Toon Aerts wint spannende Koppenbergcross, Van der Poel kopje onder

donderdag 1 november 2018 om 16:03
Toon Aerts wint spannende Koppenbergcross, Van der Poel kopje onder

Foto: Photopress.be

Toon Aerts heeft een fantastische Koppenbergcross gewonnen. De voormalige Europese kampioen rekende pas in de laatste rechte lijn af met Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Europees kampioen Mathieu van der Poel kwam niet in het verhaal voor.

Drietal domineert
De start op de kasseien van de Koppenberg is elk jaar weer uniek. Toon Aerts, altijd goed op de Bult van Melden, toonde zich dominant. Ook drievoudig winnaar Wout van Aert was goed weg, in tegenstelling tot zijn grote concurrent Mathieu van der Poel. De Europese kampioen was in twaalfde positie verzeild geraakt, iets wat we niet van hem gewoon zijn. Van der Poel panikeerde echter niet en schoof beetje bij beetje op, al moest hij daarbij wel de nodige risico’s opzoeken. Onze landgenoot probeerde een aantal renners te passeren op een stuk waar dat eigenlijk niet mogelijk was en kwam daarbij – zonder erg – ten val. Daarna vlotte het niet meer bij Van der Poel, die in één keer twintig seconden verloor.

Na een kwartiertje kregen we een stevige versnelling van Toon Aerts. Alleen Michael Vanthourenhout en Wout van Aert konden het hoge tempo van de indrukwekkende wereldbekerleider volgen. Zij zouden ook het verdere verhaal van de wedstrijd schrijven. Telkens op de kasseien van de Koppenberg zette Aerts de toon, Van Aert zag af maar kon volgen. Keer op keer moest Vanthourenhout een gaatje laten, maar in de afdaling en op techniek wist hij de kloof telkens weer te dichten. Aerts en Van Aert vonden intussen een goede verstandhouding en wisselden elkaar goed af aan de kop van de wedstrijd.

Razendspannende slotronde
De drie vooraan waren redelijk aan elkaar gewaagd en leken samen de slotronde in te gaan, maar dat was buiten Aerts gerekend. Op de voorlaatste beklimming van de Koppenberg gooide hij al zijn troeven op tafel. Vanthourenhout paste als eerste en vlak voor de top moest ook Van Aert de voormalige Europese kampioen laten rijden. Opvallend genoeg maakte Vanthourenhout zijn achterstand in de daaropvolgende afdaling helemaal goed. De West-Vlaming jaagde net na zijn terugkeer zelfs het tempo de hoogte in en belette zo dat wereldkampioen Van Aert zich nog zou kunnen mengen in de strijd.

Aerts en Vanthourenhout sneden uiteindelijk zij aan zij de slotbeklimming van de Koppenberg aan, maar het was Aerts die overduidelijk de sterkste was. Vanthourenhout stond plots helemaal stil en besefte dat de kassei voor Aerts was.

Offday Van der Poel
En Mathieu van der Poel? Die kreeg het intussen steeds lastiger en werd door steeds meer renners voorbijgereden. De renner die de voorbije weken elke cross waar hij aan de start kwam domineerde had duidelijk een offday en zou uiteindelijk zelfs buiten de top-20 eindigen, op meer dan vier minuten. Een gelijkaardig scenario kregen we twee jaar geleden, toen hij op eenzelfde achterstand binnenkwam op de Koppenberg. Van der Poel moet dus met vraagtekens naar het Europees kampioenschap, dat komende zondag in Rosmalen plaatsvindt.

DVV Verzekeringen Trofee 2018-2019
Uitslag manche 1: Oudernaarde (C1)

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
2. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) +11s
3. flag-be Wout van Aert (Cibel-Cebon) +14s
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) +58s
5. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) +1m18s
6. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +1m25s
7. flag-be Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal) +1m38s
8. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) +1m52s
9. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +2m00s
10. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +2m31s

21. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) +4m12s

Dit artikel delen:

52 Reacties

ajaxfandennis 1 november 2018 om 16:06

Pijnlijk voor Wout van Aert. Dan heeft MVP een mindere dag en dan wint die wéér niet. Bij MVP zag je op de eerste passage op de Koppenberg al dat het niks ging worden.

