17:21
@tendam Denk dat TLJ vandaag op twee paarden wilden wedden. Gezien de aankomst, niet zo raar om ook de kaart Vanmarckt uit te spelen. Denk dat hij net buiten de top 10 binnen kwam?
5 juli 2016 17:21
@Schipperaar
Hij overklast Sagan zelfs? Die eindigt toch ruim voor hem nog en begon 100 meter eerder met sprinten.
5 juli 2016 17:22
Knap van Kittel. Zeker aangezien hij van te ver gaat voor zo'n finish.
Alleen spijtig dat Vanmarcke Theuns hinderd anders had die ook wel top10 geëindigd.
Trouwens knappe sprint van Groenewegen hoor al moet je wel zeggen dat hij langer dan de rest van de slipestream kon genieten.
5 juli 2016 17:22
@Redactie ik heb het niet gezien maar liet Gougeard zich niet bewust terugzakken?

Reacties zijn gesloten.