Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 10

Door , dinsdag 14 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 10

foto: ASO

Quatorze Julliet: We gaan de bergen in! Nadat alle renners hebben kunnen genieten van hun welverdiende eerste rustdag, is het Tourcircus aanbeland in het zuiden van Frankrijk. Een relatief korte etappe staat te wachten met een uitsmijter aan het einde. Welke klassementsman mag na deze rit zijn ambities opbergen, en wie kan de concurrentie een tik uitdelen? WielerFlits blikt vooruit op de eerste échte bergop aankomst.

Parcours
Na de rustdag in Pau zullen de renners in de Tour de France vanuit Tarbes vertrekken voor hun tiende etappe van deze ronde. De koers wordt gezet richting de Pyreneeën. De aanloop naar het slotstuk is ruim 150 kilometer, waarin drie klimmetjes van 4e categorie zijn opgenomen. De Côte de Bougarber (na 66 km), de Côte de Vielleségure (na 90 km) en de Côte de Montory (na 134 km) zijn het voorprogramma van een col van buitencategorie. Na 124 kilometer ligt de tussensprint van de dag. De sprinters die nog aanwezig zijn zullen hier zeker de strijd met elkaar aangaan.

De organisatie heeft op de Franse nationale feestdag een etappe naar La Pierre-Saint-Martin uitgetekend. Het skioord ligt op ruim 1600 meter boven zeeniveau, maar om daar te komen moeten de renners eerst de Col de Soudet beklimmen. Deze col heeft een sticker ‘Hors Categorie’ opgeplakt gekregen door de lengte (15,3 kilometer) en het gemiddelde stijgingspercentage (7,4%). Aan het begin is de helling het grootst; er worden stukken van 11 procent stijging gehaald. In het laatste deel van de beklimming vlakt het iets af.

Favorieten
Franse feestdag, en dus zullen de Fransen zich van hun beste kant laten zien voor eigen publiek. De vraag is dan of geletruidrager Chris Froome het toestaat dat een Fransoos wegrijdt.

PIC546687774

Thibaut Pinot – foto: Sirotti

Een van die Fransen is Thibaut Pinot. De klimkopman van FDJ kende een teleurstellende eerste week en staat op ruime achterstand in het klassement. Voor de rustdag al gaf hij aan liever voor een etappezege of de bolletjestrui te gaan, in plaats van een top tien-notering. Vandaag is de uitgelezen kans daar voor Pinot. Wat te denken van Warren Barguil? De pas 23-jarige klimmer van Giant-Alpecin is de eerste week wel goed doorgekomen en bivakkeert momenteel op een veertiende plaats. Kan hij zich meten met de besten in het hooggebergte? Pierre Rolland staat al op meer dan tien minuten achterstand. De Europcar-klimmer zal deze Tour zeker nog uit zijn schulp kruipen.

In een verdere zoektocht naar Franse kanshebbers op een ritzege stuiten we op een drietal renners van AG2R La Mondiale. Alexis Vuillermoz kennen we na de etappes naar de muren van Huy en Bretagne wel. Afgelopen jaar wist hij elfde te worden in de Giro d’Italia, terwijl hij moest knechten voor Domenico Pozzovivo. Hij kan dus zeker mee in het hooggebergte. Dat kunnen Romain Bardet en Jean-Christophe Péraud ook. De twee staan niet in de top 15 van het klassement, en zullen misschien de ruimte krijgen van de grote kleppers.

Tejay van Garderen - foto: Sirotti

Tejay van Garderen – foto: Sirotti

En dan de niet-Fransen. Hierbij kijken we toch naar de ‘Grote Vier’, of zoals Chris Froome het wil uitdrukken: de ‘Grote Vijf’. De Brit ziet Tejay van Garderen als een grote concurrent. De Amerikaan was voorafgaand aan drieweekse rittenkoers zeer zelfverzekerd en wist de eerste week uitstekend af te sluiten met de zege in de ploegentijdrit. In de Dauphiné was het voor TJ stuivertje wisselen met de Sky-kopman. Mocht Van Garderen deze vorm nog steeds hebben, dan is hij een gevaarlijke klant. Alberto Contador is na zijn Girozege prima door week 1 van de Tour gerold, maar kijkt al tegen een achterstand van een minuut aan. Nu de echte bergen komen zullen we duidelijkheid krijgen over de vorm van de Spanjaard.

De Colombianen Rigoberto Uran en Nairo Quintana zijn in de bergen altijd van de partij. Uran heeft al een Giro erop zitten, maar heeft buiten alle verwachtingen om genesteld in de top van het klassement. Zijn kleine landgenoot van Movistar miste de slag in de rit naar Neeltje Jans en is daardoor op achtervolgen aangewezen. Hij staat bijna twee minuten achter Froome. Kan hij hier al een groot deel van zijn achterstand goedmaken? Vincenzo Nibali wil dat ook heel graag. In Bretagne was iedereen van de partij, behalve de Tourwinnaar van 2014. De Italiaanse kampioen noemde het een ‘off-day’. Daarnaast leverde hij een halve minuut in tijdens de ploegentijdrit. Voor de spanning in de koers zou het mooi zijn als Nibali zich herpakt.

Spaans kampioen Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Spaans kampioen Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Alejandro Valverde is de absolute meesterknecht van Quintana, ook al staat de Spaanse kampioen er beter voor in het klassement. Wellicht kunnen de twee Movistar-mannen het ploegenspel slim spelen. Joaquim Rodriguez gaat hier proberen een vervolg te geven aan zijn prestatie op de Muur van Huy. Langere beklimmingen moeten Purito ook liggen, en hij kan vertrouwen op een sterk eindschot. Hij zal revanche willen op zijn dramatische ploegentijdrit, waarin hij bijna twee minuten aan zijn broek kreeg. De Amerikaan Andrew Talansky heeft op zijn beurt het kopmanschap bij Cannondale-Garmin voor zich opgeëist en staat een plek achter Rodriguez in het klassement.

Uit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar de verrichtingen van Robert Gesink en Bauke Mollema. Zij gaan de bergen in op respectievelijk de plekken vijftien en zestien. Een eventuele aanval kan verwacht worden van de andere LottoNL-Jumbo-klimmers: Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en/of Laurens ten Dam. De laatste twee kwamen hard ten val in de eerste week, maar zijn aan de beterende hand. Waarom niet testen of alles weer snor zit door een versnelling te plaatsen?

Robert Gesink - foto: Sirotti

Robert Gesink – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Chris Froome
** Tejay van Garderen, Alberto Contador, Nairo Quintana
* Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali, Warren Barguil, Rigoberto Uran

[poll id=”75″]

Dit artikel delen:

176 Reacties

rahimns 13 juli 2015 om 15:04

Dit lijkt me op dit moment heel lastig te voorspellen… er zijn wel 30 man die morgen een kans maken op de overwinning. Als de klassementsmannen alleen maar naar elkaar gaan kijken kunnen er heel veel sterke klimmers die nu op flinke achterstand staan voor een overwinning gaan. Daarnaast staan er nu zo’n 20 man in het klassement bij elkaar die nog in aanmerking komen voor een top 10 klassering dus daar zal ook de winnaar uit kunnen komen als men gaat aanvallen en de koers hard gaat maken. Het kan morgen echt alle kanten op.

Tom DaNielson 13 juli 2015 om 15:04

Laten we hopen dat Pinot zijn motivatie terugvindt, reed rond als een gefrustreerde puber als je het mij vraagt. Als er geen groep vooruit blijft dan zeg ik Froome.

Guushovd 13 juli 2015 om 15:05

Wow wielerflits verwacht veel van het ‘quatorze juillet’ effect. Ik niet eigenlijk, ik ga voor Froome.

Matisz 13 juli 2015 om 15:06

gedurfde voorspelling. Het lijkt me ook beter voor Pinot om niet bij de pakken te blijven zitten en meteen voor een etappe te gaan anders wordt het voor hem maar een ‘lazy’ tour.

ik denk Quintana, Purito of Froome.

Bassieb 13 juli 2015 om 15:09

De laatste Fransman die op de nationale feestdag won was Moncoutie in 2005 en dat was vanuit een vlucht. Morgen is het parcours allesbehalve geschikt voor een vlucht en ik denk zelf dat Pinot alleen kan winnen van de kleppers als hij met voorsprong aan de slotklim begint.

Ik denk dat Pinot woensdag en/of donderdag ten aanval trekt en morgen nog wat tijd probeert te verliezen (lees: aanvalsmarge creeren).

Ik tip Quintana

Matisz 13 juli 2015 om 15:09

Hebben de noorderburen al wat nieuws over de gezondheid van Wilco: ziet hij het nog zitten??

TejayVGFan 13 juli 2015 om 15:09

Ik denk toch dat Tejay Van Garderen, Chris Froome en Quintana wegrijden van de rest. Contador oogde mij niet erg sterk, en Nibali zakte er bij het minste al door dus dan lijkt het mij dat de eerst genoemde mannen toch de meeste kansen hebben voor de rit mits er natuurlijk ruimte wordt gegeven aan de kopgroep! Heb veel zin in de rit van morgen

dikkechaap 13 juli 2015 om 15:10

Ik verwacht alleen Kruijswijk in de aanval voor TLJ de komende week. Kelderman eventueel later in de tour nog, Ten Dam zal knechten voor Gesink.
Ik zie Froome morgen niet winnen, eerder een man uit de tweede lijn.

Contador#N.1 13 juli 2015 om 15:14

Contador met 2 vingers in de neus de rest heeft hun kruid al verschoten.

LyndaLid 13 juli 2015 om 15:15

Een vroege vlucht heeft met zo’n vlakke aanloop toch vrijwel nooit een echte kans van slagen? Genoeg ploegen die in zo’n eerste bergrit wel willen rijden hoor, dus de hoop vluchters lijkt me ijdel. Waarom Pinot dan topfavoriet zou zijn is mij echt een raadsel.. Die is gewoon even niet goed genoeg en komt er hopelijk weer bovenop, maar morgen lijkt me niet.

****
Froome
***
Quintana – Rodriguez
**
Van Garderen – Valverde – Contador
*
Nibali – Vuillermoz – Daniel Martin – Bardet

Valtverder 13 juli 2015 om 15:16

Froome Froome Froome.
Sky gaat deze etappe controleren, groepje rijdt weg, maar krijgt niet meer dan 4/5 minuten. Poels en Porte trekken alles uit elkaar op de slotklim en dan komt Froome met zo’n 20/30 sec voorsprong boven.
Daarachter Quintana die een klein gaatje heeft op Contador, Valverde, Wawa en Vuillermoz. Nibali komt boven met Gesink en Mollema op 1 minuut 30.

Ik ga nog wel kijken morgen denk ik ;)

gardeyn 13 juli 2015 om 15:16

Skytrein geeft van onderaf gas. Gesink lost al snel, gaat op eigen tempo naar boven en haalt nog aardig wat mannen in. Finisht als 13e. Froome en Quintana vechten voor de rit. Met net daar achter van Garderen n daarachter contador. Mollema finisht met nibali en de andere klassementsmannen half minuutje voor Gesink. Tot zover de glazen bol ;)

Boomstam10 13 juli 2015 om 15:16

14 julli gaat er echt niks aan veranderen dat de Fransen buiten Barguil gewoon niet in vorm zijn.

En waarom Gesink geen sterren, zo wat word Gesink onderschat zeg. Hij oogt beter dan Mollema, Peraud, Rolland, Pinot, Purito, Bardet, Costa, Thomas, Frank en ik vind Nibali en Valverde op dit moment niet beter zeker hoe Nibali eergisteren reed.

Eingenlijk vind ik alleen dat Froome, Tejay, Contador en Quintana er boven uitsteken .De rest is aan elkaar gewaagt.

Alleen jammer dat de Gees moeite met een vlakke aanloop naar een berg, maar in zijn voordeel is dat hij normaal gezien frisser is dan de rest. En dat de klim regelmatig is en dat spreekt in het voordeel van Gesink.

Ik schat de top 13 morgen zo:

1 Quintana
2Froome
3Contador
4Tejay
5Purito
6 Gesink
7Nibali
8 Barguil
9 Bardet
10 Valverde
11 Mollema
12 Peroud
13Arredondo

Uran komt binnen na 8 minuten.

Noud89 13 juli 2015 om 15:17

****Pinot
***D. Martin, Rui Costa
** Froome, Quintana, Contador
* Nibali, Rodriguez, Valverde, Van Garderen

En dan mis ik dus Mollema, Bardet, Peraud, Uran nog volledig. Maar die gaan niet in de ontsnapping mee zitten, en zullen dan net te kort komen, dus vandaar geen ster.

goldfinger 13 juli 2015 om 15:18

Altijd leuk, zo’n eerste bergrit. Sky houdt ook wel van de US Postal-tactiek om bij de eerste de beste zware aankomst huis te houden en met de armada de afslachtingmethode toe te passen. Morgen ook? Ik vermoed van wel. Er zal veel duidelijk worden over de vorm van de favorieten. Is Contador een stuk minder of heeft hij zich goed weggestopt (Hoei is alweer een week geleden en een renner kan zich weer in vorm fietsen)? Is Nibali echt helemaal niet goed? Is Froome te zeker van zichzelf? En lachte Quintana gisteren omdat hij weet dat die gele trui maar een kwestie van dagen is? Ik kijk er alleszins naar uit.

Ik denk ook dat Sky het morgen al zeker zal willen doen, omdat de rit van woensdag toch meer Nibali-Contador moet liggen met de lange afdaling van Tourmalet. Of hopen we dat alleen maar voor de spankracht?

TheBFG 13 juli 2015 om 15:20

Met maar 1 serieuze klim, maar een redelijk lang glooiend voorprogramma, lijkt me dat er genoeg redelijk/goed klimmende verliezers uit de eerste week wel te porren zijn om plaats te nemen in een omvangrijke vlucht van de dag die de ruimte krijgt, en als daar bijvoorbeeld een type Rolland/Pinot/Martin bij zit dan zie ik 1 of 2 van die vluchters het nog wel afmaken.
Sky zal zeker flink tempo maken op de klim, maar of er dan al wat renners 8 minuten voor zitten zal ze minder uitmaken lijkt me.

belasco 13 juli 2015 om 15:23

Rodriguez niet goed genoeg op langere beklimmingen, dus die kunnen we doorstrepen.
Nibali niet in vorm, maar kan verrassen.
Quintana goed, maar tamelijk overschat.
Froome aan de pufjes, dus die rijdt wel.
Contador moet nog groeien in de ronde.
van Garderen komt net te kort voor de echte top.
Zo kun je nog wel even doorgaan, dus kortom: geen idee.

Sjondania 13 juli 2015 om 15:23

@boomstam10 knap bardet 9e en 13e of is dat zijn tweelingbroer ! :) ik mis arredondo en misschien vuilemoz ook nog wel verrassen

zomaareens 13 juli 2015 om 15:25

v Garderen zie ik zomaar zn tour verknallen morgen.. onregelmatige klim.
En Uran verrassen in positieve zin

TeamNL 13 juli 2015 om 15:28

Ik denk dat het vuurwerk morgen uitblijft aangezien de rit met 166
Km lengte relatief kort is en er geen zware beklimmingen zijn voor de slotklim. Daarnaast zal het voor de favorieten nog aftasten zijn en zijn de meeste fris door de rustdag.

Ik gok op Valverde.

achtpuntzes 13 juli 2015 om 15:29

ik gok op de ontsnapping met daarin de bekende klimmers die al flinke achterstand hebben opgelopen.

escapados 13 juli 2015 om 15:30

Ik denk ook een gevecht tussen de grote namen en geen kans voor vluchters.

mus van de maasstad 13 juli 2015 om 15:30

Lijkt me sterk dat ze morgen Pinot laten rijden. Hij staat nu op een paar minuten achterstand en die mag je imo in de eerste bergetappe niet kleiner laten worden.

zomaareens 13 juli 2015 om 15:32

klopt t trouwens dat de aankomst tussen half vijf en vijf is?(eerder dan de vlakke ritten?)

Jeffrey81 13 juli 2015 om 15:32

Arredondo staat al op 40 minuten. Die wil de bollentrui, vormt geen bedreiging, was op de muren scherp en won al eerder vergelijkbare etappes. Ik durf mijn geld op hem te zetten :)

Headlines

Materiaalzone

Populair