Tony Martin beëindigt loopbaan met wereldtitel: “Het mooiste einde”

woensdag 22 september 2021 om 17:01
Tony Martin beëindigt loopbaan met wereldtitel: “Het mooiste einde”

foto: Cor Vos

Tony Martin heeft zijn laatste wedstrijd als profwielrenner opgeluisterd met een wereldtitel. De 36-jarige tijdritspecialist wist op het WK Mixed Relay met de Duitse ploeg goud te veroveren in Brugge door Nederland te verslaan. “Dit is het mooiste einde”, glundert Martin.

“Dit is een droom voor mij”, aldus de viervoudig wereldkampioen tijdrijden die na deze wedstrijd een punt achter zijn carrière zet. “Ik ben de ploeg heel dankbaar, en dan vooral de vrouwen. Zij hebben het verschil gemaakt vandaag. Ik heb genoten van deze week met de ploeg. We hoopten op het goud, maar nu dat is uitgekomen gaan we er een feestje van maken.”

Veel plannen voor na vandaag heeft Martin nog niet. “Eerst gaan we het goed vieren. Morgen ga ik naar huis, maar ik heb nog geen grote plannen.gemaakt. Eerst ga ik op vakantie met mijn familie en dan zien we wel. De beslissing om te stoppen is pas kort geleden genomen. Ik voel hij relaxed en dan zien we wel”, zegt Der Panzerwagen.

Ook Lisa Klein werd bij de microfoon gehaald voor het flashinterview. “Deze titel betekent heel veel voor ons. Het deed heel veel pijn”, lacht ze. “We gingen allemaal over onze limiet, maar het is geweldig om deel van uit te maken van deze ploeg. Ik heb ervan genoten. Ik wil Tony ook feliciteren met zijn laatste wedstrijd. Het was voor ons een eer om met hem te strijden om de wereldtitel.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Murcia 22 september 2021 om 17:05

Mag toch echt hopen dat we hem terugzien in een functie als ploegleider of tijdrit expert bij TJV want de man heeft zoveel kennis die je voor de ploeg moet behouden. Op de individuele tijdrit hier was hij al erg goed en nu nog een gouden plak erbij, dat is een sprookjeseinde.

0
Franco Ballerini 22 september 2021 om 17:09

Maar hoeveel tijdrit experts hebben ze dan nodig bij TJV? Ze hebben er al een paar, en van Emden zal wellicht ook al een toezegging hebben.

0
Murcia 22 september 2021 om 17:13

Jos blijft eerst nog wat jaartjes rondrijden, en ik heb trouwens geen flauw idee wat Tony zelf wil misschien gaat hij lekker rentenieren maar een renner die op dit niveau heeft rondgereden in de ITT en TT is gewoon in mijn ogen de perfecte aanvulling voor Heijboer en de zijnen. De man van de praktijk naast de mannen van de wetenschap. Ook voor het Development Team kun je hem goed gebruiken.

0
Poeksel 22 september 2021 om 17:16

Als hij zelf wil, dan wil TJV vast ook wel.

0
Franco Ballerini 22 september 2021 om 17:24

Ik weet het niet. Ik vind Martin een zeer sympathieke kerel, maar hij stopt eerder dan verwacht omdat hij zich niet meer veilig voelt in het peloton. Als je hem dan een rol in het development team geeft, kweek je dan geen angsthazen?

0
Verweggistan 22 september 2021 om 17:32

Hij is ook nooit echt wegkapitein geweest oid, volgens mij, hij moest gewoon hard stoempen voor de kopmannen. En als politieagent wilde hij wel graag de orde in het peloton behouden. Renners als Wynants en Niermann werden vooral opgesteld omdat ze al een soort ploegleider in koers waren en werden daarna ook ploegleider.

0
dit is mijn achterwiel 22 september 2021 om 20:35

Een rol als tt-expert lijkt mij heel passend. Kenner van aerodynamica en techniek bij een ploeg lijkt me heel passend. Niet bij tjv lijkt me want die hebben al zo iemand. Wellicht kannie daar leren v heijboer maar zal snel daarna stappen naar ander team kunnen zetten. Maar goed, het zal de goede man zelf snel gevraagd worden.

0
I. Karner 22 september 2021 om 21:45

Ik hoop het ook, dat we Tony terug in de wielrennen wereld zien. Maar eigenlijk heeft hij toch planen voor zijn toekomst voor Duitse TV verteld. In de documentaire in Juni 2021 gaf hij de richting aan wat zijn plannen voor de toekomst zijn. En als het daarbij blijft, dan lijkt het niet waarschijnlijk, dat we hem terug kunnen zien in de rol van een ploegleider.
LInk op de docu:
https://www.sportschau.de/radsport/tourdefrance/video-tony-martin—qualen-lehren-perspektiven-100.html

0
Jean Dumas 22 september 2021 om 17:21

Leve Tony. Als het Nederland niet werd, dan Duitsland maar.

0
A.M.M. Jonkers 22 september 2021 om 17:29

Afscheid nemen met een wereldtitel, als het 1 renner echt helemaal gegund is dan is het de sympathieke Tony Martin wel!

Zijn laatste 3 jaren bracht hij door als de nimmer verzakende wegkapitein in Nederlandse dienst.

En wees gerust;
Jumbo-Visma zal zijn ervaring en kennis zeker niet verloren laten gaan…..

0
Franco Ballerini 22 september 2021 om 17:45

Wegkapitein. Klinkt eerbiedwaardig, maar wat houdt die rol in het profpeleton eigenlijk in? En wie is dat dan binnen een ploeg? Bij TJV tijdens de Tour, was dat dan Martin of Gesink? Volgens sommigen allebei, maar twee kapiteins op een schip etc. Iemand die probeert te bepalen hoe de ploeg rijdt? Dan is er maar één kapitein en dat is Roglic.

0
Murcia 22 september 2021 om 17:51

De wegkapitein is eigenlijk de rechterhand van de kopman, iemand met ruime ervaring en een renner met extra status in het peloton. Tony was de rechterhand en bodyguard van Primoz in de Tour en andere koersen en had als meervoudig wereldkampioen gezag bij de andere renners. In die zin mag je hem wel een wegkapitein noemen.

0
T80JZ 22 september 2021 om 17:57

Gaaf dat Tony Martin op deze manier afscheid kan nemen van de wielersport. Het is hem gegund. Hij heeft veel betekend voor TJV met zijn kennis van het tijdrijden, zijn professionele benadering van de sport en zijn bijdrage in de koers. Gefeliciteerd en bedankt.

0
kelderfan 22 september 2021 om 18:27

Eens @Murcia. Die Tony Martin zou zeker niet misstaan binnen ’t team. Met de kennis van zaken, lijkt hij mij echt van toegevoegde waarde.
Jos van Emden is meer de man van de grenspaaltjes.

0
Cochise 22 september 2021 om 22:56

Genant moment toen Karl Van Nieuwkerke van Keukeleire wilde horen dat Martin een hoge gunfactor had in het peloton. Het was toch algemeen geweten dat hij als een brokkenpiloot bekend stond en dus helemaal niét graag gezien was daar.

0
Peetvader 23 september 2021 om 00:25

Kreeg inderdaad een Cancellara gevoel. Enorm populair voor de buitenwereld, maar in het peloton een stuk minder.

0
Aart van Woud 23 september 2021 om 06:35

Dus omdat hij vaker valt dan een ander, is het ook een onsympathieke man die je niks gunt? Vreemde redenatie. Bij mij heeft hij in elk geval wel de gunfactor.

0
Cochise 23 september 2021 om 06:58

Vooral omdat het in het peloton aan z’n gevaarlijke rijgedrag wordt toegeschreven. Zo speelt hij wel met hun broodwinning.
Er is natuurlijk genoeg respect voor z’n prestaties om hem dit afscheid te gunnen, maar niet op basis van z’n populariteit.

0
wimvl 23 september 2021 om 11:48

Super carrière

0

Headlines

Populair

Materiaalzone