Topman Dstny ziet toekomst in Arnaud De Lie: “Als hij geen kopman wordt, verhuis ik”

vrijdag 28 april 2023 om 12:42
Topman Dstny ziet toekomst in Arnaud De Lie: “Als hij geen kopman wordt, verhuis ik”

foto: Cor Vos

De oprichter en topman van Dstny, Daan De Wever, heeft veel vertrouwen uitgesproken in Lotto Dstny-sprinter Arnaud De Lie. In een interview met Het Laatste Nieuws laat hij weten dat hij de jonge kopman volgend seizoen al in de Tour de France wil zien. “Je moet ze soms eens durven smijten”, vindt hij.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Ik wil dat Arnaud bij ons een topklassieker kan winnen”, aldus De Wever. “Zijn verlenging is de prioriteit nummer één van CEO Stephane Heulot. Als je een van de grootste Belgische talenten hebt, moet je er alles voor doen om die aan boord te houden en er goed mee omspringen: dus ook kletsen geven wanneer het niet goed is. We applaudisseren niet voor de zevende plaats.”

De Dstny-baas vindt het belangrijk dat De Lie het uithangbord van het team blijft. “Als Arnaud met iets zit, mag hij mij altijd bellen. Voor zo’n mannen ga ik door het vuur. Ik wil hem volgend jaar zien debuteren in de Tour. Je moet ze soms eens durven smijten. That’s the risk you take”, vindt hij.

‘Als we geen rit winnen in de Tour, rijden we eigenlijk een kloteseizoen’
Met die andere kopman, Caleb Ewan, is De Wever minder blij. “Van Ewan verwacht ik veel meer, terwijl zijn conditie nochtans prima was”, geeft hij aan. “Als ik als buitenstaander naar Ewan kijk, heeft hij na al die valpartijen precies schrik in massasprints. De vraag is: kan hij die klik nog maken?”

Daan De Wever, CEO van Lotto Dstny – foto: Cor Vos

De Tour de France is volgens de Dstny-topman van groot belang. “Als we geen rit winnen in de Tour, is dat voor ons dikke tegenslag en rijden we eigenlijk een kloteseizoen. De Tour is goed voor vijftig procent van alle media-aandacht. In België en Nederland beginnen de mensen Dstny te kennen, maar onze prioriteit is Europese naambekendheid.”

“Wij zijn ook actief in Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Op de Italiaanse markt zitten we niet”, voegt hij eraan toe. “Dat we de Giro skippen, is geen drama. Had ik dat gewild, had de ploeg daar wel gereden.”

‘Dit is pure business’
Dstny is sinds dit jaar officieel verbonden als co-sponsor aan de Belgische ploeg, die afgelopen seizoen degradeerde uit de WorldTour en nu op een ProTeam-licentie rijdt. Het contract loopt tot en met 2026. “Twee jaar plus twee jaar. Vanaf 2025 gaat ons sponsorbedrag nog omhoog. We zijn een commercieel bedrijf. Dit mag geen emotioneel verhaal worden, dan ben je fout aan het handelen. Dit is pure business”, vindt De Wever.

Volgens hem betaalt zijn bedrijf tussen de vijf en zeven miljoen euro per jaar voor de sponsoring. Toch denkt De Wever na over de toekomst en de status van Lotto Dstny. “Mijn bedenking nu: is dit project niet te Belgisch georiënteerd? We hebben nood aan een internationale topper. Dat moet De Lie worden. Als hij geen kopman wordt, verhuis ik.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Samamba 28 april 2023 om 13:02

Maakt in het hele interview een paar goede punten, en ik heb het wel voor ambitieuze personen (was ook wel nodig bij Lotto), maar ik vind wel dat hij wat onnodig druk legt op De Lie en de andere jongeren in de ploeg. De ploeg is duidelijk aan het groeien, maar heeft ook tijd nodig.

Zijn verwachtingen zijn hoog, misschien wel te hoog. Je kan niet met een sponsorbedrag van 6 miljoen euro denken dat je ploeg gaat groeien naar de absolute top. Dan moet je maar véél meer investeren.

En moet toch ook een beetje oppassen met zich te veel te bemoeien met de ploeg. Je blijft een sponsor, geen baas of CEO van de ploeg. Heb vertrouwen in de mensen die nu aan het roer staan (wat hij lijkt te hebben) en laat die in alle rust werken. Een De Lie naar de Tour pushen is bv. een beetje onzinnig. Hij moet de Tour rijden als hij daar klaar voor is, niet omdat je je uithangbord in de grootste wedstrijd wilt hebben.

4
zietemgaan 28 april 2023 om 14:43

helemaal mee eens, de business men moeten luisteren naar het sportieve verhaal. Als dat niet gebeurt, volgen er rampen. In België zien we dat met ene Marc Coucke :) Maar een goeie scheut ambitie erbij is idd wel goed voor lotto, dat wel.

0
De Zeboe van de Zoncolan 29 april 2023 om 11:13

Aan de andere kant vind ik 6 miljoen als subsponsor van een PT team toch behoorlijk veel, als je dat vergelijkt met bv. Jumbo.

Die betalen 12 miljoen voor de wieler- en schaatsploeg, maar zijn dan wel hoofdsponsor van een van de beste WT teams.

Het zou zomaar kunnen dat de inleg van Visma niet zo heel ver boven de 6 miljoen uit gaat.

0
Romāns Vainšteins 28 april 2023 om 12:57

Flitsyboy goes cycling: zo eentje die het plexiglas van de boardroom trillen doet. Weet niet of het de vertaling van WF is maar erg warm komt het alvast niet over allemaal. Maar we zullen zien.

1
Tom Bidon 28 april 2023 om 13:02

Het is ook geen peperkoeken interview vol knuffels en warmte, maar na wat er zich bij Lotto de laatste jaren heeft voltrokken, mag er wel eens wat achter de veren gezeten worden. Daarbij was hij wel gewoon zeer positief over de gang van zaken (en koersen) dit jaar

2
Cochise 28 april 2023 om 14:37

Kletsen geven
Kloteseizoen
Skippen
That’s the risk you take

Ik word niet zo heel blij van zo’n types. Dat idee om van Destiny naar Dstny te gaan kwam waarschijnlijk ook uit zijn hippe brein. Blij dat er bedrijven investeren in de wielersport, maar anderzijds denk ik toch “schoenmaker, blijf bij je leest”.

1
Tom Bidon 28 april 2023 om 12:57

Stevig interview, vond ik het. Veeg uit de pan voor Ewan, die inderdaad een schim is van de Ewan van een paar jaar geleden, maakt zeer duidelijk dat hij geen jongetje met een vervlogen koersdroom is, trekt de baas van de Nationale Loterij uit zijn droompje van zijn sympathiek, langstlopend ploegje en maakt Lelangue ronduit af. Hij noemde Lelangue verbrand door zijn eigen werknemers. Hij wachtte volgens De Wever te veel af en alles was altijd goed, zelfs wanneer het waardeloos was. De Wever haakt echt aan bij de opkomst De Lie: jong, recht door zee, door de muur, progressie zoeken en boeken.

0
Rulifaller 28 april 2023 om 17:20

Wat een onzin, het is vooral praatjesmakerij en jezelf belangrijk maken. Heb je zoiets ooit gehoord van iemand van Jumbo of Ineos of Bora of Alpecin of zelfs QS etc.?

De enige die je op deze manier bezig hoort in de media is Lefevre, ook irritant en de vraag of het helpt, maar in elk geval heeft hij ervaring en succes in het wielrennen en is hij degene die eindverantwoordelijk is voor hoe het met de ploeg gaat.

Deze clown moet zorgen dat hij intern de zaken op orde krijgt bij de ploeg, en als dat volgens hem niet via Lelangue kan dan moet hij iemand anders zoeken. Of hij moet het zelf gaan doen, ik weet zeker dat hij ook op dit gebied een hoge dunk van zichzelf heeft.

1
Rawolf 28 april 2023 om 13:01

Dit zijn van die hele betrokken sponsoren, wat een heel groot nadeel is of juist een voordeel. Als je het sportieve (giro rijden bv) allemaal 1:1 gaat koppelen aan commercie ga je minder resultaten rijden dan potentie.

Echter Jumbo heeft de trein Plugge weer op de rit gekregen, daar werkte het positief. Zonder de begeleiding en sturing vanuit Jumbo was Jumbo niet zo snel één van de beste ploegen ter wereld geworden. Dat vergeten veel mensen nog weleens, bv als het gaat om het potentieel vertrekken van Jumbo als (hoofd)sponsor. Staat Jumbo-Visma, of Oranje BV is het geloof ik, als bedrijf nu wel organisatorisch op de rit?

0
Rulifaller 28 april 2023 om 17:12

Ik heb nog nooit zo’n praatjesmaker als deze namens Jumbo in de media gehoord. Het succes daar hangt volgens mij vooral aan Zeeman en Plugge, het geld van Jumbo is daarbij uiteraard heel belangrijk.

Dit is vooral interessantdoenerij en jezelf op de voorgrond plaatsen, en jezelf koppelen aan De Lie zodat als hij wat groots wint mensen zullen zeggen dat jij het zo geweldig hebt gedaan. Als Je Lelangue niet goed genoeg vind, dan moet je hem dat vertellen, als ie dan nog niet beter wordt, dan moet je een ander zoeken. Dit soort Lefevre-imitaties helpt helemaal niemand. Bij Lefevre is het al heel irritant, maar dat is in elk geval iemand met veel ervaring en succes in de wielerwereld.

1
ken dcq 29 april 2023 om 10:13
Quote:
Rulifaller
28 APRIL 2023 OM 17:12
Ik heb nog nooit zo’n praatjesmaker als deze namens Jumbo in de media gehoord. Het succes daar hangt volgens mij vooral aan Zeeman en Plugge, het geld van Jumbo is daarbij uiteraard heel belangrijk.

Dit is vooral interessantdoenerij en jezelf op de voorgrond plaatsen, en jezelf koppelen aan De Lie zodat als hij wat groots wint mensen zullen zeggen dat jij het zo geweldig hebt gedaan. Als Je Lelangue niet goed genoeg vind, dan moet je hem dat vertellen, als ie dan nog niet beter wordt, dan moet je een ander zoeken. Dit soort Lefevre-imitaties helpt helemaal niemand. Bij Lefevre is het al heel irritant, maar dat is in elk geval iemand met veel ervaring en succes in de wielerwereld

Je weet dat Lelangue al een tijdje niet meer aan het hoofd van de Lotto ploeg staat? Het is wel irritant als mensen zich niet van feiten bedienen om af te geven op publieke figuren…

0
xistnc 28 april 2023 om 14:45
Quote:
Zijn verlenging is de prioriteit nummer één van CEO Stephane Heulot
Quote:
Daan De Wever, CEO van Lotto Dstny

Wie is er nu CEO precies? Of is het een duobaan?

Verder zal het me worst zijn of hij verhuist of niet. Of bedoelt hij dat hij als sponsor gaat ploeghoppen, zoals gebruikelijk is bij Belgische co-sponsors?

0
AnderJ 28 april 2023 om 14:55

Onderschrift foto lijkt me onjuist. De Wever is (misschien) CEO of DSTNY?

0
Pedalo 28 april 2023 om 12:57

Nu denk ik dat de Lie best een topper kan worden…maar denk meer in het allrounder zijn. Komt er nu nog niet aan te pas bij de toppers in de monumenten. Topsprinter is het ook niet. Dstny kan beter Jumbo zijn naam overnemen!!!

-1
Samamba 28 april 2023 om 13:00

Dstny heeft dat geld helemaal niet.

0
Rulifaller 28 april 2023 om 17:23

Als hij de bijdrage van Jumbo moet overnemen is hij een groot deel van z’n jaaromzet kwijt. Hij is namelijk de baas van een middelgroot bedrijfje, het zijn meestal dat soort ondernemers die dit soort praatjes hebben.

-1
ken dcq 29 april 2023 om 10:28
Quote:
Rulifaller
28 APRIL 2023 OM 17:23
Als hij de bijdrage van Jumbo moet overnemen is hij een groot deel van z’n jaaromzet kwijt. Hij is namelijk de baas van een middelgroot bedrijfje, het zijn meestal dat soort ondernemers die dit soort praatjes hebben.

In plaats van giftig te doen zou je beter blij zijn dat er verse ondernemers nut zien in het sponsoren van het wielrennen. En ook wat zielig om zijn bedrijf wat denigrerend een middelgroot bedrijfje te noemen en het over dat soort ondernemers te hebben. Die heeft wel van niets een bedrijf uitgebouwd dat groeit en nu een al omzet van 250mljn euro heeft.

0
In de waaier 28 april 2023 om 12:52

Nou wie houdt je tegen??

-2
In de waaier 28 april 2023 om 17:59

U mag gewoon jij tegen mij zeggen hoor. Geen punt…..

0
dakraamflats 28 april 2023 om 13:19

Daar gaan we weer. Laat die jongens nou toch eens rustig opgroeien en ontwikkelen. Is het niet sporza of de eigen ploegleider dan wel de sponsor. Of het kan zijn dat WF het internet afspeurt naar juist dit soort berichten.

-3
dakraamflats 28 april 2023 om 13:45

Er komt gewoon steeds meer druk op die jongens ken. We weten hoe Evenepoel daarmee omging. Levert gek gedrag op. Maar gaat mij er ook om dat WF steeds meer van die uitlok artikelen plaatst. Redenen welbekend. En dan komen de zwammers weer, de RV’s. Sponsoren geilen op aandacht, daarom sponsoren ze. Zou aan de ploeg zijn om die jongens in bescherming te nemen. Maar misschien doet lotto dat wel.

-3
vincenzo 28 april 2023 om 14:16

Dakraamflats, bedoel je nu te zegen dat de persoon die op WF post onder de – vast valse – naam Romāns Vainšteins een "zwammer" is? Zo ja, dan is dat een boude bewering. Of bedoel je met 'RV' wat anders?

2
Davbam 28 april 2023 om 14:19

Ben het wel met dakraam eens.

Maar als je eenmaal in de hoek zit waar de klappen vallen is het lastig om eruit te komen. Sponsors willen nou eenmaal return on investment.

Kijk even bij QS: waar ze Evenepoel na zijn val veel te vroeg op zijn fiets gezet hebben om sponsors binnen te halen. Waar de druk op Alaphillipe zo groot is dat hij nog half geblesseerd opstapt in LBL. Waar Vansevenant nu nog maar 2,5 uurtjes kan trainen maar hoopt op hele korte termijn weer wedstrijden te rijden. Gewoon omdat het daar niet loopt. En dan gaat het korte termijn belang boven het lange termijn belang. En eerlijk gezegd vind ik dat ook met De Lie een beetje gebeuren als je ziet wat hij dit voorjaar allemaal heeft gereden. Daar worden renners meestal niet beter van.

Als je dan aan de andere kant van het spectrum zit, zie je dat de sporters daar wel de tijd krijgen om terug te komen. Roglic, Benoot, Van Aert, of Vingegaard na zijn energievretende TdF. Simpelweg omdat ze daar altijd wel iemand hebben die zorgt voor continuiteit in media-aandacht.

1
zietemgaan 28 april 2023 om 14:47

@ redactie: die persoonlijke aanvallen op posters waarmee men het niet eens is, waren lang weg, ik hoop dat jullie ze weg blijven houden? Dank. Overigens is RV één van de posters met meer verstand van de zaak, ik lees zijn redeneringen met plezier. maar dat is mijn perceptie.

3
Marik 28 april 2023 om 15:17

@Zietemgaan, jouw geliefde RV heeft zich vandaag ook aardig laten gaan in het persoonlijk aanvallen van een andere reageerder in een ander bericht. Maar dat even geheel terzijde.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone