Tosh Van der Sande: “Overtuigd van mijn onschuld, maar elk moment mee bezig”

Door , woensdag 23 januari 2019 om 19:29
Tosh Van der Sande: “Overtuigd van mijn onschuld, maar elk moment mee bezig”

foto: Cor Vos

Tosh Van der Sande is bijzonder opgelucht dat hij vrijgesproken is door de UCI van zijn positieve dopingtest, die medio december aan het licht kwam. Dat vertelde hij in een babbel met WielerFlits. “Natuurlijk was ik overtuigd van mijn onschuld. Maar toch denk je er voortdurend aan. Blij dat dit afgesloten is.”


“Het is jammer dat ik mezelf heb moeten verantwoorden. Ik werd bestempeld als dopingzondaar terwijl ik enkel een verklaring moest geven waarom het product in mijn urine aanwezig was en het hier puur om een administratieve vergissing ging”, schrijft Van der Sande in het statement, die door de vrijspraak weer vrij is om te koersen.

Bij WielerFlits gaat Van der Sande iets dieper in op wat er gebeurd is. “In de Zesdaagse gaat het er meestal hectisch aan toe. Zo kreeg ik op een bepaald moment een controle, maar ik had blijkbaar niet voldoende geplast en ik moest terug. Dat ging dan rap, rap en in mijn haast heb ik die foute naam opgegeven. Maar uiteraard was van dat produkt niets in mijn urinestaal terug te vinden. Een stomme fout van mij en ik heb op de blaren moeten zitten. Maar ik ben vooral heel tevreden dat er zo snel een beslissing gevallen is. Uiteraard omdat ik perfect kon aantonen wat gebeurd was.”

Naar Spanje gevlucht
Dat het toch een lastige periode is geweest, geeft hij toe. “Ook al weet je dat dit goed uitpakt, je bent er voortdurend mee bezig. Ik ben letterlijk naar Spanje gevlucht (Van der Sande bezit een huis in de buurt van Calpe, maar een dertigtal kilometer landinwaarts, red), maar je komt altijd wel iemand tegen op training en dat is dan het eerste waar over gepraat wordt. Ik had ook wel wat schrik: stel dat het langer aansleept, wat dan? Gelukkig is het incident vandaag afgesloten.”

Van der Sande kan nu in alle rust verder opbouwen richting het nieuwe seizoen. “Zoals gepland ga ik van start in de Ruta del Sol. Daarna volgen normaal de Strade Bianche en de Tirreno Adriatico. Via de Ronde van het Baskenland en de Waalse klassiekers gaat het daarna richting Ronde van Italië.”

“Neem Lotto-Soudal niets kwalijk”
De Antwerpenaar werpt overigens geen steen naar Lotto-Soudal. “Teams kunnen in deze tijden geen risico nemen en moeten zichzelf beschermen. Dat snap ik volledig. Ik neem de ploegleiding absoluut niets kwalijk”, besluit Van der Sande.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Romāns Vainšteins 23 januari 2019 om 20:20

Denk serieus dat we hier de recordvrijspraak binnen het wielrennen te pakken hebben.

KennyKlimmen 23 januari 2019 om 22:45

met straatlengtes RV.

Polleke 24 januari 2019 om 03:41

Blijft de vraag hoe het komt dat bij bijna identieke gevallen het zoveel langer duurt voor er een uitspraak komt….

delgado 24 januari 2019 om 09:48

Je zegt het zelf, "bijna identieke" gevallen… De buitenwereld kent de details niet, en die details zijn voor elke zaak anders.

Ward 24 januari 2019 om 07:24

Er is terecht wantrouwen als er verboden substanties bij een wielrenner aangetroffen worden. Maar anderzijds is de uitleg ook gewoon zeer plausibel en moet een snelle beslissing in zo’n zaak toch ook logisch zijn…

Magikdatzeggen 24 januari 2019 om 08:09

de enige oplossing voor dit soort problemen: alle TUE’s afschaffen en vervolgens keihard handhaven op alle verboden substanties.

KennyKlimmen 24 januari 2019 om 08:16

Tue’s afschaffen. Goed idee voor wat betreft topsport. Keihard handhaven klinkt dan weer een beetje dom populistisch imho.

Natte spons 24 januari 2019 om 08:24

Als er niks van de stof die hij wel opgeeft in de urine zit, maar wel van de andere stof is het ook wel duidelijk lijkt mij. Test ondersteund het verhaal. Case closed.

Ik ben het wel eens dat die TUE’s niet goed zijn voor de sport. Als je ergens last van hebt kun je (even) niet fietsen.

moa 24 januari 2019 om 10:30

Dit heeft niets met TUE te maken. Het product mag gebruikt worden, je moet het gewoon melden bij controle.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Tour de France 2019

Materiaalzone

Populair