Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 13

donderdag 16 juli 2015 om 19:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 13

foto: Sirotti

Na drie beproevingen in de Pyreneeën laat het peloton het hooggebergte voor even achter zich. De 198,5 kilometer lange rit van Muret naar Rodez is een typische overgangsetappe en geeft de klassementsmannen de kans om een beetje op adem te komen. Onderweg liggen twee cols van de vierde en een van de derde categorie op de renners te wachten. Het is echter vooral de lastige slotkilometer die voor een mooie ontknoping zal gaan zorgen. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De dertiende etappe is zeker niet een van de zwaarste, maar wel een van de langste van deze ronde. Alleen in de vierde en de zestiende etappe moet er een grotere afstand worden overbrugd. Vanaf startplaats Muret, dat voor het eerst in de historie de Tour de France ontvangt, wordt koers gezet in noordelijke richting naar het Centraal Massief. Na 92,5 kilometer zijn in Laboutarie punten te verdienen voor de groene trui.

Het tweede deel van de etappe is aanmerkelijk lastiger. Het parcours wordt heuvelachtiger en na 131 kilometer doemt de eerste klim van de dag op die meetelt voor het bergklassement. De Côte de Saint-Cirque is 3,8 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. Daarna volgen de Côte de la Pomparie (2,8 km aan 5%) en de Côte de la Selve (3,9 km aan 3,7%). De top van die laatste klim ligt op iets meer dan dertig kilometer van de finish.
Tour2015

Als de pure sprinters erin slagen de drie cols te overleven, is een ritzege nog steeds ver weg. Na een kort klimmetje op tien kilometer van de streep (dat niet meetelt voor het bergklassement) gaat het in vliegende vaart richting finishplaats Rodez, waar het venijn duidelijk in de staart zit. De laatste 570 meter moet er namelijk nog flink geklommen worden. De weg loopt gemiddeld met 9,6 procent omhoog, waardoor de finale geknipt lijkt voor renners met een goede punch in de benen.

Degene die als eerste over de streep komt volgt op de erelijst Pierre-Henri Mentheour op. De knecht van Laurent Fignon won in 1984 de enige Touretappe die ooit in Rodez eindigde. In april 2014 overleed de Fransman aan kanker, vier jaar na zijn voormalige kopman.

Beklimmingen van de dag
Côte de Saint-Cirque (3de categorie) 3,8 km aan 5,8% – 67,5 km tot aankomst
Côte de la Pomparie (4de categorie) 2,8 km aan 5% – 42 km tot aankomst
Côte de la Selve (4de categorie) 3,9 km aan 3,7% – 31,5 km tot aankomst

Favorieten
Peter Sagan bracht vorig jaar de groene trui naar Parijs, maar wist ondanks een hele serie ereplaatsen geen ritzege te boeken. Dat scenario lijkt zich langzaamaan te gaan herhalen. De drager van het groen finishte al in zeven etappes in de top vijf, maar mocht nog geen enkele keer de felicitaties in ontvangst nemen. De rit van vrijdag is een van zijn laatste kansen om daar verandering in te brengen.

Peter Sagan - Foto: Sirotti

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Het ontbreken van een overwinning is deels te wijten aan de gebrekkige steun voor Sagan binnen zijn ploeg Tinkoff-Saxo. Omdat alles is gericht op een eindzege voor Alberto Contador, ontbrak het hem in de finale al een paar keer aan een ploeggenoot die een gaatje voor hem dicht kon rijden. Nu het geel voor de Spaanse kopman ver weg lijkt, zou Sagan in de hiërarchie wel eens wat op kunnen schuiven. Eigenaar Oleg Tinkov twitterde niet voor niets dat hij nog truien verwacht voor zijn ploeg deze Tour. Een ritzege kreeg de miljardair uit handen van Rafal Majka.

Joaquim Rodriguez – Foto: Sirotti

Omdat de finale in Rodez normaal gesproken te zwaar is voor pure sprinters als André Greipel en Mark Cavendish, komt de concurrentie voor Sagan uit een andere hoek. Joaquim Rodriguez won op de Muur van Hoei en op Plateau de Beille, en zal deze vorm door willen trekken in deze etappe. Op de Mûr-de-Bretagne ging de overwinning naar Alexis Vuillermoz. De Fransman, die wat tekort komt in het hooggebergte, zal dat kunstje graag willen herhalen.

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Ook in de top van het klassement staan een aantal renners die beschikken over een sterk eindschot. Alejandro Valverde is bezig aan een goede Tour en zal deze willen bekronen met een ritzege. Hetzelfde geldt voor Tony Gallopin. De Fransman kon in de eerste Pyreneeënritten verrassend goed mee in het hooggebergte, maar moest in de rit naar Plateau de Beille vroeg afhaken. De voormalig geletruidrager finishte op zowel de Muur van Hoei als de Mûr-de-Bretagne als vijfde, dus deze aankomst moet hem ook liggen.

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

Sagan is niet de enige machtssprinter die de dertiende etappe in zijn agenda zal hebben aangekruist. Ook voor John Degenkolb , Alexander Kristoff en Edvald Boasson Hagen is het een van de laatste kansen deze Tour op een ritzege. De finale lijkt ook geknipt voor Michael Matthews, maar de vraag is of de Australiër voldoende is hersteld van zijn val in de eerste week. Greg Van Avermaet mag ook in het rijtje van kanshebbers, als de geboorte van zijn kind tenminste nog even op zich laat wachten. Daniel Martin is na zijn twee tweede plaatsen ook een kandidaat.

Na de zware bergritten van de afgelopen dagen is er natuurlijk ook een dikke kans dat een kopgroep erin slaagt om uit de greep van het peloton te blijven. In dat geval is het vooral uitkijken naar Alexandre Geniez. De nummer negen van de voorbije Giro d’Italia is geboren en getogen in finishplaats Rodez. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski, net als Geniez voorlopig bezig aan een fletse Tour, is ook een van de renners die zijn dagje nog wel uit zal kiezen. De kans dat hij na zijn lange ontsnapping van gisteren wéér op avontuur gaat, is echter klein.

Alexandre Geniez

Alexandre Geniez – foto: Sirotti

Van het grote contingent Nederlanders zullen er ongetwijfeld ook veel renners op gebrand zijn om mee te zitten in de goede vlucht. Voor het geval een uitgedund peloton begint aan de laatste kilometer, moet het komen van Robert Gesink en Bauke Mollema. Die laatste gaf ons woensdag al een mooi voorproefje door op de klim naar Cauterts achter de kopgroep weg te springen uit de groep der favorieten en met een kleine voorsprong op zijn concurrenten te finishen. Ook is de verloren minuut op Plateau de Beille een reden voor onze landgenoten om iets te proberen.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Peter Sagan
*** Alejandro Valverde, John Degenkolb
** Alexis Vuillermoz, Tony Gallopin, Joaquim Rodriguez
* Greg Van Avermaet, Edvald Boasson Hagen, Bauke Mollema, Alexandre Geniez

[poll id=”78″]

Dit artikel delen:

92 Reacties

zomaareens 16 juli 2015 om 19:02

Ik mis dan martin

LyndaLid 16 juli 2015 om 19:05

Hoe kan Dan Martin hier geen ster krijgen?! En of all people Kwiatkowski wel? En Boasson Hagen mist hier ook.. En Stybar.. wat een enorm rare verdeling.

****
Sagan
***
Valverde – Dan Martin
**
Stybar – V. Avermaet- Boasson Hagen
*
Degenkolb – Rodriguez – Coquard – Yates (1 vd 2:))

Jennert 16 juli 2015 om 19:06

Wat is er gebeurd met de Yates broertjes. Die had ik toch meer van voren verwacht. Is dit te zwaar voor een Greipel?

markextrae 16 juli 2015 om 19:09

Moet nu toch eens van van avermaet komen, zet sagan maar op 2… En van orica natuurlijk…

spherepeer 16 juli 2015 om 19:12

9,7% is veel te zwaar voor greipel. Vraag me ook af of degenkolb en kristoff hier echt kans maken met zo’n steile helling. Dan Martin lijkt me inderdaad wel een om op te schrijven, de wil zal er bij Cannondale in ieder geval wel zijn. Wbt de yates broertjes: Simon Yates was ziek, en lijkt me daarmee niet echt een topkandidaat.

laurens0605 16 juli 2015 om 19:13

Ik denk een ontsnapping en geen controle tot de finale daar is het te lastig voor.denk dat we morgen Greg gaan zien in de ontsnapping en misschien ook nog vanmarcke die heeft vertrouwen gekregen vandaag.