0
ChefSpijker 1 november 2018 om 16:09

3-1 voor Toon nu tegen Wout als zij om de zege mochten strijden dit seizoen. Denk dat we Toon gewoon boven Wout mogen zetten dit seizoen. Al zal Wout er straks op een WK vast wel weer staan.

0
ah-ja 1 november 2018 om 16:09

Is Mathieu es minder wint Wout nog niet, 3de pas, man man

0
Jowinho 1 november 2018 om 16:10

MVDP toch mentaal heel zwak.

0
boenk 1 november 2018 om 16:13

Dat weten we, en dat weet hij zelf ook (zei ergens in een interview eens dat dat het punt was waar hij Van Aert het meest voor bewonderde en van kon leren). Maar anderzijds mooi dat hij desondanks uitrijdt, en dan nog gewoon na de finish een interview geeft. Klasse wel.

0
Emergo 1 november 2018 om 16:20

Daarom wint hij ook zo weinig.

0
mark vv 1 november 2018 om 16:55

Gelukkig is het ook maar een mens.

0
Lalsacien 1 november 2018 om 18:02

@Jowinho Inzicht bij deze opmerking?????

0
Mwielerfan 1 november 2018 om 23:07

@lalsien vdp finisht altijd vooraan of zakt helemaal weg. Hij is zga nooit 3-6 oid. Als ie niet mee kan doen vooraan lijkt hij het niet om het maximale te geven.
Een slechte dag is niet zo gek zeker niet op deze cross die hem al minder ligt. Desondanks is het niet echt normaal dat hij overal echt beter is, soms meerdere minuten bij nummer 3-4 wegrijdt en nu zouden er 19 beter zijn in koers? Dat betekent dat hij niet zo goed met een slechte dag om kan gaan concluderen sommigen hieruit

0
Brabander 1 november 2018 om 16:12

Toon knalde wel erg hard de laatste keer Koppenberg op. De zeer verdiende winnaar.
De Koppenberg blijft toch een heerlijke cross met die a-typische finish. 1 van de hoogtepunten van het cyclocross-seizoen.

0
Marcel1112 1 november 2018 om 16:13

Van der Poel:

Talent
X Geschikt O Ongeschikt

Mentaliteit
O Geschikt X Ongeschikt

0
Emergo 1 november 2018 om 16:36

Als hobby huis-, tuin- en keukenpsychologie ?? Of liever psychologie van de kouwe grond ??

0
Marcel1112 1 november 2018 om 16:46

Als feit.

0
girardengo 1 november 2018 om 16:51

Te kort door de bocht.

0
Marcel1112 1 november 2018 om 17:02

@girardengo

Waarom? Als supertalent moet je zelfs op een slechte dag top 5 kunnen rijden.

0
kleomantre 1 november 2018 om 17:34

Valt wel mee, heeft een keer of drie a vier per seizoen een offday. Staat er voor de rest altijd tot dusver. Vergeet niet, op EK MTB was het niks en paar dagen later finisht op de weg gewoon 2de. Lijkt me niet dat-ie mentaal zwak is. Hij geeft misschien eerder af als er vrijwel niks in zit of de gezondheid het niet toelaat. Ga je toch niet ‘ongeschikt’ voor aankruisen.

0
Spruch 1 november 2018 om 17:42

Echt zelden iemand zoveel onzin zien spuwen op deze site als jij, Marcel. Knap. Gelukkig weet jezelf ook dat het onzin is en overtref je jezelf keer op keer met weer een volgende onzinnige reactie, dat toont je humor. Wel een beetje bladvervuiling voor de mensen die deze site graag serieus lezen.

