Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 1
foto: Nick Doup/WielerFlits
zaterdag 4 juli 2015 om 12:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 1

Het moment waar alle (Nederlandse) wielervolgers al een hele tijd reikhalzend naar uitkijken, is zaterdag dan eindelijk aangebroken. De Tour de France gaat van start en voor de vijfde keer in de geschiedenis gebeurt dat op Nederlandse bodem. Utrecht maakt zich op voor de komst van circa achthonderdduizend mensen, die krijgen te maken met tropische temperaturen van boven de 35 graden Celcius. Kan Tom Dumoulin zorgen voor een waar volksfeest of gaat favoriet Tony Martin met het eerste geel aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De tijdrijders komen er in de 102e uitgave van de Tour de France uitermate bekaaid vanaf. De 13,8 kilometer door de straten van Utrecht zijn de enige individuele tijdritkilometers die in het routeschema zijn opgenomen. Sinds de introductie van de individuele race tegen de klok in 1934 waren dat er nog nooit zo weinig. Het laagterecord stamde uit de Tour van 2011, met een totaal van 42,5 individuele tijdritkilometers.

De specialisten zullen dus de openingsdag van de Tour direct aan moeten grijpen om hun slag te slaan. Het parcours is geknipt voor de echte hardrijders. Ondanks een aantal haakse bochten en een lastige chicane zijn er vooral veel lange, rechte stukken over goed asfalt. Gezien de afstand mag er niet gesproken worden van een proloog, maar van een volwaardige individuele tijdrit, waarbij de verschillen toch al aardig kunnen oplopen.
0utrecht

Het startpodium is opgebouwd aan de Truus van Lierlaan, vlak achter de Jaarbeurs. Daar vertrekt om exact 14.00 uur de eerste renner. Vervolgens gaat het in een lus richting het oosten en rijden de coureurs onder meer langs Stadion Galgenwaard, het Spoorwegmuseum, de universiteit (Science Park) en over de Maliesingel (dicht bij de Domtoren). De finish is vlak bij de vertrekplaats, tussen de Jaarbeurs en het Centraal Station.

Voor iedereen die van plan is om naar Utrecht te komen: de Overste Den Oudenlaan, de Koningin Wilhelminalaan, de Balijelaan en de Vondellaan passeren de renners zowel op de heen- als op de terugweg. Hier zie je iedereen dus twee keer voorbij komen.

De renners vertrekken om de minuut. Om 17.17 uur is de laatste van de 198 deelnemers aan de beurt.

Favorieten
De voornaamste kandidaat om zaterdag rond half 6 in Utrecht de eerste gele trui aan te mogen trekken is Tony Martin. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden won al vier keer een etappe in de Tour de France, maar droeg nog nooit de leiderstrui. In 2010 bij de proloog in Rotterdam kwam hij dicht in de buurt (tweede op tien seconden van Fabian Cancellara). Twee jaar later – in Luik – maakte een lekke band op brute wijze een eind aan zijn ambities.

Tony Martin -foto: Sirotti

Tony Martin -foto: Sirotti

Nu de Tour voor het eerst in drie jaar weer eens met een tijdrit begint, zal Martin moeten toeslaan. “Zoveel kansen krijg ik niet meer”, liet de 30-jarige Duitser deze week al optekenen. Hij kwam alvast eerder dan zijn ploeggenoten van Etixx-Quick-Step aan in Utrecht om dinsdagavond voor het eerst het parcours te verkennen.

Martin deed in voorbereiding op de Tour mee aan het Critérium du Dauphiné (waar geen tijdrit werd verreden) en ging dus niet in de Ronde van Zwitserland de confrontatie aan met Cancellara en Dumoulin. Met een indrukwekkend optreden vorige week bij het Duits kampioenschap tijdrijden liet Der Panzerwagen echter zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Wel werd hij dit seizoen al een paar keer verslagen op zijn favoriete onderdeel. In de proloog van Parijs-Nice moest hij zelfs genoegen nemen met de derde plaats.

Tom Dumoulin -foto: Sirotti

Tom Dumoulin -foto: Sirotti

Tom Dumoulin lijkt op papier de belangrijkste uitdager van Martin. De renner van Giant-Alpecin maakte veel indruk door in de Ronde van Zwitserland zowel de proloog als de lange tijdrit te winnen en daarmee thuisrijder Cancellara af te troeven. Bovendien was hij in april Martin de baas in een tijdrit in de Ronde van het Baskenland, al was het heuvelachtige parcours daar in niets te vergelijken met het stadscentrum van Utrecht.

De 24-jarige Limburger weet zich zaterdag gesteund door het thuispubliek dat al meer dan een kwart eeuw (Erik Breukink in 1989) wacht op een Nederlandse geletruidrager in de Tour. Bang voor extra druk door de torenhoge verwachtingen is hij niet. “Met de spanning valt het wel mee. In ieder geval niet meer dan twee weken geleden in Zwitserland. Ik heb er geen moeite mee”, liet hij deze week aan WielerFlits weten.

De hoge verwachtingen wist Dumoulin een week geleden niet waar te maken op het NK Tijdrijden, waar hij zelfs naast het podium viel. Dat bleek echter vooral aan zijn gezondheid te wijten. “Ik was wat ziekjes na het NK. Dat had ik liever stil gehouden, want nu werd het een beetje opgeblazen door de media”, legde de renner van Giant-Alpecin uit. “Ik ben nu weer gezond en heb er zin in!”

Fabian Cancellara- Foto: Sirotti

Fabian Cancellara- Foto: Sirotti

De deelnemer met de beste staat van dienst in prologen/openingstijdritten in de Tour is ongetwijfeld Fabian Cancellara. De renner van Trek Factory Racing ging al vijf keer (2004, 2007, 2009, 2010 en 2012) met de eerste gele trui aan de haal. Hoewel de periode dat de naam van Cancellara bij een race tegen de klok al op voorhand kon worden ingevuld achter ons ligt, blijft de ervaren Zwitser iemand om rekening mee te houden. Hij won dit jaar de korte tijdrit in de Tirreno-Adriatico en heeft na blessures en ziekte inmiddels voldoende kilometers in de benen om weer op topniveau te zijn. Bovendien zou het zo maar eens zijn laatste optreden kunnen zijn in de Franse rittenkoers.

Michal Kwiatkowski won zondag de Amstel Gold Race en werd vorig jaar derde in Luik-Bastenaken-Luik

Michal Kwiatkowski – Foto: Sirotti

De tijdrit in Utrecht is normaal gesproken ook een klusje dat Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) goed moet liggen. De wereldkampioen op de weg liet dat onder meer zien door Rohan Dennis en Martin dit voorjaar te kloppen in de proloog van Parijs-Nice. De laatste tijd laten de resultaten echter te wensen over, waardoor er wat vraagtekens kunnen worden gezet bij zijn vorm.

Rohan Dennis- Foto: Sirotti

Rohan Dennis- Foto: Sirotti

Met Rohan Dennis (BMC), Matthias Brändle (IAM Cycling) en Alex Dowsett (Movistar) staan er ook drie voormalig houders van het werelduurrecord aan de start. Brändle won in mei de proloog van de Ronde van België, vlak voor Dennis. Dowsett pakte vorige week de Britse titel op de weg. Zijn ploeggenoten Adriano Malori (winnaar proloog Tirreno-Adriatico en vorig jaar winnaar tijdrit Vuelta) en Jonathan Castroviejo deden dat in respectievelijk Italië en Spanje.

Lars Boom - Foto: Marcel Koch

Lars Boom – Foto: Marcel Koch

Nederland heeft naast Dumoulin nog meer ijzers in het vuur. Zo heeft Lars Boom (Astana) nadrukkelijk zijn zinnen gezet op de proloog en is ook Wilco Kelderman iemand om rekening mee te houden. De renner van LottoNL-Jumbo mag na zijn winst in het NK Tijdrijden in het rood-wit-blauw door Utrecht rijden. Wel is het de vraag hoeveel hinder hij nog ondervindt van een val bij een trainingsritje op donderdag. Ook Lieuwe Westra (Astana) en Stef Clement (IAM) zullen voor eigen publiek een sterke tijdrit willen rijden.

Door het hoge niveau van het deelnemersveld in de Tour is er bovendien nog een lange lijst van outsiders voor een hoge klassering. Geraint Thomas, Richie Porte (Sky), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Stephen Cummings (MTN-Qhubeka), Tejay van Garderen (BMC), Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step), Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) en Bob Jungels (Trek Factory Racing) hebben allemaal een prima tijdrit in de benen.

Chris Froome - Foto: ASO

Chris Froome – Foto: ASO

Ook voor de vier grootste kanshebbers op de eindzege is de tijdrit direct een belangrijk onderdeel. Chris Froome, Alberto Contador en Vincenzo Nibali zullen Nairo Quintana, die het tijdrijden het minst onder de knie heeft, direct op achterstand willen zetten. Als specialist zou Froome zich het meest moeten kunnen laten gelden en ook hoog moeten eindigen in de daguitslag.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Tony Martin
*** Tom Dumoulin en Fabian Cancellara
** Adriano Malori, Michal Kwiatkowski en Rohan Dennis
* Alex Dowsett, Matthias Brändle, Chris Froome en Lars Boom

[poll id=”64″]

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2015 12:57
15 minuten vol vol echt alles bij 36 graden. geen kado. ik wed op overgevende renners aan de meet
3 juli 2015 12:58
Ik heb wel 25 kandidaten voor een top 10-plaats, dat wordt dringen!

Voor het podium gok ik op het rijtje 1. Cancellara, 2. Dumoulin, 3. Martin
3 juli 2015 13:06
Martin-Cancellara lijkt mij het logische duel. Dumoulin zet ik er net onder, hoewel ik het hem gun. Sagan kan morgen al een goede zaak doen om later deze week in het geel te mogen fietsen. Ik verwacht hem zeker in top-10. En ik zou Geraint Thomas toch ook wel een ster of 2 geven.
3 juli 2015 13:10
Wordt een prachige top 15 denk ik met dit deelnemersveld. Ben zelf (naast Dumoulin of course) het meest benieuwd naar Sagan en Navardauskas.
3 juli 2015 13:11
**** Martin
*** Dumoulin
** Cancellara, Dennis, Dowsett, Malori
* Brandle, Barta, Boom, Thomas, Sagan, Castroviejo, TJ, Porte, Kelderman, Kwiatkowski, Navardauskas, Froome, Coppel, Chavanel, Cummings, v Avermaet...

De lijst met mannen die net achter de top komen is echt gigantisch. We hebben het er regelmatig over dat vrijwel alle topfavorieten voor geel aanwezig zijn, maar ook werkelijk alle tijdritkanonnen zijn aanwezig! Wordt een heerlijke start morgen.
3 juli 2015 13:15
@ah-ja
Ik denk dat het vanwege de afstand nog wel gaat meevallen. Een tijdrit van 30+ km zou andere koek zijn...
Ze dragen tegenwoordig tijdens de opwarming van die koelvesten. Die kunnen best voorkomen dat je oververhit raakt voor dat dik kwartier.
3 juli 2015 13:31
Dumoulin en Kelderman nemen dus ook geen risico. Dat Valverde als laatste start van Movistar ligt waarschijnlijk meer aan de persoonlijkheid van Valverde: )
3 juli 2015 13:43
@LL: Het is niet helemaal duidelijk op buienradar: 0 mm neerslag maar wel kans op regen. Lijkt me niet dat dit een onweersbui is, maar een nat wegdek is ook genoeg om de uitslag te beinvloeden.
http://www.buienradar.nl/weer/utrecht/nl/2745912/#5daagse
3 juli 2015 13:45
Een Nibali in vorm kan hier ook gewoon top 10 rijden. Hij werd in 2009 in een soortgelijke tijdrit 9e (Monaco 15.5 km). Ik weet niet hoe technisch het parcours is (de hoeveelheid en lastigheid van de bochten), maar misschien kan hij nog wel boven Froome eindigen.
3 juli 2015 13:49
Verwacht ook gewoon Martin voor Dumoulin en Cancellara. Mijn verrassing in de top-10 is Van Emden.

Best een leuke rit voor de hollanders. Naast dumoulin hebben we ook nog de outsiders Kelderman, Clement, Boom, Westra en Van Emden
3 juli 2015 13:50
Voor de bezoekers: Hittekaart. Regen vanaf een uur of vijf dus een plu is multifunctioneel en je haar zit goed.
3 juli 2015 13:57
Gewaagde uitspraak? Lars Boom wint de tijdrit...
3 juli 2015 13:58
@ squadra

Ehm.. Dat parcours uit Monaco nog eens bekijken denk ik.
3 juli 2015 13:59
Voor wie Oss inschat voor een top 10, hij vertelde mij vandaag dat de tijdrit waarschijnlijk iets te lang is voor hem om top 5-top 10 te rijden. Met het weer had hij geen problemen overigens ;)

Mijn hoop: Tom!
3 juli 2015 14:06
Ik hoop en gok op Dumoulin. Maar ik denk dat Boom ook hééél dichtbij gaat komen.
3 juli 2015 14:13
@Lyndalid

Die 200 hoogtemeters over de eerste 7.5 km is voor iedere hardrijder gesneden koek. Het ging me eigenlijk ook meer over de afstand. Nibali is altijd zeer goed geweest in korte tijdritten. Hij leek juist voor de langere tijdritten niet echt de inhoud te hebben, al liet hij vorig jaar zien in de afsluitende tijdrit dat hij dit wel degelijk in zich heeft.
3 juli 2015 14:18
@ squadra

Die tijdrit is totáál niet te vergelijken met die van morgen. Die stijging was er voor veel hardrijders al te veel aan, en Cancellara won hem uiteindelijk door een geweldige afdaling te rijden. Dus wat betreft Nibali: kansloos morgen, ook voor top. Weddenschapje? ;)

Quote:
When Alberto Contador started his ride, third from last, his teammates Andreas Kloden and Levi Leipheimer were in first and second place respectively. The were fifth and sixth in the final placing with Contador riding a leader's race to finish second in 0:19:50. Contador was the fastest man on the day through the 5Km checkpoing beating the time set by Tony Martin (Columbia HTC) much earlier and putting five seconds into Cancellara.

However as Contador's teammates, Kloden and Leipheimer, had already shown this prologue was all about the second half and its long descent and tight turns in to the finish. The course favoured the best bike handlers capable of taking biggest risks on the descent and through the bends – Cancellara once again gave a masterful display of bike handling
3 juli 2015 14:30
@LyndaLid

Nibali zal inderdaad niet winnen en de top 10 zal moeilijk worden, maar ik acht een top 10 plaats niet onmogelijk. Ik ben het met je eens dat de kans groter is dat hij buiten de top 10 zal vallen.
3 juli 2015 14:32
Boom lijkt mij ook leuk, is ook wel een renner die er dan ineens kan staan op zo'n dag, maar ik denk dat er te veel kwaliteit in topvorm staat voor hem om te stunten.
3 juli 2015 14:56
@obikliki
en hoe kom je erbij dat Malori ineens een betere tijdrijder zou zijn dan Martin, Dumoulin, Cancellara?
3 juli 2015 14:59
Is dit niet te kort voor Martin zoals ik gisteren iemand op tv hoorde zeggen? Als het daadwerkelijk gaat regenen na 16.15 is Dennis favoriet... Anders denk ik dat Dumoulin hier door Utrecht vliegt met het publiek!

1 Dumoulin
2 Malori
3 Martin
4 Cancellara
5 Dennis
3 juli 2015 15:05
Eén ding is quasi een zekerheid, Dumoulin mag in de hot seat gaan zitten, voor minstens 20 minuten.
3 juli 2015 15:05
Volgens NOS Teletekst behoort Kirijenka tot de kanshebbers voor de winst morgen. Zou ik knap vinden ;-)
3 juli 2015 15:12
@bommie
haha idd! ze noemen hem Kirjenka, geven hem de Russische nationaliteit en ze zijn vergeten dat hij niet meedoet. :P

Reacties zijn gesloten.