Toon Aerts jubelt in Superprestige Zonhoven, Laurens Sweeck tweede na val in de kuil

zondag 8 december 2019 om 16:00
Toon Aerts jubelt in Superprestige Zonhoven, Laurens Sweeck tweede na val in de kuil

foto: Cor Vos

Toon Aerts heeft solo de Superprestige van Zonhoven gewonnen. De Belgisch kampioen wist af te rekenen met zijn directe Laurens Sweeck, die tijdens de slotronde hard ten val kwam bij het binnenrijden van de Kuil van Zonhoven. Aerts kon daarna ruim de tijd nemen om te vieren.

Grote kopgroep
Eli Iserbyt draaide als eerste door de eerste bocht, maar ook Toon Aerts en Quinten Hermans hadden een goede start. Zandspecialist Laurens Sweeck stak ook zijn neus aan het venster, maar de kopgroep bleef lang bij elkaar.

Aerts, die zich ook thuisvoelt in het zand, sloeg in de tweede ronde een gaatje. Hij kreeg Sweeck en Hermans met zich mee. Tom Pidcock, Corné van Kessel en Iserbyt volgden op een gaatje, maar halverwege de cross was alles samengesmolten aan kop.

Aerts rijdt weg, Sweeck sluit aan
Pidcock probeerde met een versnelling de kopgroep uit elkaar te trekken. Zelf wist hij daar niet van te profiteren, in tegenstelling tot Aerts, die een gat sloeg van vijftien seconden. Sweeck was de enige achtervolger nadat hij zich wist te ontdoen van de rest.

Aerts duikt de Kuil van Zonhoven in – foto: Cor Vos

Sweeck wist in de zevende ronde (van de tien) het verschil met Aerts te verkleinen tot negen seconden. Een ronde later wist de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal zelfs de aansluiting te maken bij de Belgisch kampioen. Het werd daardoor een tweestrijd om de zege.

Spannende strijd eindigt door val
Aerts en Sweeck hielden elkaar in evenwicht en kozen ervoor om te wachten tot de slotronde. Een demarrage van Aerts was niet nodig om Sweeck te lossen, want bovenaan de afdaling in de kuil viel Sweeck hard in het zand. De spanning was daardoor direct weg: Aerts kon de tijd nemen om te juichen. Sweeck en Iserbyt vervolledigden het podium.

De laatste drie seizoenen ging de zege in Zonhoven naar Mathieu van der Poel, die vandaag afwezig was vanwege een trainingskamp met de wegploeg van Corendon-Circus.

Superprestige Zonhoven 2019
Uitslag mannen

1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Laurens Sweeck op 0:28
3. flag-be Eli Iserbyt op 0:34
4. flag-be Quinten Hermans op 0:42
5. flag-nl Lars van der Haar op 0:45
6. flag-nl Corné van Kessel op 0:46
7. flag-gb Tom Pidcock op 1:07
8. flag-be Jens Adams op 1:31
9. flag-nl David van der Poel op 2:02
10. flag-de Marcel Meisen op 2:11

Dit artikel delen:

8 Reacties

salb 8 december 2019 om 16:13

Leuke cross. Wel zonde van die val van Sweeck maar ik denk dat Aerts het anders ook wel had gehaald.

Dolfy 8 december 2019 om 16:28

Mooie wedstrijd om te zien, Aerts lijkt dat stapje gemaakt te hebben, al kwam Sweeck knap terug. Toch te laat gereageerd, anders had-ie nog weg kunnen rijden in het slot. Dat zat er nu niet in. En inderdaad denk dat Aerts ook zonder die val wel gewonnen had.

Apemantus 8 december 2019 om 16:42

Wat is dat commentaar bij GCN slecht zeg, goeie genade… Ze kunnen beter de rauwe feed uitzenden en het commentaar helemaal weglaten, zou het een heel stuk van opknappen.

Groningen 8 december 2019 om 16:45

Zo kijk ik het ook.
Pidcock moedig gereden. Betaalt daar wel een beetje de prijs voor, maar het is een verademing een niet NL of Belg helemaal voorin te zien.

Erik33 8 december 2019 om 16:42

Weet niet, Sweeck rijdt toch twee keer een gat dicht.

Apemantus 8 december 2019 om 16:46

Drie Telenet Baloise crossers konden Iserbyt niet van het podium houden.

Iserbyt wou niet overnemen van van der Haar, van der Haar houdt vervolgens ook zijn benen stil en laat zijn teammaten aansluiten. Drie tegen één en dan nog afgetroefd worden. *face palm*

thorsen 9 december 2019 om 09:45

Misschien ook wel omdat Eli, heel verstandig, geen meter op kop heeft gereden.

leor 16 9 december 2019 om 11:35

een directe Laurens Sweeck … :p

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair