Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 19

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 19

Foto: Sirotti

donderdag 23 juli 2015 om 19:00

De uitspraak ‘Parijs is nog ver’ begint elke dag wat meer van zijn kracht te verliezen. De renners ruiken namelijk de stal en mogen zondag na de (waarschijnlijk) traditionele massasprint op de Champs-Élysées na ruim drie weken koers eindelijk naar huis. Voor het zover is, staan er nog twee loodzware bergritten op het programma. Te beginnen met de etappe van vrijdag met start in Saint-Jean-de-Maurienne en finish bergop in La Toussiere. WielerFlits blikt vooruit.

Maak de Tour nog spannender!
Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de Tour als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten.
Speel nu mee
Parcours
Tussen start- en finishplaats ligt hemelsbreed maar enkele kilometers, maar dat weerhield de organisatie er niet van om een mooie lus uit te tekenen met daarin het nodige klimwerk. Met 138 kilometer is de etappe betrekkelijk kort, maar bedenk wel dat het direct vanaf de start al stevig bergop loopt. Spektakel gegarandeerd dus.
Tour2015

De eerste berg die op de renners ligt te wachten is de Col du Chaussy. De top daarvan wordt al na 15,5 kilometer bereikt. De klim van eerste categorie is zeer regelmatig met bijna constant stijgingspercentages tussen de zes en negen procent. Die regelmaat wordt even onderbroken door een kleine afdaling na drie kilometer klimmen.
Mountain passes & hills 3

Na de top volgt eerst een technische afdaling en vervolgens een relatief vlak tussenstuk van bijna dertig kilometer. Onderweg zijn er in Épierre (na 42 km) nog punten voor de groene trui te rapen, al lijkt die Peter Sagan al niet meer te kunnen ontgaan. Na 58,5 kilometer wordt de voet bereikt van de zwaarste klim van de dag, de Col de la Croix de Fer van buitencategorie.
Mountain passes & hills 2

De klim zal de renners niet onbekend voorkomen, want deze is grotendeels hetzelfde als de afdaling van de Col du Glandon van donderdag. Na de top moet echter nog drie kilometer geklommen worden naar de daadwerkelijke Col de Croix de Fer. De klim staat te boek als een van de zwaarste beproevingen in de Alpen, vooral door de afstand van 22,4 kilometer. Het zwaarste deel ligt tussen kilometer elf en achttien.

Voordat de renners echt gaan afdalen moet de Col du Mollard (tweede categorie) nog worden beklommen. Daarna gaat het in vliegende vaart naar beneden richting de slotklim naar La Toussiere. Deze is 18 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent. De eerste drie kilometer zijn meteen het zwaarst. In de slotkilometers vlakt het af tot percentages van vier tot vijf procent stijging.
Mountain passes & hills 1

De klim naar het kleine bergplaatsje in skigebied Les Sybelles kent nog niet zo’n rijke Tourhistorie. Exact negen jaar geleden was Michael Rasmussen er de eerste winnaar. Een andere dopingzondaar, Floyd Landis, verloor op die dag na een complete inzinking zijn gele trui, om een dag later weer uit de dood te herrijzen. Een positieve dopingtest kostte hem later echter alsnog de kop. In 2012 was er Frans succes op La Toussiere. Pierre Rolland ging toen met de ritzege aan de haal.

Beklimmingen van de dag
Col du Chaussy (1ste cat.) 15,4 km aan 6,3% – 122,5 km tot aankomst
Col de la Croix de Fer (H cat.) 22,4 km aan 6,9% – 55 km tot aankomst
Col du Mollard (2de cat.)5,7 km aan 6,8% – 35 km tot aankomst
La Toussuire (1ste cat) 18 km aan 6,1% – aankomst boven

Favorieten
Door de relatief korte afstand van de etappe, durven de concurrenten van Chris Froome mogelijk al vroeg de knuppel in het hoenderhok te gooien. De kans is dan ook niet zo groot dat een kopgroep een enorme voorsprong krijgt en zonder druk van achteruit mag strijden om de ritzege. Of de toppers moeten uit angst voor het verlies van een mogelijke podiumplaats of top 10-klassering behoudend gaan rijden en wachten tot de slotklim. Dan zouden ze te laat kunnen zijn om een kopgroep met daarin goede klimmers nog te achterhalen.

Foto: Sirotti

Nairo Quintana- Foto: Sirotti

Ervan uitgaande dat de klassementsmannen deze kans niet willen laten glippen, kijken we voor de ritzege in de eerste plaats naar de beste klimmers in deze Tour. Ondanks zijn kleine gestalte, kan je dan moeilijk om Nairo Quintana heen. De Colombiaan hield de afgelopen bergritten als enige van de favorieten gelijke tred met Froome. Als de twee vrijdag samen voorop komen te zitten, is de ritzege binnen handbereik.

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Movistar heeft nog een renner die in staat moet zijn om te voorkomen dat de ploeg zonder ritzege Frankrijk verlaat. Alejandro Valverde staat derde in het klassement en heeft een venijnige demarrage bergop in de benen. Of zal hij bang zijn om net als vorig jaar in de derde week op het nippertje zijn podiumplaats te verliezen en daarom niet teveel risico’s nemen?

Ook Chris Froome zelf is natuurlijk een van de topkandidaat om de rit te winnen. De Brit hoeft bergop deze Tour niemand te vrezen, al is hij niet meer zo dominant als in de eerste bergetappe naar La Pierre-Saint Martin. Met zijn ruime marge in het klassement is dat echter ook helemaal niet nodig. Toch is de Brit mogelijk eerzuchtig genoeg om na zijn zege in de Pyreneeën ook een rit te willen winnen in de Alpen en dus geen cadeautjes uit te delen.

Alberto Contador- Foto: Sirotti

Alberto Contador- Foto: Sirotti

Net als Quintana wachten van de vooraf als Grote Vier bestempelde renners ook Alberto Contador en Vincenzo Nibali nog op een ritzege. Beiden zullen weinig hoop meer koesteren dat ze Froome nog uit het geel gaan rijden en kunnen daarom volledig voor het dagsucces gaan. Met het verdedigen van hun huidige klassering zullen ze zeker niet bezig zijn. ‘De dood of de gladiolen’ is dan ook het motto.

Robert Gesink- Foto: Sirotti

Robert Gesink- Foto: Sirotti

Voor de Nederlandse wielerfans blijft het vooral uitkijken naar Robert Gesink en Bauke Mollema. Gesink is nog altijd in uitstekende vorm en liet in de Pyreneeën al zien dat de aanval soms de beste verdediging is. Mollema heeft het de laatste dagen wat lastiger, maar door zijn achterstand in het klassement krijgt hij mogelijk wat meer ruimte van teams als Sky en Movistar.

Romain Bardet - Foto: Sirotti

Romain Bardet – Foto: Sirotti

Ook de Fransen zullen nog iets willen laten zien in de slotdagen. Met Warren Barguil, Romain Bardet, Pierre Rolland, Thibaut Pinot en Mikael Cherel hebben ze vijf man in de top twintig staan. Klimmer Rolland beleeft in ieder geval goede herinneringen aan de plaats waar hij in 2012 als eerste over de streep kwam.

Erkende rittenkapers als Rafal Majka en Joaquim Rodriguez, die totaal geen rol spelen in het klassement, krijgen waarschijnlijk ruimte om mee te gaan in een vlucht. De Pool haalde zich de woede binnen zijn ploeg op de hals door woensdag niet te wachten op zijn gevallen kopman Alberto Contador, al had dat volgens de renner te maken met een kapotte radioverbinding. Het geeft mogelijk aan dat de Pool nog iets in zijn schild voert en dat hij net als vorig jaar nog een tweede ritzege gaat boeken.

Rodriguez heeft ook al een overwinning op zak, maar heeft zijn hoop op een goed klassement moeten laten varen. De bergtrui is het nieuwe doel van de Spanjaard en dan moet hij de aanval kiezen. Hetzelfde geldt voor Jakob Fuglsang en Serge Pauwels. Bardet en Rodriguez staan gelijk in de strijd om de bolletjestrui, waardoor de twee ongetwijfeld gemotiveerd zijn om hier kostbare bergpunten bij elkaar te sprokkelen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Chris Froome, Alejandro Valverde
** Alberto Contador, Robert Gesink, Vincenzo Nibali
* Romain Bardet, Joaquim Rodriguez, Pierre Rolland en Warren Barguil

Dit artikel delen:

111 Reacties

Javier 23 juli 2015 om 19:07

Geef Nibali maar 3 sterren ipv Valverde ;)

Niet vergeten dat Valverde vandaag een gat moest laten op de col.

bobkootte 23 juli 2015 om 19:09

Die heeft alleen krachten gespaard omdat hij wist dat hij er in de afdaling toch wel weer bij kwam

rennerske 23 juli 2015 om 19:09

Eitje:
1) Quintana
2) Froome
3) Contador
4) Nibali
5) Fuglsang

Purito 23 juli 2015 om 19:13

En net in de rit waar ik Purito nu niet meer verwacht, krijgt hij een ster ;)

Ik hoop toch ook een keer dat de favorieten voor de zege zullen strijden. In dat geval Quintana solo.

ValverdeBassoNibali 23 juli 2015 om 19:16

Valverde was echt niet aan het sparen. Die gaat er door zakken, gegarandeerd

tommyws1 23 juli 2015 om 19:17

Zou movistar het nog gaan proberen, of hebben ze zich er bij neergelegd?

