Toon Aerts vecht met extra analyses schorsingsvoorstel van twee jaar aan

woensdag 4 januari 2023 om 10:38
Toon Aerts vecht met extra analyses schorsingsvoorstel van twee jaar aan

foto: Cor Vos (archief)

Toon Aerts zal definitief juridische stappen ondernemen en met extra analyses het schorsingsvoorstel van de UCI aanvechten, zo meldt Het Laatste Nieuws. Vorige week maakte de veldrijder bekend dat de UCI hem voor twee jaar wil schorsen vanwege een positieve dopingtest.

De 29-jarige Aerts gaat, zoals eerder aangekondigd, in beroep tegen zijn voorgestelde schorsing tot 16 februari 2024. Hij zal zich nu wenden tot het antidopingtribunaal van de UCI, waar een onafhankelijke commissie onderzoek zal doen naar zijn zaak. Aerts en zijn verdediging zijn van plan om de komende weken extra analyses en testen uit te voeren, die eventueel kunnen aantonen dat een vervuild supplement heeft gezorgd voor zijn positieve test op Letrozole.

De crosser testte op 19 januari bij een dopingcontrole buiten competitie positief op het verboden Letrozole Metabolite. Dit is een product dat kan worden gebruikt om het testosteronniveau te verhogen en negatieve effecten van anabolengebruik kan maskeren. Sinds zijn positieve test kwam Aerts niet meer in actie. Volgens de verdediging van de veldrijder is de hoeveelheid gevonden Letrozole zodanig klein, dat er geen sprake is van bewust dopinggebruik.

Vervuild supplement?
“Over 2 à 3 maanden mogen we een uitspraak verwachten. Als de uitspraak negatief is, dan kunnen we nog altijd naar het Internationale Sporttribunaal TAS”, gaf Yannick Prévost, de manager van Aerts, eerder aan in gesprek met Sporza. “In het beste geval krijgen we strafvermindering, in het slechtste geval kan Toon pas op 16 februari (16 februari 2024, als zijn voorgestelde schorsing afloopt, red.) weer in competitie treden.”

“We hebben een vermoeden wat de bron van contaminatie is, maar dat is nog niet bevestigd. We zullen supplementen en alle mogelijke zaken die Toon in die periode heeft ingenomen, blijven analyseren.” Aerts denkt ook aan een vervuild supplement. “De nieuwe haaranalyse heeft laten zien Letrozole sinds de voorbije zomer niet meer is gevonden. De blootstelling aan het product is dus gestopt na het vorige crossseizoen, dus waarschijnlijk komt het uit voedingssupplementen.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Oblomov 4 januari 2023 om 11:59

Zou tijdens die schorsing in Amerika gravel gaan rijden. Al die wedstrijden zijn buiten de UCI om. Zou me niets verbazen als hij daar probleemloos mee kan doen voor de overwinning. Even Tormans lief aankijken en het kan nog met een sponsor ook. Thijs ook mee en je hebt een leuk avontuur.

2
Polleke 4 januari 2023 om 12:09

Toen Froome en Sky met een proces gingen dreigen moest de UCI snel inbinden… Voor de dreiging van Aerts en zijn advocaat zullen ze waarschijnlijk minder onder de indruk zijn…

1
KopOverKop 4 januari 2023 om 17:33

Goed gezien Polleke. O.a. Sky kon het voor de UCI een erg dure aangelegenheid maken met nog eens kans op verlies ook.
Zulke diepe zakken heeft Toon Aerts wat dit betreft helaas niet.

0
FeitenZijnFeiten 4 januari 2023 om 11:35

Gewoon de initiële uitspraak van de UCI afwachten. En neen die is er nog altijd niet

0
Pietspeed 4 januari 2023 om 18:13

Dus in jouw gedachtengang hoeft Toon het voorstel evt. niet te accepteren? Ergo, van een schorsing is geen sprake?

0
FLUPKE Vervelio 4 januari 2023 om 20:25

Hoop snel dat vrijgesproken. Nadat aangetoond is dat hij niets heeft gebruikt moeten ze hem gelijk ruim compenseren en excuses aanbieden.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone