Tour 2015: Voorbeschouwing – het Jongerenklassement

Tour 2015: Voorbeschouwing – het Jongerenklassement

foto: Sirotti

Door Christian Kole
maandag 29 juni 2015 om 09:00

De nationale kampioenschappen zijn achter de rug, en we zijn op het moment gearriveerd dat de Tourkoorts zich steeds meer meester maakt van wielerminnend Nederland. Komende zaterdag begint de Tour in Utrecht. WielerFlits blikt vandaag vooruit op het jongerenklassement.

Historie
Het heeft een hele poos geduurd vooraleer het jongerenklassement haar entree maakte in de Ronde van Frankrijk. Ondanks haar jonge historie – pas in 1975 ingevoerd – is dit klassement flink overgoten met een Hollands sausje. Liefst vijf landgenoten wisten de witte trui te winnen: Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) wisten het tricot allemaal mee naar huis te nemen. Reken daar de Grote Prijs der Jongeren (de voorloper van dit klassement) in 1970 van Joop Zoetemelk mee en ‘we’ zitten op zes zeges. Dit jaar is onze grootste kanshebber om zich bij dit rijtje te voegen de jonge klimmer Wilco Kelderman.

Uit het verleden blijkt dat het winnen van de witte trui vaak een goede graadmeter is voor toekomstige toprenners. Toppers als Fransesco Moser, Laurent Fignon, Greg LeMond en Marco Pantani wisten tweemaal te winnen, Jan Ullrich wist zelfs driemaal te winnen. Meer recentelijk waren ook bijvoorbeeld Ivan Basso, Denis Menchov, Damiano Cunego, Alberto Contador en Andy Schleck eindlaureaat in dit klassement. Vorig jaar wist Thibaut Pinot de zege binnen te slepen.

De jongerentrui wordt zoals altijd berekend op basis van de stand in het klassement, maar alleen renners die geboren zijn na 1 januari 1990 dingen mee naar dit tricot. Het gaat dus om renners die dit jaar de leeftijd van 25 bereiken of al eerder bereikt hebben. Dit zorgt ervoor dat de 25-jarige Colombiaan Nairo Quintana (4 februari 1990) nog wel meedoet voor de witte trui, terwijl zijn Poolse leeftijdsgenoot Rafal Majka (12 september 1989) er geen kans meer op maakt.

Laatste tien winnaars
flag-ua 2005: Yaroslav Popovych
flag-it 2006: Damiano Cunego
flag-es 2007: Alberto Contador
flag-lu 2008: Andy Schleck
flag-lu 2009: Andy Schleck
flag-lu 2010: Andy Scheck
flag-fr 2011: Pierre Rolland
flag-us 2012: Tejay van Garderen
flag-co 2013: Nairo Quintana
flag-fr 2014: Thibaut Pinot

De kanshebbers

Nairo Quintana won in 2013 het jongerenklassement - foto: Sirotti

Nairo Quintana won in 2013 het jongerenklassement – foto: Sirotti

Met het noemen van Quintana’s naam hebben we meteen ook de grote favoriet voor het jongerenklassement te pakken. De kleine Colombiaan van Movistar is door zijn bouw een echte rasklimmer, en kan misschien wel de allerbeste klimmer van het moment genoemd worden. Van de kandidaten voor de witte trui is hij de enige die consequent bij de officieuze ‘Grote Vier’ genoemd wordt. Deze benaming voor de topfavorieten voor de gele trui deelt hij met Christopher Froome, Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Quintana nam twee jaar geleden (2013) al de witte trui mee naar Parijs, en was toen op de tweede plaats de enige die Froome kon bijhouden. Sindsdien is de faam hem vooruitgesneld, en maakte hij vooral furore in het rondewerk. Het sterkste wapenfeit uit zijn nog jonge carriere dateert van vorig jaar, toen hij de Ronde van Italië met verve won, en dit jaar krijgt hij in de Tour de France het vertrouwen van zijn ploeg om voor de eindzege te gaan. In hoeverre teamgenoot Alejandro Valverde hem daarbij gaat helpen zal de tijd leren, maar ook andere sterke klimmers en tijdrijders staan hem ten dienst.

Thibaut Pinot, vorig jaar winnaar van het jongerenklassement - foto: Sirotti

Thibaut Pinot, vorig jaar winnaar van het jongerenklassement – foto: Sirotti

Als er één jonge renner is die in de buurt kan komen van Quintana is het wel Thibaut Pinot (FDJ). Pinot is voor het Franse publiek de grootste hoop voor het algemeen klassement. Het is al dertig jaar geleden dat er met Bernard Hinault voor het laatst een thuisrijder won in de Ronde van Frankrijk. Pinot won vorig jaar het jongerenklassement bij afwezigheid van Quintana, en stond op het eindpodium in Parijs. Ook dit jaar zijn de resultaten constant goed: zo was hij recent nog de sterkste in de koninginnenrit naar de Rettenbachgletsjer in de Ronde van Zwitserland. In datzelfde land won hij begin mei ook nog de koninginnenrit in de Ronde van Romandië. Bergop zit het dus wel goed met dit Franse talent. Ook de daalangst waar hij in 2013 mee kampte lijkt hij overwonnen te hebben, en de kasseien verteert hij redelijk gezien het resultaat vorig jaar in de etappe naar Arenberg (24e op 2:28 min. van ritwinnaar Lars Boom.)

Romain Bardet - foto: ASO

Romain Bardet – foto: ASO

De Fransen hebben na veel magere jaren weer eens een goede generatie, en Romain Bardet (AG2R La Mondiale) is daar – naast Pinot – ook zeker een bewijs van. Zijn manier van rijden is aanvallend en verraadt jeugdige gulzigheid. Vorig jaar reed hij in zijn tweede Tour al naar een zesde plaats in het eindklassement. In het Criterium du Dauphiné werd zijn aanvalslust vorige maand beloond met de mooiste overwinning van zijn carrière, in de etappe naar Pra Loup, de plaats waar de renners ook de 17e Touretappe zullen finishen. Bardet lijkt sterker dan ooit, en er is dan ook goede reden om aan te nemen dat deze goede vorm tot uiting komt in de Tour. De verwachting is dat het bij AG2R alle ballen op Bardet zal zijn. Zijn beoogd medekopman bij AG2R, oudgediende Jean-Christophe Péraud heeft namelijk aangegeven te worstelen met zijn vorm na opgave bij het Franse tijdritkampioenschap, maar deelname als plicht te zien.

Hoewel het bij Giant-Alpecin voornamelijk draait om de snelle Duitser John Degenkolb, krijgt Fransman Warren Barguil ook een plaats in de selectie. De klimmer verscheen nog nooit aan de start van La Grande Boucle maar maakt zaterdag dus zijn debuut in de grootste ronde op de kalender. Voor zijn 23 levensjaren heeft hij al een mooie erelijst met twee etappes in de Ronde van Spanje van 2013, en een achtste plaats in het klassement van de editie van vorig jaar. De Ronde van Zwitserland reed hij in de schaduw van een ontketende Tom Dumoulin, van wie we echter geen wonderen in het klassement hoeven te verwachten. Barguil zelf kunnen we echter zeker beschouwen als outsider voor de witte trui.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De Nederlandse hoop voor het jongerenklassement en tegelijk een goed eindklassement zal gericht zijn op de 24-jarige Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo). Vorig jaar was de Barnevelder nog afwezig in de Tour, maar schitterde hij in de Giro met een mooie zevende plek in het eindklassement als resultaat. In de daaropvolgende Dauphiné reed hij de sterren van de hemel en kon hij zich zelfs als één van de weinigen meten met Froome en Contador. Zijn voorjaarsresultaten zijn dit jaar wat minder, en de recente Dauphiné eindigde hij op een teleurstellende 22e plaats. Op het NK tijdrijden daarentegen legde Kelderman verrassend als snelste het parcours af, een hoopgevende indicator voor de naderende Tour. Realisme gebiedt echter te zeggen dat minstens drie concurrenten op dit moment betere papieren hebben voor de witte trui.

Simon Yates - foto: Sirotti

Simon Yates – foto: Sirotti

Orica-GreenEDGE brengt tweelingbroertjes Adam en Simon Yates voorzichtig en geven ze veel vrijheid. Onlangs verlengden de twee Britse toptalenten nog hun contract en gaven daarbij aan de aanpak en cultuur van het team prettig te vinden. Het lijkt zich dan ook terug te betalen in resultaten: de ontwikkeling van de beide Britten is stormachtig. Won Adam Yates vorig jaar al de Ronde van Turkije en presteerde hij uitstekend in de Dauphiné, dit jaar boekt Simon de betere resultaten. Een vijfde plaats in de Ronde van het Baskenland, een zesde plaats in de Ronde van Romandië en een vijfde plaats in de Dauphiné wekken hoge verwachtingen. Voor een 22-jarige renner is het hoogst uitzonderlijk om zo te presteren te midden van de wereldtop. Adam Yates lijkt de meer aanvallende renner van de twee, en barst eveneens van het talent. Een gebroken vinger na een crash in april en het daaropvolgende herstel zorgt er voor dat zijn vorm op dit moment iets minder is. Beide renners zullen op etappewinst mikken in plaats van op een goede eindklassering, en dus lijkt de kans op de witte trui in de praktijk klein. Ploegleider Matt White gaf in een interview aan dat het “onverantwoordelijk zou zijn om een dergelijke druk op hun schouders te leggen”.