Raafje 23 juli 2015 om 19:19

Gesink valt morgen aan en pakt 25 seconden op de laatste klim en houd dat;)

HF2013 23 juli 2015 om 19:20

Dit zou toch een strijd tussen de favorieten moeten opleveren.
*****
Quintana
****
Froome
***
Contador, Nibali (de hoop is op een alles of niets poging)
**
Valverde, Gesink
*
Thomas (mag hem winnen van Froome na samen boven te zijn gekomen)

LyndaLid 23 juli 2015 om 19:20

Oorlog morgen! Eindelijk echte oorlog!

Quintana gaat hem krijgen, of pakken, maar hij wint in ieder geval.

GinneR 23 juli 2015 om 19:20

@ValverdoBassoNibali:
… en Thomas en Contador ook… Go Gesink :-D (Ik heb een Oranje bril op!)

Joinjoal 23 juli 2015 om 19:31

Het zal een keihard begin zijn met gelijk berg op, spervuur aan demarrage maar de kopgroep krijgt denk niet veel ruimte… Ik denk dat froome weer wint maar we zien wel, hoop op een mooie koers. En een goede gesink.

wiebipedia 23 juli 2015 om 19:32

Thomas moet er nu toch doorheen zakken? Die moet zoveel doen voor froomie. Contador is ook nog een vraagteken. Leek niet heel lekker te zitten vandaag.

**** Quintana
*** nibali Froome
** Gesink Contador
* fuglsang Rolland

Guushovd 23 juli 2015 om 19:37

Wat een heerlijke etappe weer, qua parcours nog nooit zo’n mooie tour gezien.

pieter-mollema 23 juli 2015 om 19:44

Lotto Jumbo hoeveel man hebben ze nog in koers….. alleen Robert Gesink toch…. Wat een klas bak is dat. Alles alleen. De rest heb je geen klote aan

Met je neus op de feiten 23 juli 2015 om 19:46

Gelukkig voor Valverde vlakt de klim op het laatst af en kan hij daar wat tijd goedmaken. Ja, ik verwacht dat hij niet goed zal zijn morgen. Erdoorheen zakken vind ik wat ver gaan, meestal rijdt hij vroeg eigen tempo als hij niet goed is en herstelt zich dan enigszins. Gelukkig wel 2,5 minuut voorsprong op Contador en Thomas. Moet genoeg zijn.
Ik verwacht dat Quintana aangaat onderaan de slotklim, waar het het steilst is. Alleen Froome kan dan volgen, Quintana pakt de etappe. Heb geen illusies dat Quintana (of Movistar als geheel) al op de HC col het aandurft. Die wil ook niet in zn eentje dalen (of alleen met Froome).

MaukeBollema2 23 juli 2015 om 19:47

Dit is nou echt de etappe om het klassement op zijn kop te gooien. Vanuit de start vol aangaan, alles uit elkaar rijden, en dan Froome isoleren op het vlakke. Het zou kunnen, zeker omdat het een korte etappe is, maar uiteraard gaat het niet gebeuren.

ProfrondeZevenbergen 23 juli 2015 om 19:55

Leuke strijd voor de bollen morgen. Dat kan nog alle kanten op.

zomaareens 23 juli 2015 om 19:57

Rolland pakt m morgen wel. Beste klimmer die ze laten lopen

domrijder 23 juli 2015 om 20:02

Laten we Sánchez en Jungels niet vergeten!

domrijder 23 juli 2015 om 20:04

Purito had vandaag hongerklop, dat overkwam Bardet gisteren. Misschien een goed voorteken? :-)

nielsvdg 23 juli 2015 om 20:04

**** Quintana
*** Nibali Froome
** Gesink Rolland Fuglsang
* Contador Pinot Pauwels Valverde

DrJ 23 juli 2015 om 20:24

En we mogen m morgen vanaf de start meemaken!…HOPPA!

DrJ 23 juli 2015 om 20:26

Overigens denk ik dat degenen die zich de laatste dagen veelal bemoeid hebben met de aanval…. dat morgen gaan voelen….zoals een Talansky,Pinot… die zakken er denk ik vroeg doorheen.

Ivo1976 23 juli 2015 om 20:40

Morgen is Pauwels de grote winnaar. De grote ploegen laten hem rijden, de kleine ploegen hebben niet de power om dat dicht te rijden. Als hij mee zit, maakt hij kans op top-10 en bollentrui. Of gaan Valverde en Nibali gekke dingen doen?

laurens0605 23 juli 2015 om 21:02

Als Pauwels de benen heeft zal hij alles opentrekken en alles of niks spelen zeker weten.hij wil strijdend Ten onder gaan knap van hem.dus ja hij gaat er weer bijzitten.dus waarom zou hij het niet kunnen uitzingen.hoe Ivo zegt zijn de ploegen van de mannen die voor hem staan sterk genoeg ?