Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 5

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 5

Foto: Sirotti

woensdag 8 juli 2015 om 07:00

De openingsweek gaf ons tot dusver een spannende openingstijdrit, een enerverende rit naar Zeeland, een steile aankomst in Hoei en de kasseien van Noord-Frankrijk.  Nu is het tijd voor de sprinters om te laten zien wat zij waard zijn in een echte massaspurt. De vijfde etappe voert de renners door het noorden van Frankrijk, waar in de Eerste Wereldoorlog meerdere veldslagen hebben plaatsgevonden. Woensdag strijden de coureurs om de dagzege. WielerFlits neemt het parcours en de favorieten – en het weer – onder de loep.

Parcours
De renners zullen om 12.45 uur vertrekken uit Arras, de hoofdstad van het departement Nord-Pas-De-Calais. Twee maal eerder vertrok de Tour uit deze stad: in 1991 ging de rit naar Le Havre en zegevierde thuisrijder Thierry Marie, afgelopen jaar trok de karavaan van Arras naar Reims, waar André Greipel de beste was. In 2004 finishte er een etappe in Arras, toen was José Luis Rubierra de snelste in de individuele tijdrit. Via een lichte omweg wordt vaart gemaakt richting Amiens.

etappe5

Halfweg koers ligt de tussensprint van de dag getrokken in Rancourt. Tot dat punt hebben de renners nauwelijks hoogtemeters moeten overbruggen en na Rancourt verandert dat beeld niet. Wat wel van invloed kan zijn is het weer. De voorspellingen schrijven voor dat het een bewolkte dag wordt, maar met een stevige wind uit het westen van windkracht vijf of meer. De weg loopt in zuidelijke richting van kilometers 18-100 en van 138-164. Hier staat de wind vol op de kant. In de laatste 25 kilometer krijgt het peloton de wind vol op kop.

Die laatste 25 kilometer leiden naar de stad Amiens. De geboorteplaats van wijlen Philippe Gaumont, die van 1997 tot 2004 voor Cofidis reed en drie keer aan de Tour de France deelnam. Negen keer eerder arriveerde de Tour in dit stadje. De laatste keer was in 1999, toen ‘Mooie Mario’ Cipollini triomfeerde. In Amiens ligt – na 189,5 kilometer – de aankomststreep na een laatste rechte lijn van vijfhonderd meter.

Favorieten
Wij gaan er in dit geval van uit dat het peloton en groupe Amiens bereikt. De wind zal van zich laten horen, maar de slotfase waait hij slecht voor een groep ontsnapten, waardoor een massasprint voor de hand ligt. Dit wordt waarschijnlijk de eerste keer dat alle spurtbommen zich in de debatten gaan mengen. Op Neeltje Jans waren drie toppers present na de waaiers, maar nu ligt er meer concurrentie op de loer.

André Greipel zegeviert op Neeltje Jans - foto: Sirotti

André Greipel – foto: Sirotti

“Een wedstrijd duurt negentig minuten, en op het einde winnen de Duitsers”, is een veelgebruikte spreuk in het voetbal. Dat verhaal kon ook opgehangen worden voor de rit naar Zeeland, toen na een etappe vol spektakel André Greipel de rit pakte op de meet. De sprintkopman van Lotto Soudal nam direct de druk weg bij de ploeg en kan met een gerust hart zich voorbereiden op de aankomst in Amiens. Lukt het hem om een tweede rit te winnen?

Etixx-Quick-Step baalde na afloop van diezelfde rit. Mark Cavendish kwam te vroeg op kop en viel in de laatste meters stil, waardoor hij genoegen moest nemen met een vierde plaats. De Brit haalde na afloop uit naar de ‘imbecielen’ die dachten dat wielrennen een computerspelletje was. Hij zal nu tot op het bot gemotiveerd zijn om ditmaal wel aan het langste eind te trekken. Dan moet hij eerst nog die andere Duitser, John Degenkolb, voorblijven. Degenkolb is de absolute kopman voor de sprints bij Giant-Alpecin en miste de slag in de waaierrit. Kan zijn ploeg hem in ideale positie afzetten?

Foto: Sirotti

John Degenkolb – foto: Sirotti

Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) is ook niet te onderschatten. De Slowaaks kampioen toonde zich zeer sterk in de etappe naar Zeeland, waar hij vlak voor de finale nog lek reed, maar alleen terugkeerde en nog tweede werd in de eindsprint. Ook in de rit naar Cambrai reed hij in dienst van kopman Contador een indrukwekkende koers. Alexander Kristoff is de zegekoning van 2015. De Noor heeft al achttien overwinningen op zijn naam staan en wil hier heel graag nummer negentien behalen. Hij kon nog geen potten breken in de voorgaande ritten, maar de sterke beer uit Stavanger is niet te onderschatten. Vorig jaar boekte hij twee ritzeges voor Katusha in de Tour.

De Franse hoop is gevestigd op Nacer Bouhanni, maar de Cofidis-renner kwam door een val op het Frans kampioenschap met een hoop vraagtekens rond zich naar Utrecht. Voorlopig heeft de oud-boxer nog niets van zich laten zien, maar hij zou zomaar als een duveltje uit een doosje kunnen verschijnen in eigen land. Andere rappe Fransen zijn Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Europcar).

PIC544113355

Nacer Bouhanni – foto: Sirotti

Daarnaast is er nog een groep sprinters die op een goede dag zich kunnen mengen tussen de absolute toppers. Sam Bennett (Bora-Argon 18) is wel zo’n renner. De Ier won dit jaar al drie wedstrijden.  Lampre-Merida rekent op Davide Cimolai, terwijl Cannondale-Garmin beschikt over de Litouwer Ramunas Navardauskas. Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar zijn de snelle mannen bij MTN-Qhubeka. Boasson Hagen leverde in de etappe naar Cambrai nog een sterke sprint af, wat hem de vijfde plaats opleverde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Mark Cavendish, John Degenkolb
** Alexander Kristoff, Peter Sagan, Nacer Bouhanni
* Sam Bennett, Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, Bryan Coquard

Dit artikel delen:

114 Reacties

droomteam 7 juli 2015 om 19:06

Het moet snel beter worden met Kristoff – Demare en Bennet anders kunnen zij het vergeten .

ditisdavid 7 juli 2015 om 19:07

Denk dat het morgen Cavendish voor Greipel en Coquard wordt, mits Renshaw hem deze keer goed afzet.

HF2013 7 juli 2015 om 19:09

Afgezien van Kittel zijn de topsprinters aanwezig. Kan dus alle kanten op. Ik ben het wel eens met de sterrenverdeling. Misschien Cavendisch op gelijke hoogte met Greipel, maar dat zijn nuanceverschillen.

Geurt Harm 7 juli 2015 om 19:17

Prima gereden van Gesink en Mollema vandaag. Maar de laatste jaren blijkt dat de étappe na de meest gevreesde étappes uit de eerste week het gevaarlijkst is voor onze jongens. Het gevaar van onderschatting en het idee de teugels te kunnen laten vieren. Morgen is een gevaarlijke rit met veel smalle wegen, korte klimmetjes… wie niet alert is, kan zomaar in een tweede groep belanden, en ook de sprintersploegen hebben er dan belang bij door te rijden. Hoop dat Gesink en Mollema dus ook morgen bij de les zijn. Zou ook een rit kunnen worden voor een geslaagde ontsnapping, gezien het parcours. Hoop dat Lotto wat mannen meestuurt, bijvoorbeeld Vanmarcke, Tankink of misschien wel Kruijswijk of Kelderman.

karper 7 juli 2015 om 19:26

Dit gaat een massasprint worden en Greipel zal opnieuw Cavendish kloppen

Roberto 7 juli 2015 om 19:27

Morgen wind en regen, dus wordt weer uitkijken daar..