Voor het grote publiek was Louis Meintjes van MTN-Qhubeka tot voor kort nog relatief onbekend, maar de 23-jarige Zuid-Afrikaan zou deze Tour wel eens zijn definitieve doorbraak kunnen beleven. De Afrikaans kampioen maakte in 2013 al indruk met een tweede plaats op het wereldkampioenschap voor beloften in Florence. Dit jaar won hij de Wielerweek van Coppi en Bartali en zette hij goede resultaten neer in de Ronde van Oman en de Ronde van Trentino. De afgelopen Dauphiné was hij aanvallend en steeds één van de sterkste klimmers. Hoewel MTN-Qhubeka niet geobsedeerd is door een goede eindklassering, zal het een mogelijkheid op een goed klassement zeker niet laten schieten. Meintjes liet nog niet eerder zien dat hij over drie weken constant goed kan zijn, maar het valt zeker niet uit te sluiten dat hij positief verrast.

Kwiatkowski won dit voorjaar de Amstel Gold Race - foto: Sirotti

Kwiatkowski won dit voorjaar de Amstel Gold Race – foto: Sirotti

Michal Kwiatkowski’s Tourdebuut in 2013 was sensationeel. Hij bleek erg snel te kunnen finishen maar ook goede klimcapaciteiten te hebben. Aan de witte trui mocht hij toen al tien dagen proeven, al moest hij het ruim afleggen tegen Quintana. De renner van Etixx-Quick-Step wist vorig jaar na een gedurfde aanval verrassend de regenboogtrui te veroveren in de straten van Ponferrada. De verwachtingen rond de 25-jarige Pool zijn vanzelfsprekend ook nu weer hooggespannen. Zijn ploegleider Patrick Lefevere geeft aan, evenals Kwiatkowski zelf overigens, dat hij op korte termijn geen wonderen verwacht in het Tourklassement. Zijn focus ligt vooralsnog op de Ardennenklassiekers, en zal zich deze Tour wellicht richten op dagsucces. Aan Kwiatek’s talent zal het niet liggen, hij is een begenadigd klimmer, uitstekend tijdrijder, kan snel aankomen en verteert de kasseien goed. De vorm van de wereldkampioen is echter nog een vraagteken, zijn recente resultaten zijn niet geweldig.
20140711CY0022
Tenslotte zijn er nog enkele dark horses voor wie het hoogst onwaarschijnlijk is dat ze de trui tot Parijs zullen dragen, maar wel potentieel hebben om een leuke klassering te behalen. Met de Argentijn Eduardo Sepúlveda heeft de Franse ProContinentale-ploeg Bretagne-Séché Environnement een van deze troeven in handen. In de wat kleinere meerdaagse rondes behaalt de renner een uitstekend niveau, maar in WorldTour-rondes is het nog niet om over naar huis te schrijven. Lotto Soudal geeft Tim Wellens een vrije rol. De getalenteerde Belg zal zeker regelmatig voor dagsucces gaan, zoals hij in de Giro van vorig jaar deed. Vooralsnog komt hij voor een topresultaat in het eindklassement nog tekort in het hooggebergte. Tenslotte is er nog Eritreër Merhawi Kudus (MTN-Qhubeka) die zijn klimtalent in enkele kleinere rondes heeft laten zien. Deze 21-jarige renner zal zich tonen in de bergen, maar we hoeven in deze Tour nog geen serieuze kandidaat voor de witte trui in hem te zien.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Thibaut Pinot, Romain Bardet
** Wilco Kelderman, Warren Barguil, Louis Meintjes
* Simon Yates, Michal Kwiatkowski, Adam Yates, Eduardo Sepulveda

Dit artikel delen:

35 Reacties

Jowinho 29 juni 2015 om 09:32

Wat een overdreven sterk deelnemersveld bij de jongeren.

0
Daan° 29 juni 2015 om 09:35

Goede voorbeschouwing, Quintana gaat hem denk ik ‘gewoon’ pakken.

0
BarbaStok 29 juni 2015 om 09:35

Sterren kloppen niet, Quin 4, Pino 4, Wilco 3, moet zijn 4-3-2

0
Raafje 29 juni 2015 om 09:40

dit gaat wel een mooie strijd worden, al deze jongens zijn echte aanvallers!

0
Boomstam10 29 juni 2015 om 09:49

Verwacht dat na de eerste etappe Kelderman hem heeft, en hem moet teruggeven na de 1e bergetappe aan Quintana.

0
Rikkert 29 juni 2015 om 09:50

Ondanks dat er zoveel kandidaten zijn staat Quintana daar natuurlijk ver boven, Pinot komt dan nog enigszins in de buurt. Ik denk dat Simon Yates de nummer 3 wordt in dit klassement.

0
Laatste man 29 juni 2015 om 09:50

Mooie winnaars ook.

0
LyndaLid 29 juni 2015 om 09:51

Tja als er niks geks gebeurt (maar je weet nooit..) dan is dit voor Quintana en is Pinot inderdaad de enige die in de buurt gaat komen.

0
wolfje 29 juni 2015 om 09:59

Met Dumoulin en Kelderman is er een flinke kans dat er een Nederlander de eerste dagen in het wit gaat rijden. Concurrentie bij de tijdrit komt vooral van Dennis, Jungels, Sagan, Kwiat en Durbridge. Zonder valpartijen en blessures gaat de eindwinst inderdaad voor Quintana worden.

ps: leuke voorbeschouwingen de laatste dagen

0
Met je neus op de feiten 29 juni 2015 om 10:06

Ik zou niet zeggen dat Quintana de Giro met ‘verve’ won. Dat ging niet zo heel makkelijk en mooi met die verwarring. Hij won de ronde, meer niet.

Quintana uiteraard favoriet, daarna Pinot. Waarschijnlijk (helaas) geen strijd om de witte trui dit jaar.

0
snellerfietsen 29 juni 2015 om 10:10

Wat verwachten jullie van kwiatk? Lijkt uit vorm te zijn. Quintana moet dit altijd winnen, maar kan natuurlijk uitvallen

0
Velodore 29 juni 2015 om 10:13

@snellerfietsen

Gisteren op Pools kampioenschap weer op 15 minuten binnengelopen in toch geen sterk deelnemersveld.. Ik vrees ervoor dat zijn motivatie weg is sinds hij waarschijnlijk getekend heeft bij Sky.

0
tendam 29 juni 2015 om 10:21

Quintana is buitencategorie, maar ja, in de Tour weet je het maar nooit. Pinot was indrukwekkend in Zwitserland, maar wel tegen topklimmers als Geraint Thomas. Voor Kelderman is het jammer dat het niet een parcours is als waar Wiggins op won, dat had hem misschien wat beter gelegen ipv klimmen, klimmen, klimmen.

0
Piti18 29 juni 2015 om 10:22

Verwacht dat de trui ook wel enige dagen om de schouders van Bardet komt te hangen. Heeft van de jeugdige klimmers de beste punch.
Quintana zal ook veel moeten werken om de gele trui van Piti te verdedigen.

0
NumberSeventeen 29 juni 2015 om 10:23

Er komt steeds meer een overlapping met het geel. Om Wit te winnen moet je tegenwoordig gewoon top 3 rijden om kans te maken. Best raar als je ziet dat je vroeger met een plek 8 dik te leider was in dit klassement.

0
tendam 29 juni 2015 om 10:28

@numberseventeen
Volgend jaar zal misschien alweer anders zijn, dan vallen Quintana, Pinot, Bardet af en komt er een groep van misschien wat mindere renners (tenzij iemand van die generatie ook als een komeet omhoog schiet).

0
snoep de hond 29 juni 2015 om 10:49

@Piti18,
Je weet dat elke ploeg met 9 renners mag starten? Mocht Valverde het geel pakken dan laten ze Quintana daar echt geen meter extra inspanning voor leveren. Andere ploegmaten genoeg om het vuile werk op te knappen.

0
ddb 29 juni 2015 om 10:52

@ pito

Yates kan ook aardig aankomen die doet niet veel onder voor Bardet

0
Noud89 29 juni 2015 om 10:56

Simon Yates hoort hier volgens mij toch boven in ieder geval Meintjes & Barguil te staan op basis van dit seizoen.

0
Fietsie 29 juni 2015 om 10:57

@tendam: Yates?

0
nickdt 29 juni 2015 om 11:02

@Velodore.
Ja idd. En daarom had Quickstep hem thuis moeten laten. Zal je zien dat ie in het treintje van Sky gaat postvatte om alvast te oefenen.

0
tendam 29 juni 2015 om 12:06

@fietsie
Zou kunnen, de broertjes Yates. Kelderman kan ook, of Meintjes, en zo zijn er nog wel een paar. Alleen Kelderman heeft al getoond ook een klassement in een grote ronde te kunnen rijden. Maar er zit volgens mij niet direct een Quintana in de dop tussen, qua niveau.

0
LyndaLid 29 juni 2015 om 12:29

De broertjes Yates rijden nadrukkelijk niet voor een klassement, dus die kan je sowieso wegstrepen.

0
Patriickjoo 29 juni 2015 om 12:35

Wat verwachten we van Kelderman? Anoniem meerijden en finishen rond plek 15-20?

0
Dayer Quintana 29 juni 2015 om 13:26

Geen maat op Quintana hier.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone