Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 12
Foto: Sirotti
woensdag 15 juli 2015 om 19:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 12

De Tour de France trekt in de twaalfde etappe voor de derde dag op rij de bergen in. Met twee bergen van eerste categorie en finish op een berg van buiten categorie is dit de zwaarste Pyreneenrit. Wie slaat zijn slag in deze loodzware rit van Lannemezan naar Plateau de Beille? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De rit gaat van start in Lannemezan, een klein dorpje ten oosten van het bedevaartsoord Lourdes. Er wonen nog geen zesduizend mensen. Het is wel al de vijde keer dat de Ronde van Frankrijk er een start kent. Dat is te danken aan de goede ligging om een mooie bergrit te organiseren. Plateau de Beille is voor de zesde keer aankomstplaats. Eerder waren Marco Pantani, Lance Armstrong (twee maal), Alberto Contador en Jelle Vanendert de beste in het wintersportoord.

Foto: Sirotti

In 2011 verraste Jelle Vanendert op Plateau de Beille – Foto: Sirotti

De openingsfase is nog geschikt voor de sprinters. De Tourorganisatie heeft er voor gekozen om al vroeg in de rit een tussensprint neer te leggen. Na twintig kilometer mogen de strijders voor de groene trui in Saint-Bertrand-de-Comminges uitmaken wie twintig punten bij mag schrijven.

Niet lang daarna begint het eerste klimwerk. De Portet d’Aspet (2e categorie) staat vooral bekend om het trieste feit dat Fabio Casartelli er het leven liet in de afdaling. De dood van de jonge Italiaan is dit jaar twintig jaar geleden.

Nadat de renners de Portet d’Aspet zijn afgedaald, volgt al snel de beklimming van de Col de la Core (eerste categorie). Met een stijgingspercentage van 5,7 procent over 14,1 kilometer kunnen sterke aanvallers hier hun voorsprong uitbreiden op het peloton, dat hier waarschijnlijk nog geleid wordt door de knechten van de klassementsrenners.

Op de top volgt er een afdaling van vijftien kilometer naar Oust, waar een moment van relatieve rust volgt. Tussen Oust en de voet van de Port de Lers liggen 23 bijna vlakke kilometers. De Port de Lers is 16,6 kilometer lang aan gemiddeld 5,2 procent.

Waarschijnlijk zal het uitdraaien uit op een gevecht op de laatste klim van de dag: Plateau de Beille. Deze beklimming van buiten categorie start op 15,8 kilometer van het einde. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,9 procent. Vooral de beginfase van de klim is zwaar, dus iemand die vroeg aanvalt, kan hiervan profiteren. De laatste achthonderd meter tot de finish bieden mogelijken voor een mooi sprintje, aangezien deze bijna vlak zijn.

Beklimmingen van de dag
km 57,5 – Col de Portet d’Aspet: 4,3 km aan 9,7% (2e categorie)
km 93 – Col de la Core: 14,1 km aan 5,7% (1e categorie)
km 144 – Port de Lers:  12,9 km aan 6% (1e categorie)
Km 195 – Plateau de Beille: 15,8 km aan 7,9% (buiten categorie)

Favorieten

Chris Froome

Een dolgelukkig Froome op La Pierre-Saint-Martin – Foto: Sirotti

Wordt het een aanvaller die wint op het Plateau de Beille, of een klassementsman? Als dit laatste het geval is dan is er op dit moment eigenlijk maar één echte topfavoriet. Chris Froome maakt al anderhalve week indruk met zijn topvorm en zijn sterke prestaties. Bergop heeft hij inmiddels bewezen dat hij de allerbeste is. De Brit beschikt met Sky ook nog eens over beste ploeg, want met Richie PorteGeraint Thomas en Wout Poels kan geen enkele andere kopman sterkere luitenanten aanwijzen.

De nummers 2 en 3: Richie Porte en Nairo Quintana - foto: Sirotti

Nairo Quintana is de grootste uitdager van Froome – Foto: Sirotti

De enige renner die wel eensdicht in de buurt kan komen van de geletruidrager is Nairo Quintana. Intrinsiek heeft de Colombiaan waarschijnlijk de beste capaciteiten. Hij heeft ook al bewezen in eerdere grote rondes dat hij in verhouding met enkele concurrenten beter wordt hoe langer de rittenkoers duurt. Kan hij hier al profiteren in de laatste Pyreneeënrit? De Colombiaan heeft bij Movistar Alejandro Valverde in steun. De Spanjaard heeft inmiddels de ervaring en kan zelf ook nog wel eens een gooi doen naar de ritzege.

foto: Sirotti

Kan Robert Gesink Nederland een zege schenken? – foto: Sirotti

Tejay van Garderen heeft het tot nu toe moeilijk gehad, maar in een dag met meer klimwerk moet hij beter tot zijn recht komen. Warren Barguil is één van de grootste Franse talenten op klimgebied en krijgt wellicht wel de ruimte van de Sky-trein. En wat te denken van onze landgenoot Robert Gesink, die na jaren van pech zijn topvorm weer gevonden lijkt te hebben. Krijgen we een nieuw hoofdstuk in de strijd met oud-ploeggenoot Bauke Mollema?

Op de tandem: Steven Kruijswijk en Wout Poels - foto: Sirotti

Hoe zit het met de Giro-benen van Steven Kruijswijk? – foto: Sirotti

Het is zeker niet ondenkbaar dat in deze rit een sterke kopgroep wegrijdt in het begin van de etappe. Daar kunnen veel renners inzitten, die voor het klassement al uitgeschakeld zijn, maar wellicht wel nog over goede klimbenen beschikken. Twee Nederlanders komen daarvoor in aanmerking: Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk. Ten Dam had nog veel pech in het begin van de Tour, maar lijkt daar nu bovenop. En als Kruijswijk zijn benen heeft teruggevonden van de Giro d’Italia dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren.

PIC547729685

Pierre Rolland voelt zich in de bergen op zijn gemak – Foto – Sirotti

Buiten onze landgenoten komen er nog meer barroudeurs in aanmerking, zoals bijvoorbeeld de Fransman Pierre Rolland. Op het vlakke verspeelde hij zijn klassement, kan hij nu voor een ritzege gaan? Rafal Majka – vorig jaar nog winnaar van de bolletjestrui – toonde op de Tourmalet dat hij het klimmen nog niet verleerd is. Of is het opnieuw de beurt aan Alexis Vuillermoz, Joaquim Rodriguez of Zdenek Stybar, die deze Ronde van Frankrijk eveneens al succesvol waren? Dit rijtje aanvallers kan aangevuld worden met namen als  Tony Gallopin, Serge Pauwels, Jan Bakelants, Thomas Voeckler of Ryder Hesjedal, die wanneer alles meezit boven zichzelf uit kunnen stijgen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana en Rafal Majka
** Robert Gesink, Richie Porte en Tejay van Garderen
* Alejandro Valverde, Pierre Rolland, Tony Gallopin en Warren Barguil

[poll id=”77″]

RIDE Magazine
124 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2015 20:00
@ jan jansen
Alleen rijdt Gesink wat beter. Vandaag toen Nibali aanzette en er met hem er 4 meegingen. Reed Gesink terug als 1e. Het was Mollema die pastte en Gesink voorbij moest laten gaan.
15 juli 2015 20:00
Rolland staat te kort om weg te rijden. D. Martin zou eens voor de bollen moeten gaan. Majka hoop ik serieus dat ie niet nog ns dit kan. Kelderman...hoe staat die ervoor? En rodriquez?
15 juli 2015 20:04
Ik hoop op Kruijswijk, maar weet iemand wat er vandaag met hem gebeurd is? Hij kwam helemaal alleen over de streep, was 'ie gelost uit de bus voor hem of weggereden uit de bus achter hem, of heeft 'ie voor de lol in z'n eentje gereden? Pech kan natuurlijk ook.
15 juli 2015 20:09
@PArijsTours: weet alleen dat hij diverse keren is meegesprongen in de ontsnapping en dat dit klaarblijkelijk niet is gelukt. Ik gok daarna volgen en zoveel mogelijk op reserve gereden voor morgen. Hij heeft deze etappe dit jaar meermaals verkend en is wel fan van Plateau de Beuille, we hopen dus maar weer :). Mega-onderschatte klim overigens, erg zwaar, zeker aan het einde van een dag in ruim 30 graden en dan moet je na 180 km nog volle bak omhoog pfff
Overigens lees ik zojuist op de TLJ website dat Kruijswijk een slechte dag had en er op dit moment niet zoveel vertrouwen in heeft. Totdat hij echt goede benen heeft, zal hij Robert ondersteunen. Kelderman voelt zich ook steeds beter en hoopt in de Alpen weer goed te zijn. Al met al bemoedigend.
15 juli 2015 20:14
Deze klim is vergelijkbaar met de klim van gister. Moeilijk aan t begin en wat minder zwaar aan t einde. Lekker op eigen tempo omhoog rijden en hopen dat de concurrenten lossen. Zie Gesink hier dus wel weer hoge ogen gooien.
15 juli 2015 20:18
Ik hoop op Hesjedal, Meintjes of Kruijswijk.
15 juli 2015 20:25
Edit redactie: Geen onzin uitkramen
15 juli 2015 20:27
Wat is er eigenlijk met Julián Arredondo aan de hand? In de voorbeschouwing op het bergklassement (op deze website) nog als uitstekend klimmer betiteld.
15 juli 2015 20:28
Ik ga voor Rolland. Die rijdt erg makkelijk. Lijkt me de ideale renner om een Vanendertje te doen.
15 juli 2015 20:33
Hopen dat Quintana morgen in de aanval kan gaan! Verder gun ik Dan Martin echt een ritzege!
15 juli 2015 20:33
Grappig, de winnaar van de Giro krijgt niet eens een sterretje. Nu maakt hij ook geen bijster sterke indruk tot nu toe, maar morgen zou wel eens een aardige rit voor hem kunnen zijn. Weet je wat, laat hij maar ontsnappen op de voorlaatste col en tijd pakken in de afdaling. Natuurlijk samen met Kruijswijk, want die heeft er nog eentje van hem tegoed.
15 juli 2015 20:35
Tinkoff heeft Majka een Aston Martin beloofd als hij de bolletjestrui wint.
15 juli 2015 20:40
tja met deze zware beklimmingen zal het toch weer gewoon froome worden als de andere nog iets proberen zal hij weer een eenmansshow opvoeren.
15 juli 2015 20:52
Volgens mij krijgen we weer een zelfde koersbeeld als vandaag. Sky die controleert en laat wegrijden wie mag en kan. Een aanval van Contador, Nibali etc. acht ik niet waarschijnlijk gezien hun fysieke toestand. De rest kan alleen volgen en hopen dat ze er aan kunnen blijven hangen voor hun plaats in het algemeen klassement. Froome en Quintana gaan dan weer samen naar boven op de Plateau de Beille, misschien dat Contador op karakter zijn wagentje kan aanhaken en hopelijk heeft Gesink nog een superdag. Dus als er verder niets veranderd vannacht, morgen een 6 uur lange oersaaie etappe na de eerste 30-40km.
15 juli 2015 21:02
Un genou par terre voor bardet jongens . Dit Heeft niets met kniepijn te maken.
15 juli 2015 21:03
Morgen een wedstrijd in een wedstrijd, joepie! Teams met klassementsambities laten goede knechten niet gaan, maar dan blijven er een boel niet-ak-gevaarlijke goede klimmers over. De aktie van Majka zal vast ook renners inspireren, dus komt er ergens na de sprint vast een stevige kopgroep. Misschien kan TLJ wel iemand missen ook... De klassementsknakkers gaan en groupe de laatste berg op, wachten op wie als eerste iets durft én kan. Ik verwacht dat alleen Quintana nog aan aanvallen op Vroem denkt, de rest denk ik al niet meer, of in elk geval niet voor de alpen. Benieuwd of we nog een wederopstanding van Nibali gaan zien -à la Uru in de Giro.
15 juli 2015 21:34
Kruiswijk lijkt mij net niet goed genoeg te zijn, wanneer er renners als Rolland, Majka, Rodriguez, Yates of Kreuziger mee zouden zijn. Z'n Giro-benen heeft ie sowieso niet.
15 juli 2015 21:46
Denk niet dat het een oersaaie etappe gaat worden, net zoals dat ik de etappe van gister niet oersaai vond. Met 3 moeilijke bergen genoeg momenten om aan te vallen voor klassementsmannen en/of een goede vlucht met klimmers. Heb er zin in!
15 juli 2015 21:47
Hoe zit t met kelderman zn benen? En rug?
15 juli 2015 21:57
@zomaareens: http://www.nu.nl/wielrennen/4089027/kelderman-blijft-balen-van-aanhoudende-rugklachten.html
15 juli 2015 21:57
Het zou me verbazen als Vroem Vroem de rest niet verder de vernieling in rijdt morgen. Ben benieuwd of Thomas na morgen nog kort staat in het AK. Dat hij een steeds betere klimmert wordt is bekend maar ik had van te voren niet verwacht dat hij na de Pyreneeën zo goed zou staan. Hoop ook dat Gallopin morgen gaat laten dat hij de beste daler van het peloton is.

Off: Sinds die 24/7 testing ingevoerd is zakken er wel opvallend veel gasten compleet doorheen. Als je de klimtijden van gister bekijkt is Froome sneller dan wie dan ook op die klim maar deze etappe was veel makkelijker vergeleken met de andere edities. Wat opvallender is is dat de rest gewoon niet vooruit te branden waren en totaal geen vermogen trappen. De hitte speelt natuurlijk mee maar hoeveel toppers zichzelf voor lul zetten is wel heel appart.
15 juli 2015 22:04
Ik verwacht dat morgen Rodriguez wordt. Ik verwacht dat Contador er een stuk langer bij kan blijven, zijn alergiesche reacties komen tot een eind.
15 juli 2015 22:11
Als er een kopgroep vooruit blijft is het niet te voorspellen. Mochten de klassementsrenners voor de zege gaan ga ik voor Rolland (late aanval als de echte toppers naar elkaar kijken) of Froome (gewoon omdat hij de sterkste is).

Ik hoop dat Nibali nog wat kan, zou toch mooi zijn.
15 juli 2015 22:26
@esims
Ik heb ergens gelezen of gehoord dat Arredondo last van een sinus-ontsteking zou hebben. Weet de bron echter niet meer.
15 juli 2015 22:44
@esims/keshi, ik meende dat dit op de belg werd genoemd, door Wuyts.

Reacties zijn gesloten.