Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 6

donderdag 9 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 6

Foto: Sirotti

Op donderdag wacht de renners op het eerste gezicht wederom een relatief vlakke rit, maar eenvoudig zal het zeker niet zijn. De etappe van Abbeville naar Le Havre loopt namelijk voor een groot deel langs de kust en dat betekent dat de wind andermaal een rol kan gaan spelen. In de aankomstplaats wacht een lastige aankomst. Wie kan deze Touretappe op zijn naam schrijven? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Startplaats Abbeville is in het wielrennen vooral bekend van de GP de la Somme, de 1.1-wedstrijd start of finisht regelmatig in het stadje. Ook de Tour de Picardië passeert nog wel eens in Abbeville. Finishplaats Le Havre is een stuk bekender. De Franse havenstad is al voor de twintigste keer etappeplaats in de Tour de France en was er al voor het eerst bij in 1911. De laatste keer dateert van 1995. Dat jaar was de flamboyante sprinter Mario Cipollini de snelste.

De etappe is 191,5 kilometer lang. Grote beklimmingen liggen er niet in het noordwesten van Frankrijk, maar het gaat voortdurend op en af. Er liggen drie hellingen van vierde categorie op het parcours, waar telkens een punt voor het bergklassement te verdienen valt. Na de eerste twee, de Côte de Dieppe en de Côte de Pourville-sur-Mer, wordt de Noordzee bereikt.

etappe6

De laatste 120 kilometer wordt voornamelijk de kust gevolgd. Daar kan de wind een grote rol gaan spelen. Voorlopig wordt er donderdag windkracht drie voorspeld, wat misschien niet voldoende is om het peloton uit elkaar te trekken. Ze krijgen de wind wel mee schuin van achter, dat is dan wel weer gunstig.

De laatste helling, de Cote de Tilleul, ligt op dertig kilometer van het einde. Ondanks dat dit nog ver is, moet de winnaar vandaag over sterke benen beschikken om te winnen, aangezien in de laatste kilometers nog een vervelende helling moet worden overwonnen. De Côte d’Ingouville heeft een lengte van 850 meter en kent een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. Na deze ‘kleine Cauberg’ volgen nog vijfhonderd relatief vlakke meters tot de aankomst

Favorieten

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

De lastige hindernis in de slotfase zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de pure sprinters moeten passen. Rappe renners die goed over een helling kunnen rijden, komen daardoor in aanmerking voor de dagzege. Peter Sagan is al dagen dicht bij een overwinning. In Amiens eindigde hij sterk, maar moest hij André Greipel voor zich dulden. De lastige finale kan ervoor zorgen dat hij zijn concurrent in de strijd om het groen een keer achter zich kan laten. Of weet de taaie Duitser de slotfase te overleven?

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

John Degenkolb  is een andere renner met inhoud, maar kwam de afgelopen dagen pure snelheid tekort. Het parcours kan er donderdag voor zorgen dat de rassprinters moeten passen, waardoor de Duitser meer kans maakt op een ritoverwinning. Alexander Kristoff  mengde zich in Amiens eindelijk eens in een massasprint, maar moest genoegen nemen met een vierde plaats. Ligt deze aankomst hem beter?

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Een andere renner die hier op de voorgrond zou kunnen treden is Alejandro Valverde. De Spanjaard hield zich tot dusver koest, maar deze slotfase past bij zijn kwaliteiten. Zijn landgenoot Joaquim Rodriguez won al in Hoei, maar de laatste 500 meter zijn niet in zijn voordeel. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski reed tot nu toe met name in dienst van andere renners, maar deze aankomst lijkt te zwaar voor sprintkopman Cavendish. Mag de Pool nu wel voor eigen kans gaan? Lotto Soudal beschikt met Tony Gallopin en Tim Wellens over twee kanshebbers, al rijdt Tourdebutant Wellens nog geen sterke Tour. Bij Cannondale-Garmin lijkt Daniel Martin de aangewezen man. Normaal gesproken zou Michael Matthews hier ook kunnen schitteren, maar de Australiër van Orica-GreenEDGE is nog herstellende van een val eerder deze week.

Namens MTN-Qhubeka behaalde Edvald Boasson Hagen deze Tour al enkele ereplaatsen. Greg Van Avermaet (BMC) eindigde op zowel Neeltje Jans als in Amiens bij de beste tien. Ook Rui Costa (Lampre-Merida) is een renner die dit parcours aan moet kunnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** John Degenkolb, Alexander Kristoff
** Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Alejandro Valverde
* Michal Kwiatkowski, Rui Costa, Edvald Boasson Hagen, André Greipel

Dit artikel delen:

195 Reacties

zomaareens 8 juli 2015 om 19:06

Morgen Eddy denk!

Pipi112 8 juli 2015 om 19:06

Morgen The Hulk ! Of is dat laatste pukkeltje zo steil dat hij mannen als D. Martin , Valverde of een Rodriquez niet kan volgens als hun daar gaan versnellen ?

