Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 16
Foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 08:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 16

Aankomende maandag staat de laatste overgangsetappe van de Tour de France op het programma. Veel aanvallers zullen deze dag daarom met rood omcirkeld hebben in hun agenda. Ook de klassementsrenners moeten op weg naar Gap bij de pinken zijn. In de finale krijgen ze namelijk een lastige afdaling voor de kiezen. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De renners beginnen in Bourg de Péage niet ver boven het zeeniveau en zullen langzaam maar zeker steeds hoger gaan koersen op het golvende landschap. Het klimwerk valt op het begin nog mee, maar twee bergen van tweede categorie zorgen voor een lastige finale.

Allereest moet de Col de Cabre worden beklommen. Deze 9,1 kilometer lange berg met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6 procent ligt op zeventig kilometer van de meet. Dit is vermoedelijk te ver om voor spektakel te zorgen. Dieper in de finale ligt de ongeveer even lange Col de Manse. Deze berg is berucht in het peloton. Niet zozeer vanwege het klimgedeelte, want de meeste klassementsrenners zullen niet wakker liggen van de 5,6 procent stijging, maar juist door de afdaling. Die is erg technisch.

Verschillende grote namen zijn hier wel eens ten val gekomen. De bekendste is natuurlijk die van Joseba Beloki. Lance Armstrong kon zijn val maar net ontwijken en moest een stuk door het weiland rijden. Andy Schleck bewaart evenmin goede herinneringen aan de Col de Manse. De Luxemburger verloor vier jaar geleden veel tijd op Alberto Contador in een natte afdaling. “Waar halen ze het in hun hoofd om zo’n gevaarlijk parcours uit te stippelen”, zei hij destijds. “Ieder van ons heeft thuis familie zitten en dus horen afdalingen als deze niet thuis in de Tour. Dit zouden ze moeten verbieden.”

In 2013 probeerde Contador zijn kunststukje van twee jaar eerder te herhalen, maar wist toen Chris Froome niet los te rijden. De Spanjaard kwam nota bene zelf ten val. Contador kennende gaat hij maandag een nieuwe poging wagen.

De kans is groot dat we dan strijd op twee fronten krijgen. De geschiedenis leert namelijk dat vluchtgroepen vaak vooruit blijven in Gap. De laatste vijf keer was dat steeds zo het geval. Achtereenvolgens wonnen Alexandre Vinokourov (2003), Pierrick Fedrigo (2006), Sérgio Pauhlinho (2010), Thor Hushovd (2011) en Rui Costa (2013).

Beklimmingen van de dag
Col de Cabre – 2de cat. – 9,1 km aan 4,6% – 71 km tot aankomst
Col de Manse – 2de cat. – 8,9 km aan 5,6% – 12 km tot aankomst

Favorieten
Alle signalen wijzen erop dat dat we maandag opnieuw aanvallers zullen zien winnen in Gap. Geen enkele ploeg lijkt geïnteresseerd om de koers vanaf het begin te controleren. De verwachting is daarom dat de openingsfase erg chaotisch gaat worden. Een groot deel van het peloton wil meezitten.

Voor kanshebbers op de overwinning moeten we kijken naar aanvallers die goed een berg over kunnen. Je moet immers bij de eersten zitten bij het passeren van de laatste bergtop. De nummers vijftien tot en met dertig voldoen automatisch aan deze voorwaarde. Zij staan bovendien ver genoeg om een vrijgeleide te kunnen krijgen. Koersslimheid speelt bij dergelijke etappes eveneens een belangrijke rol. Het is geen toeval dat juist Rui Costa en Pierrick Fedrigo al eens hebben gewonnen in Gap. Zij beheersen het tactisch spelletje uitstekend en hebben meermaals etappes gewonnen in de Tour de France. Ook dalerscapaciteiten kunnen goed van pas komen. Op de afdaling van de Col de Manse kan immers nog veel tijd goedgemaakt worden.

Purito ziet af - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez voldoet aan al deze voorwaarden. De Spanjaard van Katusha zag zijn klassement in duigen vallen, maar heeft zich inmiddels herpakt met twee etappezeges. Purito beschikt over veel ervaring met het afmaken van wedstrijden en wordt een gevaarlijke klant als hij in de kopgroep zit. Hij zou daarnaast goede zaken kunnen doen met oog op het bergklassement.

Deze etappe is bovendien op het lijf geschreven van de Franse ploegen. Pierre Rolland lijkt van alle Fransen het beste bergop te gaan. Op de twee aankomsten van buitencategorie hoorde hij bij de beste tien klimmers van het peloton. De Europcar-renner heeft al twee Touretappes op zijn naam staan en zijn achterstand in het klassement is groot genoeg om voor een derde te mogen gaan. Zijn ploegmaat Thomas Voeckler weet eveneens hoe je een ontsnapping succesvol moet afronden. Hetzelfde geldt voor Jan Bakelants. De Belg toonde afgelopen week goede vorm en beschikt over een neusje voor de goede aanval. Ook Thibaut Pinot, Alexandre Geniez (FDJ), Daniel Navarro (Cofidis), Alexis Vuillermoz en Romain Bardet (AG2R La Mondiale) zijn gevaarlijke mannen in een kopgroep. Laatstgenoemde bewees in het Critérium du Dauphiné uitstekend te kunnen dalen en dat kan goed van pas komen in de finale.

Pierre Rolland - foto: Sirotti

Pierre Rolland – foto: Sirotti

Bij Orica-GreenEDGE zullen ze deze etappe eveneens met rood omcirkeld hebben in de agenda. De overige etappes lijken of te makkelijk of te moeilijk, maar de rit naar Gap past perfect bij de kwaliteiten van de gebroeders Yates en Pieter Weening. Voornamelijk Adam Yates gaat deze ronde goed omhoog. Op La Pierre-Saint-Martin kwam hij verrassend als zevende binnen. Ook Rafael Valls, Serge Pauwels en Jacques Janse van Rensburg presteerden goed op deze beklimming. Als je op La Pierre-Saint-Martin bij de eerste twintig binnenkomt, moet winst in Gap óók mogelijk zijn.

Voor LottoNL-Jumbo liggen hier eveneens mogelijkheden. Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam en Wilco Kelderman wilden eigenlijk voor een klassement gaan, maar staan inmiddels op grote achterstand en hebben beloofd om aan te vallen. Hetzelfde geldt voor Andrew Talansky, Daniel Martin en Ryder Hesjedal van Cannondale-Garmin. Bij de Belgische Lotto zullen de meeste ogen gericht zijn op Tim Wellens, maar let ook op Lars Bak. De Deen klimt de laatste tijd opvallend goed en heeft al eens gewonnen in een grote ronde.

Steven Kruijswijk - foto: Sirotti

De klassementstoppers zullen maandag niet per se alle ploegmaten nodig hebben waardoor de knechten misschien voor eigen kansen mogen gaan. Rafal Majka is het perfecte voorbeeld. De Pool kreeg eerder al eens de vrijheid om aan te vallen en profiteerde daar optimaal van. Wellicht is een soortgelijk scenario mogelijk voor Jakob Fuglsang, Winner Anacona, Samuel Sanchez of Wout Poels.

Favorieten volgens WielerFlits
****Joaquim Rodriguez
*** Jan Bakelants en Pierre Rolland
** Rafal Majka, Andrew Talansky en Adam Yates
* Rafael Valls, Romain Bardet, Steven Kruijswijk en Jacques Janse van Rensburg

RIDE Magazine
96 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2015 19:05
Dit was de etappe die Dumoulin ging winnen..

Kelderman dan maar! Gezien de afdaling zou ik trouwens ook Kwiatkowski toch weer een sterretje geven, net als Sagan!
19 juli 2015 19:06
Ik zeg Sagan morgen!
19 juli 2015 19:06
Nibali zou toch moeten proberen om hier iets te ondernemen.
19 juli 2015 19:07
Het is niet helemaal dezelfde etappe als 2 jaar geleden, destijds was dit het profiel.
Hopelijk wordt er morgen ook weer gestreden door de klassementsrenners!
19 juli 2015 19:07
Mollema!
19 juli 2015 19:08
Gallopin.
19 juli 2015 19:08
Gek dat Kwiatkovski zich niet voor deze rit gespaard heeft. Met die afdaling op het eind leek me dat echt iets voor hem.
19 juli 2015 19:12
Bij Cyclingquotes tippen ze Kelderman als kandidaat voor de winst. Dat is toch leuk om te zien.
19 juli 2015 19:12
Kan Hagen of Sagan deze etappe ook aan?
19 juli 2015 19:15
**** Valverde
*** Sagan, Nibali, Gallopin
** Kwiatkowski, Rodriguez, Rolland
* Uran, Martin, Bakelants, Elmiger
19 juli 2015 19:16
Ik geef Majka, Fuglsang , Porte, Valls , Kruijswijk wel een goede kans wat denken jullie?
19 juli 2015 19:18
@Jelle
De Hagen van vroeger zeker.
19 juli 2015 19:18
Vlucht van de dag gaat hier winnen
Ik denk greg ftw

En ik hoop dat een aantal klassements mannen in de laatste afdaling froome onder druk gaan zetten zodat hij wat tijd gaat verliezen
19 juli 2015 19:24
Ik zeg Kelderman ideale rit voor hem
19 juli 2015 19:26
Hagen was hier al eens dichtbij, die gaat vast een keer voor de winst in de vlucht
19 juli 2015 19:26
Denk geen Tinkoff in de ontsnapping morgen, of Contador moet gaan buurten
19 juli 2015 19:29
Ik hoop dat Purito in de vluchtgroep zit. Maar ik denk dat hij zich spaart tot de Alpen.
19 juli 2015 19:31
Neem aan dat dit te zwaar is voor Sagan en ga er van uit dat de klassement renners gelijk weer volle bak gaan dus dat ook types als Bakelants niet mee kunnen .

Verwacht de volgende renners -

**** Rodriguez & Valverde
*** D Martin , Vuillermoz , Contador
** Froome , Nibali , Quintana
*. Gallopin , Maijka , Thomas
19 juli 2015 19:39
Morgen wil je in de ontsnapping zitten. Deze blijft vrijwel zeker weg. Dus kom maar op TLJ!
19 juli 2015 19:47
Barta zie ik wel wat geks doen in de vlucht.
19 juli 2015 19:49
Een front wheely?
19 juli 2015 19:52
Samuel Sanchez. Als hij mag.
19 juli 2015 19:53
Purito voor z'n hattrick
19 juli 2015 19:57
Contador voor Nibali.
19 juli 2015 19:59
Morgen is de laatste kans voor avonturiers en renners van het 2e kaliber. Vanaf woensdag gaan de toppers de prijzen verdelen. Ik denk dat een heleboel renners dat wel weten en het zal dus een gevecht worden om in de kopgroep te zitten. Ik begrijp niet dat men wederom Purito de meeste sterren geeft. Die laat zich morgen echt niet zien, die spaart voor een zware Alpenrit. Ik verwacht Kelderman wel weer in de kopgroep en een héééleboel Fransen'.

Reacties zijn gesloten.