Aerts knoopt meteen weer aan met zege na trainingsstage

zondag 9 december 2018 om 16:03
Aerts knoopt meteen weer aan met zege na trainingsstage

Foto: Photopress.be

Toon Aerts heeft de Druivencross op zijn naam geschreven. De voormalige Europese kampioen was in een modderig Overijse sterker dan Michael Vanthourenhout en Nederlander Corné van Kessel.

De Druivencross wordt ook weleens ‘de moeder aller crossen’ genoemd, en wie het lastige parcours bekijkt, kan alleen maar stellen dat die eretitel volledig terecht is. Wat het deelnemersveld betreft, schortte er wel iets. Wereldkampioen Wout van Aert en Europees kampioen Mathieu van der Poel vertoefden nog steeds in het zonnige Spanje, waar ze de tweede seizoenshelft voorbereiden. Gelukkig was wereldbekerleider Toon Aerts wél komen opdagen, net zoals Michael Vanthourenhout.

Andere grote namen aan de start: Kevin Pauwels – winnaar in Hasselt – en Lars van der Haar, maar zij misten hun start volledig en zouden nooit nog in het stuk voorkomen. Het was namelijk Aerts die splijtend aan de wedstrijd begon en direct een hoog tempo oplegde. David van der Poel voelde de benen van gisteren in Essen – waar hij derde was – blijkbaar niet en overvleugelde Aerts in ronde twee.

Aerts maakt verschil na half uur
Op echte afscheiding was het wachten tot Michael Vanthourenhout het gashendel opendraaide. Topfavoriet Aerts schoof vlot mee, net als zijn ploegmaat Corné van Kessel en de Duitser Marcel Meisen. Een sterk viertal, maar nog te groot naar de zin van Aerts. Iets na halfcross ging hij voor het eerst vol door. Net op dat moment maakte Vanthourenhout een foutje, en de motor van Van Kessel bleek iets te klein. Op die manier reed Aerts in één rondje een voorsprong van vijftien seconden bijeen.

In het tweede wedstrijddeel kwam Aerts nooit meer in de problemen. De Kempenaar, die nochtans aangaf dat hij de voorbije dagen nog zwaar getraind heeft, wisselde sterke technische passages af met krachtige pedaalslagen bergop. Aan het einde had hij meer dan een halve minuut op Vanthourenhout.

Uitslag Druivencross Overijse 2018 (C1)
1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
2. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal)
3. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
4. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus)
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal)
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea)
7. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-777)
8. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
9. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
10. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus)

Dit artikel delen:

23 Reacties

leegloper 9 december 2018 om 16:12

Eenvoudig de sterkste.
Die schuine reclameborden vond ik wel raar. Is er zo’n mooi natuurlijk parcours, bouwen ze er van die schanzen in. En toen VDP hem daadwerkelijk als schans gebruikte, stortte die half in, dus dat was het ook niet. Als sponsor wil je toch ook niet dat een renner zich blesseert tegen je bord.

Dolfy 9 december 2018 om 16:13

Zoals Van Kessel, hiervoor wordt je crosser… :) Prachtige wedstrijd. Aerts stak er wel bovenuit maar had wel moeite in het begin… Zei zelf dat-ie de andere Van der Poel hier niet had kunnen volgen…

Theo Savelkoels 9 december 2018 om 16:18

Snap niet dat Toon niet wacht tot de laatste ronde met demarreren om de spanning erin te houden, nou is vd Poel er niet en is het nog een saaie voorspelbare cross, of niet dan, Belgische mopperaars.

EddyB1958 9 december 2018 om 17:09

Alleen de dameskoers van vandaag was spannend,de twee koersen van gisteren en de mannencross van vandaag waren solo slims om het met een term uit het kaartspel te zeggen. En de Vlaamse supporters van Mathieu van der Poel en die zijn er best veel, zal je niet horen mopperen hoor.

boenk 9 december 2018 om 19:53

Op zo'n ondergrond kan er veel fout gaan. Zie naar Brand, die is 3x op haar kinnebakkes gegaan. Indien die niet elke keer had proberen wegrijden wanneer ze kon, dan had ze niet gewonnen. Wachten tot de laatste ronde, om dan tegen de vlakte te gaan of lek te rijden en je kan de overwinning vergeten.
Trouwens, het is niet omdat één Belg erover staat te melken, dat je moet doen alsof die mening door iedereen gedeeld wordt.

Pedalo 9 december 2018 om 16:27

Triest om te zien…..23 vrouwen en 32 mannen…..ik vind veldrijden een mooie sport maar het stelt eigenlijk niets voor.

Pol 9 december 2018 om 16:56

Nee het schaatsen stelt wat voor, 12 betalende bezoekers en de NOS blijft maar uitzenden.Voor een wereldbeker cross hebben ze geen tijd want er moet en zal schaatsen uitgezonden worden.

FDJ 9 december 2018 om 19:33

@Pol zolang daar bij elke wereldbeker tenminste uit 3 continenten een medaillewinnaar komt , heeft dat meer waarde dan een kleine BeNeleague.

boenk 9 december 2018 om 20:04

Men heeft in het verleden meermaals actief het veldrijden tegengewerkt zodat het geen olympische sport zou worden. Er zijn nochtans nog een dozijn sporten die oorspronkelijk zeer plaatselijk werden beoefend, en pas een mondiale sport werden NADAT het een olymische sport werd. In hoeveel landen zou er nog op niveau schansspringen beoefend worden, indien ze het olympisch label zouden intrekken? Mountainbike was ook een heel pakje minder populair toen het geen Olympische sport was. Schaatsen? Ik ben benieuwd hoe populair dat zou blijven zonder Olympisch label. Veldrijders als Nys en van der Poel moeten gaan Mountainbiken om aan de Olympische spelen te kunnen deelnemen.
Veldrijden wordt trouwens ook in Frankrijk, VS, Tsjechië, Zwitserland… beoefend, maar op een lager niveau, maar de basis is er wel. Er is dus denk ik genoeg basis om op te werken, indien dit een Olympische sport zou worden. En van daaruit zou de sport zeker kunnen verder groeien. Veel meer belangstelling, meer beoefenaars, hoger niveau, meer concurrentie, toppers die langer blijven… Het blijft trouwens een wintersport en zou zo meteen de enige wielersport voor de winterspelen kunnen zijn.