0
girardengo 1 november 2018 om 17:47

Hij hoeft niks. Het is wel kenmerkend dat hij af en toe een (bar) slechte dag heeft, en/of dat een bepaald parcours (zoals de Koppenberg, hoewel hij daar ook kan winnen) hem minder goed ligt (waardoor hij ook minder gemotiveerd raakt in die wedstrijd). Dat maakt hem alvast minder geschikt voor het rondewerk. Dus het is eerder een (betrekkelijk) gebrek aan constantheid dan gebrek aan motivatie. Dat laatste is situationeel bepaald.

0
tendam 1 november 2018 om 17:52

Jij projecteert je eigen teleurstelling altijd op die renners. VdP heeft van die dagen dat hij echt niet vooruit komt. Dat weet je, dan kun je wel de amateurpsycholoog gaan uithangen, of je kunt het accepteren als een eigenschap van dit supertalent.

0
mark vv 1 november 2018 om 18:23

Mentaliteit ‘ ongeschikt’? Haha
Daarom wint hij ook bijna alles..
Als er iemand mentaliteit heeft is het van der Poel wel. Een offday is menselijk. Als je je slecht voelt en je kan niet mee strijden kun je beter je lichaam sparen.

0
Mwielerfan 1 november 2018 om 23:10

Terecht dat hij er niet voor gaat. Hij heeft niks aan plaats 5 en doet niet mee met het klassement. Echter deed hij hetzelfde toen hij nog wel voor klassementen ging, het kopje laten hangen als het tegen zit.

0
Deel Koeper 1 november 2018 om 16:13

Aerts gaat gewoon 2 klassementen winnen. Heel misschien ook nog Belgisch kampioen, al denk ik dat het Michael Vanthourenhout gaat worden.

0
LaurentJalabert 1 november 2018 om 16:15

Als MvdP slecht is dan is die ook de beste in slecht zijn. Wat een fenomeen!

0
LB117 1 november 2018 om 16:17

Mooi gesproken Laurent, VO!

0
de nieuweMerckx 1 november 2018 om 19:23

Hij is niet slecht. Hij mist gewoon klimvermogen voor een dergelijk parcours. Mathieu is een sprinter. Daarom wint hij ook geen MTB – wedstrijden. Sprinters zijn nu eenmaal nooit goede klimmers.

0
Deel Koeper 1 november 2018 om 19:36

En als hij eens een technisch foutje maakt, dan is ’t altijd meteen een serieuze fout. Maakt geen klein zwiepertje, schiet niet even uit z’n pedaal of sukkelt lichtjes met de ketting, nee, gaat dan meteen volledig tegen de vlakte, hard tegen een paal of staat een halve minuut aan zijn fiets te prutsen.

0
Dolfy 1 november 2018 om 16:17

Sterke race van Aerts. Col du Bramont had het goed gezien dat het niet ging bij Van der Poel..

Knap van Vanthourenhout om Van Aert weer voorbij te rijden op de klim, terwijl-ie op de steilste deel duidelijk stilviel..

0
Emergo 1 november 2018 om 16:22

De eerste klim na de start waar hij redelijk vooraan begon en er steeds verder doorzakte gaf al enigszins een indicatie vwb MvdP

0
AlfredoBinda 1 november 2018 om 16:23

Totale offday voor Mathieu. Kan gebeuren en absoluut geen schande gezien zijn seizoen tot nu toe. Wel opvallend dat hij op slechte dagen ook echt bizar slecht is. Toch weer de zoveelste bevestiging dat hij mentaal bij lange na niet zo sterk is als fysiek.

En wat een ongekend dramatisch seizoen voor Wout zeg. Dit parcours is hem op zijn lijf geschreven en zelfs met een slechte Mathieu wint ie nog niet. Ik blijf het herhalen, maar hij moet gewoon zo snel mogelijk kappen met veldrijden. Je kan gewoon niet én wereldtop zijn in het veld én op de weg. Qua trainen heeft hij zich ook allang gericht op de weg met meer duurtrainingen, en dat heeft dus een negatief effect op de explosivieit die je nodig hebt als veldrijder. Ook mentaal zit hij overduidelijk al bij zijn wegcarriere.

Dus als ik hem was zou ik gewoon lekker vakantie nemen en me voorbereiden op wegcarriere bij Jumbo. Want waarom zou je je als wereldkampioen week in week uit zo voor lul laten zetten?

0
boenk 1 november 2018 om 18:43

“Voor lul laten zetten” is relatief… is hij al naast het podium geëindigd?

0
Mwielerfan 1 november 2018 om 23:15

Hij heeft alleen geen wegteam

0
Col du Bramont 1 november 2018 om 16:23

Saaie cross, na 200m was al duidelijk dat de ’s werelds beste veldrijder een slechte dag had en dan is er nog maar weinig spanning in de cross :).

Om dan een uur naar 35 Vlamingen en wat verdwaalde Nederlanders te gaan kijken, dat trek ik niet.
Laten we hopen dat vd Poel zondag weer goed is dan kunnen we weer vd suprematie van vd Poel genieten!

0
Emergo 1 november 2018 om 16:34

Gezien het feit dat je het niet trekt, ook een veronderstelde mentale zwakte ??

0
Zjoske 1 november 2018 om 16:40

Wat die 3 vooraan lieten zien was niet spannend? Of ben je zo iemand die alleen maar kan genieten als er een Nederlander wint?

0
girardengo 1 november 2018 om 16:52

Het was juist een spannende cross.

0
Silent Hill 1 november 2018 om 16:54

Typische zetelsupporterpraat.

0
leegloper 1 november 2018 om 17:16

Dit lijkt me juist een reactie op de typische fatalistische praat onder de artikelen van de afgelopen weken.

0
EddyB1958 1 november 2018 om 17:21

De meest spannende cross tot nu, behalve voor chauvinist du bramont.

0
ah-ja 1 november 2018 om 18:08

De ironie druipt vh bericht. WF’ers zijn toch niet de slimste man man…

0
Sandervs76 1 november 2018 om 19:43

Niet iedereen heeft de sarcasme-radar aanstaan vandaag geloof ik…

0
Emergo 1 november 2018 om 19:56

@Ah-ja jammer dat je niet weet wat ironie werkelijk inhoudt.

0
girardengo 2 november 2018 om 00:49

Ook met een sarcasme-radar aan kan je veel ironie ontgaan. Het is namelijk niet hetzelfde.

0
Romāns Vainšteins 2 november 2018 om 08:52

kudde ezels hiero zeg

0
Zjoske 2 november 2018 om 12:02

Er zijn genoeg soortgelijke reacties die wel gemeend zijn.
Of moeten we van elke gebruikersnaam hier op WF weten of hij al dan niet sarcasme gebruikt bij een bepaald onderwerp?
Om de rest op basis daarvan dom te noemen getuigt van weinig inzicht.

0
MME 1 november 2018 om 16:37

Goh, je zou bijna denken dat dit het WK is

0
Joachim 1 november 2018 om 17:17

Yes, eindelijk weer een spannende cross, genieten!

0
marehoek 1 november 2018 om 17:27

GELUKKIG Mathieu is ook een mens,
En.zijn uitleg over het minder presteren was duidelijk.
Toon verdiende winnaar.

0
VerstandOpNul 1 november 2018 om 17:31

Profetische woorden van Sven Nys gister?

0
boenk 1 november 2018 om 19:04

Wat zei die?

0
Melkzuur 1 november 2018 om 18:05

Ik begrijp het eigenlijk niet goed. Deze cross leunt van alle crossen toch veruit het dichtst aan bij het pure mountainbiken? Waarom is MvdP hier dan (meestal) zo slecht? Je zou bijna gaan denken dat Toon Aerts dringend het mountainbiken moet gaan proberen. Dat moet ie toch ook erg goed kunnen? (Behalve dan dat hij aan zijn techniek zal moeten werken.)

0
ah-ja 1 november 2018 om 18:09

Mathieu is dan ook sterker in veldrijden dan in mountainbiken

0
G99prblms 1 november 2018 om 18:26

VDP wint niet, Van Aert ook niet. Krijgen we nou een lange winter of niet?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone