Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 11

Door , dinsdag 14 juli 2015 om 19:25
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 11

foto: ASO

De dag na Quatorze Juillet blijft het feest in Zuid-Frankrijk. Het Tourpeloton krijgt het middelste gedeelte van een drieluik bergetappes door de Pyreneeën voorgeschoteld. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het Tourpeloton keert terug in Pau, waar het ook de eerste rustdag heeft doorgebracht. Waar men maandag de teugels kon laten vieren, is het deze dag alle hens aan dek. De rit naar Cauterets telt zes gecategoriseerde klimmen, waaronder de mythische Tourmalet.
Tour15PROFILE11
De eerste berg van de dag is de Côte de Loucrup (derde categorie). Deze twee kilometer lange beklimming zat ook vorig jaar in het parcours. Lars Boom kwam die dag als eerste boven. De Nederlander maakte toen deel uit van een omvangrijke kopgroep van twintig man. Na de Côte de Loucrup moest men direct aan de Tourmalet beginnen. Dit jaar is een grote lus ingepland over de Côte de Bagnères-de-Bigorre (vierde categorie), de Côte de Mauvezin (derde categorie) en de twaalf kilometer lange Col d’Aspin (eerste categorie).

Scherprechter van de dag is de Col du Tourmalet. De 2115 meter hoge col is een vaak terugkerende beklimming in de Tour de France. De eerste keer dat de berg werd beklommen was in 1910, in een 326 kilometer lange rit waarin ook de Peyresourde (1569m), de Aspin (1489m) en de Aubisque (1709m) waren opgenomen. Een etappe zo lastig als toen zal er niet meer komen.

Na een lange afdaling van de Tourmalet begint in het daldorp Pierrefitte Nestalas de zes kilometer lange slotklim van de dag. De Côte de Cauterets (derde categorie) heeft het laagste gemiddeld stijgingspercentage (5%) van de dag, maar is zeker niet de makkelijkste klim. Alleen al de ligging in het parcours (na 185 kilometer) boezemt angst in. Ook zal niet iedereen opgewassen zijn tegen de stijgingspieken tot 10%. Wie in deze rit over goede benen beschikt, kan op weg naar Cauterets het algemeen klassement opschudden.

Beklimmingen van de dag
Km 48,5 – Côte de Loucrup: 2 kilometer aan 7% (3e categorie)
Km 61,5 – Côte de Bagnères-de-Bigorre: 1,4 kilometer aan 6,1% (vierde categorie)
Km 74,5 – Côte de Mauvezin: 2,7 kilometer aan 6% (derde categorie)
Km 117 – Col d’Aspin: 12 kilometer aan 6,5% (eerste categorie)
Km 147,0 – Col du Tourmalet (2115 m) Souvenir Jacques Goddet: 17.1 kilometer aan 7.3% (buitencategorie)
Km 184,5 – Côte de Cauterets: 6,4 kilometer aan 5% (derde categorie)

Favorieten
De eerste bergrit is uitgelopen op een veldslag voor de klassementsrenners. Chris Froome toonde zich veruit de sterkste renner op de eerste serieuze col van de Tour. Waar zijn naaste belagers moesten afhaken, was de Brit in staat te versnellen. De mokerslag die Froome heeft uitgedeeld, zal de rest van de Tour blijven echoën.

Chris Froome

Chris Froome – Foto: Sirotti

De tweede afspraak in de Pyreneeën zal voor de meeste klimmers in het teken staan van wonden likken. Voor kopmannen als Vincenzo Nibali en Alberto Contador is het zaak antwoord te geven op de vraag hoe groot hun mentale weerbaarheid is. Geloven zij in een wederopstanding?

Nairo Quintana - Foto: Sirotti

Nairo Quintana – Foto: Sirotti

Sky is bergop dermate sterk dat Froome de sleutel in de handen heeft voor het verloop van de rit. Indien hij goed hersteld van zijn zes kilometer lange solo is een nieuw kunststukje niet ondenkbaar. Zijn grootste concurrent bergop blijft Nairo Quintana, al eindigde hij in de eerste bergrit op meer dan een minuut. De kleine Colombiaan staat voorlopig derde in het algemeen klassement. Hij zal voor de aanval moeten kiezen om zijn achterstand van drie minuten te verkleinen. De slotklim van de elfde rit is steil, maar korter dan die naar La Pierre-Saint-Martin. Met andere woorden geschikt terrein voor een revanche van Quintana.

PIC547584980

Foto: Sirotti

Robert Gesink verraste dinsdag vriend, vijand en zichzelf met een krachtige aanval richting La Pierre-Saint-Martin. De kopman van LottoNL-Jumbo is inmiddels opgeklommen naar de achtste plek in het klassement. Met name de vrije manier waarop hij fietst biedt kansen op een succesnummer in een van de aankomende ritten. De 29-jarige renner benadert de ronde van dag tot dag en het is niet ondenkbaar dat Froome hem ruimte gunt bij een nieuwe aanval, want het verschil bedraagt meer dan vier en een halve minuut.

Een ander reëel scenario is een omvangrijke vroege vlucht dat het uitzingt tot de finish. Dit jaar is dat nog niet voorgekomen. Het is een grote loterij wie dan kanshebber is. De Fransen zullen gebrand zijn op eerherstel nadat de nationale feestdag Quartorze Julliet is uitgedraaid op een Jour Sans. Warren Barguil kwam vroeg ten val en zal tijd nodig hebben om volledig te herstellen en Jean-Christophe Péraud, Romain Bardet en Thibaut Pinot moesten al vroeg afhaken op de slotklim.

Pierre Rolland

Pierre Rolland – Foto: Sirotti

Pierre Rolland en Tony Gallopin maakten daarentegen indruk door bij de besten te finishen. De achterstand (13:57) van Rolland is groot genoeg voor een vrijgeleide van de klassementsmannen. Rittenkaper Gallopin staat voorlopig zevende en zal zich wellicht gedeisd houden om zijn klassement te bewaken. Zijn ploegmaat Tim Wellens is een andere kandidaat voor de ritzege. De jonge Belg van Lotto Soudal heeft aangekondigd mee te willen springen met een omvangrijke kopgroep. Andere renners die inmiddels een grote achterstand hebben en daarom succes kunnen behalen door mee te springen met een vlucht zijn onder andere Alexis Vuillermoz, Joaquim Rodriguez, Andrew Talansky, Daniel Martin, Adam Yates en onze landgenoot Steven Kruijswijk.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Robert Gesink
** Tejay van Garderen, Richie Porte, Alberto Contador
* Pierre Rolland,  Alejandro Valverde, Adam Yates, Alexis Vuillermoz

Dit artikel delen:

127 Reacties

Kingstown 14 juli 2015 om 19:29

Het scenario van een ontsnapping die het haalt lijkt me zeer waarschijnlijk.

LyndaLid 14 juli 2015 om 19:30

Vluchters! Dit gaat natuurlijk de etappe worden waarin de voorspelling de fout ingaat, maar toch het proberen waard :)

****
Rolland
***
S. Yates – Izaguirre
**
Valls – Kruiswijk – Arredondo
*
Cummings – Kudus – Valverde (peloton “sprint”) – D. Martin

Purito 14 juli 2015 om 19:30

Ik verwacht gewoon een vlucht.

Froome heeft zijn ritzege binnen en hoeft nu geen tweede.
Quintana beseft dat Froome de beste is en Movistar zal verdedigend rijden.
Astana ligt in de touwen, net als Tinkoff.
Katusha, FDJ en AG2R likken wonden.

Kortom: Rolland, Meintjes, de gebroeders Yates, Dan Martin. Dat soort mannen.

wiebipedia 14 juli 2015 om 19:32

Op zeker een ontsnapping die het haalt. Roland lijkt me wel een zekerheidje. Mss met een fuglsang

the one raul 14 juli 2015 om 19:33

Hup Gesink!

Moeilijk te voorspellen etappe. Het kan alle kanten op, maar als ik mijn geld moest inzetten, zou ik inzetten op een vlucht.

Andere scenarios zijn:
– Sky die het peloton uitdunt op de Tourmalet vanwege de afdaling
– Bommetje op de Tourmalet van Movistar of Tinkoff
– Of een aanval in de afdaling van een klassementsrenner.

yannick14 14 juli 2015 om 19:35

****Valverde
*** Rolland, Costa, Rodriguez
** Gallopin, Yates(2x), Froome
* D. Martin, Pinot, Nibali

Shakes 14 juli 2015 om 19:35

Sky 1-4.

Onie 14 juli 2015 om 19:37

Lijkt me inderdaad een mooie etappe voor een ontsnapping. Kruijswijk of Kelderman mee zou leuk zijn. Kruijswijk voor de bollen ;).

MaukeBollema2 14 juli 2015 om 19:38

Wilde gok: morgen gaat het helemaal los tussen de toppers.

Javier 14 juli 2015 om 19:39

Contador zal morgen in de afdaling aan gaan vallen.

Hoe dan ook gok ook ik op een vlucht. Ben erg benieuwd welke mannen in de kopgroep gaan komen.

Twixman 14 juli 2015 om 19:39

De beste daler wint morgen. Wie kan er goed dalen?

Javier 14 juli 2015 om 19:42

@Twixman

Contador, Mollema, Nibali, Rolland (?) en ook Froome zal zeer goed ondersteund gaan worden door zijn ploeg in de afdaling.

Ik vrees dat Gesink morgen tijd gaat verliezen in de afdaling.

LyndaLid 14 juli 2015 om 19:44

@ Twixman

Fuglsang! Ook nog wel een interessante naam, goeie insteek!

martini151 14 juli 2015 om 19:45

Kruijswijk, Talansky, D.Martin, Bardet, Pinot, Meintjes, Yates-brothers, Arredondo en Rui Costa.. Die namen verwacht ik zeker. Hoewel ook Ten Dam misschien wel eens mee zou kunnen glippen.

Of de vlucht het haalt. Ik denk het niet, ik verwacht een coupe van Nibali, Contador en Movistar in de afdaling van de Tourmalet. Er gaan nog veel onverwachte dingen gebeuren.

Tot slot, ik ben benieuwd of Sky de tour wel uitrijd.. Na het gedoe met de wattages, daar zal nog heel veel om te doen zijn. Ik neem niet aan dat alle gehackte gegevens al naar buiten zijn gekomen.

martini151 14 juli 2015 om 19:46

Wat ook nog kan is dat er iets geks gebeurd bij de tussensprint ;)

Tactisch gaat Froome nog een keer verliezen….

gavirialaphilippe 14 juli 2015 om 19:47

Als Nibali het bergop niet kan, dan maar in de afdaling ;)

Met de kop in de wind 14 juli 2015 om 19:48

Het zal van movistar moeten komen want de rest zal haar wonden likken en sky hoeft niet meer te rijden. Hopen dat ze morgen, na het slagveld van vandaag, nog oorlog willen maken.

Kopgroep kan tot het einde weg blijven. Het zal een gevecht worden om in de vlucht van de dag te komen maar verwacht minimaal 1tlj mee.

Abdoe 14 juli 2015 om 19:50

Sowieso een vlucht; een Froome gaat echt niet wegrijden op de Tourmalet met die afdaling erna.

Fuglsang is heel sterk. Bleef lang bij Nibali, maar ging in de slotfase nog veel man voorbij. Zou best iets kunnen proberen.

Tmbp 14 juli 2015 om 19:50

Costa.

markextrae 14 juli 2015 om 19:52

Lijkt me niet dat movistar en Tinkoff en Astana het hierbij laten zitten… Om tijd te kunnen pakken moeten ze wel op de tourmalet gaan, met de afdaling erbij. Tegen een froome wat als een autist bergaf gaat. Gesink ook geen goede daler.

Verder lijkt me dit inderdaad een voor de vluchters. Rolland / fuglsang

martini151 14 juli 2015 om 19:52

Waarom zenden ze niet vanaf het begin uit???

DrJ 14 juli 2015 om 19:58

Majka misschien morgen ook vooruit? Wellens?

Stoempert 14 juli 2015 om 20:01

Ik hoop op een aanvallende Kruijsie! En dan maar zien hoe ver ie kan komen.
De bollen en de rit! Hoe emo zullen ze dan wel niet worden?? ;)

nickdt 14 juli 2015 om 20:03

Ik verwacht morgen de mindere klimmers van Sky die het gaan uitdunnen op D’Aspin, en dan Kennaugh, Poels en Thomas op de Tourmalet om verder uit te dunnen.

baggerdagen 14 juli 2015 om 20:06

Oh ja dalen, dat hebben we nog niet serieus gedaan deze tour. Weer een kans om er door te zakken. Maar dat beheerst Gesink tegenwoordig toch wel?

Headlines

Materiaalzone

Populair