FDJ 9 december 2018 om 21:21

@Boenk het wordt in de winter beoefend ja.. maar het kan net zo goed gedaan worden in de lente en herfst of zelfs in een natte zomer. Het heeft geen ijs of sneeuw nodig om op gereden te worden. Sterker nog voor de veilgiheid is het beter als het er niet ligt.

Dus nee het is geeneens een typische wintersport. En ja het zal ongetwijfeld in meer Europese landen beoefend worden maar als je onlangs de beelden ziet van zo’n EkZ cross waar geen kip staat te kijken in een druilerig decor dan moet je dat tovh niet willen.

Mwielerfan 9 december 2018 om 23:27

Voorbeelden graag hoe het tegengewerkt is?
En mtb is en was al heel groot bij recreanten, naast de topsporters.

Myridley 9 december 2018 om 16:35

Mooie winnaar cross is ook mooi zonder de toppers díe halverwege seizoen op vakantie gaan beetje minachting richting organisaties.

HennieK 9 december 2018 om 20:27

Op vakantie, pfff….. Wat een domme uitspraak.

Verdiep je eens in de koers, dan weet je dat de toppers een behoorlijk gevarieerd en intensief programma afwerken. In het veld, op de weg en zelfs op de MTB. Dat daar periodisering, slim trainen (duur en intensiteit, naast voldoende herstel) bijhoort om dit allemaal op wereldtopniveau te doen zou je dan ook zelf kunnen bedenken.

Daarnaast is dit niet respectloos (minachtend), vd Poel rijdt bijna alle crossen en ook nog voor 100%. Dan hoor je ook nog van sommigen: Als hij meedoet is het saai, als hij niet meedoet respectloos.

Mwielerfan 9 december 2018 om 23:28

Waarom zouden vdp en wva een verplichting richting deze organisatie hebben?

EddyB1958 10 december 2018 om 10:33

Had Mathieu van der Poel de toestemming van zijn ploegleiding, dan was hij in Overijse gestart. Dat kwam toch zo over in één van zijn laatste interviews.
Nu met het oog op hun voorjaar op de weg, onder voorbehoud voor Wout Van Aert, begrijp ik best dat die twee renners een wat langere stage inlassen. Alhoewel Adrie gisteren zei, dat de stage met het wegseizoen niks te maken had.

salb 9 december 2018 om 16:50

Op 1 na beste crosser van het moment. Ik zie hem het BK winnen al kan Van Aert goed pieken.

Covadonga 9 december 2018 om 18:00

@pol,
Wat heeft schaatsen er mee te maken? Pedalo heeft het over veldrijden.

Pol 9 december 2018 om 18:12

@Covadonga
25 November was er een wereldbeker cross in Koksijde daar had de NOS geen interesse voor, want er was een schaats wedstrijdje dat was veel belangrijker .Triest om te zien een wedstrijd zonder toeschouwers. Daar gaat het om.

de nieuweMerckx 9 december 2018 om 19:39

Niks, schaatsen en veldrijden zijn niet te vergelijken. Als veldrijden een D-sport is, dan is schaatsen een Z-sport.

tendam 10 december 2018 om 11:20

Die eeuwige vergelijking tussen schaatsen en veldrijden… alsof dat de enige twee wintersporten zijn? Ja, in Nederland wordt veel schaatsen uitgezonden. Daar kijken meer mensen naar dan naar veldrijden. Dat schaatsen een Z-sport zou zijn valt te betwijfelen, om te beginnen is de wereldtop veel internationaler en is met name op de kortere afstanden het niveauverschil veel minder groot.

Pedalo 9 december 2018 om 19:04

@pol….Het gaat me niet om het uitzenden…..Het gaat er mij meer om dat zo’n bekende cross een triest deelnemersveld heeft. Geen toeschouwers trekt. En waarschijnlijk alleen omdat het geen klassementscross is. Gerenomeerde cross als Eschenbach en ek Beach op dezelfde dag helpt ook niet natuurlijk…..

Mwielerfan 9 december 2018 om 23:30

Want gingen al die toppers en toeschouwers naar beach en eschenbach??

EddyB1958 10 december 2018 om 10:17

Die Beach races (m/v) waren open Nederlandse Kampioenschappen met enkele verloren Belgen,Fransen, iemand uit de US en zelfs een Let.
Eschenbach maakt deel uit van de EKZ trofee,waarin David van der Poel nog steeds op kop gaat bij de heren,zelfs zonder er gisteren te rijden,hij zal er wel bij moeten zijn en voor winst gaan in de laatste cross. Bij de dames gaat Denise Betsema, mits ze in de laatste koers start en het podium haalt, met de EKZ trofee naar Texel.
Trouwens als Denise Betsema blijft meedoen voor het podium en voor winst, zal ze snel de top tien van de UCI Ranking binnenkomen. Nu staat ze op 19, een 200 punten na nummer 10 Loes Sels.

Headlines

Materiaalzone

Populair