Tony Martin: “Ik was niet de favoriet en voelde geen druk”

Tony Martin: “Ik was niet de favoriet en voelde geen druk”

foto: Sirotti

woensdag 12 oktober 2016 om 16:12

Tony Martin was vandaag superieur op het wereldkampioenschap tijdrijden in Doha. Na 40 kilometer door de woestijn was de Duitser veruit de beste. “Dit maakt alles goed wat het voorbije jaar gebeurd is en geeft me veel vertrouwen voor volgend jaar”, zegt de renner van Etixx-Quick-Step (volgend jaar Katusha-Alpecin) na afloop van zijn tijdrit.

“Het is ongelooflijk. Ik kan het nog steeds niet geloven”, aldus Martin. “Iedereen weet dat ik geen goed jaar heb gehad, tot afgelopen zondag. Om in mijn een-na-laatste wedstrijd van dit jaar wereldkampioen te worden, is geweldig.”

Der Panzerwagen kon zich op het traject in Qatar uitleven. “Het parcours was op mijn lijf geschreven. Het enige waar ik bang voor was, was de hitte. Ik heb me goed voorbereid thuis en heb hier een hele goede week met het team gehad. Mentaal was ik daardoor sterk. Ik was niet de favoriet en voelde geen druk. Ik had het naar mijn zin onderweg. Mijn race was perfect vanaf de start en ik kreeg alleen maar meer moraal richting de finish.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Goturead 12 oktober 2016 om 16:16

Was wel de topfavoriet imo

Johnny7 12 oktober 2016 om 16:47

Deze man was niet meer dan een knecht bij Quick step en hij heeft een verstandige keus gemaakt.
Als hij niet hoeft te knechten voor Kristoff zal hij nog heel wat tijdritten winnen.

schipperaar 12 oktober 2016 om 16:49

Een echte kampioen kent geen druk natuurlijk, standaard verkooppraatje, kan zo in de efteling.

Frits des Jeux 12 oktober 2016 om 17:07

Edit redactie: Klopt, is aangepast.

KnightBiker 12 oktober 2016 om 17:08

@schipperaar – Je moet nooit nodig naar het toilet?
Hoe bepaal je wel of geen druk voelen, het hangt van je mentale gestalte af denk ik.
– Je kan gewoon gaan rijden en zien waar het schip strand = geen druk
– je kan denken dat je moet winnen tegen andere gasten die er ook alles voor gedaan hebben = druk
Martin verwachtte het niet echt maar probeerde het wel en heeft dus een ontspannen voorbereiding en uitvoering achter de rug. (klinkt mij plausibel)

verder een beetje een holle frase dat kampioenen geen druk voelen, hangt meer af van de gemoedstoestand.

schipperaar 12 oktober 2016 om 17:34

@kb
Hangt er vanaf, bij sommigen werkt druk positief, bij anderen verlammend. Roglic won de tijdrit omdat ie zo gelukkig was en veel anderen reden hier zonder druk, Tony’s wederopstanding na de Os is op zijn minst verrassend als ik dat mag zeggen.

Coldeportes 12 oktober 2016 om 17:59

Van bijna 4 minuten achterstand in Rio
Naar deklasseren van de concurrenten in Quatar

Het kan verkeren in 2 maanden…

wiebipedia 12 oktober 2016 om 18:01

Het parcours in Rio is ook op geen enkele manier te vergelijken met deze. Wat Fabian daar deed is nog steeds veel opvallender dan wat Tony hier doet.

Kwibus 12 oktober 2016 om 18:08

Wat een vergelijking zeg…. rio en qatar. Bijna identiek! …..

Romāns Vainšteins 12 oktober 2016 om 18:14

Martin is gewoon en net als Cancellara & Dumoulin een geboren tijdrijder ongeacht hoevelen het mooi vinden om ‘het tijdperk is over…’ en vervolgens, na de boomerang retour ‘op zijn minst opvallend…’ te droppen. Ik vind het een drol van een renner met erg veel domme statements maar rijden tegen de klok kan hij fantastisch.

Coldeportes 12 oktober 2016 om 18:17

Het zit allemaal tussen de oren ;)

schipperaar 12 oktober 2016 om 18:30

@rv
Geboren tijdrijders zijn atleten met een ideale stroomlijn, zit Tony ver vanaf ivg met Dumoulin.
Dus ja, best opvallend na zijn debacle in Rio. Daarnaast kijkt ie een beetje in het oneindige.

Romāns Vainšteins 12 oktober 2016 om 18:34

Oja, vertel dan eens gedetailleerd iets over Tony’s stroomlijn en wat daar niet in orde mee is.

Ik vermoed namelijk een beetje dat je je onvrede mbt Dumoulin’s prestatie aan het wegwerken bent met de opponenten wat te downplayen, iets wat je wel vaker doet, een mooie uiteenzetting mbt de stroomlijn zou dat vermoeden kunnen wegnemen !

robotour 12 oktober 2016 om 18:54

Ik begrijp de reacties hier niet helemaal van sommige m.b.t de overwinning van Tony Martin.
Zo verrassend is dat volgens mij niet. Het parkoers is volledig op zijn lijf geschreven. Als Martin de grote molen op gang heeft, zijn er weinige die hem kunnen volgen. Hij heeft een minder seizoen achter de rug, maar heeft wel vol naar deze tijdrit toegewerkt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Kiryenka. V oor Dumoulin, Dennis, Castroviejo en enkele andere was het parkoers te licht en misten zij vermoedelijk ook de extra kracht na een lang seizoen om te winnen.

schipperaar 12 oktober 2016 om 19:49

@rv
Tony zit niet alleen een pak hoger met zijn rug dan Jos en Tom maar ook zijn hoofd ligt niet echt in de tijdrithouding, hoef je geen expert voor te zijn om dat te zien. Al progressie trouwens op de Concept?

KnightBiker 12 oktober 2016 om 19:52

@schipperaar – rare redenaties hou je er op na toch… Dat Martin een 'niet ideale stroomlijn' zou hebben? Op die plek kan zitten de spieren die een Dumoulin niet heeft en dat verschil middelt zich dan uit afhankelijk van het parcours. Dumoulin is wel weer zeker de betere klimmer waar Martin in theorie Paris-roubaix aan kan. Dat Martin scheel kijkt tijd na zijn inspanning? Zo zie je dat hij in zijn 'flow' zit. Tim Krabbe had er Ooit nog een mooi stukje over geschreven, over een renner met dezelfde maten als Eddy Mercx met dezelfde zit, maar verder gewoon een matig renner was. Esthetica is niet belangrijk, als het maar vooruit gaat en dat doet Martin wel.

Romāns Vainšteins 12 oktober 2016 om 19:52

Ik ben geen natuurtalent maar ram 90% vd tijd hogere waarden dan wat naast me roeit, mocht je dat bedoelen. Wat Tony betreft denk ik dat het vooral zijn benen zijn die het verschil maken, btw.

KnightBiker 12 oktober 2016 om 19:59

@rv – Ik heb Ook een concept2 sinds eind vorige winter – ideaal apparaat in winter dagen. In een half uurtje al complete kapot. :) Ik zoek nog een methode om de roei data naar strava te exporteren.

Romāns Vainšteins 12 oktober 2016 om 20:08

(Licht)blauwe ogen zien er altijd wat psychotischer uit dan donker en al helemaal wanneer je tegen het licht inkijkt.

Japsie 12 oktober 2016 om 20:11

@ schipperaar, hou op joh. Martin heeft een prachtige tijdrithouding. Dat Dumoulin zijn houding grenst aan perfectie heeft niets te maken met de houding van Martin.

alsjewint 12 oktober 2016 om 21:27

Knap staaltje van Tony Martin. De afgelopen tijd was hij niet meer ongenaakbaar in tijdritten maar op deze belangrijke afspraak staat hij er toch maar weer. Zag net een aardig weetje op Sporza.be Met deze tijd zou Tony Martin in zijn eentje in de ploegentijdrit als negende geëindigd zijn, net na Katusha, maar voor Astana en AG2R en een resem PCT teams. Op het zelfde parcours laat zich dat aardig vergelijken tenzij de wind nu fors in de rug stond. Wat een beest!

assen 12 oktober 2016 om 21:38

Martin was DE favoriet. En net als Cancellara trapt Martin hogere vermogens dan Dumoulin, als ze op hun best zijn, denk ik zo. Dumoulin en Dennis zijn meer flyers, lichter en waarschijnlijk hoger vermogen per kg, harder bergop ook.
Prestatie van Martin vind ik niet vreemd, vandaag.

TotSinas 12 oktober 2016 om 22:00

En toch vertrouw ik die Duitser niet helemaal. En dan is het ook nog een duitser in dienst bij Etixx… Het is suggestief, maar mijn gevoel zit heel vaak goed.

denistel 12 oktober 2016 om 22:39

ik had de nummers 1 en 2 zeker niet verwacht daar..beide het hele seizoen niet
echt de vorm zeker de uittredend wk niet.

KnightBiker 12 oktober 2016 om 23:00

@totsinas
Ik weet dat sinds armstrong je niets meer kan vertrouwen maar het zou toch fijn zijn als je je suggestiefe gevoel met iets van feiten kan substantieren anders kunnen wij als lezer er toch helemaal niets mee? Moeten we Martin nu naar het leven staan omdat iemand die zich Totsinas noemt er een suggestief gevoel bij heeft? Zo kan Ik van geen enkele prestatie nog genieten…

Headlines

Materiaalzone

Populair