Valvermeer 7 juli 2015 om 19:28

Denk dat Bouhanni er gewoon zal staan morgen, ook al leek hij vandaag niet 100% te kunnen gaan.

Lance Beenstrong 7 juli 2015 om 19:40

Dat Bouhanni er überhaupt bij was, mag toch al wel een verrassing genoemd worden. Dus denk dat tie wel goed is. Zelfde geldt voor Coquard.

JimKro 7 juli 2015 om 19:41

Dit is niet echt een sprint voor Degenkolb. Giant trein is ook nog eens naar de gallemiezen.

slice 7 juli 2015 om 19:42

Zou zomaar kunnen dat er weer waaiers komen!

rennerske 7 juli 2015 om 19:43

Amiens: de Wederopstanding van de Vlaamse Viking: Kristoff met een volle lengte!

gavirialaphilippe 7 juli 2015 om 19:46

Ik zeg Sagan ( in wind en regen voor eindelijk zijn ritoverwinning) of Greipel

zomaareens 7 juli 2015 om 20:08

Boasson Hagen morgen

Javier 7 juli 2015 om 20:10

@JimKro

Verklaar je nader op beide punten :)

JimKro 7 juli 2015 om 20:14

@Javier

Er zit een bocht op 500m van de finish. John is beter op een langere rechte finish die iets oploopt.

Sinkeldam gevallen gister als ik me niet vergis

LyndaLid 7 juli 2015 om 20:21

Greipel lijkt dus dusver de rapste, maar als Cavendish gewoon weer normaal afgezet wordt door Renshaw (zoals bij de tussensprint vandaag) dan zie ik hem winnen.

****
Cavendish
***
Greipel – Sagan
**
Kristoff – Degenkolb – Coquard
*
Bouhanni – Boasson Hagen – Bennett – Démare (eigenlijk zijn deze laatste 3 al volslagen kansloos)

ruudenkit 7 juli 2015 om 20:33

@droomdeals kristoff zat de hele tijd goed van voren maar reed lek op een zeer ongunstige plek en moest lang wachten.

alsjewint 7 juli 2015 om 20:54

Als het windkracht 5 a 6 wordt dan gaan er weer gaten vallen en zal er vast wel weer een klassementrenner de slag missen. De renners zullen alert moeten zijn. Ik zet mijn geld op Kristoff voor de etappe.

wilco91 7 juli 2015 om 21:02

Cimolai mag ook wel een ster

hardfietser 7 juli 2015 om 21:04

Hoop dat het nu wel een koninklijke spint wordt. Vond het vandaag maar behelpen vergeleken met de heroïsche strijd van vorig jaar . De winst van Boom speelde natuurlijk mee maar ik vond het vandaag maar een tamme bedoening met zo veel AK-figuren voorin. Morgen Caveman dag!

LaurentJalabert 7 juli 2015 om 21:19

Ligt het aan mij of lijkt het op het kaartje dat de sprint omhoog loopt?

Nick Doup 7 juli 2015 om 21:23

@LaurentJalabert
Dat lijkt zo, maar het golft minimaal in de laatste km.

RG1 7 juli 2015 om 21:25

Hopenlijk weer waaiers, tlj heeft vandaag weer eens laten zien dat ze een van de beste ploegen ervoor hebben samen met etix

LaurentJalabert 7 juli 2015 om 21:27

@Nick bedankt! Jammer.

Ik denk dat Cav ‘m pakt en dat Sagan, Greipel en pornosnor voor de plaatsen daarachter strijden. Ik was eigenlijk niet zo onder de indruk van die sprint van Greipel van zondag, won maar net van Sagan (die toch geacht wordt veel minder snel te zijn).

Thomas030 7 juli 2015 om 21:28

Weet iemand wat er met Kristoff aan de hand is? Sprint niet mee voor groen en nog niet vooraan gezien. Hopelijk sprint hij morgen mee evenals Demare.

Headlines

Materiaalzone

Populair