Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 2

Door , zondag 5 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 2

foto: ASO

Na het Utrechtse Grand Départ zet het Tourpeloton op zondag koers in zuidelijke richting. In Zeeland wacht op een unieke finishlocatie de eerste ontmoeting tussen de sprinterselite. WielerFlits kijkt vooruit op wat we mogen verwachten.

Parcours
Daags na de openingstijdrit vertrekken de renners vanuit Utrecht voor de start van de tweede etappe. Na een officiële start aan de Croeselaan om 13:15 rijden de renners naar de Oudegracht, waar het officiële startschot zal worden gegeven. Onder begeleiding van het Nederlands Kamerkoor – dat het Wilhelmus en de Marseillaise ten gehore zal brengen – verlaat het Tourpeloton de Domstad.

etappe2

De Tour gaat verder met een 166 kilometer lange etappe over een biljartvlak parcours. Het hoogteverschil is te verwaarlozen, maar het zullen met name de weersomstandigheden zijn die deze vlakke rit lastig kunnen maken. Via onder meer Montfoort en Oudewater gaat het richting Zuid-Holland, waar de renners door Capelle aan den IJssel en Rotterdam rijden. Op de Boompjes ligt er een lijn getrokken voor een tussenspurt.

Vanuit de Maasstad gaat het verder via een route die we kennen uit de World Ports Classic. De renners gaan verder in westelijke richting en via Spijkenisse en Hellevoetsluis gaat het richting Zeeland. Via de Brouwerdam doet het Schouwen-Duiveland aan. De aankomstlijn ligt getrokken bij Neeltje Jans in het hart van de Deltawerken. Daar ligt de aankomstlijn op een zeven meter brede finishstraat na een rechte lijn van 1,3 kilometer.

Hoewel het parcours zich leent voor een massasprint, zou het weer wel eens roet in het eten kunnen gooien. Het cliché dat het in Zeeland altijd waait lijkt waarheid te worden. Later op de middag wordt er regen en harde wind verwacht.

Favorieten
Zeeland verwelkomt zondag de crème de la crème van de internationale sprinterstop. Marcel Kittel uitgezonderd zijn alle topspurters aanwezig.

André Greipel begint met zelfvertrouwen aan deze confrontatie. De Duitser won vorige maand in de Ster ZLM Toer twee ritten en het eindklassement.  Lotto Soudal beschikt met Jens Debusschere en Tony Gallopin over meerdere snelle mannen, maar zij zullen in dienst van Greipel rijden.

Mark Cavendish

Foto: Sirotti

Mark Cavendish is na een mislukte Tour vorig jaar (toen hij al na de eerste rit geblesseerd uitviel) gebrand op sportieve revanche. Greipel en Cavendish kwamen elkaar dit jaar enkel tegen in Milaan-San Remo en de Ronde van Turkije. In La Primavera deden zij beiden niet mee om de overwinning, in Turkije was het Cavendish die zich met drie ritzeges de betere mocht noemen. Met dertien overwinningen dit seizoen hoeft de Manx Missile in de zegeranking enkel Alexander Kristoff voor zich te dulden. De Noor boekte dit jaar al 18 overwinningen, waaronder de Ronde van Vlaanderen. Vorige maand won hij nog een rit in de Ronde van Zwitserland.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Peter Sagan zal in Zeeland punten willen scoren voor het groen. De Slowaakse alleskunner won de voorbije drie jaar de puntentrui, al is het dit jaar afwachten hoe de rolverdeling in zijn ploeg zal uitpakken. Bij Tinkoff-Saxo draait alles om kopman Contador en is het groen van Sagan ondergeschikt. Sagan heeft al aangegeven te willen knechten voor Contador, maar in deze rit mag hij voor eigen kansen gaan.

Michael Matthews is normaal gesproken voor sprintetappes een gevaarlijke outsider, maar de Australiër heeft al aangegeven dat hij in de vlakke ritten zich niet gaat mengen in de massasprints. Samen met teamgenoot Simon Gerrans richt hij zich deze Tour op de ritten met een lastige aankomst. MTN-Qhubeka beschikt met Tyler Farrar en Edvald Boasson Hagen over twee renners die een snelle sprint in de benen hebben. Boasson Hagen (in 2011 al goed voor twee ritzeges) reed een sterke Dauphiné en verzekerde zich vorige week van de Noorse wegtitel.

John Degenkolb

Foto: Sirotti

Bij Giant-Alpecin is John Degenkolb de logische vervanger van de afwezige Marcel Kittel. Waar hij voorheen enkel in ritten met een pittige aankomst het kopmanschap kreeg, wacht hem nu de lastige taak om ook in de sprintetappes te scoren. De volledige sprinttrein staat tot zijn beschikking. Het is bekend dat de Duitser wanneer het om pure snelheid gaat, zijn meerdere moet erkennen in renners als Cavendish en Greipel. Degenkolb won al negen ritten in de Vuelta, maar de winnaar van Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix wacht nog op zijn eerste Touretappe.

De Fransen hebben met Arnaud Démare, Bryan Coquard en Nacer Bouhanni meerdere renners die snel kunnen aankomen. Bouhanni kwam vorige week tijdens het Frans kampioenschap zwaar ten val, maar verschijnt toch aan de start. Bora-Argon 18 rekent op de rappe Ier Sam Bennett, die dit jaar sprintetappes won in Qatar en Beieren. Lampre-Merida beschikt over Davide Cimolai, die dit jaar in Parijs-Nice een rit wist te winnen.

Nederlands succes op Neeltje Jans lijkt niet het meest waarschijnlijke scenario. Onder de twintig Nederlandse deelnemers bevinden zich geen renners waarvan verwacht wordt dat zij succesvol zijn in een massasprint.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** André Greipel, Alexander Kristoff
** Peter Sagan, John Degenkolb, Arnaud Démare
* Nacer Bouhanni, Bryan Coquard, Sam Bennett, Edvald Boasson Hagen

[poll id=”65″]

Dit artikel delen:

136 Reacties

Mark96 4 juli 2015 om 19:02

edit redactie: geen onzin svp

Erik B 4 juli 2015 om 19:04

Waar zijn Cimolai en Navardauskas?

Boomstam10 4 juli 2015 om 19:05

1 ster voor Kelderman, omdat hij goed kan aankomen.

jerteg 4 juli 2015 om 19:11

Kan iemand mij uitleggen waarom Kelderman op dit biljartvlakke parcours deze rit gaat winnen? Ik hoop wel dat Vanmarcke gaat meesprinten trouwens.

CeRo 4 juli 2015 om 19:12

Sagan heeft enkel Benatti denk ik, maar dat lijkt me wel voldoende voor hem.

el cyclisto 4 juli 2015 om 19:12

Waaiers? ik hoop het!

Wielermuis 4 juli 2015 om 19:25

edit redactie: geen onzin svp

wolfje 4 juli 2015 om 19:28

edit redactie: geen onzin svp

schipperaar 4 juli 2015 om 19:30

@wim
Jammer Wim, niet over de brienoord, had scherprechter kunnen zijn.

nickdt 4 juli 2015 om 19:36

@Cero
Tosatto ook.

LaurentJalabert 4 juli 2015 om 19:46

Behoorlijk harde wind op de Brouwersdam vandaag. Tegenwind, dus niet ideaal voor waaiers volgens mij. Zou wel mooi zijn.

Orakel 4 juli 2015 om 19:50

“1 ster voor Kelderman, omdat hij goed kan aankomen”.

Boomstam: wanneer je serieus genomen wilt worden en aannemende dat je geen troll bent, mag je wel wat anders posten dan Kelderman. Vrijwel alle Nederlanders hopen op een mooie Tour van Kelderman, maar je gaat hem pas echt vooraan zien op de muur van Bretagne en vanaf etappe 10 in de bergen. Een massasprint is kansloos, risicovol en gewoon een idiote gedachte.

Poeksel 4 juli 2015 om 19:55

Waaiers en dan Van Emden naar het geel? #wishfulthinking

Stoony 4 juli 2015 om 19:56

Ik verwacht toch een actief Lotto-Jumbo morgen in de finale.. Als Belg mag Vanmarcke mij morgen verrassen met een late jump…
Zoniet hoop ik op een fair duel tussen Greipel, Cavendish, Kristoff en ….

wolfje 4 juli 2015 om 20:10

@redactie: voor mij staan een paar post die kelderman noemen als kanshebber/winnaar. Die mogen blijven staan (athans eentje daarvan) en ik mag niet hetzelfde doen met van Emden?

Anyway, als het serieus moet: ik verwacht geen succevolle aanval en ik denk ook niet dat er klassementskandidaten op achterstand gereden gaan worden. Hooguit kleine gaatjes van enkele tientallen seconden. Cav voor de winst, Kristoff en Degenkolb op 2 en 3

Esko 4 juli 2015 om 20:13

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar Bouhanni in hoeverre hij fit is. Normaal zou hij zeker meespelen voor de overwinning.

MaukeBollema2 4 juli 2015 om 20:14

Ik heb zo’n zin in waaiers, dat ik bereid ben om langs het parcours te gaan blazen.

F4L 4 juli 2015 om 20:15

Buienradar voorspelt serieus slecht weer voor het eind van de middag in Zeeland; het kan echt een fantastische etappe worden dan

robotour 4 juli 2015 om 20:18

Normaal gesproken wint Marc Cavendish morgen met 2 vingers in de neus. Maar in de Tour de France verlopen de massasprints bijna nooit vlekkeloos en valpartijen zullen waarschijnlijk morgen de finale ook weer ontsieren. Gokje: eerste aanvaller morgen Van Emden voor een lange ontsnapping. Sagan kan ook een gevaarlijke klant voor het geel worden als hij boni’s wint in de tussensprint en aan de meet…

iLLan 4 juli 2015 om 20:20

@F4L, ik zag het net ook inderdaad in de nieuwste weerberichten. Maar ik vraag me af of ze op Neeltje Jans willen finishen als er zwaar onweer aankomt. (Het onweer van donderdag heeft hier in de buurt wel aardig huisgehouden.) Het lijkt mij nogal onmogelijk om daar met onweer heen te gaan. Ben serieus benieuwd dus hoe de rit morgen gaat lopen. Ze zullen toch alles wel op Neeltje Jans opgebouwd hebben…

wielertje 4 juli 2015 om 20:23

Iemand van TLJ zou qua pr toch in de vlucht van de dag mee moeten zitten. Tankink? Voor de rit Cavendish.

Kristoffan 4 juli 2015 om 20:27

Hoop op 2013!

Stoempert 4 juli 2015 om 20:27

Cav!
De beste trein en ook de beste ploeg als het op waaiers uitdraaid.

Onie 4 juli 2015 om 20:32

De sfeer zal er bij TLJ goed inzitten, die zullen morgen wel wat willen proberen als het weer zich daar voor leent.

klootje kriekeljon 4 juli 2015 om 20:47

Ik hoop dat de weergoden morgen ook wielrennen kijken.
http://www.nu.nl/binnenland/4081850/knmi-waarschuwt-gevaarlijk-weer-zondag.html

Headlines

Materiaalzone

Populair