Topfavoriet Iserbyt pakt Europese trui in Rosmalen

zondag 8 november 2020 om 14:37
Topfavoriet Iserbyt pakt Europese trui in Rosmalen

foto: Cor Vos

Eli Iserbyt is de nieuwe Europese kampioen bij de profs. De Belgische crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal bleef zijn landgenoot Michael Vanthourenhout en Nederlander Lars van der Haar voor.

31 deelnemers uit 9 landen mochten vanmiddag strijden om de Europese titel. Maar zoals wel vaker bij afwezigheid van wereldkampioen Mathieu van der Poel, was het vooral de achtkoppige Belgische selectie die indruk maakte.

In de eerste ronde bezetten de blauwhemden dan ook al de eerste zes posities, met de Spanjaard Felipe Orts daar vlak achter. De op papier grootste uitdager, Nederlander Lars van der Haar, moesten we nog een pak verder zoeken, rond positie vijftien.

Na een felle start van Michael Vanthourenhout, was het voornamelijk Toon Aerts die de forcing voerde in de openingsronde. Laurens Sweeck en Eli Iserbyt moesten al van wat verder toekijken, na een foutje van laatst genoemde. Aerts reed de ziel uit zijn lijf, maar de twee landgenoten zetten de scheve situatie een rondje later al weer recht.

Iserbyt en Vanthourenhout – foto: Cor Vos

Ronde drie was de ronde van Iserbyt. Wederom met waakhond (én Pauwels Sauzen-Bingoal-ploegmaat) Michael Vanthourenhout in het wiel. De neef van bondscoach Sven Vanthourenhout beschikte klaarblijkelijk over zijn beste dag van het jaar, want de West-Vlaming zette Iserbyt zelfs een aantal keer onder druk. Die tweestrijd leverde het duo een bonus van 15 seconden op.

Druk van Van der Haar
Daarachter zorgde Van der Haar, die er na een moeizame openingsfase dan toch was doorgekomen, voor de druk. De Nederlander kwam op een gegeven moment weer binnen de 10 tellen van de twee leiders, wat voor Iserbyt het sein was om een versnelling hoger te schakelen.

Vanthourenhout spartelde lange tijd tegen op enkele meters achterstand, maar in de voorlaatste ronde werd het verval groter. In de slotronde had Iserbyt een geruststellend verschil van tien à vijftien seconden te pakken. De Bavikhovenaar kon het zich niet permitteren om lang uit te bollen, maar pakte hier wel zijn allereerste trui bij de profs.

foto: Cor Vos

Europees kampioenschap veldrijden 2020
Uitslag heren elite

1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Michael Vanthourenhout
3. flag-nl Lars van der Haar
4. flag-be Laurens Sweeck
5. flag-be Toon Aerts
6. flag-be Daan Soete
7. flag-es Felipe Orts
8. flag-be Quinten Hermans
9. flag-fr Joshua Dubau
10. flag-be Vincent Baestaens

Dit artikel delen:

13 Reacties

Marco Willems 8 november 2020 om 14:41

Een sterke Iserbyt die terecht wint, Vanthourenhout die tegen verwachting in lang mee kon met hem, Aerts die teveel gaf in het begin en ook nog eens viel. Van der Haar die door de val weg kon rijden en het brons pakt. Orts stond lang 4e maar zakte wat erdoorheen en werd 7e.

0
Dolfy 8 november 2020 om 14:43

Vanthourenhout sterk vandaag, gaf Iserbyt goed partij toch lang. Opvallend dat Toon Aerts helemaal klaas was na zijn val om nog kan te maken op het podium. Van der Haar een echte diesel geworden. Dus knap het brons het gepakt. Beetje tegenvallen Van Kessel en dan Meisen nog, die had ik wel randje top 10 verwacht vandaag, op dit parkoers, 30ste uiteindelijk. De late wegperiode lijkt op hem veel invloed te hebben gehad voor de vorm nu.

0
platteprijs 8 november 2020 om 15:13

Het wegblijven van Van der Poel maakt het niet spannender is de voornaamste conclusie. Van der Haar goed. Zal van tevoren getekend hebben voor brons, maar vandaag zat er ook zilver in. Hij springt over de balken en rijdt goed door het zand, is het Nijs eindelijk gelukt om zijn techniek bij te schaven? Van Kessel sluit aan bij zijn eerdere prestaties dit jaar: niet om over naar huis te schrijven.

0
SnellePelle 8 november 2020 om 16:01

Ik blijf niet thuis voor een cross zolang MvdP of WvA aan de start staan.

Iserbyt, Aerts, Schweeck zijn sterke crossers maar stuk voor stuk antihelden. Het kan mij niet bekoren.

0
Baik-Baik 8 november 2020 om 16:23

Van der Haar rijdt altijd al goed door het zand. Zie zijn WK u23 in Koksijde. Dat Wuyts dat even vergeten is…

0
adelaarvanantwerpen 8 november 2020 om 17:00

VDH werd wereldkampioen in Koksijde omdat hij zoveel beter was dan zijn generatie genoten en als Bosmans beetje minder stressvol reed werd hij waarschijnlijk WK. In Koksijde wint ook niet altijd de beste zandrijder. Het recuperatie vermogen na de zandstroken is minstens even belangrijk. Niels Albert was daar vroeger top in. Een type als Soete of een Meeusen ( goed door het zand) hebben meer moeite met die tussenstukken.

VDH was zeker nooit slecht in het zand, maar hij was nooit een zandkliever. Hij is uiteraard niet op het niveau van VDP en WVA, maar ook niet in de buurt van een Sweeck of een Soete. Hij is wel beter dan Iserbyt door het zand.

0
Beekman 8 november 2020 om 17:48

@snellepelle, inderdaad met een gehavende top, komt mij over als een renner van de derde rij die met de eer gaat strijden, maar goed de anderen waren er niet, dus…

0
Michelangelo 8 november 2020 om 19:57

Ben het met platteprijs eens. Op een of andere manier heb ik het gevoel dat ik naar de keukenkampioen divisie zit te kijken. Terwijl ik daar eigenlijk de renners echt wel mee tekort doe.

Ik mis gewoon VDP en Van Aert: dit om in te kunnen schatten hoe hoog het niveau is wat Iserbyt en co laten zien. Alhoewel het zo maar zou kunnen dat Wout en Mathieu met Eli in deze vorm best problemen zouden hebben.

0
$kedel 8 november 2020 om 15:36

leuk al die voorbeschouwingen en nieuwsberichten…
Alleen dat de wedstrijd op dit ongoddelijke uur was mocht Joost weten…

0
Marveloke 8 november 2020 om 15:51

Hoopte aan het begin van de wedstrijd nog dat Vanthourenhout de sterkste zou zijn, want vind Iserbytje een onsympathieke snotneus. Als snel was duidelijk dat Iserbytje de sterkste was, en dat het parcours hem wel beter lag. Van der Haar heel goed gereden. De cross zonder toeschouwers, het blijft wennen…

0
thorsen 8 november 2020 om 17:11

Zowaar nog 4 nationaliteiten in de top10.

0
Murcia 8 november 2020 om 20:11

Zonder MVDP en Wout wordt het veldrijden niet per definitie aantrekkelijker kunnen we concluderen. Eli is weer beter geworden maar ik wil graag de competitie zien met de grote twee. Lars lijkt beter dan vorig jaar en ik hoop dat hij dat kan doorzetten. Nog meer dan bij de weg mis ik het publiek. Het is vrij doods allemaal.

0
Lennimator 8 november 2020 om 23:28

Mooi statement over blonde vrouwen trouwens… Elke (Vlaamse + MVP) renner heeft schijnbaar een blonde vriendin.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone