Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap
foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 17:13

Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap

Ruben Plaza heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Spaanse klimmer van Lampre-Merida reed op de Col de Manse weg uit een kopgroep en kwam solo over de streep in Gap. 

De zestiende etappe kende een onstuimig begin. In het eerste uur van de wedstrijd werd bijna 54 kilometer afgelegd doordat een groot deel van het peloton mee in de ontsnapping van de dag wilde. Aanvankelijk wist een groep van 29 renners zich los te maken van het peloton. Onder hen opnieuw Sagan. De groenetruidrager zorgde hoogstpersoonlijk voor een nieuwe schifting, waarna twaalf renners de kopgroep vormden.

De achterblijvers – inmiddels gereduceerd tot eveneens twaalf renners – moesten lang achtervolgen. Pas op vijftig kilometer van het einde vonden zij de aansluiting met de koplopers. De voorste groep kende daarna de volgende samenstelling: Grivko (Astana), Riblon (AG2R La Mondiale), Sagan (Tinkoff-Saxo), Erviti (Movistar), De Gendt en Hansen (Lotto Soudal), Geschke (Giant-Alpecin), Haller (Katusha), Golas en Trentin (Etixx-Quick-Step), Voeckler (Europcar), Irizar en Jungels (Trek), Oliveira en Plaza (Lampre-Merida), Maté en Navarro (Cofidis), Pantano (IAM), Fédrigo en Périchon (Bretagne), Boasson Hagen, Tekleheimanot en Pauwels (MTN-Qhubeka). De voorsprong op het peloton was op dat moment meer dan een kwartier.

Col de Manse
In de afdaling van de Col de Cabre (tweede categorie) toonde Sagen zijn daalkunsten. Hij probeerde voorop te blijven, maar nadat zijn aanval onbeantwoord bleef, liet hij zich terugzakken. Kort daarna trok Hansen ten aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg Haller mee als kompaan. Het tweetal wist een maximale voorsprong van meer dan een minuut bijeen te rijden. Al duurde hun avontuur niet lang. Op de Col de Manse, de laatste klim van de dag, werden ze redelijk snel bijgehaald door de groep koplopers. Wat volgde was een reeks van demarrages. Halverwege de klim wist Plaza een serieus gat te slaan. De 35-jarige renner van Lampre-Merida profiteerde van de wapenstilstand bij de achtervolgers. Doordat de overgebleven koplopers met name naar Sagan keken, kon de Spanjaard aan de afdaling naar Gap beginnen met een voorsprong van ruim een minuut.

Sagen andermaal tweede
In de technische afdaling deed Sagan een verwoede poging het verschil te overbruggen. De groenetruidrager van Tinkoff-Saxo gooide zich figuurlijk naar beneden, maar kwam enkele tientallen seconden te kort en moest opnieuw genoegen nemen met een tweede plek. Daarachter finishte de Colombiaan Pantano als derde.

Het peloton begon aan beklimming van de Col de Manse met een achterstand van bijna twintig minuten. Op drie kilometer van de top werd ook daar de aanval geopend. Onder andere Nairo Quintana, Warren Barguil en Alejandro Valverde deden een poging. Alleen die van Vincenzo Nibali werd succesvol. De geplaagde kopman van Astana demarreerde niet ver van de top en gebruikte de technische afdaling als terrein om tijdswinst te boeken. In finishplaats Gap wist hij 28 seconden terug te winnen op Froome. De meeste aandacht ging op dat moment naar een incident tussen Barguil en Geraint Thomas. De Fransman ging in de afdaling de fout in en botste tegen Thomas. De renner van Sky dook daarbij de afgrond in, maar konden zonder veel kleerscheuren de etappe uitrijden.

flag-fr Tour de France 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 15: Bourg de Péage – Gap (201 km)
1. flag-es Rubén Plaza (Lampre-Merida)
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
3. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)
4. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin)
5. flag-lu Bob Jungels (Trek)
6. flag-fr Christophe Riblon (AG2R La Mondiale)
7. flag-er Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka)
8. flag-be Thomas Degendt (Lotto Soudal
9. flag-es Luis Angel Maté (Cofidis)
10. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 15
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 64u47m16s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m10s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 3m32s
4. flag-es Alejandro Valverde  (Movistar) op 4m02s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m23s
6. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 5m32s
7. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 6m23s
8. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 7m49s
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 8m53s
10. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 11m03s
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2015 17:50
Ik heb het nu zo'n 25 keer terug gezien (bedankt Vine) en ik vind het wel meevallen. Barguil schiet volgens mij al voordat hij Thomas haalt al uit zijn pedaal en de "elleboog" die hij Thomas geeft is meer een reflex en niet om hem pijn te doel. Tijdstafje van 30 seconden lijkt mij meer dan genoeg.
20 juli 2015 17:51
Die blik van Quintana richting Barguil op de finish zegt genoeg over hoe er in het peloton over zo'n actief wordt gedacht. Hij doet het niet expres maar hij brengt wel zijn collega in gevaar.
20 juli 2015 17:51
Wat een baas die Thomas, geeft alweer een rustig interview en zegt dat ie wel ergere crahses gewend is terwijl ie met 60 met zn bolus tegen een paal klapt. Bikkel!
20 juli 2015 17:53
Ik zou het toch niet zo makkelijk bagatelliseren. Wat als Thomas na die klap, niet meer op de fiets was gestapt, maar in de ambulance?
20 juli 2015 17:53
Domme actie inderdaad, maar de overtrokken emotionele reacties van sommigen hier slaan nergens op (diskwalificeren zeggen sommigen zelfs). Risico's moet je nemen en fouten kun je maken, zeker als jonge renner, en dat hij Thomas daarna 'beukt' is gewoon een reflex om de schade te beperken.
20 juli 2015 17:54
laatste 25km gekeken, die waren onderhoudend
20 juli 2015 17:54
Volstrekt idiote actie van Barguil. Hij onderneemt expres een gevaarlijke inhaalactie in een afdalende bocht. En dan ook nog het smoesje dat je aangetikt zou zijn door v. Garderen, wat niet waar is gezien de beelden.
20 juli 2015 17:56
Ik krijg toch steeds meer het idee dat er wat oud zeer zit bij Mollema t.o.v. Gesink. Hij verliest liever wat tijd, dan dat hij kop rijdt voor Gesink.
Wat betreft Barguil, het is jammer dat het reglement niet voorziet in een optie om tijden te ruilen. Dat zou wel gepast zijn, dat Thomas ruilt met Barguil.
20 juli 2015 17:56
1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 64:47:16
2 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:03:10
3 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:03:32
4 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:04:02
5 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:04:23
6 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:05:32
7 Robert Gesink (Ned) Team LottoNL-Jumbo 0:06:23
8 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:07:49
9 Bauke Mollema (Ned) Trek Factory Racing 0:08:53
10 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Alpecin 0:11:03
20 juli 2015 17:56
Bocht verkeerd ingeschat. Dat kon hij niet meer herstellen. Het had veel slechter kunnen aflopen.
20 juli 2015 17:57
@striga:

Er is in Frankrijk ook wel een sfeer gecreëerd waarin een Skyrenner nou niet echt graag zegt wat hij echt denkt van zo'n actief van een Franse renner.

@met je neus op de feiten:
Waarom bagatelliseren? Als Thomas net wat meer frontaal op die paaltje was geknald had het heel anders kunnen aflopen. Barguil bracht zijn collega's echt in gevaar.
20 juli 2015 17:58
Quote:
Wat een baas die Thomas, geeft alweer een rustig interview en zegt dat ie wel ergere crahses gewend is terwijl ie met 60 met zn bolus tegen een paal klapt. Bikkel!

Professioneel voor de camera, zoals het hoort. Maar buiten de camera's om zal er echt wel woede zijn en enkele woordwisselingen. Als Barguil nu wil aanvallen, haalt Thomas hem persoonlijk terug ;)
20 juli 2015 17:59
Barguil is nu de beste Fransman.
20 juli 2015 17:59
De factor Thomas is eigenlijk helemaal niet belangrijk bij het beoordelen van de fout van Barguil. Die roekeloosheid van de jonge Fransman was immers niet persoonlijk tegen de Brit bedoeld.

Barguil rijdt in een groep en brengt met zijn daalgedrag zijn collega's ernstig in gevaar. Dan neem je eventuele consequenties op de koop toe, al dan niet bedoeld. Er zijn sporten waarbij dit per definitie 'rood' is. Diskwalificatie gaat ver, maar de jury kan er niet volledig aan voorbij gaan.
20 juli 2015 18:00
@Kirsipuu
Je kan het Barguil moeilijk heel kwalijk nemen dat hij uit de bocht schiet. Hij was ook helemaal niet van plan om in te halen of zo. Hij schatte de bocht duidelijk verkeerd in en alles wat daarna gebeurde deed hij uit reflex. Ik weet niet eens zeker of ik vind dat Barguil een straf verdient. Als hij eens traf krijgt lijkt 30 seconden aan zijn klassement toevoegen meer dan genoeg.
20 juli 2015 18:00
De organisatie moet ook maar eens gaan nadenken of ze deze aankomst in de toekomst nog moeten opnemen. Als het goed gaat, zoals met Sagan, dan levert het prachtige beelden op. Maar eerst hadden we Beloki al, nu Thomas. De combinatie van deze afdaling en de belangen in het klassement is bijna een garantie voor ernstige valpartijen.
20 juli 2015 18:02
Tja als Thomas zijn nek breekt, sta je toch anders op de foto. Ik vind de reactie van Thomas echt top, blijf op een lijn rijden, daarmee is alles gezegd!!! En ja zo'n Fransman dat is weer eens wat anders dan een windruk van 100 km/uur....
20 juli 2015 18:03
@ghostwriter
Barguil probeerde bij eerdere bochten ook al binnendoor in te halen, ik zag het al mis gaan.
20 juli 2015 18:04
Ik ga er maar vanuit dat sommige fietsende wielerliefhebbers hierboven nooit een inschattingsfout hebben gemaakt.
20 juli 2015 18:05
Zoals Sagan de laatste dagen rijd is hij de verdiende winnaar van de Groen trui en de meest complete renners.
Hij zou eigenlijk ook in Parijs de superstrijdlust verdienen.
20 juli 2015 18:05
Ik vond Barguil een goede daler, maar misschien heeft hij iets te veel lef. Hopelijk wel een tijdstraf, dit is minder tof dan een verkeerd wiel geven / ontvangen.
Sagan Held.
Triest dat TLJ niemand in de kopgroep krijgt.
20 juli 2015 18:05
Haha! Wat een complete onzin reacties van sommige over Barguil. Net of een renner expres een bocht mist en iemand anders ten val brengt. Gaan we dan ook renners die een stuurfout op het vlakke maken tijdstraffen geven of zelfs naar huis sturen? Zoals Gesink het zegt komt het een paar keer per dag voor dat het net goed gaat en nu helaas net niet. Martens en Majka vielen ook tijdens de klim dus één iemand zal wel een stuurfout hebben gemaakt. Oprotten! Diskwalificatie! Tijdstraf! Of denken we dan opeens anders omdat het een renner van het almachtige TLJ gaat?

Mooie overwinning voor Plaza en Lampre want hiermee is hun Tour gered. Sagan is DE renner voor mij deze Tour. Met zo'n renner in de kopgroep zet je de televisie weer net ietsjes harder en zie je hoe mooi de wielersport is.

Poels, Mollema en Gesink presteren vandaag gewoon goed maar wordt het voor de laatste twee gewoon vechten om hun plaats te behouden in het klassement. De top 10 is nu wel een zekerheidje voor alle renners die er nu in staan.

De overige Nederlandse renners mogen zich kapot schamen. Ongelooflijk dat er in een groep van 23 geen landgenoot zit. Er zaten renners in die met gebroken ribben rondrijden of voor de zoveelste keer deze Tour in de ontsnapping zitten en dan kan er gewoon geen landgenoot mee. De tactiek bij TLJ is beschamend. Ze zaten met 5(!) renners rond Gesink aan het begin van de klim maar waren na de eerste tempoversnelling allemaal gelost.
20 juli 2015 18:08
TeamNL +1...

Waarbij jouw Sagan ook al gediskwalificeerd had kunnen zijn. Als hij gister in de sprint wel een valpartij veroorzaakte bij Coquard. En de WielerFlits volgers het voor het zeggen hadden...
20 juli 2015 18:09
@vanuit de kantlijn

Ja laat ze maar lekker achter de sky trein afdalen. Wat een onzin laat ze elkaar toch lekker aanvallen (en daar bedoel ik niet die actie van barguil mee) in een afdaling.
20 juli 2015 18:09
Jongens, Thomas deed dit niet expres, hij miste de bocht gewoon volledig en dat was niet het gevolg van een doldwaze actie. Elke renner heeft wel eens een bocht gemist(zelfs een fantastische stuurman als Sagan) alleen dat heeft niet altijd even grote gevolgen. Dat mensen hier spreken over diskwalificatie vind ik belachelijk, een kleine straf zou op zijn plaats zijn meer niet.

Reacties zijn gesloten.