Uwi 16 juli 2015 om 19:13

Benieuwd of Matthews al voldoende hersteld is om kans te maken op de winst morgen

beskes 16 juli 2015 om 19:18

9.6%, verwacht punchers als avermaet/gallopin/d martin/vuillermozen wellicht enkele (klim)sprinters als sagan/degenkolb en een goeie hagen. Denken jullie dat een kopgroep kans maakt of zijn er een hoop ploegen die hier kansen zien?

Purito 16 juli 2015 om 19:26

Ik denk dat Purito lekker uitrust, en misschien nog wel met opzet 10 minuten verliest. Hij zal absoluut de rit naar Mende willen winnen, en de kans is groot dat een vluchtgroep daar voor de zege zal strijden.

Ook morgen een vluchtgroep, of Valverde vs. Sagan.

Tiim 16 juli 2015 om 19:30

Sagan is favoriet, iedereen kijkt naar hem terwijl hij vast weer geen hulp van ploegmaats krijgt bij dichtrijden van gaatjes dus Sagan zal wel weer niet winnen

Orange 16 juli 2015 om 19:30

Ik verwacht morgen Matthews vooraan. De etappe van morgen is volgens mij de enige reden dat die nog in koers is.

Jan Blokland 16 juli 2015 om 19:31

Dan Martin hoort hier zeker bij. Vandaag laten lopen om morgen weer een gooi te doen naar de overwinning. Daar zie ik hem zeker toe in staat.

Javier 16 juli 2015 om 19:31

Paul Martens?

Rosanero 16 juli 2015 om 19:32

Ik hoop Sagan of Valverde maar de ploegen van de beide mannen zijn hier alleen maar om niet te verliezen in plaats van te winnen.

Rosanero 16 juli 2015 om 19:33

@Javier: het is de Tour, niet de profronde van Surhuisterveen.

LyndaLid 16 juli 2015 om 19:34

@ Rosanero

Inderdaad! Die beide ploegen rijden rond om niet te verliezen, ipv om te winnen. Tinkoff doet niets voor Sagan, probeert alleen Contador te verdedigen. En dan is iedereen woedend op Sky, omdat die er geen leuke koers van zouden maken.

vallent 16 juli 2015 om 19:35

*****
Sagan
****
Matthews-valverde
***
Martin- van avermaet- kwiatkowski
**
Gallopin – stybar
*
Degenkolb-hagen-coquard

Matisz 16 juli 2015 om 19:37

eens met de sterren van LyndaLid, ik zou ook een sterretje van de hoop geven aan Matthews

Ab Normaal 16 juli 2015 om 19:38

Jarlinson Pantano FTW.
De wens is de vader…

jerteg 16 juli 2015 om 19:44

Gesink voor zijn revanche

Roberto 16 juli 2015 om 19:45

Ik denk Geraint Thomas met Froome op de pakkendrager! Die kan blijkbaar alles dit jaar!

LyndaLid 16 juli 2015 om 19:49

@ Roberto

Zelf bij alles en iedereen die iets over LottoNL durft te zeggen doen alsof ze zitten te stangen, en dan zelf wel zo sfeer proberen te maken.. Beetje jammer toch?

On: Dit is trouwens ook wel iets dat een goede Kelderman héél erg goed had gekund, jammer dat die hier niet rond rijdt natuurlijk. Gesink kan dit ook best, maar voor winst toch zeker niet. Ik denk wel dat het een sprint gaat worden, kan me niet voorstellen dat Tinkoff (dan toch voor Sagan?!), Giant, Cannondale en MTN dit willen laten schieten.

Roberto 16 juli 2015 om 19:55

Dit is geen stangen, dit was serieus!

Jij laat je wel heel erg kennen. Ploegen die rondrijden om niet te verliezen?
Volgens mij is er geen ploeg opgewassen tegen de Skybots. Daarbij hebben EN Contador EN Valverde EN Quintana het geprobeerd, maar werd verdedigd (om geen tijd te verliezen) door Porte en Thomas. Wie verdedigde er nu?

LyndaLid 16 juli 2015 om 20:00

Haha, ja hèhè, ze hebben de gele trui.. super raar dat ze die verdedigen.

En als je serieus bent met je opmerking dat Thomas morgen als eerste verwacht met Froome in zijn wiel dan had ik je te hoog ingeschat als wielerkenner..

vevie 16 juli 2015 om 20:04

Hahaha, Roberto!! Wat had je dan verwacht dat Porte en Thomas zouden doen? Ze laten rijden zodat de koers aantrekkelijk werd? Hun concurrenten? Ben je nu serieus? :)

Headlines

Materiaalzone

Populair