WCEendT 8 juli 2015 om 19:07

Denk niet dat het iets voor mannen als Valverde/Rodriguez is, topfavorieten voor mij Sagan/Degenkolb. Hopelijk kunnen Costa en EBH top 3/5 rijden.

Purito 8 juli 2015 om 19:10

Sagan, Sagan en nog eens Sagan.

Gallopin, GvA zijn in mijn ogen de grootste uitdagers. Valverde normaal ook, maar in deze vorm al wat minder.

Dat Costa een ster krijgt, begrijp ik niks van. Op basis van de laatste dagen toch volslagen kansloos? Kwiatkowski is ook helemaal niet in vorm, dus die verwacht ik ook totaal niet.

rosencrantz 8 juli 2015 om 19:11

Spijtig dat Movistar Rojas, Ventoso of Lobato niet bijheeft

zopfmeister 8 juli 2015 om 19:11

@WCEendT
Niet voor Valverde, maar wel voor Costa? Costa zijn sprintkwaliteiten zijn op elk terrein wel minder dan die van Valverde mijns inziens.

Ik denk ook wel dat Sagan morgen dan eindelijk weer een touretappe zal winnen na al zijn ereplaatsen

WCEendT 8 juli 2015 om 19:12

@purito
Dat kan je niet zeggen over Costa, het is redelijk normaal dat hij op de Mur van Huy teleurstelde na als ik me niet vergis gevallen te zijn. Zo’n etappe als dat van morgen is veel meer iets voor hem.

DrJ 8 juli 2015 om 19:12

Sep?

Purito 8 juli 2015 om 19:14

@WCEendt
Hij loste in de kasseienetappe op een vlak stuk weg, uit een groep van 45 man. Dat is puur te wijten aan zijn harde val. Conclusie: hij is totaal niet fit. Dan kun je onmogelijk meedoen morgen.

Wheely 8 juli 2015 om 19:16

Alexis Vuillermoz, met rood potlood.

WCEendT 8 juli 2015 om 19:17

@Purito
We zullen het zien, misschien heb jij gelijk… misschien niet. We zien het morgen wel ;).

RG1 8 juli 2015 om 19:20

Eens zien of de boel nog bij elkaar zit aan de finish. Zo kort bij zee en dan een gunstige windrichting…

Tuubke 8 juli 2015 om 19:21

En Mollema? Zou dit ook moeten kunnen, toch?

Orakel 8 juli 2015 om 19:21

Dit lijkt heel erg op de huidige laatste 2 km van de Amstel Goldrace. Eerst een soort Cauberg en daarna een vlakke sprint tussen de eerste 10 mannen die over de top zijn gekomen. Normaal gesproken ga je Greipel hier niet zien (wel Gallopin).
Normaal gesproken perfect voor Matthews: jammer van zijn blessure.

****Sagan, Gallopin
*** Hagen, Albasini
** Rodriquz, Vuilermoz, D. Martin

Wielermuis 8 juli 2015 om 19:21

Wilco werd vorig jaar 4e op een vergelijkbare aankomst in de vuelta.

WCEendT 8 juli 2015 om 19:23

@RG1
Gelukkig is er een optimistisch, na vandaag durf ik niet meer te verwachten dat het op de kant gaat.

karper 8 juli 2015 om 19:23

Sagan. Met twee vingers in de neus. Degenkolb komt niet in de top 10!

WCEendT 8 juli 2015 om 19:24

@Wielermuis
Interview met Kelderman heeft ie aangegeven dat het echt niet goed gaat met zijn rug, dus vrij zeker dat Kelderman morgen niks gaat doen.

blokkie5 8 juli 2015 om 19:27

Koersdirecteur Gouvenou vertelt me in de pro cycling magazine dat de aankomst de Franse versie is van de Cauberg. Ben benieuwd hoeveel sprinters dat aankunnen.

RG1 8 juli 2015 om 19:27

Wceendt

In de finale was de wind gewoon te zwak volgensmij.. Als je naar de bomen keek bewoog er soms amper wat

jan.linde 8 juli 2015 om 19:30

Cimolai? En wat kan een Demaré of een Coquard?

Gesink4President 8 juli 2015 om 19:30

Schrijf Gallopin maar op. Die is de hele tour al sterk bezig en dit is wel een lekkere aankomst voor hem.

markextrae 8 juli 2015 om 19:35

Albasini start niet meer morgen. Jongens wat heeft orica pech. Zo erg jammer

Tokstar 8 juli 2015 om 19:36

Jammer voor Matthews dat hij niet mee kan doen..

Striga 8 juli 2015 om 19:36

@Janlinde Demare is net als heel FDJ in meltdown, zie hem niet veel presteren deze 3 weken. Cimolai is gewoon tweede rangs, Coquard kan wel top 5 rijden maar dat hangt allemaal ook weer af van de omstandigheden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair