Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 9

Door , zondag 12 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 9

Foto: Sirotti

De etappe van zondag is een aparte. Niet omdat het een ploegentijdrit betreft, maar wel omdat het een ploegentijdrit betreft op de negende dag van de Ronde van Frankrijk. Diverse ploegen zijn al flink uit elkaar getrokken door de vele valpartijen die het peloton hebben geteisterd. De ambities moeten hierdoor behoorlijk bijgesteld zullen moeten worden. WielerFlits kijkt vooruit naar de ploegentijdrit.

Parcours
Het parcours voor de collectieve rit tegen de kllok is 28 kilometer lang en kent een pittig verloop. Het glooit behoorlijk in Bretagne en de finish in Plumelec ligt na een klimmetje van een kleine twee kilometer. De tijdwaarnemingen liggen op 10 en 20,5 kilometer. Het glooiende landschap betekent dat de zuigende werking van de sterke tijdrijders iets minder zwaar telt dan op een volledig vlakke rit.

Tijdrit

Zoals gezegd eindigt de ploegentijdrit met een kort maar pittig klimmetje. De Côte de Cadoudal is niet eenvoudig; 1,7 kilometer lang met een gemiddeld percentage van 6,2 procent. Na 26 kilometer volle bak achter je ploegmaats aan stampen, is dit een ondankbaar slot voor diegenen die niet lekker meer zitten.

LaatsteKM

Want dat zijn er nogal een paar. De eerste week heeft zijn uitwerking op het peloton niet gemist en heeft menig tijdrijder, die zondag als motor van de ploeg had kunnen dienen, geëlimineerd. Etixx-Quick-Step mist Tony Martin, Trek mist Fabian Cancellara en Giant-Alpecin moet het doen zonder Tom Dumoulin. Tel daarbij op dat een groot aantal renners gebutst op de fiets zit en je hebt een groep mannen die absoluut niet zitten te wachten op datgene wat komen gaat. De tijd van de vijfde rennerdie de finishlijn passeert, telt als eindtijd.

Favorieten
Maar wie wel? Meerdere ploegen hebben in het verleden al bewezen uitstekend met elkaar tegen de tijd te kunnen rijden. BMC is één van die ploegen. Vooralsnog is de regerend wereldkampioen in de ploegentijdrit redelijk gespeend gebleven van écht grote schade in valpartijen. Bovendien zijn de renners prima op elkaar ingespeeld. Dit geldt ondertussen ook voor de mannen van Sky, die ook regelmatig een prima uitslag rijden in deze discipline. Met een frisse Chris Froome en Richie Porte, heeft Sky een prima motor, die menig renner er doorheen moet kunnen slepen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Twee ploegen die in de ploegentijdrit vaak hoge ogen gooien, maar behoorlijk onthoofd zijn, zijn Orica-GreenEDGE en Etixx-Quick-Step. De Australiërs zijn bijna gehalveerd, terwijl de mannen van Patrick Lefevere het zonder hun grote tijdrijdende voorman Tony Martin moeten doen. Dat neemt niet weg dat de ploeg met mannen als Michal Kwiatkowski en Rigoberto Uran nog altijd erkende hardrijders in de gelederen heeft, die flink kunnen doortrekken.

Mark Cavendish en Michal Kwiatkowski

Foto: Sirotti

Astana en Tinkoff-Saxo zijn ook zeker niet kansloos in de ploegentijdrit, net als de heren van Movistar. En vlak ook IAM Cycling niet uit. Matthias Brändle, Frans kampioen Jérome Coppel en Stef Clement hebben bepaald geen pap in de benen als het tegen de klok gaat. Let bovendien op Cannondale-Garmin. De Amerikaanse ploeg vloog vlak voor de Tour naar Bretagne om het parcours te verkennen, wat betekent dat de ploeg van Jonathan Vaughters deze wedstrijd serieus neemt.

Trek Factory Racing heeft weliswaar afscheid moeten nemen van hun favoriete gangmaker, maar dat betekent niet dat ze volledig uit beeld zijn. LottoNL-Jumbo en Lampre-Merida kunnen op een goede dag ook hoge ogen gooien. Winnen zou echter een verrassing zijn, temeer omdat bijvoorbeeld de Nederlandse ploeg enkele deelnemers in de ploeg heeft die eerder in de Tour zwaar ten val kwamen en hier nog altijd last van hebben.

Favorieten volgens WielerFlits
**** BMC
*** Sky, Astana
** Etixx-Quick-Step, Movistar, Tinkoff-Saxo
* IAM Cycling, Cannondale-Garmin, Trek Factory Racing, Lampre-Merida

Zie ook: De sterkte van de teams voor de ploegentijdrit

[poll id=”73″]

Dit artikel delen:

72 Reacties

denistel 11 juli 2015 om 19:08

bmc sky movistar en astana zal het tussen gaan is mijn mening.klimmetjes zijn altijd lastig in te schatten in een ploegentijdrit.zullen wel mooie beelden worden zeker op die slotklim.

Ivanoviclover 11 juli 2015 om 19:16

Geen Martin, geen Cancellara. Etixx en Trek doen al niet mee voor winst. Normaal zou je denken Sky of BMC maar het is wel een lastig parcours. Toch maar Movistar? Spannend!

Purito 11 juli 2015 om 19:17

Wordt een erg interessante strijd tussen de grote ploegen met de favorieten. Ik verwacht Tejay als gele man na morgen. Froome die een tikje gaat uitdelen aan de rest.

En arme Purito. Die zal wel een minuut of 2/3 aan de broek krijgen :( Dan maar aanvallen de komende twee weken. Al is het niet zijn stijl.

ViveLaFrans 11 juli 2015 om 19:20

Is de startvolgorde al bekend?

Betancur, Quintana, Sagan 11 juli 2015 om 19:21

Sky wordt zwaar overschat, en Movistar toch wel wat onderschat. Zie bijv. de ploegentijdrit in de Dauphine, Sky wordt op meer dan een halve minuut gezet door BMC, Movistar en Astana en moet Porte dan nu het verschil maken?! Terwijl Movistar nog Malori erbij heeft hier, ten opzichten van de Dauphine.

**** Movistar
*** BMC, Astana
** Tinkoff, Etixx-Quick-Step, Sky
* IAM, LottoJumbo, Cannondale-Garmin (vandaag al geoefend), Trek

josi 11 juli 2015 om 19:22

Dit wordt een tijdrit die je goed moet opbouwen, anders loop je kans in de laatste kilometers in te moeten houden om met vijf man de streep te halen.

laurens0605 11 juli 2015 om 19:22

Bmc op 1.denk dat tinkoff kan verrassen.

Elrick 11 juli 2015 om 19:29

Als Ltj weer een beetje pijnvrij is gaan ze gewoon top 5 rijden hier. Zo niet: 5-10

TeleToko 11 juli 2015 om 19:32

1 BMC
2 Movistar
3 Tinkoff – Saxo
4 Lotto – Jumbo
5 Sky

Orakel 11 juli 2015 om 19:34

“Ik verwacht Tejay als gele man na morgen. Froome die een tikje gaat uitdelen aan de rest”.

Wat mij betreft een tegenstelling, omdat Tejay zich toch wel presenteert (in uitspraken en prestaties) als podiumkandidaat.

Zelf verwacht ik dat het gaat tussen BMC en Movistar, met Sky daar niet zo ver achter. Tinkov zal teleurstellen en verliest 1 minuut.

Joinjoal 11 juli 2015 om 19:58

pfff lastig hoor maar bmc rijdt echt heel sterk. dus geef hun het meeste kans..
daarna denk ik toch sky net voor movistar…
dan ettix -saxo-cannondale-
dan lampre of lotto-jumbo hoop dat de boys van lotto-jumbo een bbetje hersteld zijn dan kunnen ze wel 6/7 tijd neer zetten.
we zullen zien, wel een hele leuke tour tot nu toe.

Verweggistan 11 juli 2015 om 20:07

Wat heeft Weening trouwens ‘misdaan’ in rit 4 dat hij -5 punten heeft in het puntenklassement.

Nick Doup 11 juli 2015 om 20:14

@Verweggistan
Schijnt aan de auto te hebben gehangen.. Toch zonde. Hopelijk kan hij in de tweede of de derde week weer boven nul komen ;)

HF2013 11 juli 2015 om 20:20

*****
BMC, Movistar
****
Sky, Etixx-Quick-Step
***
Tinkoff, IAM

Etixx mist Martin op de vlakke stukken, scheelt een slok op een borrel anders hadden ze een * meer gehad.
IAM op basis van de namen hierboven + Elmiger en Chavanel…kunnen toch allemaal een aardige tijdrit neerzetten.

maastrichtmandarijn 11 juli 2015 om 20:27

Movistar mag inderdaad wel een sterretje extra. Malori, Dowsett en castroviejo zijn niet bepaald koekenbakkers op de tijdritfiets en Valverde is daar ook niet heel slecht in.

TeamNL 11 juli 2015 om 20:40

Geen sterren voor TLJ?
1. BMC
2. Sky
3. Astana
4. Movistar
5. Tinkoff
6. TLJ
7. EQS

De ploegen met klimmers zijn zeker in het voordeel. Zeker op de laatste klim is het alles geven voor Gesink, Kruijswijk, ten Dam, Kelderman en Martens

Tokstar 11 juli 2015 om 20:54

BMC heeft als je het mij vraagt écht wel een knalteam.

Met de kop in de wind 11 juli 2015 om 20:58

Het zal gaan tussen tinkoff, sky en bmc (in willekeurige volgorde)
Daarachter verwacht ik movistar en tlj en Astana

Tlj heeft wel een goed team voor deze ttt, met van emden, de tank en leezer als gangmakers op het vlakke en gees, kelderman kruijswijk, martens en vanmarcke voor Het laatste deel , ten dam is maar de vraag maar het zag er toch goed uit vandaag en het schijnt dat ze toch best wel een goede fiets hebben.
Anyways ik verwacht dat de verschillen toch klein zullen zijn in de top8 dus klassering maakt ook niet zo heel erg veel uit

markextrae 11 juli 2015 om 21:18

Zijn jullie vergeten hoeveel renners van lotto jumbo in de top 10 stonden van de eerste tijdrit? Gesink gaf al aan dat kelderman “redelijk” herstelt was.

Beetje raar om nog niet eens een ster te geven.

zomaareens 11 juli 2015 om 21:24

Sky spaart het hele team al dagen, die winnen

Robbert 11 juli 2015 om 21:25

Ik denk niet BMC t gaat worden…; ik vind Sky en Movistar in de breedte sterker….. en die zullen minder snel afvallers hebben…, hoewel dat ook de/een tactiek kan zijn…

vinnievidefietsen 11 juli 2015 om 21:41

Waarom staat TLJ er niet bij?? Die doen t met hun ogen dicht nog sneller dan Trek, Lampre en Garmin bij elkaar. Ik denk ook dat Movistar gaat verrassen, BMC op 2, daarna Sky, Astana, Tinkoff, allemaal binnen 30 sec. Als TLJ minder dan 1,5 minuut verliest op de winnaar is het goed, alles minder is erg goed. Mollema zal morgen met enige weemoed kijken naar de TLJ ploeg, want hij gaat serieus tijd verliezen, minimaal 2 minuten, als t niet meer wordt. We zullen zien, heb er zin in, prachtige discipline!!

Ciclismo92 11 juli 2015 om 21:43

Denk dat Mollema met Trek hier nog wel eens meer tijd kan verliezen dan hem lief is. Tijdrit in de Dauphiné van Trek was ook heel slecht. Nu hebben ze wel Jungels erbij, maar verder is het qua tijdrijders toch vrij mager. Denk dat Gesink na morgen over Mollema heen gaat in het klassement.

Pédaleur de charme 11 juli 2015 om 21:49

Prachtige discipline inderdaad, maar wel jammer dat tegenwoordig vrijwel het hele peloton krachten lijkt te sparen voor die discipline. Dat levert nogal zouteloze etappes op.

LaFlorecita 11 juli 2015 om 21:51

Ik denk BMC 1ste, Tinkoff-Saxo 2e, Sky op gepaste achterstand 3e.
Ik verwacht grote tijdsverschillen.

Headlines

Materiaalzone

Populair